Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να εγκαινιάζει μια νέα, επιθετική στρατηγική για την ειρήνευση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Washington Post, η οποία τον παρουσιάζει αποφασισμένο να αυξήσει την πίεση προς τη Μόσχα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε ένα άρθρο γνώμης του David Ignatius, ο Τραμπ εξήγησε τη Δευτέρα πως αρχικά πίστευε ότι θα ήταν εύκολο να πείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο.
«Νόμιζα πως είχαμε συμφωνία τέσσερις φορές», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη είναι να αυξηθεί σημαντικά το κόστος της συνέχισης της σύγκρουσης».
«Ανάσα» για τους Ουκρανούς μέσω των αμερικανικών όπλων
Ο Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλει «σκληρούς δασμούς» στη Ρωσία, εάν δεν υπάρξει ειρήνη εντός 50 ημερών, ενώ υποσχέθηκε την αποστολή πυραύλων Patriot, αμυντικών συστημάτων και όπλα πυροβολικού – εξοπλισμός που θα πωληθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ για να παραδοθεί έπειτα στην Ουκρανία.
Η αξία αυτού του πακέτου ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της συμφωνίας.
Όπως σχολιάζει η Washington Post, αυτή η στήριξη αναμένεται να προσφέρει «ανάσα» στον ουκρανικό λαό, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα αντιμετώπισε περισσότερες από 700 επιθέσεις με πυραύλους και drones σε ορισμένες ημέρες.

Οι πύραυλοι που μπορούν να χτυπήσουν Μόσχα και Αγία Πετρούπολη
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το πακέτο ενδέχεται να περιλαμβάνει και άδεια για τη χρήση των 18 πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, με εμβέλεια έως και 300 χιλιόμετρα.
Αν και δεν μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, μπορούν να φτάσουν σε στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια και αποθήκες εφοδιασμού βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας. Στο τραπέζι βρίσκονται και περισσότεροι πύραυλοι ATACMS.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ignatius, το Πεντάγωνο έχει εδώ και μήνες ζητήσει τη διεύρυνση των ουκρανικών πληγμάτων εντός ρωσικού εδάφους. Κάθε φορά που αυξανόταν το βεληνεκές των επιθέσεων, οι Ρώσοι μετακινούσαν τα αεροσκάφη και τον εξοπλισμό τους εκτός εμβέλειας.
Kάτι που πλέον θα είναι πιο δύσκολο, σημειώνει ο δημοσιογράφος.
Ο Τραμπ εξέτασε επίσης την αποστολή πυραύλων Tomahawk, όπως αυτών που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα κατά ιρανικών στόχων. Αν εκτοξευτούν από την Ουκρανία, μπορούν να φτάσουν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι Tomahawk συζητούνταν μέχρι και την Παρασκευή, αλλά προς το παρόν έχουν αποκλειστεί από τη λίστα παραδόσεων.
Ενδέχεται, όμως, να παραδοθούν αργότερα στο Κίεβο, εάν ο Τραμπ επιδιώξει ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς τη Μόσχα.
Ο διάλογος Τραμπ-Ζελένσκι
Η αποφασιστικότητα του Τραμπ να ασκήσει πίεση στον Πούτιν έγινε εμφανής και σε συνομιλία του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα –αλλά και οι Financial Times-, ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν μπορεί να χτυπήσει τη Μόσχα.
«Μπορούμε, αν μας δώσετε τα όπλα», απάντησε εκείνος.
Ο Τραμπ του είπε πως η Ουκρανία πρέπει να εντείνει την πίεση στον Πούτιν, όχι μόνο στη Μόσχα, αλλά και στην Αγία Πετρούπολη.
Οι λόγοι της κλιμάκωσης
Κατά τη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ δήλωσε εκνευρισμένος: «Δεν θέλω να πω ότι είναι δολοφόνος», αναφερόμενος στον Πούτιν, «αλλά είναι σκληρός τύπος».
Όπως εξηγεί πηγή με γνώση των διεργασιών στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αποφάσισε να κλιμακώσει για τρεις λόγους:
- Επειδή ένιωσε ότι ο Πούτιν τον περιφρονεί, προσποιούμενος ότι θέλει ειρήνη ενώ αγνοεί τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός.
- Διότι διαπίστωσε την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής ισχύος στους βομβαρδισμούς με B-2 και Tomahawk κατά του Ιράν.
- Πιστεύει ότι ο Πούτιν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μόνο εάν απειληθεί με ισχυρότερη δύναμη.
Όπως λένε και οι Ρώσοι, αποφάσισε να «κλιμακώσει για να αποκλιμακώσει». Ωστόσο, παρά την αποφασιστικότητα του Τραμπ, το ρίσκο της κλιμάκωσης είναι μεγάλο και υπαρκτό.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του όταν του τέθηκε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρωσικής κλιμάκωσης: «Μην μου κάνεις τέτοια ερώτηση, “Μέχρι πού;”», είπε απότομα.
«Το μόνο που θέλω είναι να τελειώσει ο πόλεμος», εξήγησε.
Αν τελικά «λειτουργήσει» αυτή η αλλαγή πλεύσης του Τραμπ, τότε ίσως να του αξίζει το περίφημο Νόμπελ Ειρήνης, καταλήγει το άρθρο της Post. Αλλά, όπως σημειώνει ο Ignatius, «στον δρόμο προς την ειρήνη, μπορεί να υπάρχει περισσότερος δυναμίτης».
Συνοπτικά
- Ο Τραμπ εισάγει μια επιθετική στρατηγική για την Ουκρανία, αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσία με την αποστολή όπλων και απειλές δασμών.
- Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει πυραύλους Patriot και πυραύλους ATACMS, ενισχύοντας την ουκρανική άμυνα έναντι της Ρωσίας.
- Η κλιμάκωση αποφασίστηκε λόγω απογοήτευσης του Τραμπ από τον Πούτιν και της αποτελεσματικότητας αμερικανικών επιθέσεων σε άλλες περιοχές.
- Ο Τραμπ επιδιώκει να αναγκάσει τον Πούτιν σε διαπραγματεύσεις, αλλά αναγνωρίζει το ρίσκο της κλιμάκωσης.