//

Διαβάστε περισσότερα

Λίνκολν ΜακΒη: Ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Ελλάδα που χάραξε το δρόμο για το «Δόγμα Τρούμαν»

Ο Λίνκολν ΜακΒη, φιλέλληνας διπλωμάτης, έθεσε τα θεμέλια του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα μέσω της κρίσιμης περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Λίνκολν ΜακΒη, Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, γεννημένος το 1890, υπηρέτησε με διακρίσεις κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα ανέλαβε διπλωματικά καθήκοντα στην Ελλάδα. Από το 1933 έως το 1941, υπηρέτησε ως ειδικός απεσταλμένος, συμβάλλοντας στην αμερικανική πολιτική για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δράση του, ειδικά οι επιστολές του προς τον πρόεδρο Ρούσβελτ, επηρέασαν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, οδηγώντας στη διαμόρφωση του Δόγματος Τρούμαν, που παρείχε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα για την αποτροπή της κομμουνιστικής επιρροής. Ο ΜακΒη παρέμεινε ενεργός στη διπλωματία μέχρι το 1953 και πέθανε το 1972, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική κληρονομιά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Πιο αναλυτικά

Ο ΜακΒη ή Μάκ Βέι (Lincoln MacVeag), γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1890, σε µια µικρή κωµόπολη το Narragansett Pier, του Rhode Island. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήµιο του Harverd το 1913 µε διάκριση «magna cum laude», ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην Σορβόννη το 1914.

Μιλούσε µε ιδιαίτερη ευχέρεια γερµανικά, γαλλικά, ισπανικά, λατινικά και αρχαία ελληνικά.

Κατά την διάρκεια του Α΄ΠΠ και της αµερικανικής εµπλοκής σε αυτόν, ο ΜακΒη κατατάχθηκε στον αµερικανικό Στρατό φτάνοντας µέχρι τον βαθµό του Ταγµατάρχη, υπηρετώντας στην Ευρώπη ως στέλεχος του αµερικανικού εκστρατευτικού σώµατος (AEF).

Πήρε µέρος στις µάχες του Saint-Mihiel (12-15 Σεπτεµβρίου 1915), µε τη συµµετοχή του AEF και 110.000 Γάλλων στρατιωτών υπό την διοίκηση του στρατηγού Τζον Πέρσινγκ όπου κατέληξε µε νίκη των Συµµάχων κατά των γερµανικών δυνάµεων και στην επίθεση του Meuse–Argonne από τις 26 Σεπτεµβρίου του 1918 έως τη λήξη του Μεγάλου Πολέµου στις 11 Νοεµβρίου του ίδιου έτους. Λίνκολν ΜακΒη: Ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Ελλάδα που χάραξε το δρόμο για το «Δόγμα Τρούμαν»

Το 1919 παρασηµοφορήθηκε από τον στρατηγό Τζον Πέρσινγκ για «εξαιρετικά αξιοµνηµόνευτες υπηρεσίες».

Μετά το Α΄ΠΠ ο ΜακΒη θα γίνει διευθυντής στον εκδοτικό οργανισµό Henry Holt, ενώ το 1923 θα τον εγκαταλείψει για να δηµιουργήσει το δικό του µε το όνοµα Dial Press, ο οποίος συνεχίζει µέχρι και σήµερα την έκδοση βιβλίων για νέους.

Στις 13 Ιουνίου 1933, ο Αµερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ αναθέτει επίσηµα στον ΜακΒη τη θέση του ειδικού διπλωµατικού απεσταλµένου (Envoy Extraordinary and Minister Plenipotentiary) εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Μάλιστα όπως σηµειώνεται ο ΜακΒη κατά την κατάθεσή των διαπιστευτηρίων του στις 22 Σεπτεµβρίου του 1933, πραγµατοποίησε οµιλία στα Αρχαία Ελληνικά.

Στις 4 Ιανουαρίου του 1936 ο ΜακΒη επέδωσε ξανά τα διαπιστευτήριά του καθώς στην χώρα υπήρξε πολιτειακή αλλαγή µε την παλινόρθωση της Μοναρχίας και την άφιξη στη χώρα του βασιλέως Γεώργιου Β’.

Στις 23 Μαρτίου του 1941 ο ΜακΒη θα παρευρεθεί σε ειδική τελετή που θα πραγµατοποιηθεί στο υπουργείο Στρατιωτικών στην συµβολή των οδών Ακαδηµίας και Βασιλίσσης Σοφίας (εκεί που σήµερα στη θέση του υπάρχει πολυώροφο κτίριο του ΥΠΕΞ) κατά την οποία η Ακαδηµίας θα µετονοµαστεί σε οδό «Φραγκλίνου Ρούζβελτ» (για την ακρίβεια η επιγραφή έγραφε επακριβώς «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΦΡΑΝΚΛΙΝ ΡΟΖΕΒΕΛΤ»). Λίνκολν ΜακΒη: Ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Ελλάδα που χάραξε το δρόμο για το «Δόγμα Τρούμαν»

Αφορµή η υπογραφή στις 11 Μαρτίου από το αµερικανικό Κογκρέσο  του νόµου Lend-Lease για παροχή βοήθειας «στα έθνη που αντιστέκονται στον Άξονα». Βρετανία και Ελλάδα ήταν οι µόνες εµπόλεµες χώρες κατά του Άξονα τη συγκεκριµένη περίοδο και είχαν την απόλυτη προτεραιότητα.

Επίσηµα η χώρα µας είχε ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ στις 6 Νοεµβρίου του 1940, αλλά η απρόθυµη Ουάσιγκτον, εξαιτίας του δόγµατος της ουδετερότητας, θα αργούσε αρκετά να ανταποκριθεί.

Για την Ελλάδα όµως ήταν ήδη αργά. Η βοήθεια δεν έφτασε ποτέ, καθώς λίγες ηµέρες αργότερα (6 Απριλίου) οι Γερµανοί θα εισέβαλλαν στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση θα εγκατέλειπε την Αθήνα για τα Χανιά της Κρήτης στις 23 Απριλίου.

Η οµόφωνη απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου της Αθήνας, έγινε κατόπιν παρότρυνσης του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή και εκτός από τη µετονοµασία το ∆ηµοτικό Συµβούλιο υπό τον ∆ήµαρχο Αµβρόσιο Πλυτά ενέκρινε ακόµη την ανακήρυξη του Προέδρου των ΗΠΑ ως επίτιµου δηµότη, και την  απονοµή του Χρυσού Μεταλλίου της Πόλεως. 

Ο ΜακΒη παρέµεινε σε στη  θέση του ανώτατου διπλωµατικού επιτετραµµένου µέχρι και τις 5 Ιουνίου  του 1941, για σχεδόν 8 χρόνια δηλαδή και αποχώρησε ελάχιστες ηµέρες µετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερµανούς, η µάχη της οποίας έληξε την 1η Ιουνίου του 1941.

Αυτή ήταν η πρώτη περίοδος παρουσίας του Αµερικανού διπλωµάτη στην Ελλάδα. Το πώς έγινε η αναχώρηση του ΜακΒη  από την Ελλάδα είναι άγνωστο.

Το πιθανότερο είναι είτε σιδηροδροµικώς για Κωνσταντινούπολη είτε οδικώς προς κεντρική Ευρώπη αφού ακόµη οι ΗΠΑ δεν ήταν σε εµπόλεµη κατάσταση µε την Γερµανία, κάτι που έγινε αρκετά αργότερα στις 11 ∆εκεµβρίου του 1941.

Η αµερικανική πρεσβεία συνέχισε να παρέχει υπηρεσίες µε ολιγοµελές προσωπικό µε επικεφαλής (Chargé d’Affaires) τον ακόλουθο της πρεσβείας Leslie E. Reed µέχρι και τις 14 Ιουλίου του 1941, όταν και σταµάτησε τη λειτουργία του. Λίνκολν ΜακΒη: Ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Ελλάδα που χάραξε το δρόμο για το «Δόγμα Τρούμαν»

Ο ΜακΒη στο… Ρέικιαβικ ο Μπιντλ στο Λονδίνο

ΟΜακΒη στη συνέχεια θα βρεθεί στην µακρινή Ισλανδία (Σεπτέµβριος 1941) ως διπλωµατικός απεσταλµένος των ΗΠΑ, όπου και θα παραµείνει έως τον Ιούνιο του 1942.

Στη συνέχεια θα αναλάβει τη θέση του διπλωµατικού απεσταλµένου των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική από τον Οκτώβριο του 1942 έως το Νοέµβριο του 1943.

Στο µεσοδιάστηµα αυτό, την διπλωµατική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα αναλάβει ο διπλωµάτης καριέρας Άντονι Τζόζεφ Ντρέξελ Μπιντλ (Anthony J. Drexel Biddle) ο οποίος θα επιδώσει τα διαπνευστικά του στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Λονδίνου (Γεώργιος Β, Εµµανουήλ Τσουδερός) στις 13 Νοεµβρίου του 1941.

Ο Μπιντλ εκπροσωπούσε ακόµη τις ΗΠΑ και στις εξόριστες κυβερνήσεις στο Λονδίνο του Βελγίου, της Τσεχοσλοβακίας, του Λουξεµβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Γιουγκοσλαβίας.

Τον Σεπτέµβριο του 1942, η αµερικανική διπλωµατική εκπροσώπηση στην Ελλάδα θα αναβαθµιστεί σε Πρεσβεία και ο Μπιντλ  θα επιδώσει ξανά τα διαπιστευτήρια του στις 30 Οκτωβρίου του 1942 στην ελληνική εξόριστη κυβέρνηση στο Λονδίνο.

Την µετεγκατάσταση της ελληνικής εξόριστης κυβέρνησης στο Κάιρο το Μάρτιο του 1943, θα ακολουθήσει και η αµερικανική Πρεσβεία –πλέον- µε νέο πρεσβευτή (Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary) τον Αλεξάντερ Κόµστοκ Κερκ (Alexander C. Kirk).

Ο Κερκ ο οποίος βρισκόταν µόνιµα εγκατεστηµένος στο Κάιρο αφού ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του και την Σαουδική Αραβία, ανέλαβε την εκπροσώπηση των ΗΠΑ και για την Ελλάδα στις  4 Ιουνίου του 1943, µένοντας σε αυτή τη θέση για  ένα βραχύ χρονικό διάστηµα, µέχρι ο ΜακΒη να γίνει ξανά  ο νέος Αµερικανός πρεσβευτής.

Αυτό έγινε στις  12 Νοεµβρίου του 1943 και ον ΜακΒη θα επιδώσει τα διαπιστευτήριά του στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο (ο Βασιλιάς και ο πρωθυπουργός είχαν επιτρέψει εκεί από το Λονδίνο το Μάρτιο του 1943) την 1η ∆εκεµβρίου του 1943.

Ο ΜακΒη θα παραµείνει στο Κάιρο έως τις αρχές Οκτωβρίου του 1944 καθώς θα επιτρέψει στην Αθήνα µετά την Απελευθέρωση στις 27 Οκτωβρίου του 1944 (οι Γερµανοί είχαν εγκαταλείψει  την πρωτεύουσα  από τις 12 Οκτωβρίου) και στην έδρα της Πρεσβείας στο  παλαιό νεοκλασικό τετραώροφο κτίριο που βρισκόταν στη συµβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Το γραφείο της αµερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα στο Κάιρο θα παραµείνει ενεργό έως τις 8 Νοεµβρίου του 1944, πριν κλείσει οριστικά.

Την ίδια περίοδο που βρισκόταν στο Κάιρο ο ΜακΒη εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ και στην εξόριστη κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Λίνκολν ΜακΒη: Ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Ελλάδα που χάραξε το δρόμο για το «Δόγμα Τρούμαν»

Η αποφασιστική καµπή: Η µυστική κατάθεση του ΜακΒη στο Κογκρέσο

Στα χρόνια του Μεσοπολέµου, και µέχρι το 1929 οι οικονοµικές σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγµένες µε τις Ηνωµένες Πολιτείες να είχαν ανέλθει στην πρώτη θέση των ελληνικών εισαγωγών αλλά και ως αγορά ελληνικών προϊόντων.

Ο αντίκτυπος της µεγάλης ύφεσης ωστόσο, που ακολούθησε άλλαξε το πρότυπο της δεκαετίας του 1920 και οι εµπορικές σχέσεις µεταξύ των δύο χωρών υποχώρησαν σηµαντικά.

Κάτι που είναι λιγότερο γνωστό και που αντικατοπτρίζει τον ισχυρό αµερικανικό ρόλο στην Ελλάδα, πριν το 1929,  ήταν η οικονοµική υποστήριξη για µια σειρά από συµβάσεις δηµοσίων έργων.

Η αµερικανική κρατική και ιδιωτική χρηµατοδότηση ανήλθε συνολικά σε 95.000.000 $ από το 1924 έως το 1929 για έργα όπως το  φράγµα του Μαραθώνα, που εξασφάλιζε τακτική παροχή νερού στην Αθήνα για πρώτη φορά, και τις εργασίες αποκατάστασης γης στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε γενικότερους όρους, οι ΗΠΑ διατήρησαν την παραδοσιακή τους  απόσταση από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς προσπαθούσε να αποφύγει ξένες «αγκυλώσεις».

Η πολιτική αυτή της αποστασιοποίησης από τα ευρωπαϊκά τεκταινόµενα συνεχίστηκε πρακτικά και τη  δεκαετία του 1930, ακόµη και όταν η ευρωπαϊκή ήπειρος γινόταν  µάρτυρας της εγκαθίδρυσης δικτατοριών µε επιθετικά, επεκτατικά σχέδια.

Αν και οι Αµερικανοί ηγέτες παρακολουθούσαν τις απειλητικές ενέργειες της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερµανίας µε ανησυχία, αλλά εξ αποστάσεως, εντούτοις θεωρούσαν τα βαλκανικά κράτη ως ένα πραγµατικό τέλµα. Ένας ιστορικός έγραψε αργότερα: «∆εν υπήρχαν αξιωµατούχοι στο Τµήµα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του State Department που να γνώριζαν ή και να νοιάζονταν αρκετά για τα Βαλκάνια ώστε να εκτιµήσουν τις αποχρώσεις των µεταβαλλόµενων τάσεων στις αλληλεπιδράσεις µεταξύ των χωρών της περιοχής».

Οι οξυδερκείς παρατηρήσεις ικανών απεσταλµένων όπως ο Λίνκολν ΜακΒη βοήθησαν τουλάχιστον να αυξήσουν τη ροή των πληροφοριών που ήταν διαθέσιµες προς την απρόθυµη Ουάσιγκτον καθώς οι συνθήκες στην Ευρώπη επιδεινώνονταν  στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Προσωπικός φίλος του προέδρου Φραγκλίνος Ρούζβελτ ο ΜακΒη τον πληροφορούσε τακτικά µε επιστολές για την κατάσταση στην νότια αυτή γωνία της Ευρώπης.

Όπως σηµειώνει ο ίδιος ιστορικός για  τον Ρούσβελτ, «ήταν η αυξανόµενη διεθνής ένταση που ήταν πραγµατικά αξιοσηµείωτη, και παρόλο που δεν ήταν στο επίκεντρο των πραγµάτων, τα Βαλκάνια ήταν ένα καλό σηµείο ακρόασης, φλεγόµενο από φήµες για πραγµατικές ή φανταστικές κρίσεις».

Ωστόσο, δεν θα αργούσε, πριν τα βαλκανικά γεγονότα γίνονται σταθερά περισσότερα.

Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερµανούς και την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεµο, Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ συµφώνησαν τον Μάρτιο του 1942  ότι οι Αµερικανοί θα εκχωρούσαν τη στρατιωτική ευθύνη στους Βρετανούς σε ότι αφορά τα Βαλκάνια, τη Μέση και την Άπω Ανατολή.

Η Ευρώπη και ο Ατλαντικός θα ήταν υπό κοινή ευθύνη, ενώ ο Ειρηνικός θα ήταν µια αµερικανική υπόθεση.

Μετά το τέλος του Β΄ΠΠ και το ξέσπασµα  του εµφυλίου στην Ελλάδα στις 31 Μαρτίου του 1946, η Βρετανία εξακολουθούσε να θεωρείται ο κύριος αρωγός της βοήθειας στην Ελλάδα για την καταπολέµηση του κοµµουνιστικού πλέον κινδύνου, πλην όµως η Βρετανία από τις αρχές  του 1947, δήλωνε πως είχε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που είχε στην βοήθεια προς την Ελλάδα, µε το Λονδίνο να λέει «µέχρις εδώ».

Ο ΜακΒη βλέποντας τον κίνδυνο υπερίσχυσης του ΕΛ.ΑΣ µε συνεχείς επιστολές του προς το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούµαν εξηγούσε τους λόγους για την ανάγκη αποφασιστικής αµερικανικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Μετά και το τέλος της δεύτερης θητείας του στην Ελλάδα στις 11 Οκτωβρίου του 1947, θα δώσει µια απόρρητη κατάθεση στο Κογκρέσο  αναφορικά µε τον κίνδυνο των υποστηριζόµενων από τη ΕΣΣ∆  ακροαριστερών κινηµάτων στα Βαλκάνια.

Ακόµη και σήµερα δεν είναι γνωστό τι κατέθεσε στην Επιτροπή αλλά αυτή η µαρτυρία  θεωρήθηκε από τους ιστορικούς ως ο αποφασιστικός παράγοντας για τη διατύπωση αυτού που έγινε αργότερα γνωστό ως «∆όγµα Τρούµαν», το οποίο έλεγε ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν την Ελλάδα µε οικονοµική και στρατιωτική βοήθεια για να αποτρέψουν την χωρίς επιστροφή είσοδό της στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Λίνκολν ΜακΒη: Ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Ελλάδα που χάραξε το δρόμο για το «Δόγμα Τρούμαν»

Έτσι το Μάρτιο του 1947 ο Πρόεδρος Χάρι Τρούµαν θα σταθεί  ενώπιον του Κογκρέσου -και του αµερικανικού λαού- για να ζητήσει µια πρωτοφανή σε έκταση αµερικανική βοήθεια  (στρατιωτική και οικονοµική) για την Ελλάδα και για την Τουρκία, ώστε αυτές οι χώρες να αποφύγουν τον κοµµουνιστικό κίνδυνο.

Αν και ο Τρούµαν δεν ανέφερε ποτέ τους Σοβιετικούς στην οµιλία του, η ρητορική του ήταν αρκετά καθαρή ώστε το αµερικανικό κοινό να καταλάβει σε ποιον αναφερόταν.

Περιγράφοντας οράµατα ενός τροµακτικού κόσµου που κυριαρχείται από κοµµουνιστές, ο Τρούµαν πέτυχε τελικά στην προσπάθειά του «να τροµάξει τον αµερικανικό λαό» όπως του είχε προτείνει ο γερουσιαστής Άρθουρ Βάντενµπεργκ προκειµένου να λάβει τη χρηµατοδότηση που ζητούσε.

Η διακήρυξη του ∆όγµατος Τρούµαν και του µετέπειτα σχεδίου Μάρσαλ στις 12 Μαρτίου 1947, σηµατοδότησε µια καµπή στην αµερικανική εξωτερική πολιτική καθώς οι Ηνωµένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την µετατόπισή τους από τον προπολεµικό δόγµα του αποµονωτισµού  σε µια παγκόσµια αντιπαράθεση µε τη Σοβιετική Ένωση.

Επίλογος

Ο ΜακΒη θα συνεχίσει για λίγο ακόµη την διπλωµατική του καριέρα αναλαµβάνοντας ως πρεσβευτής σε Πορτογαλία και Ισπανία µέχρι την συνταξιοδότησή του το 1953. 

Φιλέλληνας (είχε πραγµατοποιήσει και ανασκαφές στην περιοχή της Ακρόπολης δίνοντας τα ευρήµατα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) δεν κατόρθωσε να πείσει την Ρούσβελτ για ουσιαστική βοήθεια προς την Ελλάδα την ώρα που την χρειαζόταν περισσότερο, επέστρεψε στην Ελλάδα στα κρίσιµα χρόνια του εµφυλίου για να θέσει τις βάσεις του «∆όγµατος Τρούµαν».

Υπήρξε όµως ο στυλοβάτης των ελληνοαµερικανικών σχέσεων για σχεδόν δύο δεκαετίες κυριολεκτικά µέσα στις «φλόγες», δύο πολέµων ενός παγκόσµιου και ενός εµφύλιου  από τις αρχές της του ΄30 έως τα τέλη της του ΄40 . Άφησε την τελευταία πνοή στις 15 Ιανουαρίου του 1972, σε ηλικία 81 ετών.

Σηµ. 1 Για την ιστορία, η Ακαδηµίας τυπικά εξακολουθεί και ονοµάζεται «Λεωφόρος Φράνκλιν Ρόσεβελτ», αφού ποτέ δεν ανακλήθηκε επίσηµα η µετονοµασία αυτή από το ∆ήµο Αθηναίων.

Το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε η ονοµασία «Ρόσεβελτ» είναι αποτέλεσµα… της διαταγής των γερµανικών Αρχών κατοχής καθώς δεν ήθελαν ο  δρόµος να φέρει το όνοµα του Αµερικανού πρόεδρου. Λίνκολν ΜακΒη: Ο Αμερικανός διπλωμάτης στην Ελλάδα που χάραξε το δρόμο για το «Δόγμα Τρούμαν»


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καναδάς: Συναγερμός στη Μανιτόμπα λόγω πυρκαγιών – Εκκενώνονται εσπευσμένα 17.000 κάτοικοι

MasterChef 2025: Ο Βασίλης άρπαξε το χιλιάρικο και η Χριστιάνα βρέθηκε στο χείλος της αποχώρησης – «Πεισμώνω παραπάνω»ΒΙΝΤΕΟ

Καιρός σήμερα: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Ζελένσκι: Πεπεισμένος για παράδοση Taurus από Βερολίνο στην Ουκρανία – «Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων» αντιτείνει ο Μερτς

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην αναγέννηση του θρυλικού Škoda Favorit;

Παράταση προθεσμίας υλοποίησης επενδύσεων στο Πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις»

Λίβερπουλ: Αυτός είναι ο ύποπτος για την επίθεση με αυτοκίνητο σε οπαδούς των Reds – «Απόλυτα φυσιολογικός και καλός οικογενειαρχής»

Ρούμπιο προς Λαβρόφ: Ειλικρινής διάλογος Κιέβου – Μόσχας το μοναδικό κλειδί για ειρήνευση

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε αποθήκη τροφίμων – Τραγικός απολογισμός με τουλάχιστον δύο νεκρούς – ΒΙΝΤΕΟ

Σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Χανιά – Στη θαλάσσια περιοχή το επίκεντρο

Conference League: Τα αγγλικά στέμματα και η πρόκληση του Ολυμπιακού

Δώρα Χρυσικού: «Αδύνατον να αγνοήσω την αλήθεια» αποκαλύπτει για Ζέτα Δούκα – Γιώργο Κιμούλη

Η Τσέλσι κατέκτησε το Conference League και στέφθηκε η μοναδική ομάδα με και τα πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια

Η Τσέλσι κατέρριψε το μυθικό ρεκόρ των ισπανικών ομάδων, με τις 27 συνεχόμενες νίκες σε τελικούς

Άννα Φόνσου – Μας συστήνει την «άγνωστη» κόρη της που την έκανε γιαγιά: «Όχι απλά σ’ αγαπώ, σε λατρεύω»

00:00 / 00:00

Αποκαλύπτεται: Το άγνωστο μυστικό πίσω από το όνομα του Ψυχικού

Το άρθρο εξερευνά την προέλευση του ονόματος "Ψυχικό", συνδέοντας το με μια φιλανθρωπική πράξη κατά την Οθωμανική περίοδο, όπου κατασκευάστηκε πηγάδι για την παροχή...

«Άλυτο μυστήριο» στην Πολωνία: Αρχαιολόγοι εντόπισαν σε χωράφι σπάνια απεικόνιση αγίας που μαρτύρησε...

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία ανακάλυψαν μια σφραγίδα 600 ετών που απεικονίζει την Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας σε χωράφι στην περιοχή Braniewo. Το εύρημα, που θεωρείται σπάνιο...

Αυτοί είναι οι αρχαιότεροι γρίφοι του κόσμου – Μπορείτε να τους λύσετε;

Οι γρίφοι υπάρχουν από την αρχαιότητα ακόμα. Άλλοι είχαν διδακτικό περιεχόμενο, κάποιοι εξυπηρετούσαν λογοτεχνικούς και ποιητικούς σκοπούς, ενώ άλλοι διατυπώνονταν ως μαθηματικά προβλήματα και...

Ίχνη μυστηριώδους πολιτισμού στην Κούβα – Αρχαίες υποβρύχιες πυραμίδες 6.000 ετών αποκαλύφθηκαν στον βυθό

Ερευνητές από τον Καναδά ανακάλυψαν υποβρύχιες πυραμίδες και ερείπια μιας αρχαίας πόλης στην Κούβα, χρονολογούμενα πάνω από 6.000 χρόνια, που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός...

Αρχαία Αίγυπτος: Αποκαλύφθηκαν μυστηριώδεις τάφοι χιλιάδων ετών – Ανήκαν σε ελίτ αξιωματούχους

Ανακαλύφθηκαν πρόσφατα δύο τάφοι που χρονολογούνται στη Δέκατη Όγδοη Δυναστεία (1550 π.Χ.) και ένας στην Όγδοη Δυναστεία (2181 π.Χ.) στην Αίγυπτο, ανήκοντες σε ανώτερους...

Σπάνιο βυζαντινό μωσαϊκό 1.600 ετών ανακαλύφθηκε στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ

Ένα εντυπωσιακό βυζαντινό μωσαϊκό 1.600 ετών αποκαλύφθηκε στη Δυτική Νεγκέβ του Ισραήλ, προερχόμενο από ένα μεγάλο μοναστηριακό συγκρότημα. Το ψηφιδωτό, το οποίο χρονολογείται από...

«Baby Yingliang»: Σπάνιο έμβρυο δεινοσαύρου 72 εκατ. ετών ανακαλύφθηκε σε απολιθωμένο αυγό στη...

Στη Νότια Κίνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου, γνωστό ως «Baby Yingliang», μέσα σε ένα απολιθωμένο αυγό μήκους 17 εκατοστών, που χρονολογείται...

Ιρλανδία: Επιστήμονες ανακάλυψαν θρυλικό βρετανικό πλοίο με αμύθητο θησαυρό μετά από 238 χρόνια!

Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το «χαμένο» βρετανικό πλοίο Recovery, το οποίο βυθίστηκε το 1787 ανοιχτά της Ιρλανδίας, μεταφέροντας έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Μεταξύ των φορτίων...

Cazu Marzu: Το πιο τρομακτικό τυρί του πλανήτη κατακτά τη Σαρδηνία με ζωντανά...

Το Cazu Marzu, γνωστό ως το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο, παρασκευάζεται στη Σαρδηνία και περιέχει ζωντανές προνύμφες της μύγας του τυριού. Η κατανάλωσή του...

Μία… απίστευτη εικόνα στους δρόμους της Ινδίας! video

Σε ένα πρόσφατο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, αποτυπώνεται η καθημερινότητα στους δρόμους της Ινδίας, όπου οι εικόνες είναι γεμάτες ζωντάνια και ποικιλία. Οι θεατές...

Σαν σήμερα η δολοφονία του Κ.Περατικού στον Πειραιά: Πώς η 17Ν εξόντωσε τον...

Στις 28 Μαΐου 1997, ο εφοπλιστής Κώστας Περατικός δολοφονήθηκε από την οργάνωση «17 Νοέμβρη» έξω από τα γραφεία της εταιρείας του στον Πειραιά. Ο...

Λίχτενσταϊν: Όταν «εισέβαλε» στην Ιταλία με 80 άνδρες και επέστρεψε με 81

Το Λιχτενστάιν, ένα από τα μικρότερα κράτη του κόσμου, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία σχετικά με την «εισβολή» του στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του...

Αρχαιολόγοι εντόπισαν κατά τύχη στη Μεσόγειο θρυλικό πειρατικό ναυάγιο του 18ου αιώνα

Αρχαιολόγοι της εταιρείας «Odyssey Marine Exploration» ανακάλυψαν τυχαία στη Μεσόγειο, σε βάθος 823 μέτρων, το ναυάγιο ενός πειρατικού πλοίου του 18ου αιώνα, το οποίο...

1097-1110: Η σταυροφορία κατά των αλλόθρησκων που κυριαρχούσαν στους Αγίους Τόπους

Το άρθρο εξετάζει την περίοδο 1097-1110, εστιάζοντας στον ιερό πόλεμο των Σταυροφόρων κατά των μουσουλμάνων για την κατάληψη των Αγίων Τόπων. Μέχρι το 1110,...

Πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες: Το μυστικό εργαλείο που αποκάλυψε τη μεγαλοφυΐα των αρχαίων Αιγυπτίων

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πιθανώς χρησιμοποίησαν ένα υδραυλικό σύστημα ανύψωσης με τη βοήθεια του νερού για την κατασκευή των πυραμίδων,...

Αποκαλύφθηκε το μυστήριο των χαμένων σκελετών στα συντρίμμια του Τιτανικού

Το άρθρο εξετάζει την απουσία σκελετών στα συντρίμμια του RMS Titanic, που βυθίστηκε το 1912, παρά τα χιλιάδες πτώματα που χάθηκαν. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις...

Το φονικό πάθους της σύγχρονης Ελλάδας που μεταμορφώθηκε σε στίχο και χαράχτηκε στην ιστορία

Η ιστορία του Νίκου Κοεμτζή, γνωστή ως "παραγγελιά", είναι ένα από τα πιο θλιβερά εγκλήματα πάθους της σύγχρονης Ελλάδας, που διαδραματίστηκε το 1973 σε...

Συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη στο Ισραήλ: 13χρονος ξετρύπωσε δαχτυλίδι 2.000 ετών με τη θεά Αθηνά

Ένας 13χρονος από το Ισραήλ, ο Yair Whitestone, ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο δαχτυλίδι 2.000 ετών κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στο όρος Khirbet Shalala, κοντά...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λάκης Λαζόπουλος: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για την προσωπική του ζωή και η αλήθεια για...

Ο Λάκης Λαζόπουλος παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

Δημήτρης Κόκοτας: Η δυσάρεστη ανακοίνωση της γυναίκας του – «Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό…»

Ο Δημήτρης Κόκοτας συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μετά...

Ivan Greko – Διέφυγε στο εξωτερικό ο 24χρονος μετά την απαγωγή: «Αν αρνιόταν το...

Ο 24χρονος επιχειρηματίας που απήχθη στον Υμηττό τον Μάιο...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καναδάς: Συναγερμός στη Μανιτόμπα λόγω πυρκαγιών – Εκκενώνονται εσπευσμένα 17.000 κάτοικοι

Η επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης...

Καιρός σήμερα: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός σήμερα, Πέμπτη 29 Μαΐου, θα παρουσιάσει άστατες...

Ζελένσκι: Πεπεισμένος για παράδοση Taurus από Βερολίνο στην Ουκρανία – «Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων» αντιτείνει ο Μερτς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την πεποίθηση...

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην αναγέννηση του θρυλικού Škoda Favorit;

Η Škoda προχωρά στην παρουσίαση ενός πρωτότυπου μοντέλου που...

Παράταση προθεσμίας υλοποίησης επενδύσεων στο Πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση της...

Ρούμπιο προς Λαβρόφ: Ειλικρινής διάλογος Κιέβου – Μόσχας το μοναδικό κλειδί για ειρήνευση

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε σε τηλεφωνική...

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε αποθήκη τροφίμων – Τραγικός απολογισμός με τουλάχιστον δύο νεκρούς – ΒΙΝΤΕΟ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι λεηλάτησαν την Τετάρτη (28/5) αποθήκη του Παγκόσμιου...

Σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Χανιά – Στη θαλάσσια περιοχή το επίκεντρο

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ καταγράφηκε στην Κρήτη, 15 λεπτά μετά...

Conference League: Τα αγγλικά στέμματα και η πρόκληση του Ολυμπιακού

Η Τσέλσι κατέκτησε το Conference League της σεζόν 2024/25,...

Δώρα Χρυσικού: «Αδύνατον να αγνοήσω την αλήθεια» αποκαλύπτει για Ζέτα Δούκα – Γιώργο Κιμούλη

Η Δώρα Χρυσικού υποστηρίζει τη Ζέτα Δούκα στην καταγγελία...

Η Τσέλσι κατέρριψε το μυθικό ρεκόρ των ισπανικών ομάδων, με τις 27 συνεχόμενες νίκες σε τελικούς

Η Τσέλσι κατέκτησε τον τίτλο του Conference League, νικώντας...

Άννα Φόνσου – Μας συστήνει την «άγνωστη» κόρη της που την έκανε γιαγιά: «Όχι απλά σ’ αγαπώ, σε λατρεύω»

Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η σημερινή ημέρα (28/5) για...

Ivan Greko – Στη φυλακή μαζί με τους συνεργούς του για την απαγωγή του 24χρονου

Ο Ivan Greko και τρεις ακόμη άνδρες προφυλακίστηκαν με...

Θεσσαλονίκη: «Κόλαση» η ζωή νεαρής γιατρού από stalker ασθενή της

Φόβος και τρόμος έγινε για μία νεαρή γιατρό στη...

Wall Street: Βουτιά στις αμερικανικές μετοχές πριν την αποκάλυψη της Nvidia

Στην Wall Street, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση την...

Άλκηστις Πρωτοψάλτη αποκαλύπτει για Σταύρο Ξαρχάκο: «Ξέρω και την παραμικρή σύσπαση του προσώπου του»

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη εκφράζει με ιδιαίτερη τρυφερότητα την εκτίμηση...

Συναγερμός για 17χρονη που χάθηκε στον Νέο Κόσμο – Έκκληση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Η 17χρονη Δήμητρα – Μαρία Ν. εξαφανίστηκε από τον...

Τσιτσιπάς: «Νιώθω βαθιά απογοήτευση, προσδοκούσα περισσότερα από τον εαυτό μου»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς εξέφρασε την απογοήτευσή του μετά τον...

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Θα λιώσει ο κόσμος απ’ τα γέλια!»

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, γνωστός από τον ρόλο του Βαγγέλη...

Πρέβεζα: 65χρονος εντοπίστηκε νεκρός από την οικιακή βοηθό στο σπίτι του

Στην Πρέβεζα, ένας 65χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι...

Θεόδωρος Θεοδωρίδης: «Ενθουσιώδης η ανταπόκριση των Big-5 της Super League στην πρόσκληση της UEFA»

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, γενικός γραμματέας της UEFA, δήλωσε ότι...

Αντώνης Ρέμος & Υβόννη Μπόσνιακ: Ρομαντική απόδραση – Η αποκαλυπτική φωτογραφία του ζευγαριού

Ο Αντώνης Ρέμος και η Υβόννη Μπόσνιακ συνεχίζουν να...

Ηράκλειο: Τεράστιο χάσμα κατάπιε κεντρικό δρόμο της πόλης

Στο Ηράκλειο Κρήτης, μια μεγάλη τρύπα εμφανίστηκε ξαφνικά στην...

Ο Ηρακλής Τσίκινης από σφυρίχτρα στο θρόνο του «Εκατομμυριούχου» – Τσέπωσε 2.000 ευρώ

Ο πρώην διεθνής διαιτητής Ηρακλής Τσίκινης συμμετείχε στο δημοφιλές...

Αθηνά Οικονομάκου: «Είμαι εξαντλημένη αυτή την περίοδο, αντλώ ενέργεια από τον Μπρουνίτο και τα παιδάκια μου»

Η Αθηνά Οικονομάκου, μιλώντας μέσω Instagram, εξέφρασε τις πρόσφατες...

Ύπνος: Το κορυφαίο λαχανικό που εγγυάται βαθύτερο ύπνο και θωρακίζει την υγεία σας

Έρευνες αναδεικνύουν τη σημασία του αγγουριού για τη βελτίωση...

Κακουργηματικές διώξεις σε 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και της Κοινοπραξίας για το σκάνδαλο της σύμβασης 717

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος έχουν ασκηθεί από την Ευρωπαϊκή...

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2626: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2626 που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 28 Μαΐου...

ΚΚΕ: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης μετατρέπονται σε πολιτική φάρσα

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τον...

Ivan Greko – Αρνείται κατηγορηματικά: Τι αποκάλυψε στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας

Ο Ivan Greko, 26 ετών τράπερ, απολογήθηκε ενώπιον της...

Μπέτις – Τσέλσι: Ζωντανά η μάχη του τελικού του Conference League

Στον τελικό του Conference League που διεξάγεται στο Βρότσλαβ,...

Τούρκοι διακινητές διοχέτευαν με πολυτελή θαλαμηγό μετανάστες στη Μύκονο και συνελήφθησαν ανοιχτά από την Πάτμο

Δύο Τούρκοι διακινητές συνελήφθησαν ανοιχτά της Πάτμου, αφού η...

Θεσσαλονίκη: Πράκτορες της ΕΥΠ κάλεσαν το 100 μετά το δραματικό περιστατικό με τους πυροβολισμούς

Στη Θεσσαλονίκη, επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε κατά τη διάρκεια...

Ανάβυσσος: Σφοδρή σύγκρουση δύο αυτοκινήτων και μοτοσικλέτας – Μία γυναίκα σε κρίσιμη κατάσταση

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ανάβυσσο,...

Πιερρακάκης: Η ΑΑΔΕ εγγυάται τις καταβολές των αγροτικών ενισχύσεων

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε...

Τρεις Έλληνες αστέρες διεκδικούν το κορυφαίο Golden Boy του 2025

Για πρώτη φορά στην ιστορία του βραβείου Golden Boy,...

Αρκαδία: Τραγικό δυστύχημα 66χρονου – Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτα και τον παγίδευσε σε καγκελόπορτα

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στην Αρκαδία, όπου ένας 66χρονος άνδρας...

Σοκ στη Γαλλία: Χειρουργός κακοποιούσε ασθενείς του – Ανήλικοι μεταξύ των θυμάτων

Δικαστήριο στη Γαλλία καταδίκασε τον 74χρονο συνταξιούχο χειρουργό Ζοέλ...

Πανελλήνιες 2025: Κρίσιμες συμβουλές και απαραίτητες οδηγίες για τους υποψήφιους

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2025 ξεκινούν στις 30 Μαΐου...

Τσιτσιπάς – Τζιγκάντε 1-3: Οδυνηρή ήττα και πρόωρος αποκλεισμός από το Roland Garros

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκλείστηκε από τον 2ο γύρο του...

Μπετανκόρ: «Σκέφτομαι μόνο τον Ολυμπιακό, θα δώσω τα πάντα για μια θέση στο ρόστερ»

Ο Χεφτέ Μπετανκόρ σε συνέντευξή που έδωσε στην ισπανική...

H Ίντερ θα επιλέξει τη μαγική κίτρινη φανέλα στον τελικό του Champions League

Η Ίντερ θα αγωνιστεί με την κίτρινη τρίτη εμφάνιση...