Αν και το έπος είναι ένα από τα πιο διάσημα και ευρέως μελετημένα λογοτεχνικά έργα στον δυτικό κόσμο, δεν έχει διασκευαστεί τόσο πολύ ούτε έχει λάβει τόσο μεγάλη οπτική ερμηνεία σε σύγκριση με άλλα κλασικά έργα. Έχουν υπάρξει έργα τέχνης που παρουσιάζουν συγκεκριμένες σκηνές ή στιγμές από την Ιλιάδα , αλλά λίγες προσπάθειες έχουν γίνει στις μέρες μας για να αναδειχθεί το έπος στο σύνολό του.
Αν λοιπόν η Ιλιάδα είναι ένα τόσο συναρπαστικό λογοτεχνικό έργο, γιατί δεν υπάρχουν τόσες πολλές οπτικές προσαρμογές για αυτήν; Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο μεγάλο μήκος και την πολυπλοκότητα του κλασικού έργου, η οποία θα εκτεινόταν πολύ πέρα από τους κατάλληλους χρόνους προβολής για οπτικά μέσα όπως ο κινηματογράφος ή η τηλεόραση. Αντ’ αυτού, ίσως θα έπρεπε να στραφούμε στην αρχαιότητα – πιο συγκεκριμένα, σε ένα τεχνούργημα σχεδόν 2.000 ετών.
Η Αμβροσιανή Ιλιάδα , γνωστή και ως Ilias Picta , είναι ένα από τα τρία σωζόμενα εικονογραφημένα χειρόγραφα από την αρχαιότητα που απεικονίζουν την κλασική λογοτεχνία και το μόνο που αφηγείται το έπος του Ομήρου. Το χειρόγραφο δημιουργήθηκε στα τέλη του πέμπτου ή στις αρχές του έκτου αιώνα μ.Χ., είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Αλεξάνδρεια, και έχει μαγέψει το κοινό από τη δημιουργία του. Περιέχει 52 διαφορετικές εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο του έπους, κάτι που οι μελετητές θεωρούν ένα από τα πρώτα παραδείγματα εικονογράφησης χειρογράφων.
Πολλές από τις εικονογραφήσεις δείχνουν τα ονόματα τόπων και χαρακτήρων, αλλά μερικές είναι ίσως πιο «διαφωτιστικές» από άλλες. Όπως γράφει ο Kurt Weitzmann στο βιβλίο του, Late Antique and Early Christian Book Illumination , οι εικονογραφήσεις «δείχνουν επίσης μια σημαντική ποικιλία συνθετικών σχημάτων, από μεμονωμένες μάχες έως σύνθετες σκηνές μάχης». Το εύρος και η ποικιλία αυτών των απεικονίσεων, κατά την άποψη του Weitzmann, υποδηλώνουν ότι το έπος του Ομήρου είχε ήδη συσσωρεύσει μια εκτεταμένη ιστορία και είχε περάσει από πολλαπλά στάδια ανάπτυξης μέχρι την εποχή που τα Ilias Picta τέθηκαν σε εφαρμογή.
Οι εικονογραφήσεις της Αμβροσιανής Ιλιάδας απεικονίζουν το έπος σε όλες τις φάσεις του, από τις πρώιμες διαφωνίες μεταξύ Αγαμέμνονα και Αχιλλέα έως εμβληματικές σκηνές όπως η θυσία του Πατρκόλου και ο θάνατος του Έκτορα από τον Αχιλλέα. Η Εικονογραφική Βάση Δεδομένων του Ινστιτούτου Warburg διαθέτει σαρώσεις όλων αυτών των εξαιρετικών σχεδίων στον ιστότοπό της. Εκεί μπορείτε επίσης να βρείτε και άλλες οπτικές ερμηνείες των έργων του Ομήρου, από μια επιλογή πιο πρόσφατων περιόδων που κυμαίνονται από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.
Οι εικόνες απεικονίζουν σύνθετες σκηνές και εμβληματικές στιγμές από το έπος. Μπορείτε να τις δείτε στον ιστότοπο της εικονογραφικής βάσης δεδομένων του Ινστιτούτου Warburg .