Ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ, που συνδέθηκε με την απόπειρα δολοφονίας του προεδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981, είναι σήμερα ελεύθερος και προσπαθεί να επανενταχθεί στη ζωή μέσω της μουσικής και της δημόσιας μετάνοιας. Η επίθεση, που είχε ως κίνητρο την εμμονή του με την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Ρίγκαν και τριών άλλων ατόμων.
Ο Χίνκλεϊ κρίθηκε αθώος λόγω ψυχικής νόσου και πέρασε περισσότερα από 30 χρόνια σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Από το 2022, έχει αποφυλακιστεί πλήρως, καθώς δεν θεωρείται πλέον κίνδυνος για τον εαυτό του ή την κοινωνία.
Πιο αναλυτικά
Ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ συνδέθηκε με την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, το 1981.
Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, ο Χίνκλεϊ είναι ελεύθερος πολίτης, προσπαθώντας να ξαναχτίσει τη ζωή του μέσα από τη μουσική και τη δημόσια μετάνοια.
Στις 30 Μαρτίου 1981, έξω από το ξενοδοχείο Hilton στην Ουάσινγκτον, ο 25χρονος τότε Χίνκλεϊ άνοιξε πυρ εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν και της συνοδείας του. Από τα πυρά τραυματίστηκαν συνολικά τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Ρίγκαν, όταν μια σφαίρα εξοστρακίστηκε από τη λιμουζίνα του και διαπέρασε το αριστερό του πλευρό, φτάνοντας στον πνεύμονά του και μόλις λίγα εκατοστά από την καρδιά. Υπέστη εσωτερική αιμορραγία, αλλά χάρη στην άμεση μεταφορά και τη χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο George Washington, ανάρρωσε πλήρως.
Ο πιο σοβαρά τραυματισμένος ήταν ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Μπρέιντι. Μια σφαίρα τον χτύπησε στο κεφάλι, προκαλώντας μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και παραπληγία. Πέθανε δεκαετίες αργότερα, με τις αρχές να καταχωρούν τον θάνατό του ως ανθρωποκτονία.
Από την επίθεση τραυματίστηκε επίσης ο αστυνομικός Τόμας Ντελαχάντι, μέλος της μητροπολιτικής αστυνομίας της Ουάσινγκτον, τον οποία μία σφαίρα τον χτύπησε στον λαιμό. Αν και επιβίωσε, τα τραύματά του τον ανάγκασαν να αποσυρθεί πρόωρα από την ενεργό υπηρεσία.
Τέλος, ο μυστικός πράκτορας Τίμοθι ΜακΚάρθι, μέλος της ομάδας ασφαλείας του Προέδρου, τραυματίστηκε όταν στάθηκε μπροστά στον Ρίγκαν για να τον προστατεύσει. Δέχθηκε σφαίρα στο στομάχι, αλλά επέζησε και συνέχισε τη σταδιοδρομία του με επιτυχία, καταλήγοντας αργότερα σε ανώτερες θέσεις στην τοπική αστυνομία.
Η ενέργεια του Χίνκλεϊ δεν είχε πολιτικά κίνητρα. Ήταν το αποκορύφωμα της εμμονής του με την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, την οποία είχε δει στην ταινία Taxi Driver (Ο Ταξιτζής) του Μάρτιν Σκορτσέζε. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Travis Bickle, επιχειρεί να «σώσει» τη νεαρή πόρνη που υποδύεται η Φόστερ μέσω βίαιης δράσης και ο Χίνκλεϊ ταυτίστηκε με τον χαρακτήρα, πιστεύοντας ότι μια πράξη ανάλογου μεγέθους θα εντυπωσίαζε την ηθοποιό.
Το 1982, ο Χίνκλεϊ οδηγήθηκε σε δίκη και κρίθηκε αθώος λόγω ψυχικής νόσου (not guilty by reason of insanity). Η απόφαση βασίστηκε σε γνωμάτευση ότι έπασχε από σοβαρή σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας και παραληρηματικά επεισόδια.
Μετά τη δίκη, ο Χίνκλεϊ εισήχθη στο St. Elizabeths Hospital, ψυχιατρικό ίδρυμα στην Ουάσινγκτον, όπου παρέμεινε για πάνω από 30 χρόνια.
Από το 2016, του επετράπη να ζει μερικώς ελεύθερος με τη μητέρα του, υπό νομικούς όρους.
Τον Ιούνιο του 2022, μετά από σειρά ακροάσεων και ψυχιατρικών γνωματεύσεων, το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την πλήρη και ανεπιτήρητη αποφυλάκισή του. Κρίθηκε πως δεν συνιστά πλέον κίνδυνο για τον εαυτό του ή την κοινωνία.