Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει σήμερα την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία και τις σχέσεις με την Ε.Ε., με επίκεντρο ένα σχέδιο ψηφίσματος που απορρίπτει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.
Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχία για τις τουρκικές παραβιάσεις κυριαρχίας κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αναφέροντας την απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας και την προώθηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Επιπλέον, καταδικάζει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών και τονίζει την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πιο αναλυτικά
Την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή πορεία της και τις σχέσεις με την Ε.Ε. θα εξετάσει σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο.
Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου
Στην συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ολομέλεια θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Απριλίου 2025.
Σε αυτό το σχέδιο οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να ξεκινήσει ξανά, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης.
Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για δέσμευσή της στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ψήφισμα τονίζει ότι το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και ευρωπαϊκών αξιών παραμένει αγεφύρωτο, καθώς νόμοι και μέτρα που περιορίζουν το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένουν σε ισχύ. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία παραμένουν στάσιμες από το 2018.
Το σχέδιο ψηφίσματος κάνει εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει υποβαθμίσει την δημοκρατία και το κράτος δικαίου με τις συλλήψεις δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης και την απομάκρυνση εκλεγμένων δημάρχων από τα καθήκοντα τους.
Τι αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος για casus belli και Κύπρο
Στο σχέδιο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιφερειακή συνεργασία της Τουρκίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας με άλλες χώρες. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επαναλαμβάνει το έντονο ενδιαφέρον του για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση και τη θετική δυναμική στην περιοχή και το πρόσφατο κλίμα επαναπροσέγγισης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
«Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας», σημειώνεται στο σχέδιο.
«Αν και οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έχουν μειωθεί δραστικά, οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2023, και συστηματικές παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες έχουν διεξαχθεί από τουρκικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) εκφράζει τη βαθιά λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκική Δημοκρατία συνεχίζει επίσης να διατηρεί επίσημη απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας (casus belli) στα 12 ναυτικά μίλια», τονίζεται.
Επιπλέον αναφέρεται στις ενστάσεις που εκφράζει η Τουρκία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με το έργο Great Sea Interconnector. «Η Τουρκική Δημοκρατία συνέχισε τις προσπάθειές της να παρεμποδίσει την υλοποίηση του Great Sea Interconnector, ενός σχεδίου κοινού συμφέροντος, και επέμεινε στα σχέδιά της για μια παράνομη ηλεκτρική διασύνδεση με την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου», γράφει το σχέδιο.
Για το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που οριοθετεί περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο σημειώνει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, «δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη».