Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρότερους ελέγχους για τις φοιτητικές και ερευνητικές βίζες, παγώνοντας τον προγραμματισμό νέων ραντεβού και επιβάλλοντας έλεγχο των social media των αιτούντων. Σύμφωνα με εσωτερικό τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ήδη προγραμματισμένες διαδικασίες θα συνεχιστούν, αλλά οι νέες αιτήσεις αναστέλλονται μέχρι την ολοκλήρωση της επανεξέτασης των διαδικασιών.
Οι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιτίθεται στην ελευθερία του λόγου, καθώς φοιτητές που εκφράζουν πολιτικές απόψεις αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες. Η κατάσταση κλιμακώνεται, με διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, που αντιδρούν στις σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Πιο αναλυτικά
Καθώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνησή του προχωρά σε νέα μέτρα που πλήττουν άμεσα τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, στοχεύοντας αυτή τη φορά φοιτητές και ερευνητές που θέλουν να σπουδάσουν ή να εργαστούν στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με εσωτερικό τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είδε το Reuters, η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στο εξωτερικό να σταματήσουν τον προγραμματισμό νέων ραντεβού για αιτούντες φοιτητικής και ερευνητικής βίζας, ενόψει της σχεδιαζόμενης επέκτασης του ελέγχου των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ξένους φοιτητές.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε στο τηλεγράφημα ότι το υπουργείο προτίθεται να εκδώσει επικαιροποιημένες οδηγίες για τον έλεγχο των social media αφού ολοκληρωθεί η σχετική επανεξέταση, και συνέστησε στις προξενικές αρχές να παγώσουν τον προγραμματισμό τέτοιων ραντεβού.
«Το υπουργείο πραγματοποιεί επανεξέταση των υφιστάμενων λειτουργιών και διαδικασιών για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των αιτούντων για φοιτητικές και ερευνητικές βίζες (F, M, J), και βάσει αυτής της επανεξέτασης, σχεδιάζει να εκδώσει οδηγίες για την επέκταση του ελέγχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όλους τους αιτούντες αυτούς», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, που ανέφερε πρώτο το Politico, τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού μπορούν να προχωρήσουν με βάση τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, ωστόσο τα διαθέσιμα ραντεβού που δεν έχουν ακόμα κατοχυρωθεί πρέπει να αποσυρθούν.
Το τηλεγράφημα επισημαίνει επίσης πως οι προξενικές αρχές πρέπει «να λάβουν υπόψη το φόρτο εργασίας και τις απαιτήσεις σε πόρους για κάθε υπόθεση πριν προχωρήσουν στον προγραμματισμό».
Παράλληλα, τους ζητείται να διατηρήσουν προτεραιότητα στην παροχή υπηρεσιών για Αμερικανούς πολίτες, στις μεταναστευτικές βίζες και στην πρόληψη απάτης.
Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε το τηλεγράφημα, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο Associated Press.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τάμι Μπρους, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για το τηλεγράφημα, αλλά δήλωσε πως «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που διαθέτουμε για να αξιολογούμε ποιος έρχεται εδώ, είτε πρόκειται για φοιτητές είτε για άλλες κατηγορίες».
Η εν λόγω κίνηση έρχεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ να ενισχύσει τις απελάσεις και να ανακαλέσει φοιτητικές βίζες, με στόχο την υλοποίηση της σκληρής μεταναστευτικής του ατζέντας.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν δηλώσει πως κάτοχοι φοιτητικής βίζας και πράσινης κάρτας υπόκεινται σε απέλαση λόγω της υποστήριξής τους προς τους Παλαιστινίους και της κριτικής τους απέναντι στη στάση του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές τους απειλή για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και κατηγορώντας τους ότι υποστηρίζουν τη Χαμάς.
Οι επικριτές του Τραμπ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο επιτίθεται στην ελευθερία του λόγου, παραβιάζοντας την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό αφορά φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Tufts από την Τουρκία, η οποία κρατήθηκε για περισσότερο από έξι εβδομάδες σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λουιζιάνα, αφότου συνυπέγραψε άρθρο γνώμης που επέκρινε τη στάση του πανεπιστημίου της απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Η φοιτήτρια αφέθηκε ελεύθερη μόνο αφού ομοσπονδιακός δικαστής ενέκρινε την αποφυλάκισή της με εγγύηση.
Η ένταση κορυφώθηκε και στο Χάρβαρντ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη εκφράζοντας τη στήριξή τους στους ξένους φοιτητές και διαμαρτυρόμενοι για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση προς το πανεπιστήμιο.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε στην αφαίρεση της δυνατότητας του Χάρβαρντ να εγγράφει διεθνείς φοιτητές. Οι περίπου 6.800 ξένοι φοιτητές του Χάρβαρντ αποτελούν σχεδόν το 27% του συνόλου των εγγεγραμμένων.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού Προέδρου επιχειρεί να υπονομεύσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και το διεθνές κύρος του αρχαιότερου και πλουσιότερου πανεπιστημίου των ΗΠΑ, αφού αυτό αρνήθηκε να αποδεχτεί τις εκτεταμένες αλλαγές που του ζητήθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.