Η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 31% από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας που ζητήθηκε από τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Οι περικοπές, ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επηρεάζουν κυρίως τον Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), με συνέπειες που θέτουν σε κίνδυνο την αναγνώριση των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη στην αντικαρκινική έρευνα.
Η κατάσταση στο υπουργείο Υγείας περιγράφεται ως «χάος», με μαζικές απολύσεις και τερματισμούς χρηματοδοτήσεων να επιδεινώνουν την έλλειψη καθοδήγησης για τους γιατρούς. Η κυβέρνηση Τραμπ αντέτεινε ότι οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες.
Πιο αναλυτικά
Η χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους προς την έρευνα κατά του καρκίνου μειώθηκε κατά 31% από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας, η οποία κάνει λόγο για «πόλεμο εναντίον της επιστήμης» από τη σημερινή κυβέρνηση.
Την έκθεση ζήτησε να συνταχθεί ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, με το έγγραφο να αναδεικνύει σοβαρές περικοπές ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη δημόσια χρηματοδότηση για την υγεία, μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Στο επίκεντρο των περικοπών βρίσκεται ο Εθνικός Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), ο οποίος κατέγραψε μείωση της χρηματοδότησης κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε διάστημα μόλις τριών μηνών.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η έρευνα για τον καρκίνο υπέστη δραματικό πλήγμα, καθώς η χρηματοδότησή της συρρικνώθηκε κατά 31% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με τα συμπεράσματα να βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων και συνεντεύξεις με επιστήμονες, αξιωματούχους και ασθενείς.
Η αναγνώριση των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη στην αντικαρκινική έρευνα τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, καθώς οι συνέπειες των περικοπών ενδέχεται να είναι ανυπολόγιστες.
Το έγγραφο περιλαμβάνει ανώνυμες μαρτυρίες αξιωματούχων και επιστημόνων, που περιγράφουν την κατάσταση στο ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ως «χάος», λόγω των βαθιών αναδιαρθρώσεων και της μαζικής κατάργησης θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει περίπου το 25% του προσωπικού στις υγειονομικές υπηρεσίες.
Η έκθεση καταγγέλλει ακόμη αιφνίδιο τερματισμό χρηματοδοτήσεων, κατάργηση κρίσιμων βάσεων δεδομένων, καθώς και παρεμβάσεις πολιτικών σε επιστημονικές αποφάσεις. Επιπλέον, οι μαζικές απολύσεις έχουν προκαλέσει έλλειψη οδηγιών προς τους γιατρούς, ενώ σε περιόδους επιδημίας ιλαράς –με πάνω από 1.000 κρούσματα και τρεις θανάτους– θεραπείες καθυστερούν και εναλλακτικές, αμφισβητούμενες μέθοδοι προωθούνται.
Ασθενής με καρκίνο του παχέος εντέρου δήλωσε πως η κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχε ανεστάλη λόγω έλλειψης προσωπικού. «Αυτό μπορεί να μου στοιχίσει τη ζωή», είπε η ίδια.
Η κυβέρνηση Τραμπ διέψευσε πλήρως την έκθεση, μέσω ανάρτησης στο X από το υπουργείο Υγείας. Το έγγραφο χαρακτηρίστηκε ως «διαστροφή της πραγματικότητας με πολιτικά κίνητρα».
Ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος, γνωστός για τη στάση του κατά των εμβολίων, επικρίνεται από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της επιδημίας ιλαράς και για τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας. Ο ίδιος αναμένεται να καταθέσει σήμερα ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, δίνοντας απαντήσεις για τη διαχείριση της κρίσης.