Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, καθώς δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή του Αφγανιστάν στη Μόσχα. Η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η κίνηση θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και οι υποδομές.
Παρά την αναγνώριση, οι Ταλιμπάν παραμένουν διεθνώς απομονωμένοι, καθώς καμία άλλη χώρα δεν έχει ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ταλιμπάν επανακαθορίζονται, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξασφάλιση οικονομικών ευκαιριών, αν και οι Δυτικοί διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.
Πιο αναλυτικά
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη (3/7) ότι έκανε δεκτά τα διαπιστευτήρια ενός νέου πρεσβευτή του Αφγανιστάν στη Μόσχα, γεγονός που την καθιστά την πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Ώθηση στην ανάπτυξη της παραγωγικής διμερούς συνεργασίας
«Πιστεύουμε ότι η πράξη της επίσημης αναγνώρισης της κυβέρνησης του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της παραγωγικής διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε διάφορους τομείς», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.
Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ προσθέτει πως βλέπει καλές προοπτικές για την ανάπτυξη των δεσμών και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Καμπούλ σε θέματα ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών.
Ακόμα σημειώνει ότι βλέπει επίσης σημαντικές εμπορικές και οικονομικές ευκαιρίες, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας και των υποδομών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι ανέφερε σε δήλωσή του: «Εκτιμούμε αυτό το θαρραλέο βήμα της Ρωσίας και, Θεού θέλοντος, θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα και για άλλους».
Καμία άλλη χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν
Καμία άλλη χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν που κατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, καθώς οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια πολέμου, προκαλώντας χάος.
Ωστόσο, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν έχουν ορίσει πρέσβεις στην Καμπούλ, κάνοντας ένα βήμα προς την αναγνώριση.
Η ρωσική κίνηση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, καθώς επιδιώκει να μειώσει τη διεθνή απομόνωσή της.
Είναι πιθανό να παρακολουθείται στενά από την Ουάσινγκτον, η οποία δέσμευσε δισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν και επέβαλε κυρώσεις σε ορισμένους ανώτερους ηγέτες των Ταλιμπάν που
συνέβαλαν στο να αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό ο τραπεζικός τομέας του Αφγανιστάν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Ρωσία οικοδομεί σταδιακά σχέσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι, όπως δήλωσε πέρυσι ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι πλέον σύμμαχοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Από το 2022, το Αφγανιστάν εισάγει φυσικό αέριο, πετρέλαιο και σιτάρι από τη Ρωσία.
Οι Ταλιμπάν τέθηκαν εκτός νόμου από τη Ρωσία ως τρομοκρατική οργάνωση το 2003, αλλά η απαγόρευση άρθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Πρέπει να συνεργαστεί με την Καμπούλ
Η Ρωσία θεωρεί ότι πρέπει να συνεργαστεί με την Καμπούλ, καθώς αντιμετωπίζει μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια από ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες που εδρεύουν σε μια σειρά από χώρες από το Αφγανιστάν έως τη Μέση Ανατολή.
Τον Μάρτιο του 2024, ένοπλοι σκότωσαν 149 ανθρώπους σε συναυλιακό χώρο έξω από τη Μόσχα σε μια επίθεση που ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν πληροφορίες που έδειχναν ότι υπεύθυνο ήταν το αφγανικό παρακλάδι της ομάδας, το Ισλαμικό Κράτος Χορασάν (ISIS-K).
Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι εργάζονται για να εξαλείψουν την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Δυτικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η πορεία των Ταλιμπάν προς την ευρύτερη διεθνή αναγνώριση εμποδίζεται μέχρι να αλλάξει στάση όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών
Οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει τα λύκεια και τα πανεπιστήμια για τα κορίτσια και τις γυναίκες και έχουν θέσει περιορισμούς στις μετακινήσεις τους χωρίς άνδρα κηδεμόνα. Ισχυρίζονται ότι σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.