Β΄ΠΠ: Οι Ουκρανοί εθνικιστές στο πλευρό των Ναζί – Η αποκάλυψη των Σοβιετικών που πρόδωσαν την πατρίδα τους

Η στρατολόγηση εθνοτήτων από τη ναζιστική Γερμανία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: Αντικομμουνιστικοί αγώνες και συμμαχίες στο ανατολικό μέτωπο
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει τη συνεργασία διαφόρων εθνοτήτων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όπως οι Ουκρανοί, οι Λευκορώσοι, οι Κοζάκοι και άλλοι, με τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εθνοτικές ομάδες αυτές, επιδιώκοντας την ανεξαρτησία από το σοβιετικό καθεστώς, κατέφυγαν σε συνεργασία με τις γερμανικές δυνάμεις, ελπίζοντας σε απελευθέρωση από τον κομμουνισμό.

Παρά την αρχική τους ενθουσιασμό και τις επιτυχίες στον πόλεμο, οι στρατιωτικές τους μονάδες συχνά υπήρξαν αντικείμενα εκμετάλλευσης από τους Γερμανούς, ενώ οι συνέπειες της συνεργασίας τους ήταν δραματικές, με πολλές από αυτές να οδηγούνται σε εκτοπισμούς και σφοδρές διώξεις μετά την επιστροφή των Σοβιετικών. Το άρθρο αναδεικνύει τις πολύπλοκες πολιτικές και στρατηγικές σχέσεις της εποχής, καθώς και τις διαρκείς εθνοτικές εντάσεις που συνεχίζουν να επηρεάζουν την περιοχή μέχρι σήμερα.

Πιο αναλυτικά

Αποβλέποντας στην ανατροπή του σοβιετικού καθεστώτος που θα άνοιγε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, οι κύκλοι αυτοί δεν είχαν διστάσει να συνεργασθούν με εκείνους που πιθανολογούσαν ότι στο μέλλον θα ήταν σε θέση να τους βοηθήσουν ουσιαστικά στον σκοπό τους. Έτσι, ένα τμήμα είχε ήδη στρατολογηθεί από την Αμπβέρ και οι άνδρες του ενσωματώθηκαν στην πρώτη γερμανική μονάδα ανορθόδοξου πολέμου, τον «Εκπαιδευτικό Λόχο Ειδικών Κατασκευών 800», που δεν ήταν παρά ο σχηματισμός-κάλυμμα των ειδικών δυνάμεων «Μπραντενμπούργκερ».

Σταδιακά μετά την κατάληψη της Πολωνίας και την κατοχή περιοχών στις οποίες υπήρχε σημαντικό ουκρανικό στοιχείο, ο αριθμός των Ουκρανών εθελοντών αυξήθηκε επιτρέποντας τη συγκρότηση του τάγματος «Νάχτινγκαλ». Β΄ΠΠ: Οι Ουκρανοί εθνικιστές στο πλευρό των Ναζί – Η αποκάλυψη των Σοβιετικών που πρόδωσαν την πατρίδα τους

Το τάγμα έδρασε κατά την πρώτη φάση της επιχειρήσεως «Μπαρμπαρόσσα» όταν με θυελλώδη έφοδο κατέλαβε την πόλη Λβοφ μαθαίνοντας ότι η Σοβιετική Μυστική Αστυνομία (NKVD) εξόντωνε συστηματικά τους ταξικούς αντιπάλους της.

Με την απελευθέρωση του Λβοφ ενεργοποιήθηκαν δύο ουκρανικές οργανώσεις εθνικιστών, η μία υπό τον Στέφαν Μπαντέρα και η άλλη υπό τον Αντρέι Μέλνυκ. Ενθουσιασμένοι από τη νίκη του τάγματος «Νάχτινγκαλ» καθώς και τις λοιπές επιτυχίες του γερμανικού Στρατού που προήλαυνε ακάθεκτος στο ουκρανικό έδαφος, οι κύκλοι των Ουκρανών εθνικιστών εξέπεμψαν ραδιοφωνικό μήνυμα ανακοινώνοντας την ουκρανική ανεξαρτησία.

Το μήνυμα όμως αυτό ήταν εξαιρετικά πρώιμο, διότι η γερμανική πολιτική εκείνη την εποχή δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο. Έτσι, τον αρχικό ενθουσιασμό διαδέχθηκε η απογοήτευση και η συνεπακόλουθη πτώση του ηθικού οδήγησε μοιραία στη διάλυση του τάγματος «Νάχτινγκαλ».

Η Ουκρανία στη συνέχεια μοιράσθηκε σε τρία κομμάτια. Η Γαλικία, η δυτικότερη επαρχία που αποτελούσε στο παρελθόν τμήμα της Αυστροουγγαρίας, περιήλθε στη «Γενική Διοίκηση», το τμήμα δηλαδή εκείνο της Πολωνίας που είχε περιέλθει στην κατοχή της Γερμανίας μετά την κατάρρευση της χώρας το 1939.

Η Βεσαραβία και η Βουκοβίνα υπήχθησαν στον ρουμανικό έλεγχο και η υπόλοιπη Ουκρανία υπήχθη στον Γκαουλάιτερ Έριχ Κωχ.

Ο τελευταίος, αποτέλεσε το χαρακτηριστικότερο δείγμα του άκαμπτου και απηνή Γερμανού κυβερνήτου στην κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση, καθώς η περιφρόνησή του προς τους Σλάβους ήταν και η κατευθυντήρια οδός των ενεργειών του.

Αυτή ήταν η ανταπόδοση στη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι Ουκρανοί στα γερμανικά στρατεύματα, όχι μόνο επειδή τα θεώρησαν ως απελευθερωτικές δυνάμεις από τον κομμουνισμό, αλλά γιατί υπήρχε και η μνήμη από την καλή συμπεριφορά των γερμανικών στρατευμάτων που είχαν προελάσει κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία και είχαν βοηθήσει τους Ουκρανούς εθνικιστές να ανακηρύξουν μία βραχύβια ανεξάρτητη Ουκρανία.

Εν τούτοις, οι Ουκρανοί συνεργάσθηκαν σε μεγάλη έκταση με τους Γερμανούς έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, εκδηλώνοντας έτσι τη βαθιά τους επιθυμία για απαλλαγή από τον κομμουνιστικό ζυγό.

Αρχικά συγκροτήθηκαν 12 τάγματα ασφαλείας με αρίθμηση 201-212, των οποίων οι άνδρες έφεραν γερμανική στολή με ιδιαίτερα επιρράματα. Οι μονάδες αυτές έδρασαν κατά των Παρτιζάνων που είχαν καταφύγει σε δασώδεις περιοχές.

Πέραν αυτών σχηματίσθηκε και μία τοπική εθνοφυλακή με τον τίτλο «Ουκρανική Λαϊκή Αυτοάμυνα» καθώς και μία «Ουκρανική Εργοστασιακή Φρουρά», το αντίστοιχο δηλαδή του γερμανικού αστυνομικού σώματος για την προστασία των εργοστασιακών χώρων. Κατά τα μέσα του 1942, οι Ουκρανοί εθελοντές συμπεριλαμβανομένων και των «Χίβις», υπελογίζοντο σε 180.000 άνδρες.

Τον Μάρτιο του 1943, ο ταξίαρχος των Ες-Ες Όττο Βαίχτερ, κυβερνήτης της Γαλικίας, πρότεινε τη δημιουργία του «Αστυνομικού Συντάγματος Γαλικίας». Ο Χίμλερ, όμως, μετά και τις δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο, προχώρησε ακόμη πιο πέρα αποφασίζοντας τη συγκρότηση μίας πλήρους μεραρχίας. Η μονάδα αυτή θα απετελείτο, με ένα ακόμη λεκτικό τέχνασμα, από «Γαλικιανούς» και όχι Ουκρανούς. Β΄ΠΠ: Οι Ουκρανοί εθνικιστές στο πλευρό των Ναζί – Η αποκάλυψη των Σοβιετικών που πρόδωσαν την πατρίδα τους

Αυτή τελικά η άποψη επρόκειτο να αποδειχθεί σωτήρια για τους εθελοντές. Εν πάση περιπτώσει, η ανταπόκριση στην πρόσκληση για κατάταξη ήταν εντυπωσιακή. Όχι λιγότεροι από 70.000 εθελοντές παρουσιάσθηκαν για τον αγώνα κατά του κομμουνισμού, αν και μόνο 14.000 από αυτούς έγιναν δεκτοί για τη συγκρότηση της μεραρχίας. Οι υπόλοιποι απορροφήθηκαν από την Αστυνομία που σχημάτισε 5 Αστυνομικά Συντάγματα.

Η εκπαίδευση της μεραρχίας έγινε στο στρατόπεδο Χάϊντελάγκερ κοντά στην πόλη Ντέμπιτσα της Πολωνίας. Η μεγάλη μονάδα έλαβε τον τίτλο 14η Μεραρχία Εθελοντών Ες-Ες «Γαλικία» (14 S.S. Freiwilligen Division “Galizien”). Κατά τα μέσα του Ιουνίου 1944 η μονάδα, αν και δεν είχε περατώσει την εκπαίδευσή της, οδηγήθηκε στο μέτωπο.

Η κύρια σύγκρουση έγινε στο Μπρόντυ της δυτικής Ουκρανίας όπου η μεραρχία κυκλώθηκε και ύστερα από ένα 19ήμερο σκληρότατο αγώνα, σχεδόν διαλύθηκε. Μόνο 3.000 άνδρες κατάφεραν να συνενωθούν με τα γερμανικά τμήματα, ενώ από τους υπόλοιπους, όσοι δεν φονεύθηκαν ή αιχμαλωτίσθηκαν, κατέφυγαν στους Εθνικιστές Ουκρανούς αντάρτες που εμάχοντο εκ περιτροπής κατά των Γερμανών και των Σοβιετικών.

Η Μεραρχία, ή μάλλον ό,τι απέμεινε από αυτήν, αν και ενισχύθηκε με 8.000 νέους εθελοντές, ποτέ πλέον δεν επανήλθε στην πρώτη γραμμή. Συμμετείχε στην καταστολή της σλοβακικής εξεγέρσεως και τον Απρίλιο του 1945 έγινε η 1η μεραρχία του ουκρανικού εθνικού Στρατού.

Οι ζυμώσεις για την ίδρυση του Στρατού αυτού είχαν αρχίσει ήδη από το 1943. Ωστόσο όπως και ο ρωσικός ΡΟΑ, ο ουκρανικός Στρατός παρέμεινε μόνο στα χαρτιά, αφού οι πολυάριθμοι εθελοντές είχαν διασκορπισθεί σε διάφορες γερμανικές μονάδες και μόνο το κυανοκίτρινο έμβλημα με τη χαρακτηριστική ουκρανική τρίαινα τούς διαφοροποιούσε από τους λοιπούς Ανατολικούς εθελοντές.

Κατά το 1945, όταν δηλαδή άρχισε να υλοποιείται η πρόθεση για τη δημιουργία Στρατών των ρωσικών λαών, ο ουκρανικός Στρατός άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ως Ουκρανός αντίστοιχος του Ρώσου στρατηγού Βλασώφ, επελέγη ο στρατηγός Πάβλο Σαντρούκ παλαίμαχος της μόλις για 3 χρόνια –κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου– ανεξάρτητης Ουκρανίας, πριν αυτή περιπέσει στην κυριαρχία των Σοβιετικών. Ο Σαντρούκ αργότερα υπήρξε μέλος του πολωνικού Γενικού Επιτελείου.

Δίπλα στην 1η μεραρχία που προήλθε από τη 14η μεραρχία των Βάφεν Ες-Ες, δημιουργήθηκε και η 2η μεραρχία αποτελούμενη από διάφορους σχηματισμούς Ουκρανών εθελοντών. Παρότι έγινε πρόταση από τον Βλασώφ να υπαχθεί ο ουκρανικός Στρατός στον KONR με αντάλλαγμα ο Σαντρούκ να γίνει ο δεύτερος μετά τον Βλασώφ στην ιεραρχία για τα πολιτικής και στρατιωτικής φύσεως θέματα, εν τούτοις ο Ουκρανός αρνήθηκε διότι όπως και οι ηγέτες όλων των λοιπών εθνοτήτων πλην των Καλμούχων, δεν επιθυμούσε την ρωσική επικυριαρχία.

Ο ουκρανικός εθνικός Στρατός δεν είχε καμία παρουσία στα πεδία των μαχών. Συγκροτημένος τις τελευταίες ημέρες του πολέμου παραδόθηκε στους Βρετανούς και απέφυγε την επιστροφή στη Σοβιετική Ένωση και την σκληρή τύχη που ανέμενε τους άλλους εθελοντές, επειδή ο Σαντρούκ κατάφερε να πείσει τους Συμμάχους ότι οι άνδρες του ήταν Γαλικιανής καταγωγής άρα πρώην Πολωνοί πολίτες και όχι Ουκρανοί, επομένως Σοβιετικοί πολίτες που είχαν εξεγερθεί κατά της πατρίδος τους. Έτσι οι Ουκρανοί εθελοντές είχαν τη δυνατότητα ως πρόσφυγες να επιλέξουν διάφορες νέες πατρίδες στις οποίες και κατέφυγαν ως μετανάστες.

Λευκορώσοι

Μετά την κατάληψη της Λευκορωσίας κατά το 1941, οι Γερμανοί εφήρμοσαν ένα ελαστικό σύστημα διακυβερνήσεως επιθυμώντας να ενισχύσουν την υποσυνείδητη διαφοροποίηση των Λευκορώσων από τους Ρώσους και να ενθαρρύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τις αποσχιστικές διαθέσεις. Ο Γενικός Επίτροπος Βίλελμ Κούμπε, από το 1941 προχώρησε στην οργάνωση μίας λευκορωσικής οργανώσεως αυτοαμύνης.

Το επόμενο καλοκαίρι συγκροτήθηκαν ένοπλοι σχηματισμοί για να αντιμετωπίσουν την ολοένα αυξανόμενη δράση των Παρτιζάνων και κατά το 1944, από τα τμήματα αυτά συγκροτήθηκε η λευκορωσική Εθνοφρουρά ή κατά τη γερμανική ορολογία Λευκορουθηνική (Weissruthenische Heimwehr). Η συνολική δύναμη ανήλθε σε 30 περίπου τάγματα που είχαν αναλάβει στατικό ρόλο αμύνης καθώς και 12 τάγματα Μηχανικού.

Ταυτόχρονα οργανώθηκε σε αντιστοιχία με τη Χιτλερική Νεολαία και η Λευκορουθηνική Νεολαία Εργασίας για νέους από 14-18 ετών. Το 1943 η Νεολαία αριθμούσε 40.000 μέλη, μέρος των οποίων απασχολήθηκε είτε στα συνεργεία επισκευής των αεροσκαφών, είτε ως βοηθητικό προσωπικό στα αντιαεροπορικά. Όταν μετά τη μεγάλη σοβιετική επίθεση του θέρους του 1944 οι Γερμανοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία, όσοι σχηματισμοί εθελοντών δεν διαλύθηκαν, οπισθοχώρησαν και αυτοί στην Γερμανία. Εκεί συγκρότησαν αρχικά την ταξιαρχία ασφαλείας Ζίγκλινγκ και αργότερα με την ενσωμάτωση Ρώσων και Ουκρανών εθελοντών, σχημάτισαν την 30η μεραρχία γρεναδιέρων των Βάφεν Ες-Ες.

Η μονάδα αυτή της οποίας το προσωπικό έως τότε είχε αγωνισθεί μόνο εναντίον των Παρτιζάνων, κρίθηκε σκόπιμο να αναλάβει παρόμοια αποστολή επειδή και η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός της ήσαν ημιτελείς. Έτσι μεταφέρθηκε στη βόρεια Γαλλία για να δράσει κατά των Γάλλων αντιστασιακών. Οι βαριές της όμως απώλειες και οι λιποταξίες, υποχρέωσαν τους Γερμανούς να την αποσύρουν στα μετόπισθεν. Απομειωμένη σε μία μόνο ταξιαρχία, η μονάδα δεν διαδραμάτισε κανέναν ουσιώδη ρόλο πλέον, μέχρι λήξεως του πολέμου.

Ειδική Μεραρχία R (Sonderdivision R)

Μία από τις πρώτες μονάδες Σοβιετικών στρατιωτών που συγκροτήθηκε στο πλευρό των Γερμανών τον Ιούλιο του 1941, ήταν ένα τάγμα με τον περίπλοκο και παραπλανητικό τίτλο «Εκπαιδευτικό Τάγμα για την Αντικατασκοπεία και Υπηρεσία Πληροφοριών» (Lehr bataillon Fur Feind Abwehr und Nachrichtendienst).

Η μονάδα είχε ως διοικητή ένα Ρώσο αξιωματικό, τον Μπόρις Αλεξέγιεβιτς Χόλμστον-Σμυλόφσκυ, γεννημένο στη Φινλανδία και μέλος της Σωματοφυλακής του Τσάρου. Ο Σμυλόφσκυ είχε πολεμήσει με τους «Λευκούς» κατά των κομμουνιστών στον ρωσικό εμφύλιο πόλεμο και αργότερα κατέφυγε αρχικά στην Πολωνία και μετά στη Γερμανία όπου φοίτησε στη Σχολή Επιτελών του γερμανικού Στρατού.

Το τάγμα απετελείτο στην αρχή από μετανάστες αλλά σύντομα με την στρατολόγηση αιχμαλώτων αναπτύχθηκε σε πλήρη μεραρχία. Η μονάδα αγωνίσθηκε κανονικά στο μέτωπο υπό τη διοίκηση του Σμυλόφσκυ που είχε προαχθεί σε συνταγματάρχη. Ο σχηματισμός δεν ήλθε ποτέ σε κανενός είδους συνεργασία με τα στρατεύματα του Βλασώφ παραμένοντας πάντοτε αυτόνομος. Με το τέλος του πολέμου ο στρατηγός, πλέον, Σμυλόφσκυ οδήγησε τους άνδρες του στο ουδέτερο κρατίδιο του Λιχτενστάιν.

Εκεί, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των Σοβιετικών για παράδοση των φυγάδων, η κυβέρνηση του Λιχτενστάιν αντιστάθηκε πεισματικά και χορηγώντας διαβατήρια επέτρεψε στους εθελοντές μαζί και τον Σμυλόφσκυ να αναζητήσουν νέες πατρίδες. Οι λίγοι στρατιώτες που παρασύρθηκαν από τη σοβιετική προπαγάνδα για μία ήσυχη επιστροφή στην πατρίδα εκτελέσθηκαν αμέσως μετά την έξοδό τους από το Λιχτενστάιν.

Κοζάκοι

Οι Κοζάκοι είχαν την πλέον ουσιαστική συνεισφορά στον αγώνα των Γερμανών. Οι Κοζάκοι ήδη από την εποχή του ρωσικού εμφύλιου πολέμου είχαν πολεμήσει με πείσμα στο πλευρό των «Λευκών» κατά των κομμουνιστών (Μπολσεβίκων) αποτελώντας τον πιο επιδέξιο αντίπαλο που αντιμετώπισε τότε ο Ερυθρός Στρατός.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η γερμανική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενώσεως αναζωπύρωσε και πάλι αυτόματα την παλαιά έχθρα προς τους κομμουνιστές και μεγάλα τμήματα Κοζάκων βρήκαν την ευκαιρία να αντιπαραταχθούν εκ νέου στο σοβιετικό καθεστώς. Πέραν των σοβιετικών μέτρων διακυβερνήσεως που έφεραν βαρέως οι Κοζάκοι, υπήρχε και το θέμα της θρησκείας. Οι Κοζάκοι είναι πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί και δεν ήταν τυχαίο δείγμα της εκδηλώσεως του θρησκευτικού τους συναισθήματος το γεγονός ότι μεταξύ των σημαιών τους υπήρχαν και θρησκευτικά λάβαρα.

Η πρώτη μονάδα Κοζάκων που ετάχθη με τους Γερμανούς ήταν ένα ολόκληρο σύνταγμα, το οποίο με επικεφαλής τον ταγματάρχη Ι. Ν. Κονόνωφ, έναν Κοζάκο του Ντον και όλους τους αξιωματικούς του, πέρασε στις γερμανικές γραμμές την 22α Αυγούστου 1941. Σταδιακά και άλλα μικρότερα τμήματα Κοζάκων εγκατέλειψαν τον Ερυθρό Στρατό και ενσωματώθηκαν οι γερμανικές μεραρχίες, κατά κύριο λόγο τεθωρακισμένες, γι’ αυτό και πολλοί Κοζάκοι υιοθέτησαν και έφεραν στους γούνινους σκούφους τους την ασημένια νεκροκεφαλή, που ήταν το έμβλημα των γερμανικών τεθωρακισμένων μονάδων. Β΄ΠΠ: Οι Ουκρανοί εθνικιστές στο πλευρό των Ναζί – Η αποκάλυψη των Σοβιετικών που πρόδωσαν την πατρίδα τους

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η νεκροκεφαλή των τεθωρακισμένων δεν πρέπει να συγχέεται με τη νεκροκεφαλή των Ες-Ες, δεδομένου μάλιστα ότι διαφέρουν και στο σχήμα. Η νεκροκεφαλή των Τεθωρακισμένων αποτελούσε τη διατήρηση της παραδόσεως του γερμανικού ιππικού από παλιά, το οποίο έφερε μελανόμορφη στολή και τη νεκροκεφαλή σε επίσης μαύρο σκούφο. Υπήρχε δηλαδή σχεδόν απόλυτη αντιστοιχία στην στολή των ανδρών των τεθωρακισμένων και των παλαιών ιππέων.

Παράλληλα με τους μικρούς σχηματισμούς των Κοζάκων στα πλαίσια των γερμανικών ταχυκινήτων σχηματισμών, ορισμένοι διακεκριμένοι αξιωματικοί του γερμανικού ιππικού όπως οι αντισυνταγματάρχες Γιούνγκσουλτς, φον Βολφ, Λέμαν και φον Ρέντελν συγκρότησαν από διάφορα διάσπαρτα τμήματα Κοζάκων τα δικά τους συντάγματα τα οποία αριθμούσαν περίπου 2.000 ιππείς και 160 Γερμανούς ως στελέχη, το καθένα.

O αξιωματικός, όμως, ο οποίος συνέδεσε το όνομα του περισσότερο με τους Κοζάκους, ήταν ο αντισυνταγματάρχης Χέλμουτ φον Πάνβιτς. Επιδέξιος ιππέας, ο φον Πάνβιτς ήδη από τον Αύγουστο του 1941 είχε παρασημοφορηθεί με τον Σταυρό των Ιπποτών. Έχοντας αναπτύξει στενή φιλία με τον αταμάνο (αρχηγός φυλής) Νικολάι Κουλάκωφ των Κοζάκων του Τερέκ άρχισε να αναπτύσσει το δικό του συγκρότημα Κοζάκων.

Η «Μονάδα Ιππικού φον Πάνβιτς» (Reiterverband von Pannwitz) απέδειξε την εξαιρετική της ποιότητα στο πεδίο της μάχης. Καθώς και τα άλλα συντάγματα των Κοζάκων επέδειξαν επίσης απτά αποτελέσματα μαχητικής ικανότητας, ο Χίτλερ από τον Απρίλιο του 1942 έδωσε και ο ίδιος επίσημα την έγκρισή του για την συγκρότηση σχηματισμών Κοζάκων, ενώ ένα περίπου έτος αργότερα, υλοποιήθηκε η πρόταση του φον Πάνβιτς για τον σχηματισμό μίας μεραρχίας Κοζάκων. Έτσι η 1η μεραρχία Κοζάκων περιέλαβε διάφορες μονάδες χωρισμένες ανά περιοχή καταγωγής των ιππέων, απ’ όπου εδόθησαν και οι ανάλογες ονομασίες.

Η μεραρχία αποτελείτο από δύο ταξιαρχίες. Η πρώτη εξ αυτών περιλάμβανε το 1ο σύνταγμα Κοζάκων του Ντον (αντισυνταγματάρχης Γκραφ τσου Ντόνα), το 2ο σιβηριανό σύνταγμα Κοζάκων (ταγματάρχης φον Νόκελν) και το 4ο σύνταγμα Κοζάκων του Ντον (αντισυνταγματάρχης φον Βολφ).

Η δεύτερη ταξιαρχία περιλάμβανε το 3ο σύνταγμα Κοζάκων του Κουμπάν (αντισυνταγματάρχης Γιούνγκσουλτς), το 5ο σύνταγμα Κοζάκων του Ντον (αντισυνταγματάρχης Κονόνωφ) και το 6ο σύνταγμα Κοζάκων του Τερέκ (ταγματάρχης φον Κάλμπεν). Η μεραρχία συμπληρωνόταν με τους αναγκαίους μικρότερους σχηματισμούς υποστηρίξεως, ενώ διέθετε και δύο έφιππες μοίρες πυροβολικού.

Την ίδια εποχή, ο γερμανικός Στρατός άρχισε να εγκαταλείπει οπισθοχωρώντας τις περιοχές των Κοζάκων που υποχρεώθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πέρα όμως από αυτό το λυπηρό για τους εθελοντές γεγονός, μία συζητήσιμη για την ορθότητά της διαταγή, επέβαλε τη μεταφορά όλων των σχηματισμών των Ανατολικών εθελοντών στη Δύση.

Αυτό είχε δυσμενέστατη απήχηση στο ηθικό των εθελοντών, διότι αυτοί είχαν πάρει τα όπλα για να πολεμήσουν το σοβιετικό καθεστώς και όχι να εκτελούν περιπολίες στις δυτικές κατεχόμενες χώρες ή να πολεμήσουν κατά των Αγγλοαμερικανών. Οι Κοζάκοι μεταφέρθηκαν στη Γιουγκοσλαβία και η απογοήτευσή τους μετριάσθηκε καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν αν όχι τον Ερυθρό Στρατό, τουλάχιστον τους κομμουνιστές Παρτιζάνους του Τίτο.

Όπως και στη Σοβιετική Ένωση έτσι και στη Γιουγκοσλαβία, οι Κοζάκοι αποδείχθηκαν πολύτιμοι καθώς η ευκινησία τους ήταν απαράμιλλη χάρις στα άλογα, τόσο σε δασώδεις περιοχές όσο και σε ανώμαλα εδάφη. Ενώ οι Κοζάκοι εμάχοντο στη Γιουγκοσλαβία, οι οικογένειές τους, περίπου 16.000 άτομα, είχαν εγκατασταθεί στο Τολμέτσο της βόρειας Ιταλίας.

Το καλοκαίρι του 1944, με μία αναδιοργάνωση και ενίσχυση από άλλα τμήματα Κοζάκων που δρούσαν έως τότε ανεξάρτητα, έγινε δυνατή η συγκρότηση και της 2ης μεραρχίας Κοζάκων. Τον Νοέμβριο του ιδίου έτους, τα Ες-Ες ενσωμάτωσαν στη δύναμή τους τις μεραρχίες των Κοζάκων, σχηματίζοντας το 15ο Σώμα Ιππικού Κοζάκων. Ο φον Πάνβιτς, στρατηγός πλέον, υποστήριξε αυτή την κίνηση επειδή θεωρούσε ότι θα ήταν καλύτερος ο εφοδιασμός της δυνάμεώς του. Οι Κοζάκοι πάντως διατήρησαν την ποικιλία της εμφανίσεώς τους, αφού κάθε μονάδα διέθετε τα δικά της ιδιαίτερα εμβλήματα και χαρακτηριστικά ρούχα.

Λίγους μήνες αργότερα έγινε προσπάθεια για τη δημιουργία και 3ης μεραρχίας Κοζάκων, χωρίς όμως αποτέλεσμα, διότι η απελπιστική πολεμική κατάσταση εμπόδισε τις σχετικές ενέργειες.

Δεν έλειψαν επίσης και οι διεργασίες για την υπαγωγή του 15ου Σώματος Ιππικού Κοζάκων στην KONR του στρατηγού Βλασώφ, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, αν και όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι δύο ρωσικές μεραρχίες και ο ίδιος ο στρατηγός, τις τελευταίες ημέρες του πολέμου προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κινηθούν και να συνενωθούν με τη δύναμη του φον Πάνβιτς. Β΄ΠΠ: Οι Ουκρανοί εθνικιστές στο πλευρό των Ναζί – Η αποκάλυψη των Σοβιετικών που πρόδωσαν την πατρίδα τους

Το τέλος του πολέμου βρήκε το 15ο Σώμα Ιππικού Κοζάκων να μάχεται μαζί με την Ομάδα Στρατιάς Ε στη βόρεια Γιουγκοσλαβία κατά των Παρτιζάνων του Τίτο. Κύριο μέλημα των στρατευμάτων ήταν να οπισθοχωρήσουν συντεταγμένα μέσα στην Αυστρία, για να αποφύγουν την αιχμαλωσία είτε από τους Παρτιζάνους του Τίτο είτε από τον σοβιετικό Στρατό.

Ο φον Πάνβιτς πράγματι κατόρθωσε να οδηγήσει το Σώμα του μέσα στην Αυστρία, όπου και παραδόθηκε την 9η Μαΐου 1945 στους Βρετανούς. Φάνηκε κατ’ αρχήν ότι οι Κοζάκοι θα απέφευγαν τον επαναπατρισμό παραμένοντας στη βρετανική αιχμαλωσία, όπως τους διαβεβαίωναν επανειλημμένα οι Βρετανοί αξιωματικοί.

Ωστόσο άλλες διαβουλεύσεις ελάμβαναν χώρα σε πολύ υψηλότερα κλιμάκια. Κατόπιν εντονοτάτων πιέσεων της Μόσχας, η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε να παραδώσει τους Κοζάκους στους Σοβιετικούς. Την 28η Μαΐου άρχισε η μεταφορά των εθελοντών και των οικογενειών τους με τρένα, στη σοβιετική ζώνη κατοχής. Όσοι είχαν την προβλεπτικότητα να διαγνώσουν την εξέλιξη των γεγονότων, είχαν φροντίσει να δραπετεύσουν έγκαιρα.

Η μεγάλη μάζα όμως, μέσα σε τραγικές σκηνές, φορτώθηκε στους σιδηροδρομικούς συρμούς με κατεύθυνση την Ανατολή. Ολόκληρες οικογένειες, γνωρίζοντας την σκληρή μοίρα που τους περίμενε, αυτοκτόνησαν. Οι υπόλοιποι είτε εκτελέσθηκαν άμεσα, είτε οδηγήθηκαν στα σοβιετικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως με μακρόχρονες ποινές φυλακίσεως, μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβιώσεως από τις οποίες ελάχιστοι επέζησαν.

Η ίδια τύχη περίμενε και τους επικεφαλής τους. Ο φον Πάνβιτς απαγχονίσθηκε στην Μόσχα, όπως και όσοι αξιωματικοί παραδόθηκαν, όπως ο Κονόνωφ που στο τέλος σχεδόν του πολέμου ονομάσθηκε αρχιαταμάνος ή ο γηραλέος στρατηγός Κρασνώφ, παλαίμαχος του ρωσικού εμφυλίου, όταν επικεφαλής μίας μεραρχίας Κοζάκων του Ντον είχε απειλήσει άμεσα την Αγία Πετρούπολη, το κέντρο τότε των Μπολσεβίκων.

Ο τρόπος με τον οποίο τελικά παραδόθηκαν οι Κοζάκοι στους Σοβιετικούς, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, απετέλεσε μία από τις πλέον άσχημες πτυχές της πρόσφατης βρετανικής ιστορίας και γενικά ως τέτοια αναγνωρίζεται σχεδόν καθ’ ολοκληρία από τους Βρετανούς ιστορικούς.

Καλμούχοι

Οι Καλμούχοι, λαός μογγολικής καταγωγής με βουδιστικό θρήσκευμα, είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή που εκτείνεται βορειοδυτικά της Κασπίας θαλάσσης και δυτικά του Βόλγα, από τον 13ο αιώνα. Ως αυθεντικοί νομάδες ζούσαν σχεδόν μία πρωτόγονη ζωή και «πρωτεύουσά» τους η Ελίστα, δεν ήταν παρά ένα συνονθύλευμα από σκηνές.

Όταν η μεγάλη επίθεση κατά το 1942 προώθησε τα γερμανικά στρατεύματα αφενός προς την κατεύθυνση του Στάλινγκραντ και αφετέρου προς τον Καύκασο, μοναδικός σύνδεσμος μεταξύ των Ομάδων Στρατιών Α και Β ήταν η 16η μηχανοκίνητη μεραρχία, η οποία εκπέμποντας περιπόλους στην αχανή στέπα των Καλμούχων προσπαθούσε να διατηρεί ένα στοιχειώδη έλεγχο στην περιοχή.

Καθώς ήλθαν σε επαφή με τους Καλμούχους, οι Γερμανοί διαπίστωσαν ότι ο λαός αυτός, αν και διέθετε ήδη από το 1935 τον τίτλο της Αυτόνομης Δημοκρατίας, εντούτοις ήταν βαθιά αντίθετος προς το κομμουνιστικό καθεστώς και το μόνο που ήθελε ήταν η ανεξαρτησία. Επειδή οι Καλμούχοι θα ήσαν χρήσιμοι στη φύλαξη της περιοχής, οι Γερμανοί συμπεριφέρθηκαν με πολύ ήπιο τρόπο φθάνοντας στο σημείο να υποσχεθούν μεταπολεμικά και την ίδρυση ανεξαρτήτου κράτους.

Παράλληλα παραμέρισαν και τα έως τότε διατηρούμενα σοβιετικά διοικητικά μέτρα, πλέον χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η κατάργηση των Κολχόζ (υποχρεωτικών αγροτικών συνεταιρισμών που μέρος μόνο της ιδιοκτησίας παρέμενε στους αγρότες, ενώ δεν υπήρχε και ατομική ιδιοκτησία).

Ακόμη προσφέρθηκε χρηματική βοήθεια και στους ασθενέστερους οικονομικά. Αυτά, συν η δημιουργία μίας «Εθνικής Επιτροπής» που εγκαθιδρύθηκε από τους Γερμανούς, έδωσαν στους Καλμούχους την αίσθηση της ελευθερίας που την ανταπόδωσαν με ευρύτατη συνεργασία.

Έτσι συγκροτήθηκαν τόσο στατικά όσο και έφιππα ένοπλα τμήματα για την προστασία των αφύλακτων περιοχών καθώς και των γερμανικών συγκοινωνιών. Το πρόσωπο στο οποίο στηρίχθηκε η γερμανική πολιτική στη χώρα των Καλμούχων, ήταν ο Γερμανός αξιωματικός Όττο Ντολ.

Ο Ντολ είχε γεννηθεί στην Ρωσία και κατά τη διάρκεια του ρωσικού εμφυλίου  (1918-1920) είχε πολεμήσει με τα στρατεύματα των «Λευκών» κατά των «Ερυθρών» (κομμουνιστών). Στη συνέχεια ως εκπατρισμένος πλέον εισήλθε στην υπηρεσία κατασκοπείας-αντικατασκοπείας «Αμπβέρ» του ναυάρχου Κανάρη, διατελώντας για κάποιο διάστημα και στρατιωτικός ακόλουθος στην Οδησσό.

Κατά τους πρώτους μήνες του 1943, όταν άρχισε η συγκρότηση της μεραρχίας ιππικού των Κοζάκων, υπήρξε η σκέψη να ενσωματωθεί στη μονάδα το σύνταγμα Καλμούχων του συνταγματάρχη Ναζόρωφ. Όμως στην πράξη κρίθηκε ότι οι Καλμούχοι, από κάθε άποψη (θρησκευτική και πολιτισμική) ήσαν εντελώς ξένο σώμα και κατ’ αυτόν τον τρόπο το Σύνταγμα παρέμεινε αυτόνομο. Καθώς μετά την καταστροφή του Στάλινγκραντ ο γερμανικός Στρατός άρχισε να αποχωρεί από την περιοχή του Βόλγα και του Καυκάσου, όσοι εκ των Καλμούχων είχαν ταχθεί ενεργά με την πλευρά των Γερμανών, υποχρεώθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους να ακολουθήσουν ως πρόσφυγες τα γερμανικά στρατεύματα για να αποφύγουν τη σοβιετική εκδίκηση.

Τον Ιούλιο του 1943 σχηματίσθηκαν 7 ίλες Καλμούχων ιππέων, καθεμιάς υπολογιζόμενης από 60 έως 100 άνδρες. Τον Αύγουστο με την οργάνωση και νέων εθελοντών-προσφύγων, συγκροτήθηκε το Σώμα Ιππικού Καλμούχων αποτελούμενο από 4 επιλαρχίες των 6 ιλών η καθεμιά. Ένα χρόνο αργότερα, η μονάδα αναδιοργανώθηκε σε 2 ταξιαρχίες των 2 συνταγμάτων η καθεμιά με δύναμη 147 αξιωματικών, 347 υπαξιωματικών και 2.197 ιππέων. Τη διοίκηση και τις ανώτερες θέσεις της ιεραρχίας τις κατείχαν Γερμανοί.

Οι σχηματισμοί αυτοί, ωστόσο, υπέφεραν από αυξημένα κρούσματα απειθαρχίας και ελλείψεως εμπιστοσύνης. Η αιτία ήταν βέβαια ο εκπατρισμός και η διαρκώς διευρυνόμενη απόσταση που χώριζε τους εθελοντές από την πατρίδα τους, καθώς ο γερμανικός Στρατός βρισκόταν σε συνεχή οπισθοχώρηση. Έτσι κάποια στοιχεία ενσωματώθηκαν στην 162η μεραρχία Τουρκομάνων, ενώ και το Σώμα Ιππικού τον Ιανουάριο του 1945 ύστερα από μία σφοδρή μάχη σχεδόν διαλύθηκε στο Ράντομ της Πολωνίας. Ό,τι απέμεινε κατέληξε ως πεζοπόρος σχηματισμός στο 15ο Σώμα Ιππικού των Κοζάκων που μαχόταν στη Γιουγκοσλαβία.

Οι συνέπειες της συνεργασίας με τους Γερμανούς ήταν άμεσες. Αμέσως μετά την επάνοδο των Σοβιετικών στη χώρα τους το 1943, εκδόθηκε διάταγμα με το οποίο κατηργείτο η αυτονομία και οι παραμείναντες Καλμούχοι εκτοπίσθηκαν στα ενδότερα της Σοβιετικής Ενώσεως.

Μόνο το 1957 μετά τις εσωτερικές ανακατατάξεις στο σοβιετικό καθεστώς επετράπη στους Καλμούχους όπως και σε άλλους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στις περιοχές τους κρίνοντας ότι ο εκτοπισμός ήταν κατάφωρη παραβίαση των λενινιστικών θεωριών.

Τουρκογενείς

Κατά το φθινόπωρο του 1941, ο Τούρκος απόστρατος στρατηγός Ερκιλέτ επεσκέφθη το Βερολίνο ως προκεκλημένος κύκλων της γερμανικής κυβερνήσεως. Μεταξύ των άλλων, ο Τούρκος προσκεκλημένος συζήτησε και το θέμα των μουσουλμάνων Σοβιετικών αιχμαλώτων που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήσαν Τουρκογενείς.

Ο Ερκιλέτ επεσήμανε ότι οι αιχμάλωτοι αυτοί που ήσαν αντίθετοι στο σοβιετικό καθεστώς θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της Γερμανίας είτε σε προπαγανδιστικές επιχειρήσεις, είτε ακόμη και με τη συγκρότηση ενόπλων τμημάτων.

Φυσικά ο Τούρκος απόστρατος, ενεργώντας για την κυβέρνηση της Άγκυρας, απέβλεπε μελλοντικά στην με οποιονδήποτε μέσον κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως και με τη συνεργασία των απελευθερωμένων συγγενών Τουρκογενών κρατών, την πραγματοποίηση του παν-τουρκομανικού οράματος, δηλαδή την υλοποίηση του μεγάλου αυτού κράτους το οποίο από την Μεσόγειο έως την Κίνα θα περιλάμβανε όλους τους λαούς τουρκικής καταγωγής, υπό την ηγεσία φυσικά της Άγκυρας.

Οι Γερμανοί με τη σειρά τους, επιθυμώντας τη συνεργασία της Τουρκίας, εξέδωσαν την 30ή Δεκεμβρίου 1941 διαταγή με την οποία επιτρεπόταν η συγκρότηση λεγεώνων από διάφορες εθνότητες της περιοχής του Καυκάσου.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 1941, η γερμανική 444η μεραρχία ασφαλείας είχε οργανώσει τους πρώτους Τουρκογενείς εθελοντές στο «44ο Τουρκομανικό Τάγμα». Η ονομασία Τουρκομάνοι, αν και πρόκειται για μία συγκεκριμένη φυλή τουρκικής καταγωγής, επικράτησε τελικά να χαρακτηρίζει όλους τους ασιατικής προελεύσεως και κατά κανόνα τουρκικού αίματος λαούς. Λίγο αργότερα, άρχισε και η συγκρότηση της Λεγεώνος του Τουρκεστάν με εθελοντές Κιργίζιους, Ουζμπέκους, Τουρκομάνους, Καρακαλπάκους κ.λπ. Η λεγεώνα συγκεντρώθηκε στην Πολωνία για την εκπαίδευσή της. Όπως και οι λοιπές αντίστοιχες λεγεώνες, δεν εστάλη στο μέτωπο για να πολεμήσει ως αυτόνομη μονάδα αλλά κάθε τάγμα που περάτωνε την εκπαίδευσή του εντασσόταν σε κάποια μεγάλη γερμανική μονάδα. Συνολικά, μέχρι το 1943 είχαν συγκροτηθεί 26 τάγματα πεζικού, ενώ άλλοι 111 λόχοι με Τουρκογενείς εθελοντές σχηματίσθηκαν για να αναλάβουν καθήκοντα Μηχανικού, Κατασκευών, σιδηροδρομικών συντηρήσεων και επιδιορθώσεων κ.λπ.

Άλλη μία μονάδα μεγάλης αριθμητικής δυνάμεως ήταν η ταξιαρχία Μπόλλερ η οποία είχε αναλάβει επικουρικό έργο στα γερμανικά μετόπισθεν. Η μονάδα, δυνάμεως 20.000 ανδρών τουρκικής καταγωγής, αποτελείτο από 4 «Ενισχυμένα Τουρκικά Τάγματα Εργασίας» (Verstarken Turks Arbeits Battaillone) καθώς και ένα τάγμα αναπληρώσεων.

Όλες αυτές οι μονάδες ανήκαν στον Στρατό Ξηράς. Κατά τα τέλη ωστόσο του 1943, κάποιοι κύκλοι των Ες-Ες πρότειναν στον Ραϊχσφύρερ Χάινριχ Χίμλερ, τη δημιουργία μίας τουρκομουσουλμανικής μεραρχίας.

Ο Χίμλερ, διαβάζοντας ορισμένες αναφορές που εξήραν το μαχητικό πνεύμα των Τουρκογενών εθελοντών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και όντας επιρρεπής στη δημιουργία εξωτικών σχηματισμών, έδωσε τη σχετική έγκριση. Εδώ πρέπει να επισημανθεί και το αλλοπρόσαλλο του χαρακτήρος του Χίμλερ, ο οποίος ενώ ήταν τόσο φειδωλός και καχύποπτος απέναντι σε εθελοντές που θα μπορούσαν ουσιαστικά να βοηθήσουν λόγω αριθμού αλλά και ποιότητος, όπως οι Ρώσοι ή οι Ουκρανοί, προτιμούσε να συγκροτεί μονάδες από μουσουλμάνους (Τουρκογενείς της Σοβιετικής Ενώσεως ή Βοσνίας της Γιουγκοσλαβίας) οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση λίγα πράγματα έδειξαν στο πεδίο της μάχης και εν πάση περιπτώσει απείχαν παρασάγγας από το ευρωπαϊκό πνεύμα για το οποίο εμάχοντο συνειδητά οι καθ’ αυτό Ευρωπαίοι εθελοντές των Βάφεν Ες-Ες. Ήταν όμως και αυτό ένα ακόμη δείγμα των αντιφάσεων της γερμανικής πολιτικής που εκδηλώθηκε τόσο χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του Γερμανοσοβιετικού πολέμου.

Τελικώς κατά τις αρχές του 1944, άρχισε η σταδιακή απόσυρση από τις γραμμές της Βέρμαχτ τριών ταγμάτων της Λεγεώνος του Τουρκεστάν, τα οποία συγκρότησαν ένα ανατολικομουσουλμανικό σύνταγμα των Ες-Ες, υπό τη διοίκηση του αντισυνταγματάρχη (Obersturmbahnfuhrer) Μάγιερ-Μάντερ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους διοικητές μουσουλμανικής μονάδος στον γερμανικό Στρατό.

Τον Φεβρουάριο, το Σύνταγμα μεταφέρθηκε στη Λευκορωσία για περαιτέρω εκπαίδευση και τον Μάρτιο ενεπλάκη σε αγώνες κατά των Σοβιετικών Παρτιζάνων κοντά στο Γιουρατσίσκι, στην ευρύτερη περιοχή του Μινσκ. Σε μία από αυτές τις συγκρούσεις ο αντισυνταγματάρχης Μάγιερ-Μάντερ εφονεύθη από ελεύθερο σκοπευτή. Το γεγονός αυτό είχε καταλυτική επίδραση στους εθελοντές, γιατί ο φονευθείς διοικητής ήταν ιδιαίτερα αγαπητός για την καλή συμπεριφορά απέναντί τους. Καθώς επιπλέον ορισμένοι διεισδύσαντες Σοβιετικοί πράκτορες στη μονάδα βρήκαν την ευκαιρία να εντείνουν την προπαγάνδα και να ενσπείρουν την αμφιβολία, τα κρούσματα απειθαρχίας και λιποταξιών άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Έχοντας να αντιμετωπίσει μία κατάσταση εξεγέρσεως, ο νέος διοικητής της μονάδος εξετέλεσε 78 ταραχοποιούς. Μέσα σε ένα κλίμα αναταραχής και αλληλοδιαδοχής των διοικητών, η μονάδα παρέμεινε ανενεργή και κατά τα τέλη Ιουλίου ενετάχθη στην πειθαρχική ταξιαρχία Ντιρλεβάγκερ των Ες-Ες, για να καταπολεμήσει την εξέγερση των Πολωνών αντιστασιακών στη Βαρσοβία.

Αφού έληξαν οι επιχειρήσεις στη Βαρσοβία, η μονάδα κατέστη και πάλι αυτόνομη και μάλιστα με την τοποθέτηση ενός νέου αξιωματικού ως διοικητού, του συνταγματάρχη (Standartefuhrer) Χαρούν Ελ-Ρασίντ, υπήρξε η ελπίδα ότι το σύνταγμα θα μπορούσε να επανέλθει στην τάξη.

Ο Χαρούν-Ελ-Ρασίντ (πραγματικό όνομα Βίλελμ Χίντερζατς) ήταν Αυστριακός αξιωματικός επί Αυστροουγγαρίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε τοποθετηθεί στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Γοητευμένος από τη μουσουλμανική θρησκεία, άλλαξε όνομα και θρήσκευμα και πριν την τοποθέτησή του στη νέα του μονάδα, αποτελούσε τον σύνδεσμο μεταξύ της Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ες-Ες (RSHA) και του Μεγάλου Μουφτή της Ιερουσαλήμ. Ούτε όμως ο Χαρούν-Ελ-Ρασίντ κατάφερε να αποκαταστήσει το πνεύμα της μονάδος που εν τω μεταξύ άλλαξε ονομασία σε Ανατολικοτουρκική Μονάδα των Ες-Ες (Ostturkischen Waffen-Verband der S.S.) περιλαμβάνοντας 3 τάγματα (Τουρκεστάν, Αζερμπαϊτζάν και Ιντέλ-Ουράλ). Τα Χριστούγεννα όμως του 1944 έγινε μία μεγάλη λιποταξία καθώς έφυγαν 450-500 άνδρες. Ο Χαρούν-Ελ-Ρασίντ αντικαταστάθηκε και η μονάδα παρέμεινε οριστικά στο περιθώριο, μέχρι λήξεως του πολέμου.

Τέλος, μία ακόμη μονάδα μεγάλου μεγέθους όπου οι Τουρκομάνοι είχαν σημαντική παρουσία, ήταν η 162α τουρκομανική μεραρχία πεζικού. Η μεραρχία αυτή, αρχικά ήταν καθ’ αυτό γερμανική μέχρι την απόσυρσή της από το ανατολικό μέτωπο την άνοιξη του 1942. Στην Ουκρανία όπου μετεγκαταστάθηκε, χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των εθελοντικών Λεγεώνων. Τον Μάιο του 1943 η μεραρχία έγινε ξανά μάχιμος σχηματισμός και περιλαμβάνοντας αποκλειστικά τμήματα από τις λεγεώνες του Τουρκεστάν, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, υπό τη διοίκηση του στρατηγού φον Νιντερμάγιερ μεταφέρθηκε με πλήρη σύνθεση στην Ιταλία.

Εκεί αγωνίσθηκε κατά των Ιταλών Παρτιζάνων και εν συνεχεία στην περιοχή του Ρίμινι κατά των Συμμάχων (κατά την επίθεση της ΙΙΙ ελληνικής ορεινής ταξιαρχίας στην πόλη αυτή). Έχοντας υποστεί βαριές απώλειες, αποσύρθηκε στα μετόπισθεν και συμμερίσθηκε την τύχη όλων των γερμανικών στρατευμάτων της Ιταλίας που παραδόθηκαν στους Συμμάχους την 2α Μαΐου 1945. Αφού πέρασαν κάποιες εβδομάδες περιορισμού, όσοι άνδρες δεν δραπέτευσαν, μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς από τη Μοντένα στον Τάραντα όπου επιβιβάσθηκαν διά της βίας σε συμμαχικά πλοία με κατεύθυνση την Οδησσό. Γνωρίζοντας βέβαια την τύχη που τους περίμενε, πολλοί αυτοκτόνησαν εν πλω, ενώ οι υπόλοιποι είτε εκτελέσθηκαν μετά τον επαναπατρισμό τους είτε ενεκλείσθησαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως για πολλά χρόνια.

Οι Αζέροι με τη σειρά τους, αρχικά συγκροτήθηκαν στη μουσουλμανική καυκασιανή λεγεώνα, με τη διαταγή της 30ής Δεκεμβρίου 1941. Αργότερα η μονάδα άλλαξε ονομασία σε Λεγεώνα του Αζερμπαϊτζάν. Συνολικά συγκροτήθηκαν 15 τάγματα Αζέρων συνολικής δυνάμεως κατά το 1944 13.000 ανδρών, ενώ άλλοι 4.800 επάνδρωναν μονάδες Μηχανικού και Μεταφορών.

Οι Τάταροι του Βόλγα οργανώθηκαν στην ομώνυμη λεγεώνα, σχηματίζοντας 7 τάγματα πεζικού και 15 λόχους Μηχανικού και Μεταφορών. Αργότερα η λεγεώνα μετονομάσθηκε σε λεγεώνα Τατάρων Ιντέλ-Ουράλ και τμήματά της όπως είδαμε συμμετείχαν στη συγκρότηση της Ανατολικοτουρκικής Μονάδος των Ες-Ες.

Διάφοροι μικρότεροι μουσουλμανικοί λαοί του βορείου Καυκάσου συγκρότησαν τη λεγεώνα βορείου Καυκάσου. Με 7 τάγματα πεζικού και 3 λόχους Μηχανικού, οι Βορειοκαυκάσιοι αριθμούσαν 13.000 άνδρες κατά το 1944. Όλες αυτές οι μονάδες αγωνίσθηκαν είτε κατά των Σοβιετικών Παρτιζάνων, είτε ενταγμένοι σε γερμανικές μεραρχίες στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Επειδή υπήρχαν κρούσματα λιποταξιών, υπήρξε προς στιγμήν η σκέψη για τη διάλυσή τους. Τελικά στις αρχές του 1944 μεταφέρθηκαν στη Δύση, όπου επάνδρωσαν αμυντικές θέσεις στο Τείχος του Ατλαντικού, αντικαθιστώντας γερμανικά τμήματα που ανεχώρησαν για το ανατολικό μέτωπο. Μετά την απόβαση στην Νορμανδία, αντιμετώπισαν τους Συμμάχους σε έναν αγώνα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες τους, με αποτέλεσμα χαμηλό ηθικό και ως εκ τούτου μειωμένη απόδοση στη μάχη.

Αρμένιοι

Η έγκριση για την ίδρυση αρμενικής λεγεώνος δόθηκε με τη διαταγή της 30ής Δεκεμβρίου 1941. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πούλαβυ της Πολωνίας, υπό τη διοίκηση των ανατολικών λεγεώνων στην Πολωνία όπως εξάλλου και οι υπόλοιπες εθνικές λεγεώνες. Όταν κατά το 1943 η διοίκηση αυτή καταργήθηκε, είχαν εκπαιδευθεί 9 αρμενικά τάγματα πεζικού.

Παράλληλα, υπό την εποπτεία της 162ας μεραρχίας στην Ουκρανία, κατά το χρονικό διάστημα Μάιος 1942-Μάιος 1943 οργανώθηκαν άλλα 4 τάγματα. Επιπλέον αυτών, σχηματίσθηκαν 22 λόχοι Μηχανικού και Μεταφορών. Κατά το 1944, οι Αρμένιοι στον γερμανικό Στρατό αριθμούσαν 21.000 άνδρες. Σε αντίθεση με άλλες εθνότητες, οι Αρμένιοι δεν φαίνεται να δημιούργησαν κάποιου είδους προβλήματα, αν και σταδιακά από τις απώλειες η λεγεώνα απομειώθηκε και εξέλιπε από το προσκήνιο.

Γεωργιανοί

Η δημιουργία της λεγεώνας της Γεωργίας, εγκρίθηκε με την ίδια διαταγή που εγκρίθηκε και η ίδρυση των άλλων λεγεώνων. Ως έδρα της λεγεώνας ορίσθηκε η κωμόπολη Κρούζινα στην Πολωνία. Υπό την εποπτεία της Διοικήσεως Ανατολικών Λεγεώνων, μέχρι το 1943 σχηματίσθηκαν 8 τάγματα πεζικού ενώ υπό την 162α μεραρχία συγκροτήθηκαν άλλα 6 τάγματα. Τριάντα λόχοι Μηχανικού και Μεταφορών συμπλήρωσαν αυτές τις δυνάμεις. Τμήματα Γεωργιανών συμμετείχαν επίσης στη συγκρότηση της Ειδικής Μονάδος Μπέργκμαν (Sonderverband Bergman).

Η μονάδα αυτή, δυνάμεως 3 ταγμάτων, υπό τη διοίκηση του λοχαγού Τέοντορ Ομπερλαίντερ, έδρασε σε ειδικές αποστολές στην περιοχή του Καυκάσου με αρκετή επιτυχία. Οι Γεωργιανοί, όντες ιδιαίτερα φιλογερμανοί επειδή οι Γερμανοί τούς είχαν βοηθήσει το 1918 στην ίδρυση μίας βραχύχρονης ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Γεωργίας, είχαν σημαντική προσφορά στη δράση της μονάδος.

Άλλα γεωργιανά τμήματα μαζί με Βορειοκαυκασίους, Αρμενίους και λίγους Αζέρους, σχημάτισαν τον Φεβρουάριο του 1945 την Καυκασιανή Μονάδα των Ες-Ες (Kaukasischer Waffenverband der S.S.). Ωστόσο η μονάδα δεν είχε άξια λόγου δράση. Οι Γεωργιανοί, όπως και όλα τα ανατολικά τάγματα, υποχρεώθηκαν και αυτοί να μεταφερθούν από το ανατολικό μέτωπο στη Δύση. Ένα τάγμα, το 823ο, εγκαταστάθηκε ως φρουρά μαζί με άλλα γερμανικά τμήματα στις αγγλικές νήσους Γκέρνσεϋ. Εκεί τους βρήκε και το τέλος του πολέμου.

Οι άλλες όμως μονάδες που αντιμετώπισαν τους δυτικούς Συμμάχους δεν είχαν καλή συμπεριφορά. Το 797ο τάγμα στη Λυών επί παραδείγματι, αρνήθηκε να πολεμήσει, ενώ ακόμη χειρότερη ήταν η περίπτωση του 822ου τάγματος στο Τέξελ της Ολλανδίας.

Τον Μάρτιο του 1945, το τάγμα αυτό διετάχθη να βαδίσει κατά των Συμμάχων που απειλούσαν τη συνοχή του γερμανικού μετώπου στην Ολλανδία. Ξέσπασε εξέγερση με επικεφαλής τον λοχαγό Λόλατζε Σάλβα, με αποτέλεσμα όχι μόνο την καθολική άρνηση εκτελέσεως της διαταγής, αλλά και τον φόνο των περισσοτέρων Γερμανών που ήταν ενταγμένοι στη μονάδα. Τελικώς άλλα γερμανικά τμήματα επενέβησαν για την καταστολή της στάσεως, που έληξε ύστερα από μία εβδομάδα αιματηρών συγκρούσεων.

Επίλογος

Η πρώτη ίσως σκέψη που θα κάνει κάποιος είναι ότι όλοι αυτοί οι εθελοντές, είτε σε μάχιμα τμήματα είτε σε βοηθητικούς σχηματισμούς, που ο συνολικός τους αριθμός ξεπέρασε το 1.000.000, ήσαν απλώς προδότες ή μισθοφόροι.

Μία ωστόσο προσεκτικότερη προσέγγιση του θέματος αποδεικνύει ότι οι εθελοντές αυτοί ούτε Εθνικοσοσιαλιστές ήταν, στο σύνολό τους τουλάχιστον, ούτε τυφλοί φιλογερμανοί, αφού τα όποια συναισθήματα συμπαθείας προς τους Γερμανούς ήσαν απότοκα της παλαιότερης γερμανικής πολιτικής, η οποία μετά τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ την άνοιξη του 1918, με την οποία είχε τερματισθεί ο Γερμανο-Ρωσικός Πόλεμος κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε επιτρέψει την κήρυξη της ανεξαρτησίας κάποιων τμημάτων της Ρωσίας, όπως η Ουκρανία ή η Γεωργία, στις οποίες ο πληθυσμός είχε σαφή διαφοροποίηση από τους Ρώσους και επιθυμούσε την αυτοδιάθεσή του. Το γεγονός δε της συμπαρατάξεως με τους Γερμανούς, με μία ξένη δύναμη εισβολής δηλαδή, δεν ήταν καινούργιο, αν ανατρέξει κανείς στην αναμέτρηση του ρωσικού εμφυλίου (1918-1920) ακριβώς δηλαδή μετά την πτώση του τσαρικού καθεστώτος.

Σε εκείνον τον σκληρό πόλεμο δεν βρέθηκαν αντιμέτωποι μόνο οι κομμουνιστές με τους αντικομμουνιστές (Λευκοί) αλλά και ο ξένος παράγοντας όπως Βρετανοί, Γάλλοι και Ιάπωνες, ο καθένας με τους δικούς του μύχιους σκοπούς, αλλά όλοι εναντίον του κομμουνιστικού κόμματος.

Όχι μόνο εφοδίασαν με άφθονο πολεμικό υλικό τους «Λευκούς», αλλά είχαν και στρατιωτική παρουσία, έστω και ασθενή, στην ίδια την Ρωσία. Ας μην λησμονούμε την παρουσία του ελληνικού εκστρατευτικού Σώματος στην Ουκρανία κατά το 1919, με σκοπό την καταπολέμηση των κομμουνιστών από κοινού με τους «Λευκούς», ασχέτως βέβαια εάν η τότε ελληνική κυβέρνηση απέβλεπε με την ενέργειά της αυτή στην διασφάλιση των δικαίων ιστορικών της απαιτήσεων μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ευοδώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους με την Συνθήκη των Σεβρών.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις στην Ρωσία παρέμεναν ζωντανές και όσοι έλαβαν τα όπλα κατά του σοβιετικού καθεστώτος θα το έκαμαν όποιος κι αν ήταν ο ξένος εισβολέας, εφόσον με τη δυναμική του θα απειλούσε το σοβιετικό καθεστώς. Το ιστορικό προηγούμενο υπήρχε. Πέραν αυτού, οι κυριότεροι ηγέτες των εθελοντών, όπως ο Βλασώφ και δευτερευόντως οι υπόλοιποι, δεν απέβλεπαν στην ενσωμάτωση των κρατών τους στη Γερμανία ή σε κάποιας μορφής υποτέλεια προς αυτήν, αλλά αποσκοπούσαν στην πλήρη ανεξαρτησία των εθνών που αντιπροσώπευαν.

Το αν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για αφέλεια ή έλλειψη ικανοτήτων, δεν έχει να κάνει με την ειλικρίνεια των προθέσεών τους και ως ενισχυτικό αυτής της απόψεως είναι το γεγονός ότι οι Γερμανοί, πελαγοδρομούντες και οι ίδιοι μέσα στο πλέγμα των αντιφάσεων της πολιτικής τους, δεν τους επέτρεψαν παρά προς το τέλος μονάχα του πολέμου να διαμορφώσουν κάποιον στοιχειώδη ελεύθερο πολιτικό λόγο, όπως και στρατιωτικές δυνάμεις που θα αντανακλούσαν την υλοποίηση των θεωριών τους. Βεβαίως τότε ήταν πολύ αργά, όταν πλέον όλα είχαν χαθεί.

Κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί κανείς εξετάζοντας τη σημερινή ταραγμένη κατάσταση στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως, παρά να δει την ιστορική συνέχεια των αγώνων και των κάθε λογής ζυμώσεων των εθνοτήτων που κατοικούν στην περιοχή αυτή του πλανήτη, που τουλάχιστον στον 20ό αιώνα, άρχισαν με τον ρωσικό εμφύλιο, επανεμφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια του Γερμανοσοβιετικού Πολέμου 1941-45 και συνεχίζονται από την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αδιάλειπτα μέχρι τις ημέρες μας.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Kowloon Walled City: Η θρυλική πόλη που βυθίστηκε στο χάος και την παρανομία

Β΄ΠΠ: Οι Ουκρανοί εθνικιστές στο πλευρό των Ναζί – Η αποκάλυψη των Σοβιετικών που πρόδωσαν την πατρίδα τους

Ώρα Final Four στο Άμπου Ντάμπι: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μάχονται με Φενέρμπαχτσε και Μονακό για το εισιτήριο του τελικού

Mεσοπόλεμος: Η εντυπωσιακή αναγέννηση της γερμανικής Αεροπορίας

Στα σκαριά η εκκίνηση του μεγαλεπήβολου έργου αξιολόγησης του πρώτου «πακέτου» 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ

ΗΠΑ: Ο πρώην υπουργός Ασφαλείας του Μεξικού καταδικάστηκε σε αστρονομικό πρόστιμο 2,4 δισεκ. δολαρίων για σκάνδαλο διαφθοράς

Δολοφονία στη Ραφήνα: «Τρέξε γιατί πεθαίνω» οι συγκλονιστικές τελευταίες λέξεις του 41χρονου στη σύζυγό του, πριν ξεψυχήσει στον αμπελώνα

Πάνω από 50 τα θύματα της πρώην δημοσιογράφου που εξαπάτησε ταξιδιώτες αρπάζοντας προκαταβολές – 160.000 ευρώ η λεία της

Τέσσερις νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές σάρωσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Νέα Νότια Ουαλία

Euroleague: Οι βασιλιάδες των τροπαίων – Στο βάθρο ο Παναθηναϊκός

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Λωρίδα της Γάζας: Χιλιάδες παιδιά μαραζώνουν στα νοσοκομεία που καταρρέουν

Ο Γιώργος Παπαδάκης αποκαλύπτεται στο «Ενώπιος Ενωπίω» – ΒΙΝΤΕΟ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ο κορυφαίος ξηρός καρπός με αντιφλεγμονώδη δράση που θωρακίζει τον οργανισμό, αποκαλύπτει έρευνα

Ο καιρός σήμερα: Καύσωνας, αφρικανική σκόνη και νεροποντές – Ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο

Νότια Κορέα: Διαψεύδει κατηγορηματικά φήμες περί απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων

00:00 / 00:00

Άγιος Γεώργιος: Το νησί του «διαβόλου» ή η… «Σπιναλόγκα του Πειραιά» – Εκεί...

Η Σπιναλόγκα του Πειραιά, το μικρό νησάκι του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται μια ανάσα από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα. Πάνω του διακρίνονται μια σειρά...

Περπάτησαν κάποτε γίγαντες κανίβαλοι στην επιφάνεια της Γης; – Τι δείχνουν τα ευρήματα

Περίεργα ανθρώπινα λείψανα έχουν βρεθεί στην Πολιτεία της Νεβάδα των ΗΠΑ όπου μερικοί σκελετοί έχουν ύψος έως και 3 μέτρα! Εκτός από το εντυπωσιακό...

Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ & ο μυστηριώδης πράκτορας «Κασσάνδρα»: Η αποκάλυψη της «Βαβυλών»

Το άρθρο εξερευνά την υπόθεση του πράκτορα «Βαβυλών», ο οποίος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αποτυχία της ισραηλινής κατασκοπείας πριν από τον Πόλεμο του Γιομ...

Επτά φόνοι, ένα απειλητικό γράμμα και το ανεξιχνίαστο μυστήριο του Tylenol

Το 1982, επτά άνθρωποι στο Σικάγο έχασαν τη ζωή τους από την κατάποση χαπιών Tylenol που περιείχαν κυάνιο, προκαλώντας σοκ και αναστάτωση. Μετά από...

«Έγινε της Πόπης»: Το αιματηρό παρασκήνιο με τους 11 νεκρούς πίσω από την περίφημη φράση

Η φράση «έγινε της Πόπης» προέρχεται από ένα τραγικό ναυάγιο που συνέβη το 1934, όταν το πλοίο «Πόπη» προσάραξε κοντά στη Βουλιαγμένη, με αποτέλεσμα...

Το μέλλον της εξερεύνησης; Αστροναύτες στη Σελήνη θα μεταφέρονται με…διαστημικό ασανσέρ!

Η τεχνολογία διαστημικών ταξιδιών εξελίσσεται με την πρόταση ενός διαστημικού ανελκυστήρα που θα συνδέει τη Σελήνη με τη γεωστατική τροχιά της Γης, μειώνοντας δραστικά...

Η «μητέρα των βασανιστηρίων»: Η γυναίκα που απολάμβανε να κακοποιεί παιδιά μπροστά σε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική υπόθεση της 16χρονης Sylvia Likens, η οποία το 1965 βρέθηκε νεκρή από κακοποίηση στο σπίτι της Gertrude Baniszewski στην...

Γιγάντιος «μαλλιαρός αρουραίος μεγάλος όσο μια γάτα» καταγράφεται σε κάμερα για πρώτη φορά!

Το κολοσσιαίο είδος αρουραίου, γνωστό ως υποαλπικός μαλλιαρός αρουραίος, ανακαλύφθηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα.Μια εξάμηνη αποστολή στο τροπικό νησί της Νέας Γουινέας οδήγησε σε...

Vulcan: Το επαναστατικό ρομπότ της Amazon διαθέτει «αίσθηση αφής» – Βίντεο

Η Amazon παρουσίασε το Vulcan, το πρώτο ρομπότ αποθήκης με "αίσθηση αφής", το οποίο ήδη λειτουργεί σε κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών στην Ουάσινγκτον και το...

Σοκαρισμένοι οι αστρονόμοι: Εντοπίστηκε μυστηριώδης πλανήτης με τροχιά σε τέλεια γωνία 90 μοιρών!

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πρωτοφανή πλανήτη, ονόματι 2M1510 (AB) b, που περιστρέφεται γύρω από δύο καφέ νάνους σε μια σπάνια τροχιά 90 μοιρών, κάτι που...

Μυστήριο συγκλονίζει καθώς εντοπίστηκαν αγρογλυφικά σε παγκοσμίως διάσημο hotspot UFO

Μυστηριώδεις αγρογλυφικοί σχηματισμοί ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Γουίλτσιρ, κοντά στο Στόουνχεντζ, επαναφέροντας το ενδιαφέρον για το φαινόμενο. Τα σχέδια, που περιλαμβάνουν γεωμετρικά μοτίβα, εντοπίστηκαν σε...

Το μαγευτικό γήπεδο κρίκετ της Ινδίας μοιάζει με κρυμμένο παράδεισο του Αμαζονίου! Ξεπέρασε...

Το γήπεδο κρίκετ Harrisons Malayalam στην Κεράλα της Ινδίας έχει γίνει viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 38 εκατομμύρια προβολές σε βίντεο που δημοσίευσε ο vlogger...

Σοκαριστικό βίντεο από το Βιετνάμ της γαλλικής αποικιοκρατίας: Ταΐζουν τους ιθαγενείς σαν να...

Ένα συγκλονιστικό βίντεο από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Βιετνάμ αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα των υποτελών, καθώς δείχνει καλοντυμένες γυναίκες να ρίχνουν κέρματα...

Σπαρτιάτες vs Περσών: Η ιδιοφυής τακτική του στρατηγού Δερκυλίδα αποκαλύπτεται

Το άρθρο εξετάζει την άνοδο της Σπάρτης ως αυτοκρατορία στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. μετά τη νίκη της στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Για να εδραιώσει...

«Αφροδισιακά» στην αρχαία Ελλάδα και τα νομίσματα του πάθους στην αρχαία Ρώμη

Το άρθρο εξερευνά τις διαφορετικές αντιλήψεις γύρω από τον γάμο και τη σεξουαλικότητα στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες αντιμετώπιζαν δυσκολίες...

Αφγανιστάν 1979-1989: Η κατάρρευση του μύθου της σοβιετικής υπερδύναμης

Το άρθρο αναλύει την περίοδο της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν από το 1979 έως το 1989, εστιάζοντας στην αποτυχία της Σοβιετικής Ένωσης να επιβληθεί...

Βουτιά στο κενό απ’ τα 12 μέτρα: Το λάθος που έφερε το τέλος της κορυφαίας ακροβάτισσας στον κόσμο

Στον κόσμο της ακροβασίας και των παράτολμων εγχειρημάτων σε μορφή θεάματος, δεν υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με τον «κανονικό» κόσμο.Το τσίρκο, τα «νούμερα» και...

Σιλεσία 1945: Η αμείλικτη εκδίκηση κατά των Γερμανών για τις θηριωδίες τους στον Β’ ΠΠ

Το άρθρο αναφέρεται στα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό κατά την προέλασή του στη Γερμανία το 1945, ως αντίποινα για τις...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατάθεση της Λαμπρόγιαννη για τον Σπύρο Παπαδόπουλο: «Μου είπε “σκάσε” και χτύπησε με...

Μέσα από τη δίκη Φιλιππίδη, που πραγματοποιήθηκε χθες 21/5,...

Τσιμτσιλή για τον πρώτο γάμο του Κουσουλού: «Είναι ο άντρας που δεν θέλεις να...

Ο Πέτρος Κουσουλός παραχώρησε συνέντευξη στο podcast της Μαρίας...

Έλενα Σαγανά: Το παρελθόν της – Ποια είναι πραγματικά η κατά 30 χρόνια μικρότερη...

Σε έναν κόσμο γεμάτο φώτα, κάμερες και επιφανειακές σχέσεις,...

Νίκος Γαλανός: Ραγίζει καρδιές η τελευταία του φωτογραφία 5 μήνες πριν

Ο Νίκος Γαλανός, ο σπουδαίος ηθοποιός, απεβίωσε σε ηλικία...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Kowloon Walled City: Η θρυλική πόλη που βυθίστηκε στο χάος και την παρανομία

Το Kowloon Walled City, μια περιτειχισμένη πόλη στο Χονγκ...

Β΄ΠΠ: Οι Ουκρανοί εθνικιστές στο πλευρό των Ναζί – Η αποκάλυψη των Σοβιετικών που πρόδωσαν την πατρίδα τους

Το άρθρο εξετάζει τη συνεργασία διαφόρων εθνοτήτων από την...

Mεσοπόλεμος: Η εντυπωσιακή αναγέννηση της γερμανικής Αεροπορίας

Το άρθρο εξετάζει την αναγέννηση της γερμανικής αεροπορίας κατά...

Στα σκαριά η εκκίνηση του μεγαλεπήβολου έργου αξιολόγησης του πρώτου «πακέτου» 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη...

ΗΠΑ: Ο πρώην υπουργός Ασφαλείας του Μεξικού καταδικάστηκε σε αστρονομικό πρόστιμο 2,4 δισεκ. δολαρίων για σκάνδαλο διαφθοράς

Ο πρώην Μεξικανός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Χενάρο Γκαρσία Λούνα,...

Πάνω από 50 τα θύματα της πρώην δημοσιογράφου που εξαπάτησε ταξιδιώτες αρπάζοντας προκαταβολές – 160.000 ευρώ η λεία της

Μια πρώην δημοσιογράφος συνελήφθη στην Αθήνα, κατηγορούμενη για απάτες...

Euroleague: Οι βασιλιάδες των τροπαίων – Στο βάθρο ο Παναθηναϊκός

Στο Άμπου Ντάμπι διεξάγεται το ιστορικό Final Four της...

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Λωρίδα της Γάζας: Χιλιάδες παιδιά μαραζώνουν στα νοσοκομεία που καταρρέουν

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική, καθώς...

Ο Γιώργος Παπαδάκης αποκαλύπτεται στο «Ενώπιος Ενωπίω» – ΒΙΝΤΕΟ

Στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Γιώργος...

Νότια Κορέα: Διαψεύδει κατηγορηματικά φήμες περί απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων

Η Νότια Κορέα διέψευσε τις φήμες περί συνομιλιών με...

Δραματική έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ στο Ισραήλ: «Δείξτε έλεος στη Γάζα»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους,...

Ισπανία: Ο Νταβίντ Σάντσεθ, αδελφός του πρωθυπουργού, οδηγείται στο εδώλιο για σκάνδαλο διαφθοράς

Ο Νταβίντ Σάντσεθ, αδελφός του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ,...

Ισραήλ: Τον υποστράτηγο Νταβίντ Ζίνι τοποθετεί στο τιμόνι της Σιν Μπετ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την επιλογή...

Στουρνάρας στον Economist: «Το ευρώ δύναται να εξελιχθεί σε ισχυρό αντίπαλο του δολαρίου»

Στο άρθρο του στον Economist, ο διοικητής της Τράπεζας...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: ΗΠΑ και Κίνα δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ζωντανούς τους διαύλους επικοινωνίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν να διατηρήσουν...

Euro NCAP: Εντυπωσίασαν Kia, MG, Tesla και Όμιλος VW [video]

Ο οργανισμός Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα δοκιμών πρόσκρουσης...

Καλιφόρνια: Τραγωδία από συντριβή αεροσκάφους σε γειτονιά του Σαν Ντιέγκο

Δραματική συντριβή αεροσκάφους τύπου Cessna 550 σημειώθηκε το πρωί...

ΗΠΑ: Μεθυσμένη γυναίκα συνελήφθη έξω από το αρχηγείο της CIA στο Λάνγκλεϊ

Μια γυναίκα συνελήφθη έξω από τα κεντρικά γραφεία της...

Ρωσία: Χάος στα αεροδρόμια της Μόσχας λόγω επιδρομής ουκρανικών drones

Οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Μόσχας...

Θρήνος στο γυναικείο μποξ: Έφυγε η Τζόρτζια Ο’ Κόνορ μόλις στα 25 της από καρκίνο

Σε ηλικία μόλις 25 ετών, η Βρετανίδα μποξέρ Τζόρτζια...

Σοκ στην γυναικεία πυγμαχία: Χάθηκε από καρκίνο σε ηλικία 25 ετών η Τζόρτζια Ο΄Κόνορ

Η Τζόρτζια Ο’ Κόνορ, μια πολλά υποσχόμενη 25χρονη πυγμάχος...

Γιώργος Λιάγκας – Μαρία Αντωνά: Λάμψαν στα εγκαίνια του εστιατορίου της Χριστίνας Παππά

Ο Γιώργος Λιάγκας και η Μαρία Αντωνά παρευρέθηκαν μαζί...

Οι δείκτες στη Wall Street ανακάμπτουν μετά το σφυροκόπημα των ομολόγων

Ο δείκτης S&P 500 ολοκλήρωσε την Πέμπτη 22 Μαΐου...

Άγιο Όρος: Βίαιη επίθεση από ρασοφόρους καταγγέλλουν μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου

Μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος καταγγέλλουν...

Χαλκιδική: Τρίχρονο κοριτσάκι χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι μέσα σε κρουαζιερόπλοιο

Ένα τρίχρονο κορίτσι τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια...

Μπαρτσελόνα και Ραφίνια δένουν το μέλλον τους ως το 2028

Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της με...

Θοδωρής Παπαλουκάς: «Αν μου πετάξεις χειροβομβίδα, θα σου ρίξω πυρηνική» – Αποκαλύπτει για τον γάμο και το θαύμα της κόρης του

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, εμβληματικός πρώην παίκτης της Εθνικής Ελλάδας,...

Πάτρα: Κατέρρευσαν μάρμαρα από πολυκατοικία και χτύπησαν κρίσιμα έναν 50χρονο που διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Στην Πάτρα, ένας 50χρονος άνδρας υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς όταν...

«Ούτε ένας άμαχος στη Γάζα δεν έχει λάβει ακόμη οποιαδήποτε βοήθεια» καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι κανένας άμαχος κάτοικος...

Ράιτ για Μπαρτζώκα: «Είναι μάστερ στο σκάκι»

Ο Μόουζες Ράιτ μίλησε για τον ημιτελικό του Ολυμπιακού...

Πύρινος εφιάλτης σε διαμέρισμα στον Πειραιά, μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικής

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης σε διαμέρισμα πρώτου...

Eurovision 2025: Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η ελληνική αποστολή – Η συγκινητική έκπληξη στην Klavdia – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ελληνική...

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στην Κρήτη από το ίδιο επίκεντρο των 6,1 βαθμών

Σεισμός μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο...

Η Klavdia βραβεύτηκε από την ΕΡΤ: «Ήσουν σπουδαία, μας έκανες υπερήφανους»

Η Klavdia και όλη η ελληνική αποστολή της Eurovision...

Αποκαλύφθηκε η οριστική κατάταξη των πλέι άουτ της Super League

Η αγωνιστική περίοδος 2024/25 της Super League ολοκληρώθηκε με...

Τραμπ: Αφαιρεί το προνόμιο του Χάρβαρντ να δέχεται ξένους φοιτητές – Η αντίδραση του Πανεπιστημίου

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακάλεσε την άδεια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ...

Athens Kallithea – Λαμία 3-0: Αποχαιρέτησε τη Super League με εντυπωσιακή τριάρα

Η Athens Kallithea ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στη Super...

Τζόκερ κλήρωση 2913: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

Στην κλήρωση Τζόκερ αριθμός 2913 που διεξήχθη στις 22...

Νέο Volvo FH Aero Electric, προκαλεί τη Mercedes, απειλεί την Tesla

Το νέο Volvo FH Aero Electric εισέρχεται στην αγορά...

Klavdia: Η γιαγιά της μάγεψε ξανά το κοινό – Δείτε τη να λικνίζεται με την εγγονή της

Η Klavdia, η 22χρονη τραγουδίστρια που εκπροσώπησε την Ελλάδα...

Συνελήφθη η πρώην δημοσιογράφος που παγίδευε μεγιστάνες με ψεύτικα εισιτήρια για το Final Four

Συνελήφθη η πρώην δημοσιογράφος και τουριστική πράκτορας Pr, η...

Μυτιλήνη: Αγροτικό βυθίστηκε στη θάλασσα, νεκρός ο οδηγός – Ο δύτης τον ανακάλυψε παγιδευμένο με τη ζώνη ασφαλείας

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο λιμάνι...

Δέσποινα Βανδή: «Ο Βασίλης εμφανίστηκε στη ζωή μου για να θεραπεύσει την ψυχή μας»

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Κοσμοράδιο, η Δέσποινα Βανδή...

Νετανιάχου: «Οι Παλαιστίνιοι θα εκκενώσουν προς νότια Γάζα για την προστασία τους»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των...