Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να ενταχθεί δωρεάν στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας “Golden Dome” αν γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, ενώ αν παραμείνει ανεξάρτητος, το κόστος θα ανέρχεται σε 61 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά το ενδιαφέρον του Καναδά για το σύστημα, ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ έχει απορρίψει τις προτάσεις του Τραμπ για ένωση, επισημαίνοντας ότι η χώρα του «δεν είναι προς πώληση».
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες, αν και οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν κάνει βήματα προς την εξομάλυνση τους.
Πιο αναλυτικά
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη (27/5) ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να ενταχθεί δωρεάν στο προτεινόμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας “Golden Dome“ – αλλά μόνο αν γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αλλιώς, θα κόστιζε στον Καναδά 61 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενταχθεί στο σύστημα, είπε ο Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα καλέσει τον βόρειο γείτονά του να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.
Ο Καναδάς έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το σύστημα πυραυλικής άμυνας – τα σχέδια για το οποίο παρουσίασε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα με σκοπό την προστασία από διάφορους τύπους εχθρικών όπλων – αλλά έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε απώλεια κυριαρχίας.
«Είπα στον Καναδά, ο οποίος πολύ θέλει να γίνει μέρος του φανταστικού μας Συστήματος Golden Dome, ότι θα κοστίσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια αν παραμείνουν μια ξεχωριστή, αλλά άνιση, χώρα», ανέφερε ο Τραμπ στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
«Αλλά (θα) κοστίσει ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΔΟΛΑΡΙΑ αν γίνουν η πολυπόθητη 51η Πολιτεία μας. Το σκέφτονται!»
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον Καναδά στις δηλώσεις του Τραμπ.
Παρουσίασε το Golden Dome
Ο Τραμπ παρουσίασε τα σχέδια για το σύστημα “Golden Dome” την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι το συνολικό κόστος θα φτάσει περίπου τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι θα είναι επιχειρησιακό μέχρι το τέλος της θητείας του το 2029.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το σχέδιο αντιμετωπίζει τεράστιες τεχνικές και πολιτικές προκλήσεις και πιθανώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο από ό,τι έχει υπολογίσει ο Τραμπ για να επιτύχει τους στόχους του.
Ο Τραμπ δήλωσε τότε ότι ο Καναδάς ενδιαφερόταν να συμμετάσχει στο σύστημα πυραυλικής άμυνας. Ο Καναδός Πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του είχε πραγματοποιήσει «υψηλού επιπέδου» συνομιλίες για το θέμα.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εταίροι στην αμυντική συνεργασία μέσω της Βόρειας Αμερικανικής Διοίκησης Αεροπορικής Άμυνας (NORAD).
Ωστόσο, το σχέδιο φαίνεται τώρα να προσθέτει ένταση στις σχέσεις που έχει προκαλέσει ο Τραμπ με τον Καναδά.
Ο Κάρνεϊ απέρριψε ευγενικά αλλά κατηγορηματικά τις εκκλήσεις του Τραμπ για ένωση του Καναδά με τις ΗΠΑ όταν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν είναι προς πώληση».
Ο Καναδός πρωθυπουργός και ο Τραμπ φάνηκε, ωστόσο, να εξομαλύνουν κάποιες εντάσεις σχετικά με τους δασμούς που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος στο Οτάβα.