Το άρθρο αναλύει την αδυναμία του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, παρά τις σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν κριτική κατά του Πούτιν, θεωρούνται πλέον άνευ σημασίας και δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες πράξεις.
Η κατάσταση περιπλέκεται από την πιθανότητα ο Τραμπ να αποδεχθεί μια πολιτική απομάκρυνσης των ΗΠΑ από την Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις, ελπίζοντας σε μια στροφή της αμερικανικής πολιτικής, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τη σοβαρότητα των προθέσεων του Τραμπ.
Πιο αναλυτικά
Όταν πρόκειται για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οι δηλώσεις και οι αναρτήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν χάσει τη σημασία τους, σχολιάζει το CNN, μετά την νέα ανάρτηση του Αμερικανού Προέδρου που λέει ότι ο Πούτιν παίζει με την φωτιά.
Οι μειωμένες πιθανότητες για μια εκεχειρία και ειρηνευτική συμφωνία εξαρτώνται πλέον από το αν θα βρει επιτέλους ο Τραμπ το θάρρος να ενισχύσει την αυστηρή ρητορική του κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν με πράξεις.
Το Κρεμλίνο ποντάρει στο ότι δεν θα το κάνει. Απέρριψε τη δυσαρέσκεια του Τραμπ για τις πιο σφοδρές ρωσικές επιθέσεις με drones στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την ως «συναισθηματική υπερφόρτωση». Η εμπειρία δείχνει πως ο Πούτιν μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες. Εξάλλου, η κριτική του Τραμπ στο Truth Social τη Δευτέρα, όπου χαρακτήρισε τον Ρώσο ηγέτη «τρελό», συνοδευόταν από την τυπική του επίθεση στο θύμα — δηλαδή στην Ουκρανία και τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ωστόσο, οι εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία μοιάζουν με σκόπιμη δοκιμασία για τον Τραμπ, μια εβδομάδα μετά την πολυδιαφημισμένη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν, η οποία δεν οδήγησε σε πρόοδο προς την ειρήνη, παρά την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να παρουσιάσει το αντίθετο.
Ο Τραμπ έχει δύο επιλογές, αν βεβαίως υποτεθεί ότι έχει τη βούληση να εγκαταλείψει την ντροπιαστική στάση του που είναι να να τον κοροϊδεύει συνεχώς ο Πούτιν. Θα μπορούσε να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας — κάτι που παλιότερα ισχυριζόταν πως θα έβλαπτε τη διπλωματία. Την Κυριακή στο Νιου Τζέρσεϊ δήλωσε πως αυτό είναι «σίγουρα» ένα ενδεχόμενο.
Επίσης, θα μπορούσε να σώσει ζωές στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν και ζητώντας από το Κογκρέσο να εγκρίνει νέες αποστολές όπλων και πυρομαχικών στη χώρα.
Αυτή η επιλογή, όμως, θα σήμαινε θεαματική στροφή — και πολιτική ταπείνωση, αφού η αντίθεσή του στη δαπάνη δισεκατομμυρίων για την Ουκρανία είναι βασικό στοιχείο της εκστρατείας για τη δεύτερη προεδρία του. Θα σήμαινε επίσης αποδοχή ότι, όπως και αρκετοί προκάτοχοί του, έκανε λάθος που πίστευε ότι μπορεί να ελέγξει τον Πούτιν.
Υπάρχει και μία άλλη πιθανότητα — την οποία η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της φοβούνται: Ο Τραμπ να σηκώσει τα χέρια και να υποστηρίξει ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί την ειρήνη, και πως ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να αποσυρθούν. Τότε η Ρωσία θα συνέχιζε τον πόλεμο φθοράς και τις επιθέσεις σε αμάχους. Η αρπαγή ουκρανικών εδαφών θα επικυρωνόταν, δημιουργώντας ένα καταστροφικό προηγούμενο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την αμερικανική απεμπλοκή.
Αυτό δεν είναι μια θεωρητική πιθανότητα. Η απομονωτική τάση που διαπερνά το κίνημα MAGA ενισχύει την αίσθηση ότι πρόσφατες νύξεις του ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και του Αντιπροέδρου Τζ.Ντ. Βανς για απομάκρυνση των ΗΠΑ δεν είναι απλώς διαπραγματευτικό τέχνασμα.
Και μια ερμηνεία της ανάρτησης του Τραμπ στο Truth Social τη Δευτέρα είναι ότι πρόκειται για προπέτασμα καπνού εν όψει μιας απόσυρσης: «Αυτός ο Πόλεμος δεν θα είχε ποτέ ξεκινήσει αν ήμουν Πρόεδρος. Είναι ο πόλεμος του Ζελένσκι, του Πούτιν και του Μπάιντεν — όχι του ‘Τραμπ’», έγραψε ο πρόεδρος.
Το επιχείρημα για πιο σκληρή αμερικανική στάση
Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο ο Τραμπ μπορεί να αλλάξει γνώμη: Η αξιοπιστία του διακυβεύεται, μετά τις τολμηρές του δηλώσεις ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες — δηλώσεις που αποδείχθηκαν φαντασίωση.
Μία επιλογή θα ήταν να προχωρήσει στις δευτερογενείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τις οποίες έχει κατά καιρούς αναφέρει. Αυτές θα στόχευαν τράπεζες, εταιρείες και άλλους φορείς που συνεχίζουν τις σχέσεις με τη Μόσχα.
Ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δωρίζοντας ή πουλώντας στην Ουκρανία περισσότερους πυραύλους Patriot για να αντιμετωπίσει τις νυχτερινές επιθέσεις με drones και πυραύλους cruise.
Οι κίνδυνοι κλιμάκωσης του πολέμου σε άμεση αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας δεν πρέπει να αγνοούνται. Αυτό ήταν μείζον θέμα και για τον Μπάιντεν, και η αργή «δοκιμή» των ρωσικών κόκκινων γραμμών από τον Τραμπ εκνεύριζε τους επικριτές του. Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα του Τραμπ κάνει τον Μπάιντεν να φαίνεται επιθετικός.
Ίσως, όμως, ο Πούτιν έχει επιτέλους οδηγήσει τον Τραμπ σε μια πολυαναμενόμενη αφύπνιση.
Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Μάικ Λάιονς θεωρεί ότι ο Τραμπ προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικό έδαφος. «Σε ποιον απευθύνεται αυτό το μήνυμα στο Truth Social;» αναρωτήθηκε στο CNN. «Προφανώς το λέει στον Πούτιν, αλλά πιστεύω απευθύνεται και στο αμερικανικό κοινό, για να δει αν θα ήταν δημοφιλές να εμπλακεί περισσότερο η χώρα στην Ουκρανία. Ίσως τότε πίστευε πως ήταν μια απλή εξίσωση… τώρα βλέπει πόσο δύσκολη είναι».
Οι σύμμαχοι της Ευρώπης παρακολουθούν προσεκτικά αν ο Τραμπ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχουν περιορισμοί στο εύρος βολής των ευρωπαϊκών όπλων που χρησιμοποιεί η Ουκρανία — πράγμα που σημαίνει πως μπορούν να πλήξουν βαθιά εντός Ρωσίας. Δεν ήταν σαφές αν πρόκειται για νέα επιχειρησιακή απόφαση. Και αυτό προκάλεσε νέες αντιδράσεις από τον ΥΠΕΞ Λαβρόφ.
Οι σύμμαχοι διακρίνουν μια πιθανότητα να αλλάξει ο Τραμπ στάση, μετά από μήνες που υπονόμευε τις δικές τους προσπάθειες για άμεση εκεχειρία.
Όμως, όπως πάντα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιο δρόμο θα πάρει. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι ακόμα δεν είναι σαφές αν οι καταδίκες του Πούτιν από τον Τραμπ σημαίνουν πραγματικά αλλαγή πορείας, αν και σημείωσε ότι η Ευρώπη θα ήθελε αυστηρότερες κυρώσεις.
Τι πιστεύει το Κρεμλίνο για τον Τραμπ
Υπάρχουν δύο προβλήματα με την ιδέα ότι ο Τραμπ έχει τελικά καταλάβει την αλήθεια για τον Πούτιν: Πρώτον, ποτέ δεν του άρεσε να ασκεί κριτική στον Πούτιν. Δεύτερον, η σκληρότητα του Ρώσου ηγέτη στον πόλεμο δεν είναι κάτι νέο — έχουν περάσει τρία χρόνια από την απρόκλητη και παράνομη εισβολή, που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους αμάχων και έχει οδηγήσει σε διεθνή εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου.
Γι’ αυτό είναι επικίνδυνο να λαμβάνουμε τις ρητορικές εξάρσεις του Τραμπ του Σαββατοκύριακου κατά λέξη, σχολιάζει το CNN. Εξυπηρετούσαν πολιτικό σκοπό: να αποπροσανατολίσουν τους δημοσιογράφους από τα ερωτήματα για την τελευταία ρωσική φρικαλεότητα στην Ουκρανία.
«Τα λόγια είναι φτηνά, και περιμένουμε ακόμα πράξεις», είπε η πρώην ανώτατη αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Μπεθ Σάνερ στο CNN. «Πρέπει να πιέσεις εκείνον που δημιουργεί το πρόβλημα». «Ο Πούτιν δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του», κατέληξε.