Η Ουκρανία ετοιμάζεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη εβδομάδα να εξετάσει την εφαρμογή νέων μέτρων για να απομονώσει τη Μόσχα, περιλαμβανομένων των κατασχέσεων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή κυρώσεων στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην αυξήσει τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με ένα ουκρανικό έγγραφο που δεν είχε αναφερθεί νωρίτερα, το οποίο θα παρουσιαστεί στην ΕΕ και είδε το Reuters, η χώρα ζητά από την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο επιθετική και ανεξάρτητη θέση από τις ΗΠΑ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ουάσιγκτον.
40 σελίδες συστάσεων προς την ΕΕ
Το έγγραφο, που περιλαμβάνει 40 σελίδες συστάσεων, ζητά από την ΕΕ να υιοθετήσει νομοθεσία που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από τα άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις, με τα στοιχεία αυτά να αποστέλλονται στην Ουκρανία. Αυτοί που έχουν υποστεί κυρώσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να ζητήσουν αποζημίωση από τη Ρωσία.
Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει μια σειρά από μέτρα για να εφαρμόσει τις κυρώσεις της πιο δυναμικά εκτός της επικράτειάς της, περιλαμβανομένων των στόχων σε ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της για να βοηθήσουν τη Ρωσία, και την «επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου».
Οι δευτερεύουσες κυρώσεις, που θα μπορούσαν να πλήξουν μεγάλους αγοραστές όπως η Ινδία και η Κίνα, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα που η Ευρώπη μέχρι στιγμής δίσταζε να πάρει. Ο Τραμπ είχε συζητήσει δημοσίως αυτό το ενδεχόμενο πριν αποφασίσει να μην προχωρήσει προς το παρόν προς την επιβολή νέων κυρώσεων.
Το έγγραφο επισημαίνει επίσης την ανάγκη η ΕΕ να εξετάσει τη χρήση απόφασης με πλειοψηφία για τις κυρώσεις, ώστε να αποτραπούν τα μέλη της ΕΕ από το να εμποδίζουν μέτρα που απαιτούν ομοφωνία.
Ο Τραμπ απέχει από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Αφού μίλησε με τον Πούτιν τη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, διαψεύδοντας τις ελπίδες των Ευρωπαίων ηγετών και του Κιέβου, οι οποίοι τον πίεζαν για εβδομάδες να αυξήσει την πίεση προς τη Μόσχα.
Μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν, ο Τραμπ μίλησε με Ουκρανούς και Ευρωπαίους ηγέτες και τους είπε ότι δεν ήθελε να επιβάλει κυρώσεις τώρα και ήθελε να δοθεί χρόνος για συζητήσεις, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την συζήτηση.
Η ΕΕ και η Βρετανία επέβαλαν επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Τρίτη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα τις ακολουθήσει. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι συζητούν ανοιχτά τρόπους για να συνεχίσουν την πίεση προς τη Μόσχα αν η Ουάσιγκτον δεν είναι πλέον διατεθειμένη να συμμετάσχει.
Κίεβο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση να ηγηθεί των κυρώσεων
Δημόσια, η Ουκρανία προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε ένδειξη κριτικής προς την Ουάσιγκτον, αφού ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δέχθηκε επίπληξη από τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο.
Το έγγραφο για τις κυρώσεις τονίζει τις «πρωτοφανείς» κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ μέχρι τώρα και αναφέρει τη δυνατότητά τους να επιτύχουν περισσότερα. Περιλαμβάνει επίσης μια αυστηρή εκτίμηση για τη δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ στις προσπάθειες συντονισμού μέχρι σήμερα.
«Σήμερα, στην πράξη, η Ουάσιγκτον έχει σταματήσει τη συμμετοχή της σε σχεδόν όλες τις διακυβερνητικές πλατφόρμες που εστιάζουν στις κυρώσεις και τον έλεγχο των εξαγωγών», αναφέρεται στο έγγραφο.
Η Ουάσιγκτον καθυστέρησε την εργασία της ομάδας παρακολούθησης για την εφαρμογή ανώτατων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, διάλυσε μια ομοσπονδιακή ομάδα που επικεντρωνόταν στην ποινική δίωξη παραβάσεων κυρώσεων και ανέθεσε σημαντικό αριθμό ειδικών στις κυρώσεις σε άλλους τομείς, προστίθεται στο έγγραφο.
Σημειώνεται ότι είχαν εκπονηθεί δύο πιθανά πακέτα κυρώσεων από τις ΗΠΑ -ένα από την κυβέρνηση και ένα άλλο από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ- αλλά ήταν «αβέβαιο» αν ο Τραμπ θα τα υπογράψει.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ έχει επιβραδύνει τον ρυθμό των οικονομικών αντιμέτρων και του πολυμερούς συντονισμού, αλλά «δεν πρέπει να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την πίεση μέσω των κυρώσεων», τονίζεται στο έγγραφο.
«Αντίθετα, αυτό θα έπρεπε να κινητοποιήσει την ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα», αναφέρεται.
Μεγάλο πλήγμα για την ΕΕ η αποχώρηση των ΗΠΑ
Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη συναίνεση για τις κυρώσεις θα μπορούσε να προκαλέσει διστακτικότητα στην ΕΕ, η οποία παραδοσιακά απαιτεί συναίνεση για τις σημαντικές αποφάσεις.
«Η αποχώρηση των Αμερικανών από το καθεστώς κυρώσεων θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στην ενότητα της ΕΕ. Τεράστιο», δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.
Η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη δύναμη των ΗΠΑ στην εφαρμογή οικονομικής πίεσης στη Ρωσία. Μεγάλο μέρος της επίδρασης των αμερικανικών κυρώσεων προέρχεται από την κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που το ευρώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει.
Ωστόσο, η ελάφρυνση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τη Ρωσία δεν θα προκαλούσε σημαντική επιστροφή ξένων επενδυτών και κεφαλαίων, αν η Ευρώπη παραμείνει σταθερή, δήλωσε ο Κρεγκ Κένεντι, ειδικός στην ρωσική ενέργεια στο Κέντρο Davis του Χάρβαρντ.
«Η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερα χαρτιά από ό,τι νομίζετε», είπε.