Ο Νάιτζελ Φαράτζ, επικεφαλής του κόμματος Reform UK, προκάλεσε αντιδράσεις με δηλώσεις του ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι αν είχαν μείνει στην Ελλάδα, θα είχαν χαθεί.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, φαίνεται να διαπραγματεύεται συμφωνία δανεισμού με την ελληνική πλευρά για περιοδικές εκθέσεις.
Παράλληλα, η πρώην Πρωθυπουργός Λιζ Τρας και ο ιστορικός Ντέιβιντ Στάρκι αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε επιστροφή, υποστηρίζοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι στόχος μιας μυστικής εκστρατείας.
Η βρετανική νομοθεσία απαγορεύει την εκχώρηση αντικειμένων από το μουσείο, ενώ η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αλλαγές στον νόμο.
Πιο αναλυτικά
Ο Νάιτζελ Φαράτζ παρενέβη με προκλητικές δηλώσεις στη συνεχιζόμενη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δηλώνοντας πως «απολύτως» δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.
«Όχι. Αν τα Γλυπτά του Παρθενώνα είχαν παραμείνει στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχαν καν σήμερα», είπε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας The Sun ο επικεφαλής του κόμματος Reform UK.
«Το Βρετανικό Μουσείο υπήρξε ο πιο φανταστικός προστάτης μερικών από τους θησαυρούς του κόσμου και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, φέρεται να διαπραγματεύεται συμφωνία «αμοιβαίου δανεισμού» με την ελληνική πλευρά, βάσει της οποίας η Αθήνα θα παραχωρεί στο μουσείο περιοδικές εκθέσεις με άλλα αρχαία αντικείμενα.
Όπως έγινε γνωστό από το Sky News, η πρώην Πρωθυπουργός Λιζ Τρας, η οποία μαζί με τον ιστορικό Ντέιβιντ Στάρκι υπέγραψαν επιστολή προς τον Κιρ Στάρμερ, υποστηρίζοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι μέρος μιας «μυστικής» και «επιταχυνόμενης εκστρατείας» για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
«Όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική μας κουλτούρα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όχι να κατευναστούν», δήλωσε η Τρας.
Σημειώνεται ότι ισχύει νομοθεσία η οποία απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να εκχωρήσει αντικείμενα από τη συλλογή του, ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του σχετικού νόμου.
Συνοπτικά
- Ο Νάιτζελ Φαράτζ υποστήριξε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα είχαν χαθεί αν είχαν μείνει στην Ελλάδα και πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία.
- Ο Τζορτζ Όσμπορν διαπραγματεύεται συμφωνία δανεισμού με την ελληνική πλευρά για περιοδικές εκθέσεις.
- Η Λιζ Τρας και ο Ντέιβιντ Στάρκι αντιτίθενται στην επιστροφή των Γλυπτών, βλέποντας το Βρετανικό Μουσείο ως στόχο μυστικής εκστρατείας.
- Η βρετανική νομοθεσία απαγορεύει την εκχώρηση αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο και δεν σχεδιάζονται αλλαγές στον νόμο.