Η εισαγγελία των Βρυξελλών έχει ξεκινήσει έρευνα για νέο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επίκεντρο λομπίστες που φέρονται να δωροδόκησαν ευρωβουλευτές για να προωθήσουν τα συμφέροντα της κινεζικής εταιρείας Huawei. Η επιχείρηση κατά της διαφθοράς περιλάμβανε 21 εφόδους σε Βέλγιο και Πορτογαλία, χωρίς να έχει γίνει καμία σύλληψη βουλευτή.
Οι υποτιθέμενες μίζες περιλάμβαναν δωρεάν ταξίδια και προσκλήσεις σε αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ξεπλύματος χρημάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.
Πιο αναλυτικά:
Επιχείρηση κατά της διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε η εισαγγελία των Βρυξελλών, με 100 αστυνομικούς να πραγματοποιούν 21 εφόδους σε όλο το Βέλγιο και στην Πορτογαλία. Η διαφορά από το σκάνδαλο Qatargate είναι ότι δεν κρατείται για ανάκριση κάποιος βουλευτής. Ωστόσο, ανακρίνονται «πολλοί λομπίστες» και στο επίκεντρο της φερόμενης διαφθοράς βρίσκεται πρώην βουλευτής που εργαζόταν τότε ως διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της Huawei στην ΕΕ. Η έρευνα συνδέθηκε με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei και τις δραστηριότητές του στις Βρυξέλλες από το 2021.
Ενήμερο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Δωρεάν ταξίδια μέχρι προσκλήσεις σε ποδοσφαιρικούς αγώνες φέρεται να συγκαταλέγονται στις υποτιθέμενες μίζες που συγκαλύφθηκαν ως έξοδα συνεδρίου και καταβλήθηκαν σε διάφορους μεσάζοντες», ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα προσθέτοντας ότι εξετάζει εάν υπήρχε και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «έχει λάβει γνώση των πληροφοριών και αν ζητηθεί θα υπάρξει συνεργασία με τις δικαστικές αρχές».
Il gigante cinese della tecnologia #Huawei è al centro di una nuova inchiesta per corruzione al #ParlamentoEuropeo. Arresti e perquisizioni nelle case dei lobbisti. La cronaca di @Gavinomorett pic.twitter.com/RZKCxelp6G
— Rai Radio1 (@Radio1Rai) March 13, 2025
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir η βελγική δικαιοσύνη υποψιάζεται ότι λομπίστες της κινεζικής εταιρείας Huawei δωροδόκησαν περίπου δεκαπέντε ευρωβουλευτές (νυν ή πρώην), προκειμένου να προωθήσουν την εμπορική πολιτική της εταιρείας στην Ευρώπη.
Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις ατόμων που εργάζονται ή εργάζονταν για τη Huawei, έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια και στα γραφεία τους. Τα άτομα αυτά οδηγούνται σε ανάκριση.
«Επιρροή ξένων κρατών»
Οι έλεγχοι ήρθαν εν μέσω αυξανόμενων πληροφοριών για την επιρροή ξένων κρατών στη λήψη αποφάσεων της Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια νωρίτερα, το Μαρόκο και το Κατάρ είχαν κατηγορηθεί για εμπλοκή στο Qatargate και απόπειρα επιρροής αποφάσεων μέσω δωροδοκιών, χρησιμοποιώντας ενδιάμεσους οργανισμούς.