Η Κάγια Κάλας ανακοίνωσε ότι αύριο θα δοθεί η τελική πολιτική έγκριση για τη σύσταση δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία της λογοδοσίας για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Σε δηλώσεις της μετά την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βαρσοβία, τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία και την προετοιμασία νέου πακέτου κυρώσεων.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας. Η Κάλας αναφέρθηκε και σε διεθνή ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Γάζα και οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποκλιμάκωση και ανθρωπιστική βοήθεια.
Πιο αναλυτικά
«Αύριο θα δώσουμε την τελική πολιτική έγκριση για την σύσταση δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία, θα υπάρξει λογοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν» τόνισε η Κάγια Κάλας αναφερόμενη στο ζήτημα της Ουκρανίας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συζητήσεις στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βαρσοβία.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, που προήδρευσε στην άτυπη συνάντηση, είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει εκτεταμένη διπλωματία σε εξέλιξη, αλλά είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι θέλει ειρήνη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία», αναφερόμενη στο 17ο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η Ευρώπη να υιοθετήσει και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 20 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Η ίδια αποκάλυψε ότι αύριο, Παρασκευή, «θα πάμε στην Ουκρανία και θα διαθέσουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Νομίζω είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την Ουκρανία».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντασλαβ Σικόρσκι, μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου, μίλησε για την αυριανή ημέρα, που γιορτάζεται ως Ημέρα της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα συμπίπτει με τους ρωσικούς εορτασμούς, δίνοντας μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες που θα παραβρεθούν.
Together with EU Foreign Ministers, we gathered in Poland to address key priorities:
🔹 strengthening Ukraine’s position
🔹 deepening ties with the United Kingdom
🔹 and advancing a positive EU-US agendaLIVE press conference with @sikorskiradek ↓
https://t.co/uI9XKFtyhm— Kaja Kallas (@kajakallas) May 8, 2025
«Αύριο έχουμε την 9η Μαΐου, που είναι Ημέρα της Ευρώπης, και θέλω να τονίσω ότι όλοι όσοι πραγματικά υποστηρίζουν την ειρήνη δεν μπορούν να σταθούν δίπλα-δίπλα με τον Πούτιν, ο οποίος ξεκίνησε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία. Όσοι πραγματικά υποστηρίζουν την ειρήνη θα πρέπει να βρίσκονται αύριο στην Ουκρανία και όχι στη Μόσχα» τόνισε. Ερωτηθείς οι ομιλητές για τον πρόεδρο της Σερβίας που αποφάσισε να πάει στους εορτασμούς της Μόσχας, η κ. Κάλας δήλωσε με νόημα ότι «το θετικό είναι ότι ο στρατός της Σερβίας δεν συμμετέχει στην παρέλαση».
«Παραμένει στη συνείδηση όλων αυτών των ανθρώπων που πηγαίνουν πραγματικά μαζί με τον Πούτιν, ο οποίος διεξάγει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». «Τα κράτη μέλη δεν το παίρνουν ελαφρά τη καρδία», «δημιουργείται το ερώτημα ποιος είναι ο φίλος σας, με ποιόν έχετε πραγματικά να κάνετε», συμπλήρωσε.
Γάζα και Ινδία-Πακιστάν
Επιπλέον, η κ. Κάλας αναφέρθηκε στο ζήτημα της Γάζας αλλά και στην ένταση μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν, θέματα που συζητήθηκαν στην άτυπη Σύνοδο.
«Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών συμφώνησε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι αφόρητη και επιδεινώνεται ραγδαία». «Καλούμε το Ισραήλ να προχωρήσει στην άρση του αποκλεισμού της Γάζας και να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη». «Και φυσικά, απαιτούμε επίσης να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι υπόλοιποι όμηροι και να επανέλθουν τα μέρη στην κατάπαυση του πυρός».
Η υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στην ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, λέγοντας πως είχε συνομιλίες με τους υπουργούς των δυο χωρών «για να τους μεταφέρω τα μηνύματα για αποκλιμάκωση. Νομίζω ότι, ξέρετε, κανείς δεν κερδίζει από αυτόν τον πόλεμο. Είναι σαφές λοιπόν ότι πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού και ελπίζω ότι μπορούμε να μειώσουμε την ένταση» δήλωσε.