Οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν επιδεινώνονται δραματικά με τις τελευταίες συγκρούσεις στο Κασμίρ, που έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 36 θανάτους από πυρά και βομβαρδισμούς. Η Ινδία επιτέθηκε σε υποτιθέμενους στόχους τρομοκρατών στο Πακιστάν, συνδέοντας τις επιθέσεις με μια πρόσφατη επίθεση εναντίον Ινδών τουριστών.
Το Πακιστάν αντέτεινε ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν αδικαιολόγητες και προκάλεσαν θανάτους αμάχων. Οι διεθνείς ανησυχίες έχουν αυξηθεί, με κλήσεις για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κλιμάκωσης από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και την Κίνα.
Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά
Ένα νέο, ανησυχητικό κεφάλαιο άνοιξε στην εύφλεκτη ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν μαζικά πυρά και να επιδίδονται σε αεροπορικές επιθέσεις.
Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι πιο αιματηρές των τελευταίων δύο δεκαετιών και προκαλούν φόβους για γενικευμένη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.
Μαζικά πλήγματα
Η Ινδία εξαπέλυσε επίθεση σε 9 στόχους στο Πακιστάν, τους οποίους χαρακτήρισε ως «υποδομές τρομοκρατών», συνδέοντάς τους με την πολύνεκρη επίθεση εναντίον Ινδών τουριστών τον Απρίλιο στο ινδικό Κασμίρ.
Εκπρόσωπος της ινδικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δήλωσε στο Reuters ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν «σαφή εμπλοκή τρομοκρατών με βάση το Πακιστάν σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση».
Η Ινδία ανέφερε ότι δύο από τους τρεις υπόπτους για την επίθεση ήταν Πακιστανοί υπήκοοι, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Ινδικές πηγές άμυνας δήλωσαν στο Reuters ότι οι ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν στα αρχηγεία των ισλαμιστικών οργανώσεων Jaish-e-Mohammed και Lashkar-e-Taiba.
Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας σημείωσε σε ανακοίνωση: «Η Ινδία επέδειξε σημαντική αυτοσυγκράτηση στην επιλογή στόχων και στον τρόπο εκτέλεσης της επιχείρησης».
Το Πακιστάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι οι ινδικοί πύραυλοι έπληξαν τρεις τοποθεσίες. Εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο Reuters ότι «πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν», πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιώσει η Ινδία.
Τέσσερις πηγές από την τοπική αυτοδιοίκηση στο ινδικό Κασμίρ είπαν στο Reuters ότι τρία μαχητικά συνετρίβησαν σε διαφορετικές περιοχές των Ιμαλαΐων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και οι τρεις πιλότοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, πρόσθεσαν. Αξιωματούχοι του ινδικού υπουργείου Άμυνας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.
Αρκετοί νεκροί
Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν χτυπήθηκαν, καμία όμως δεν ήταν στρατόπεδο μαχητών. Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού ανέφερε ότι τουλάχιστον 26 άμαχοι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν.
Παράλληλα, σύμφωνα με Ινδό αστυνομικό, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν από πακιστανικά πυρά πυροβολικού στο ινδικό Κασμίρ, αναφέρει το Reuters.
Ο Imran Shaheen, αξιωματούχος του πακιστανικού Κασμίρ, δήλωσε ότι «δύο όλμοι έπληξαν ένα σπίτι στην πόλη Forward Kahuta, σκοτώνοντας δύο άνδρες και τραυματίζοντας αρκετές γυναίκες και παιδιά». Σε άλλο χωριό, ένας κάτοικος σκοτώθηκε από πυρά, πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, ο Ahmed Sharif Chaudhry, τόνισε: «Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν ως αμυντικό μέτρο. Το Πακιστάν παραμένει ένα πολύ υπεύθυνο κράτος. Ωστόσο, θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστούμε την τιμή, την ακεραιότητα και την κυριαρχία του Πακιστάν, με κάθε κόστος».
Η κυβέρνηση του Πακιστάν χαρακτήρισε την επίθεση «κατάφωρη πράξη πολέμου» και ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει κατάλληλα στην ινδική επιθετικότητα».
Ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Geo ότι «όλοι οι στόχοι ήταν πολιτικοί και όχι στρατόπεδα μαχητών». Πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός της Ινδίας πως στοχοποιήθηκαν «στρατόπεδα τρομοκρατών είναι ψευδής».
Εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε επίσης στο Geo ότι «δύο τζαμιά» ήταν ανάμεσα στους στόχους που χτυπήθηκαν.
Διεθνής ανησυχία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τις συγκρούσεις «ντροπή» και πρόσθεσε: «Ελπίζω να τελειώσει γρήγορα».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, μίλησε με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και των δύο χωρών, καλώντας τους «να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας και να αποφύγουν την κλιμάκωση».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε και τις δύο χώρες να επιδείξουν «τη μέγιστη στρατιωτική αυτοσυγκράτηση», σύμφωνα με εκπρόσωπό του.
Η Κίνα, η οποία συνορεύει με την Ινδία και το Πακιστάν, επίσης κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση.
Ο Ινδός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ajit Doval, μίλησε με τον Μάρκο Ρούμπιο, ενώ άλλοι υψηλόβαθμοι Ινδοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους ομολόγους τους σε Βρετανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Επιχείρηση Sindoor»
Η επίθεση της Ινδίας, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Sindoor» (το sindoor είναι κόκκινη πούδρα που φορούν οι παντρεμένες Ινδές στο μέτωπο), θεωρείται η πιο σοβαρή ενέργεια μετά την εκεχειρία του 2003 — στην οποία οι δύο χώρες επαναδεσμεύτηκαν το 2021.
Όπως δήλωσε ο αναλυτής Michael Kugelman από το Foreign Policy: «Δεδομένης της έκτασης της ινδικής επίθεσης, που ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είδαμε το 2019, μπορούμε να αναμένουμε μια σημαντική πακιστανική απάντηση».
«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη κίνηση της Ινδίας. Έχουμε μία επίθεση και μια αντεπίθεση και αυτό που ακολουθεί θα είναι η ισχυρότερη ένδειξη του πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει αυτή η κρίση», πρόσθεσε.
Μετά τις επιθέσεις, ο Ινδικός Στρατός ανάρτησε στην πλατφόρμα X το μήνυμα: «Η δικαιοσύνη αποδόθηκε».
Justice is Served.
Jai Hind! pic.twitter.com/Aruatj6OfA
— ADG PI – INDIAN ARMY (@adgpi) May 6, 2025