Μηχανικοί ανακάλυψαν κρυφούς “διακόπτες θανάτου” σε κινεζικά ηλιακά πάνελ που χρησιμοποιούνται σε ηλιακά πάρκα στη Δύση, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών δικτύων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Αυτές οι συσκευές επικοινωνίας, που δεν αναφέρονται στα έγγραφα προϊόντων, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο Πεκίνο να αποσταθεροποιήσει τα ηλεκτρικά δίκτυα, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.
Οι βρετανικές αρχές εξετάζουν την κατάσταση, ενώ πολιτική αντιπαράθεση έχει προκύψει σχετικά με την εξάρτηση από κινεζική τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάγκη για επανεξέταση των σχετικών πολιτικών.
Πιο αναλυτικά
Μηχανικοί ανακάλυψαν “διακόπτες θανάτου” ενσωματωμένους σε ηλιακά πάνελ από την Κίνα, σε αμερικανικά ηλιακά πάρκα, γεγονός που εγείρει υποψίες ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χειραγωγήσει τις παροχές ενέργειας ή ακόμη και να “καταστρέψει” τα ηλεκτρικά δίκτυα στις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ευρώπη, όπου εξάγει τα συγκεκριμένα πάνελ.
Σύμφωνα με την Mailonline, οι αξιωματούχοι του τομέα της ενέργειας αξιολογούν τώρα τους κινδύνους που εγκυμονούν οι μικρές συσκευές επικοινωνίας που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό των μετατροπέων ισχύος – αναπόσπαστο στοιχείο των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τα συνδέει με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Ενώ οι μετατροπείς είναι κατασκευασμένοι για να επιτρέπουν την απομακρυσμένη πρόσβαση ώστε να γίνονται ενημερώσεις και συντήρηση, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας που τους χρησιμοποιούν συνήθως εγκαθιστούν τείχη προστασίας για να αποτρέψουν την απευθείας επικοινωνία των εξαρτημάτων με την Κίνα.
Ωστόσο, σε ορισμένους μετατροπείς ηλιακής ενέργειας έχουν βρεθεί συσκευές επικοινωνίας που δεν αναφέρονται στα έγγραφα του προϊόντος, από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι ερευνούν τον εξοπλισμό που είναι συνδεδεμένος με τα δίκτυα για να ελέγξουν θέματα ασφαλείας, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.
Η χρήση αυτών των συσκευών για την παράκαμψη των τειχών προστασίας και την εξ αποστάσεως απενεργοποίηση των μετατροπέων ή την αλλαγή των ρυθμίσεών τους θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, να προκαλέσει ζημιές στις ενεργειακές υποδομές και να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δήλωσαν οι ειδικοί. ‘Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχει ένας ενσωματωμένος τρόπος να καταστραφεί φυσικά το δίκτυο’, δήλωσε μία από τις πηγές.
Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει φόβους ότι το Πεκίνο μπορεί να διατηρεί την ικανότητα να προκαλέσει καταστροφές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, καθώς τα δυτικά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξαρτώνται από εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής. Οι βρετανικοί ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούν εξαρτήματα που κατασκευάζονται σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Δεν είναι γνωστό αν οι κινεζικοί “διακόπτες θανάτου” υπάρχουν σε μετατροπείς ισχύος που έχουν εγκατασταθεί σε αιολικά ή ηλιακά πάρκα στην Βρετανία. Όμως ο σκιώδης υπουργός Ενέργειας Άντριου Μπάουι κάλεσε χθες τον υπουργό Ενεργειακής Ασφάλειας της κυβέρνησης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ να πραγματοποιήσει “άμεση παύση και επανεξέταση” των προσπαθειών για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Οι δύο πηγές του Reuters αρνήθηκαν να κατονομάσουν τους Κινέζους κατασκευαστές των μετατροπέων και των μπαταριών με τις πρόσθετες συσκευές επικοινωνίας, ούτε αποκάλυψαν πόσες τέτοιες συσκευές είχαν βρει συνολικά. Ωστόσο, η ύπαρξη των παράνομων συσκευών δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως τις ανακαλύψεις.
Τους τελευταίους εννέα μήνες, μη τεκμηριωμένες συσκευές επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων ραδιοφωνικών συσκευών κινητής τηλεφωνίας, έχουν επίσης βρεθεί σε ορισμένες μπαταρίες από πολλούς Κινέζους προμηθευτές, δήλωσε μία από τις πηγές. “Γνωρίζουμε ότι η Κίνα πιστεύει ότι υπάρχει αξία στο να θέτει τουλάχιστον ορισμένα στοιχεία των βασικών υποδομών μας σε κίνδυνο καταστροφής ή διατάραξης”, δήλωσε ο Μάικ Ρότζερς, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. ‘Νομίζω ότι οι Κινέζοι, εν μέρει, ελπίζουν ότι η ευρεία χρήση των μετατροπέων περιορίζει τις επιλογές που έχει η Δύση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ασφάλειας’, συμπλήρωσε.
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE), κληθέν να σχολιάσει, δήλωσε ότι αξιολογεί συνεχώς τους κινδύνους που συνδέονται με τις αναδυόμενες τεχνολογίες και ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη γνωστοποίηση και τεκμηρίωση των λειτουργιών από τους κατασκευαστές. “Ενώ η λειτουργικότητα αυτή μπορεί να μην έχει κακόβουλη πρόθεση, είναι κρίσιμο για όσους προμηθεύονται να έχουν πλήρη κατανόηση των δυνατοτήτων των προϊόντων που παραλαμβάνουν”, δήλωσε εκπρόσωπος.
Οι εργασίες συνεχίζονται για να αντιμετωπιστούν τυχόν κενά στις γνωστοποιήσεις μέσω των “Bill of Materials λογισμικών” – ή των καταλόγων όλων των συστατικών που συνθέτουν μια εφαρμογή λογισμικού – και άλλων συμβατικών απαιτήσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δήλωσε: “Είμαστε αντίθετοι στη γενίκευση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, που διαστρεβλώνει και σπιλώνει τα επιτεύγματα της Κίνας στον τομέα των υποδομών”. Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση διεξάγει επανεξέταση της κινεζικής τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα, αλλά εξακολουθεί να προωθεί τις προσπάθειές της για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Πολιτική αντιπαράθεση στην Βρετανία
Ο σκιώδης υπουργός ενέργειας Andrew Bowie δήλωσε στην Telegraph: ‘Ήμασταν ήδη ενήμεροι για τις ανησυχίες που εκφράζονται από το Υπουργείο Άμυνας και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών σχετικά με την πιθανή τεχνολογία παρακολούθησης στις ανεμογεννήτριες κινεζικής κατασκευής. “Η μετάβαση Made in China του Ed Miliband – καθαρή ενέργεια εις βάρος όλων των άλλων – αποτελεί απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και γελοιοποιεί τους ισχυρισμούς του για την ενεργειακή ασφάλεια.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεση παύση και επανεξέταση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία του ενεργειακού μας συστήματος” είπε ο Bowie.
H δήλωσή του ήρθε σε απάντηση άλλης δήλωσης του υπουργού ενέργειας, ο οποίος δεσμεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να τοποθετήσει ηλιακούς συλλέκτες σε “κάθε δυνατή στέγη σε όλη τη χώρα”.