- Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν.
- Έχει ληφθεί πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια και έχουν δεσμευθεί τα απαιτούμενα 51 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταρρύθμιση.
- Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με προβλεπόμενη απόφαση έως το τέλος του έτους.
- Αναμένεται αύξηση των δωρεάν χειρουργείων, οπότε μερικά από αυτά θα μπορούν να γίνουν στον ιδιωτικό τομέα.
- Σχεδιάζεται η παροχή voucher για επεμβάσεις όπως ο καταρράκτης, εντελώς δωρεάν σε δικαιούχους.
- Η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα θα είναι μηδενική, ανεξάρτητα από τον τόπο υλοποίησης των χειρουργείων.
«Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος -τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους- αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», επεσήμανε.
Το ίδιο θα ισχύσει -δηλαδή μηδενική συμμετοχή των πολιτών που θα μπουν στο πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων- ανεξάρτητα από το αν τα χειρουργεία θα γίνουν στο ΕΣΥ ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)