Οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών αξιωματούχων στην απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι ψύχραιμες, με προτροπή για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η απειλή του Τραμπ είναι στρατηγική κίνηση για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση.
Ευρωπαίοι υπουργοί, όπως η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, τονίζουν τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι οι δασμοί βλάπτουν και τις δύο πλευρές. Η αντίδραση της ΕΕ αναμένεται να είναι ήρεμη και αποφασιστική, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε ένα κλίμα ανησυχίας για τις εμπορικές σχέσεις.
Πιο αναλυτικά
Με ψυχραιμία και με την πρόταση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις αντιδρούν οι πρώτοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη, στη νέα απειλή Τραμπ για δασμούς 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Αναλύοντας την απειλή, ο εμπειρογνώμονας σε θέματα εμπορίου Aslak Berg από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι πιστεύει πως η θέση του Τραμπ έχει στόχο να αυξήσει τη μόχλευση ενόψει αυτών των διαπραγματεύσεων. “Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι σε αυτό το σημείο, πρόκειται για απειλή. Δεν είναι μια ανακοίνωση. Δεν υπάρχει εκτελεστικό διάταγμα”, δήλωσε.
Ο δασμός είναι ένας εγχώριος φόρος που επιβάλλεται στα αγαθά κατά την είσοδό τους σε μια χώρα, είναι ανάλογος με την αξία της εισαγωγής και καταβάλλεται από την επιχείρηση που τα εισάγει. “Αλλά το γεγονός είναι ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Θα παραμείνουν ήρεμοι, θα συνεχίσουν και θα είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση σήμερα το απόγευμα“, προέβλεψε.
Σε αυτό το κλίμα, η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Katharina Reiche τόνισε τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας. Μιλώντας στο Reuters, είπε: «Οι εμπορικές συγκρούσεις δεν έχουν νικητές. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταλήξει σε λύση με διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δασμοί βλάπτουν εξίσου τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ. Χρειαζόμαστε περισσότερο εμπόριο, όχι λιγότερο. Βρισκόμαστε σε εντατική επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό.»
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, δήλωσε ότι η απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στο εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βοήθησε κανέναν και ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον. Μιλώντας μαζί με τον Ινδό ομόλογό του στο Βερολίνο, ο Βάντεφουλ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία ελπίζει πως η ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ινδία μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ, επεσήμανε ότι αναμένει μια ήρεμη και σθεναρή αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακοίνωση πιθανών νέων εμπορικών δασμών των ΗΠΑ. Ο Σχόοφ δήλωσε ότι η απάντηση στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως είπε, πιθανότατα θα θεωρήσει την κίνηση αυτή ως μέρος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.
Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δηλώνει ότι ελπίζει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία. «Στόχος μας να παραμείνουν μηδενικοί οι δασμοί», είπε ο Ιταλός υπουργός.
O Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Λοράν Σεν-Μαρτέν, ανέφερε ότι οι νέες απειλές για αυξήσεις δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν βοηθούν καθόλου κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Διατηρούμε την ίδια στάση: αποκλιμάκωση, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.
Γιατί εκνευρίστηκε ο Τραμπ
Η νέα εμπορική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΗΠΑ που υπεβλήθη την Πέμπτη είναι αυτή που προφανώς δεν άρεσε στους Αμερικανούς διαπραγματευτές οι οποίοι την μετέφεραν στον πρόεδρο. Με την σειρά του ο Τραμπ αντέδρασε την Παρασκευή.
Η πρόταση περιλάμβανε σταδιακές μειώσεις δασμών σε μη ευαίσθητα αγαθά, καθώς και συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών υποδομών. Η Ε.Ε. μπλοκ ετοίμαζε περίπου 108 δισ. δολάρια σε αντίποινα δασμών σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.
Για να γλυκάνουν τη συμφωνία, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν επίσης πρόθυμοι να παρατείνουν την συμφωνία του 2020 που επέτρεπε τις χωρίς δασμούς εισαγωγές αστακού από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times. Φαίνεται όμως ότι αυτό αποδείχθηκε ανεπαρκές για να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να υπογράψει μια συμφωνία που θα επέτρεπε να ισχύει μόνο ο καθολικός δασμός του 10% για την ΕΕ, όπως ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο.