Η Ευρώπη εντείνει την πίεση στη Ρωσία, προειδοποιώντας για νέες κυρώσεις αν δεν εφαρμοστεί εκεχειρία 30 ημερών στον πόλεμο της Ουκρανίας μέχρι το τέλος της ημέρας. Παρά τις προτάσεις για παύση των εχθροπραξιών από το Κίεβο και ευρωπαϊκές χώρες, οι μάχες συνεχίζονται, με ρωσικά drones να πλήττουν ουκρανικές πόλεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πρότεινε απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σκοπεύει να παραστεί αυτοπροσώπως. Η Μόσχα απέρριψε την ευρωπαϊκή πρόταση για εκεχειρία, επιμένοντας ότι οι κυρώσεις δεν θα είναι αποτελεσματικές αν δεν συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ.
Πιο αναλυτικά
Η Ευρώπη σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει την προετοιμασία νέων κυρώσεων αν μέχρι το τέλος της Δευτέρας δεν εφαρμοστεί η προτεινόμενη εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, οι μάχες συνεχίζονται στο ανατολικό μέτωπο και τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις, παρά την πρωτοβουλία για παύση των εχθροπραξιών που προωθείται από το Κίεβο και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναφέρει το Reuters.
«Ο χρόνος μετρά αντίστροφα», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
«Έχουμε ακόμη 12 ώρες μέχρι το τέλος της ημέρας, και αν η εκεχειρία δεν τεθεί σε ισχύ μέχρι τότε, η ευρωπαϊκή πλευρά θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την επιβολή κυρώσεων», συμπλήρωσε.
Δεν είναι σαφές ωστόσο πόσο αποτελεσματικές θα είναι τυχόν νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις, ειδικά εάν δεν συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ.
Το Σάββατο, οι ηγέτες τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών -Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία- ταξίδεψαν στο Κίεβο και απαίτησαν την άνευ όρων εφαρμογή 30ήμερης εκεχειρίας από τη Δευτέρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε εμμέσως την πρόταση, καταθέτοντας αντ’ αυτής την ιδέα απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Από την πλευρά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συναντηθούν «το συντομότερο δυνατό» και να «κηρύξουν κατάπαυση του πυρός». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδέχεται να βρεθεί ένας «συμβιβασμός» μέσα «στις επόμενες ημέρες», παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αυτοπροσώπως στην Κωνσταντινούπολη, όπου, όπως δήλωσε, θα περιμένει τον Πούτιν.
Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη απαντήσει στην τελευταία αυτή πρόταση, ενώ σήμερα χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο» το «τελεσίγραφο» του Κιέβου και των ευρωπαίων συμμάχων του. «Η γλώσσα των τελεσιγράφων είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία, δεν είναι πρέπουσα. Δεν μπορούμε να μιλάμε στη Ρωσία έτσι», δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πούτιν και ο Ζελένσκι δεν έχουν συναντηθεί από τον Δεκέμβριο του 2019.
Απαντώντας στην ευρωπαϊκή πρόταση για εκεχειρία, η Μόσχα δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη του τερματισμού του πολέμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις «χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αντιπαράθεσης».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Συμπίχα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «αγνοεί πλήρως» την πρωτοβουλία για εκεχειρία, επικαλούμενος συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων. Όπως δήλωσε, μοιράστηκε τις σχετικές πληροφορίες με Ευρωπαίους εταίρους και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, κατά τη διάρκεια κοινής τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, πρόσθεσε, συμφώνησαν ότι «θα χρειαστούν κυρώσεις για να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία σε περίπτωση που απορρίψει την κίνηση για ανακωχή».