Ο Λευκός Οίκος αναζητούσε μια διέξοδο από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα – έστω και προσωρινή – και ο πρόεδρος Τραμπ είπε στους συνεργάτες του ότι επιθυμούσε να επιτύχει μια συμφωνία πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ
Ενώ ο Τραμπ πρόσφερε επανειλημμένα «μια δόση σκληρού φαρμάκου» τις τελευταίες εβδομάδες, στους Αμερικανούς κάνοντας διάλεξη για την ανάγκη να περιορίσουν τις αγοραστικές τους συνήθειες σε ορισμένα αγαθά που παράγονται στην Κίνα, έχει ευαισθητοποιηθεί στην εικόνα με άδεια ράφια στα καταστήματα, όπως και στις χρηματοπιστωτικές αγορές που αντιδρούσαν στον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το CNN, ο ίδιος αξιωματούχος απέρριψε τη Δευτέρα την άποψη ότι η κλιμάκωση των δασμών με την Κίνα ήταν λάθος υπολογισμός της κυβέρνησης, Παραδέχτηκε όμως ότι ο Τραμπ ήθελε να “βρει μια νίκη” για να αποφύγει να έχει έναν δυσάρεστο εμπορικό πόλεμο να κρέμεται από πάνω του αυτή την εβδομάδα, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις από τα αραβικά κράτη του Κόλπου.
Η ανακοίνωση για την Κίνα είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ έχει αναδειχθεί ως ο πιο κρίσιμος παίκτης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τους δασμούς στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου.
Αυτό δύσκολα σημαίνει ότι ο Πίτερ Ναβάρο – ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το εμπόριο και τη μεταποίηση που υποστηρίζει περισσότερο τους δασμούς – είναι εκτός εικόνας, δεδομένης της αδιάλειπτης πίστης του στον Τραμπ.
Αλλά ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Τραμπ θεωρεί τον Μπέσεντ, τον υπουργό των οικονομικών, ως την ηγετική φωνή. Και η αλήθεια είναι ότι ένα κρίσιμο σημείο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν ότι έστειλε στις διαπραγματεύσεις σοβαρά στελέχη, που οι Κινέζοι ήξεραν ότι ο λόγος τους μετράει και άρα μπορούσαν να τους εμπιστευτούν και να κάνουν συμφωνία.
Η βιομηχανία παπουτσιών
Η αμερικανική βιομηχανία υποδημάτων θέλει ο Λευκός Οίκος να “τελειώσει τη δουλειά” με τη μείωση των δασμών. “Είμαστε ενθαρρυμένοι από την πρόοδο του προέδρου Τραμπ και της κυβέρνησής του στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ματ Πριστ, διευθύνων σύμβουλος της εμπορικής ομάδας Footwear Distributors and Retailers of America. “Αλλά δεν έχουμε περάσει ακόμη τη γραμμή του τερματισμού”.
Ο όμιλος εκπροσωπεί τη Nike, την Under Armour και άλλες κορυφαίες εταιρείες υποδημάτων. Τα παπούτσια είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στους δασμούς επειδή το 99% όλων των υποδημάτων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατασκευάζονται στο εξωτερικό.
Η βιομηχανία έχει προειδοποιήσει ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να εξαφανίσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, να σκοτώσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές. “Ορισμένα παπούτσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δασμούς που πλησιάζουν το 100%, και αυτό είναι απαράδεκτο”, δήλωσε ο Priest. “Η βιομηχανία μας χρειάζεται ανακούφιση – το ίδιο και οι οικογένειες (των ΗΠΑ)”, είπε.
Κι αν δεν συμφωνήσουν;
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρεθούν σε αδιέξοδο μετά το τέλος των 90 ημερών, κατά τις οποίες συμφώνησαν να έχουν μειωμένους δασμούς, οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές δεν αναμένεται να επανέλθουν στο 145%, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
“Όχι, αλλά θα ανέβουν σημαντικά υψηλότερα” από τον συντελεστή 30% κατά τη διάρκεια της παύσης, είπε. “Στο 145%, πραγματικά αποσυνδέεστε, επειδή κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει – αλλά [οι δασμοί] έγιναν πολύ υψηλοί επειδή επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι που εφαρμόστηκαν λόγω της φαιντανύλης και άλλων πραγμάτων”, είπε ο πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν οι αμερικανικοί δασμοί θα επιστρέψουν στο 145%. “Όχι. Αλλά θα ανέβαιναν σημαντικά υψηλότερα”. “Νομίζω όμως ότι θα έχουμε στο τέλος μια συμφωνία”, δήλωσε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα.
Πώς ο Τραμπ πέτυχε τον στόχο του
Η απόφαση τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας να μειώσουν τους δασμούς κατά 115 ποσοστιαίες μονάδες κατά την ολοκλήρωση των διήμερων συνομιλιών σηματοδότησε την πιο σημαντική εξέλιξη σε μια πολιτική προσέγγιση που ήταν εξίσου μαξιμαλιστική και ακατάστατη.
Το de facto εμπορικό εμπάργκο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είχε δημιουργήσει εγχώριες και παγκόσμιες οικονομικές πιέσεις που έμοιαζαν στα πρόθυρα της καταστροφής.
Η αποκλιμάκωση έστειλε τις αγορές στα ύψη σε όλο τον κόσμο τη Δευτέρα, καθώς έριξε φως στη στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ να διατηρήσει σημαντικά υψηλότερους δασμούς, δίνοντας παράλληλα κίνητρο στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προσφορές.