Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να συνομιλήσει με τους προέδρους Ρωσίας και Ουκρανίας για να εξετάσει την πιθανότητα ειρηνικής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το άρθρο του Reuters αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, όπως η ανάγκη για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, καθώς και οι απαιτήσεις της Ρωσίας για ουδετερότητα της χώρας.
Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν ζητήματα εδαφών και κυρώσεων, με την Ουκρανία να απορρίπτει την ιδέα αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας σε κατεχόμενες περιοχές. Παράλληλα, η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αναμένεται να κοστίσει δισεκατομμύρια, με τις ευρωπαϊκές χώρες να προτείνουν τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση αυτής της διαδικασίας.
Πιο αναλυτικά
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται το πρωί της Δευτέρας (19/5) να μιλήσει με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να σταματήσει το «λουτρό αίματος» στην Ουκρανία. Ποιες είναι, όμως, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην προσπάθειά του για μια ειρηνευτική συμφωνία και πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια τέτοια συμφωνία;
Η Ουκρανία, η οποία υπέστη μια πλήρους κλίμακας εισβολή το 2022 και είδε τη Ρωσία να προσαρτά την Κριμαία το 2014, έχει τονίσει ότι χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας από τις μεγάλες δυνάμεις – κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters, το πρόβλημα είναι ότι οποιαδήποτε εγγύηση ασφαλείας που έχει “δόντια” θα εγκλωβίσει τη Δύση σε έναν πιθανό μελλοντικό πόλεμο με τη Ρωσία – και οποιαδήποτε συμφωνία ασφαλείας χωρίς “δόντια” θα αφήσει την Ουκρανία εκτεθειμένη.
Σύμφωνα με το σχέδιο προτάσεων για μια πιθανή ειρηνευτική διευθέτηση, οι διπλωμάτες έκαναν λόγο για μια “ισχυρή εγγύηση ασφαλείας”, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως μιας συμφωνίας τύπου άρθρου 5. Το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ δεσμεύει τους συμμάχους να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον σε περίπτωση επίθεσης, αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος της συμμαχίας.
Μια αποτυχημένη συμφωνία του 2022 πρότεινε μόνιμη ουδετερότητα για την Ουκρανία με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και άλλα έθνη όπως η Λευκορωσία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία και η Τουρκία.
Οι Ρώσοι διαπραγματευτές επανέλαβαν το αίτημά τους για ουδετερότητα της Ουκρανίας στις πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου που είχαν από τότε, στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Μαΐου, δήλωσε ουκρανική πηγή. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών θα πρέπει να είναι ιδιωτικό. Αξιωματούχοι στο Κίεβο λένε ότι η συμφωνία για ουκρανική ουδετερότητα είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα περάσουν.
Το ΝΑΤΟ και η ουδετερότητα
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η πιθανή ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ήταν αιτία του πολέμου, είναι απαράδεκτη και ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι ουδέτερη – χωρίς ξένες βάσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει πει ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Μόσχας να αποφασίζει για τις συμμαχίες της Ουκρανίας.
Στη σύνοδο κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν μια μέρα μέλη. Η Ουκρανία το 2019 τροποποίησε το Σύνταγμά της, δεσμευόμενη για την πορεία προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, στρατηγός Κιθ Κέλογκ, δήλωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «εκτός συζήτησης». Ο Τραμπ έχει πει ότι η προηγούμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν αιτία του πολέμου.
Το 2022, η Ουκρανία και η Ρωσία συζήτησαν τη μόνιμη ουδετερότητα. Η Ρωσία ήθελε περιορισμούς στον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με αντίγραφο μιας πιθανής συμφωνίας που εξέτασε το Reuters. Η Ουκρανία αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα του περιορισμού του μεγέθους και των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεών της.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν έχει αντιρρήσεις για την Ουκρανία να επιδιώξει την ένταξη στην ΕΕ, αν και ορισμένα μέλη του μπλοκ θα μπορούσαν να αντιταχθούν στην υποψηφιότητα του Κιέβου.
Τα εδάφη
Η Μόσχα ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και υποστηρίζει ότι η περιοχή αποτελεί πλέον επίσημα μέρος της Ρωσίας, μια θέση που οι περισσότερες χώρες δεν αποδέχονται. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν όλο το Λουχάνσκ και πάνω από το 70% των περιοχών Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις. Η Ρωσία ελέγχει επίσης ένα κομμάτι της περιοχής του Χάρκοβο.
Στις πιο λεπτομερείς δημόσιες προτάσεις του Πούτιν για την ειρήνη, που περιγράφηκαν τον Ιούνιο του 2024, είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποσυρθεί από το σύνολο αυτών των περιοχών – άρα ακόμη και από περιοχές που δεν βρίσκονται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο. Οι διαπραγματευτές του επαναδιατύπωσαν αυτές τις απαιτήσεις στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης στις 16 Μαΐου, δήλωσε η ουκρανική πηγή.
Σύμφωνα με τον πολεμικό ανταποκριτή της ρωσικής εφημερίδας Komsomolskaya Pravda, Alexander Kot, οι Ρώσοι διαπραγματευτές είπαν επίσης στους Ουκρανούς ομολόγους τους ότι το Κίεβο θα πρέπει να εγκαταλείψει όλες τις διεκδικήσεις στις τέσσερις περιοχές και την Κριμαία.
Σύμφωνα με ένα ειρηνευτικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν «de jure» τον ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας και «de facto» θα αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο του Λουχάνσκ και τμημάτων της Ζαπορίζια, του Ντονέτσκ και της Χερσώνας. Η Ουκρανία θα ανακτήσει εδάφη στην περιοχή του Χάρκοβο, ενώ οι ΗΠΑ θα ελέγχουν και θα διαχειρίζονται τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος σήμερα ελέγχεται από τη Ρωσία.
Το Κίεβο τονίζει ότι η νομική αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στις κατεχόμενες περιοχές αποκλείεται και θα παραβίαζε το Σύνταγμα της Ουκρανίας, αλλά ότι τα εδαφικά ζητήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν στις συνομιλίες μια φορά τον χρόνο.
Οι κυρώσεις
Η Ρωσία επιθυμεί την άρση των δυτικών κυρώσεων, αλλά είναι επιφυλακτική ως προς το ότι θα αρθούν σύντομα. Ακόμη και αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις, οι κυρώσεις της ΕΕ και άλλες δυτικές κυρώσεις – όπως αυτές που έχουν επιβληθεί από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Ιαπωνία – θα μπορούσαν να παραμείνουν για χρόνια. Η Ουκρανία επιθυμεί οι κυρώσεις να παραμείνουν σε ισχύ.
Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση μελετά τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να χαλαρώσει τις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να παράσχει ταχεία ανακούφιση εάν η Μόσχα συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ πρότεινε στον Πούτιν, ο οποίος ηγείται του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, να είναι πιο πρόθυμος να επιλύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, αν και το Κρεμλίνο δήλωσε ότι τα εθνικά συμφέροντα υπερισχύουν των τιμών του πετρελαίου.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι διπλωμάτες εικάζουν ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία επιδιώκουν χαμηλότερες τιμές πετρελαίου ως μέρος μιας μεγαλύτερης μεγάλης διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνει θέματα από τη Μέση Ανατολή έως την Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Reuters ανέφερε ότι αξιωματούχοι από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα είχαν συζητήσεις σχετικά με τη βοήθεια των ΗΠΑ για την αναζωογόνηση των πωλήσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η εκεχειρία
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και η Ουκρανία απαιτούν από τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός πριν από τις συνομιλίες, αλλά η Μόσχα αναφέρει ότι η κατάπαυση του πυρός θα λειτουργήσει μόνο όταν διευθετηθούν τα ζητήματα επαλήθευσης. Το Κίεβο λέει ότι η Μόσχα παίζει με το χρόνο. Ο Τραμπ λέει ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου.
Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θέλουν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στη Δύση για να βοηθήσουν το Κίεβο. Η Ρωσία λέει ότι αυτό είναι απαράδεκτο και, σύμφωνα με τον πολεμικό ανταποκριτή Kots, οι διαπραγματευτές της Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν ότι ήθελαν και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν να μην απαιτήσουν αποζημιώσεις ή να μην παρουσιάσουν λογαριασμούς για τις ζημιές του πολέμου.
Οι διαπραγματευτές της Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν ότι η Ρωσία ήθελε η Ουκρανία να συμφωνήσει να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη μεταχείριση των μειονοτήτων, ώστε να προστατεύσει τους ρωσόφωνους και τους εθνοτικούς Ρώσους στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Kots. Είπε επίσης ότι απαίτησαν από το Κίεβο να σταματήσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «εθνικιστική προπαγάνδα». Η Ουκρανία αρνείται τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι διώκει τους ρωσόφωνους.