Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι είχε σημαντικές συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για αντιαεροπορικά συστήματα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τον Ζελένσκι να αναφέρει ότι συμφώνησαν για μια 30ήμερη κατάπαυση του πυρός ως πρώτο βήμα για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μια νέα συμφωνία για ουκρανικά ορυκτά, που θα ενισχύσει τις επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ουκρανία και την ασφάλεια της χώρας. Ωστόσο, υπογράμμισε τις προκλήσεις που παραμένουν, ειδικά αναφορικά με την ασφάλεια ξένων αξιωματούχων που επισκέπτονται τη Ρωσία.
Πιο αναλυτικά
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε θέματα συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, στην καλύτερη, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση που είχαν ποτέ οι δυο τους.
Σε σχόλια που δημοσιοποίησε η ουκρανική προεδρία, ο Ζελένσκι είπε επίσης πως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα είναι το σωστό πρώτο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Είπε ότι ήγειρε το θέμα των κυρώσεων με τον Τραμπ στην συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα και ότι η απάντηση του Τραμπ στην ερώτηση αυτή ήταν «πολύ δυνατή». Ο Ζελένσκι δεν εξειδίκευσε.
Είπε επίσης πως η κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά που υπέγραψαν οι δύο χώρες την Τετάρτη, 30 Απριλίου, είναι αμοιβαία επωφελής και ότι θα επιτρέψει στην Ουκρανία να υπερασπιστεί μελλοντικές επενδύσεις των ΗΠΑ, καθώς και το δικό της έδαφος και τον λαό.
Η συμφωνία, την οποία προώθησε πολύ ο Τραμπ, θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες προνομιακή πρόσβαση σε νέες συμφωνίες για ουκρανικά ορυκτά και θα δώσει το έναυσμα για αμερικανικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Για το στοιχείο της ασφάλειας στη συμφωνία, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία πιο αποτελεσματικής αντιαεροπορικής άμυνας η οποία παραμένει ένα από τα κύρια αιτήματα του Κιέβου προς τους συμμάχους του καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τρία και πλέον χρόνια.
«Και έτσι είμαστε έτοιμοι τα αντιαεροπορικά συστήματα να είναι μια συμβολή (στο ταμείο). Του είπα σχετικά με τον αριθμό (των συστημάτων που χρειαζόμαστε) — μου είπε πως εργάζονται πάνω σε αυτό, (ότι) αυτά τα πράγματα δεν είναι δωρεάν».
Η συμφωνία για τα ορυκτά επιτεύχθηκε την ώρα που οι ΗΠΑ λένε ότι αυξάνεται η ενόχλησή τους για την αποτυχία της Μόσχας και του Κιέβου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το Κίεβο λέει πως υποστηρίζει χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει πως συμφωνεί επί της αρχής, όμως υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν προτού να συμβεί αυτό.
Απαντώντας στην πρόταση της Μόσχας για τριήμερη εκεχειρία γύρω από την 9η Μαΐου [συγκεκριμένα από τις 8 έως τις 10 Μαΐου], όταν η Ρωσία εορτάζει τη νίκη της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Ζελένσκι είπε πως είναι έτοιμος εφόσον η εκεχειρία θα είναι διάρκειας 30 ημερών.
Είπε πως η Ουκρανία, δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια οιωνδήποτε ξένων αξιωματούχων πάνε στη Μόσχα για την παραδοσιακή παρέλαση νίκης που διεξάγεται εκεί στις 9 Μαΐου.
«Δεν ξέρει κανείς τι θα κάνει η Ρωσία εκείνη την ημέρα. Μπορεί να υπάρξουν πυρκαγιές, εκρήξεις, και μετά να μας κατηγορήσει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.