Η Daily Mail αναφέρει ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με τη Φινλανδία, προκαλώντας ανησυχία στο ΝΑΤΟ, καθώς οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα. Η Μόσχα ανακαινίζει παλιές στρατιωτικές βάσεις και χτίζει νέες υποδομές, ετοιμάζοντας αύξηση των δυνάμεών της στην περιοχή.
Ο αναπληρωτής Αρχηγός Άμυνας της Φινλανδίας εκφράζει ανησυχίες για τις ρωσικές κινήσεις, που θεωρεί ότι δοκιμάζουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Παρά τις πυρηνικές απειλές από Ρώσους αξιωματούχους, ο Πούτιν υποβαθμίζει τις ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά των χωρών του ΝΑΤΟ.
Πιο αναλυτικά
Η μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στα σύνορα με τη Φινλανδία ξυπνά δυσοίωνες αναμνήσεις από το σκηνικό πριν την εισβολή στην Ουκρανία, όταν δορυφορικές εικόνες προειδοποιούσαν για όσα θα ακολουθούσαν, αναφέρει η Daily Mail.
Σήμερα, η Μόσχα χτίζει με ταχείς ρυθμούς νέες βάσεις, ανακαινίζει παλαιές εγκαταστάσεις και μεταφέρει στρατιωτικές μονάδες στα βορειοδυτικά, την ώρα που κορυφαίοι αξιωματούχοι της εκτοξεύουν ωμές πυρηνικές απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των νεοεισερχόμενων μελών του.
Νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές
Δορυφορικές εικόνες που εξασφάλισε το σουηδικός ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT από την Planet Labs αποκαλύπτουν σημαντική δραστηριότητα σε τέσσερις στρατιωτικές τοποθεσίες στη Ρωσία: Kamenka, Petrozavodsk, Severomorsk-2 και Olenya.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Μόσχα χτίζει νέες υποδομές για στρατώνες, ανάπτυξη αεροσκαφών και εκσυγχρονίζει παλαιότερες εγκαταστάσεις.
Στην Kamenka, περίπου 56 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Φινλανδία, έχουν στηθεί περισσότερες από 130 στρατιωτικές σκηνές, ικανές να στεγάσουν 2.000 στρατιώτες από τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για περιοχή που μέχρι πρότινος ήταν ακατοίκητη στρατιωτικά.

Δραστηριότητα σε Petrozavodsk και Severomorsk-2
Στην Petrozavodsk, περίπου 160 χλμ. από τα φινλανδικά σύνορα, χτίστηκαν τρεις μεγάλες αποθήκες, τις οποίες οι ειδικοί θεωρούν αποθηκευτικούς χώρους για τεθωρακισμένα οχήματα.
Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν περίπου 50 οχήματα, με άλλη μία υπό κατασκευή, σύμφωνα με εικόνες που τραβήχτηκαν στα τέλη Απριλίου.

Στο Severomorsk-2, η παλιά -και κλειστή ως τώρα- αεροπορική βάση στον αρκτικό βορρά, φαίνεται πλέον πλήρως ανακαινισμένη και λειτουργική, με αρκετά ελικόπτερα σταθμευμένα κοντά στον διάδρομο προσγείωσης.

Η βάση απέχει περίπου 110 χλμ. από τα φινλανδικά σύνορα και λιγότερο από 70 χλμ. από τη Νορβηγία.

Ρωσικά βομβαρδιστικά στην Olenya
Στην Olenya, περίπου 145 χλμ. από τα σύνορα με τη Φινλανδία, η αεροπορική βάση φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή δράση.
Σύμφωνα με το Κίεβο, ρωσικά βομβαρδιστικά σταθμευμένα εκεί πραγματοποιούν επιδρομές σε ουκρανικούς στόχους.
Ο Φινλανδός στρατιωτικός αναλυτής Emil Kastehelmi δήλωσε στο SVT: «Αυτό είναι ένδειξη αυξανόμενης δραστηριότητας».

Ανησυχεί το φινλανδικό επιτελείο
Ο αναπληρωτής Αρχηγός Άμυνας της Φινλανδίας, υποστράτηγος Vesa Virtanen, εξέφρασε τον προηγούμενο μήνα την ανησυχία του σχετικά με τις κινήσεις της Ρωσίας.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt, δήλωσε πως «Το Κρεμλίνο δοκιμάζει σκόπιμα την ενότητα του ΝΑΤΟ» για να διαπιστώσει αν θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5, που προβλέπει συλλογική άμυνα.
Περιγράφοντας υβριδικές τακτικές, όπως κυβερνοεπιθέσεις, σημείωσε πως η Ρωσία εγκαθιστά πλέον νέο εξοπλισμό για τη μόνιμη παρουσία στρατευμάτων στα σύνορα.
«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπήρχαν περίπου 20.000 στρατιώτες και περίπου τέσσερις ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες. Τώρα βλέπουμε ότι η Ρωσία χτίζει νέα υποδομή και, μόλις μπορέσει, θα φέρει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή», προειδοποίησε.
«Αναδιοργανώνονται ταξιαρχίες και πιθανότατα θα υπάρχουν τέσσερις έως πέντε μεραρχίες, ένα σώμα στρατού και μία μονάδα υποστήριξης. Άρα στο μέλλον θα υπάρχουν περισσότερα στρατεύματα εκεί από ό,τι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημείωσε.
Ο Virtanen διαβεβαίωσε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τους συμμάχους της εδώ και δεκαετίες.
Η απάντηση του Πούτιν στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 2023 προκάλεσε οργή στο Κρεμλίνο, καθώς το μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά περισσότερα από 1.200 χλμ.
Ο Πούτιν απάντησε ιδρύοντας τη «Στρατιωτική Περιφέρεια του Λένινγκραντ» και διατάζοντας την ανάπτυξη νέων μονάδων στην περιοχή.
Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποβαθμίσει τις ανησυχίες για πιθανή επίθεση κατά μελών του ΝΑΤΟ, αναφέρει η Daily Mail, δηλώνοντας ότι είναι «εντελώς ανοησίες» και ότι η Ρωσία δεν έχει συμφέρον να εμπλακεί σε σύγκρουση με τη συμμαχία.
Πυρηνικές απειλές από τον Μεντβέντεφ
Τον περασμένο μήνα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι τα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούν πλέον δυνητικούς στόχους για πυρηνικά αντίποινα.
«Το καθεστώς μη ευθυγράμμισης τούς παρείχε ορισμένα διεθνή προνόμια, δεδομένης της γεωπολιτικής τους θέσης και πολλών άλλων παραγόντων», είπε, αναφερόμενος στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
«Και τώρα είναι μέρος ενός μπλοκ εχθρικού προς εμάς, πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως έγιναν στόχοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας, περιλαμβανομένων πιθανών αντιποίνων και ακόμη και της πυρηνικής συνιστώσας ή προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο της στρατιωτικής μας δοξασίας».
Ο Σόιγκου απειλεί με πυρηνικό Παγκόσμιο Πόλεμο
Την περασμένη εβδομάδα, ο Σερκέι Σόιγκου, πρώην υπουργός Άμυνας και νυν γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προειδοποίησε τη Βρετανία κατά της αποστολής στρατιωτών από «τη συμμαχία των προθύμων» στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο αυτό ως «σπίθα» για έναν πυρηνικό Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μιλώντας στο πρακτορείο TASS, ο Σόιγκου δήλωσε: «Οι λογικοί πολιτικοί στην Ευρώπη κατανοούν ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου [ανάπτυξης δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία] θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και στη συνέχεια σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Είναι πιο σωστό να αποκαλούμε αυτές τις βρετανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις “στρατεύματα επέμβασης ή κατοχής”», είπε αναφερόμενος στον όρο «συμμαχία των προθύμων» που χρησιμοποίησε ο Κιρ Στάρμερ.