Ο τσαρλατάνος γιατρός που με τον τρόπο του βοήθησε την επιστήμη και τα παράξενα εργαλεία του
Έφυγε ο τραγουδιστής Κώστας Μοναχός – Σημάδεψε τη δεκαετία του ’80
Ο Παναθηναϊκός στοχεύει τον Μαξιμέν σύμφωνα με τουρκικές πηγές
DRAGONS’ DEN GREECE ΙΙΙ: Στόχος το πολυπόθητο “Έχουμε Συμφωνία”
Λάρισα: Βελτιώνεται σταδιακά η κατάσταση της γιατρού που πάσχει από επικίνδυνο αιμορραγικό πυρετό
ΠΑΣΟΚ: Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον πρωθυπουργό – Το αποκαλυπτικό βίντεο για τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ρίτσαρντ Σιάο: Ο ιδιοκτήτης του Άρη με ρολόγια που κοστίζουν όσο μια ομάδα
Νίκος Ψαρράς για την επική διαμάχη με τον Κιμούλη: «Θέλω να έχω πίστη στη δικαιοσύνη»
Ολυμπιακός: Δεν υπάρχει σκέψη να αποχωρήσει ο Χρήστος Μουζακίτης
Σαν σήμερα: Πώς ένα κινέζικο ρολόι προκάλεσε την κατάρρευση της «17Ν» – Τι αποκάλυψε ο ίδιος ο Δ.Κουφοντίνας
Αποκάλυψη-βόμβα για το ναυάγιο του Bayesian: Ευθύνες του πληρώματος «βλέπουν» οι εισαγγελείς – Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της θαλαμηγού του Mike Lynch
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 71χρονος επιτήδειος με βαριές καταδίκες – Του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης πέντε ετών
Κατερίνα Καινούργιου & Νίκος Κοκλώνης: Οριστικός ο χωρισμός – Ανατροπές και στη Super Κατερίνα
Μιλγουόκι Μπακς: Απολύθηκε ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ
Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά: Μαγεμένος από την Πανδώρα, ο Σίλβιο καταστρέφει τον γάμο του
Ο Λεμπρόν Τζέιμς παραμένει ακάθεκτος στο ΝΒΑ: Ενεργοποίησε την οψιόν των 52,6 εκατ. δολαρίων και μένει στους Λέικερς
Τραγικό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο οδηγός του φορτηγού – Ο 9χρονος επιζών αναζητά τον πατέρα και τον αδερφό του
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός διατάσσει τους κατοίκους να εκκενώσουν περιοχές στο βόρειο τμήμα του θύλακα
Αφροδίτη Λιάντου – Αλέξανδρος Σκουρλέτης: Δίνουν δεύτερη ευκαιρία στη σχέση τους
Μπενφίκα – Τσέλσι 1-4: Οι Λονδρέζοι έκαναν θραύση στην παράταση και πέρασαν στα προημιτελικά
//

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του γερμανικού Ναυτικού στην υπεράσπιση του «Τείχους του Ατλαντικού»

Η στρατηγική του γερμανικού Ναυτικού στο Τείχος του Ατλαντικού: Προκλήσεις, αδυναμίες και η μάχη κατά της συμμαχικής αποβάσεως στη Νορμανδία
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Από γερμανικής πλευράς, υπεύθυνος για την άμυνα του χώρου της (κατεχόμενης) Δυτικής Ευρώπης έναντι της επικειμένης αγγλοαμερικανικής αποβάσεως είχε ορισθεί ο στρατάρχης Gerd von Rundstedt, που έφερε τον τίτλο του Αρχιστρατήγου της Δύσεως (Oberbefehlshaber West/συντετμημένως: ΟΒ West).

Υπό τις διαταγές του υπάγονταν όλες οι μονάδες της Wehrmacht στις περιοχές της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Αντιθέτως, οι εκεί σταθμεύουσες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (Kriegsmarine) και της Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe) δεν είχαν υπαχθεί ευθέως στη διοίκησή του.

Συγκεκριμένα, η εντολή τους όριζε ότι όφειλαν να ακολουθούν τις διαταγές του αναφορικά με την παράκτια άμυνα (Kustenverteidigung) στο πλαίσιο των τακτικών δυνατοτήτων τους.

Έτσι, αφ’ ενός μεν ο αρχιστράτηγος όφειλε να σχεδιάσει την άμυνα του «Φρουρίου Ευρώπη» (Festung Europa) βάσει της συνδυασμένης χρήσεως των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων που διέθετε, αφ’ ετέρου δε οι ναυτικές και αεροπορικές μονάδες διατηρούσαν ένα μέρος της αυτονομίας τους.

Συν τοις άλλοις, στην πρακτική αυτή αντικατοπτρίζεται και η αρχή «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθούσε ο Χίτλερ, ο οποίος συνήθιζε τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων σε επιχειρησιακό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίζει τη δική του αποφασιστική εξουσία σε στρατηγικό επίπεδο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η προσφιλής τακτική του Φύρερ εκφραζόταν με την Οδηγία του υπ’ αριθμόν 40 (Fuhrerweisung 40), περί αμύνης στον τομέα ευθύνης του Αρχιστρατήγου Δύσεως, την οποία εξέδωσε, ως αρχιστράτηγος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, την 23η Μαρτίου 19421.

Η προαναφερθείσα οδηγία έμελλε να προκαλέσει σωρεία τριβών μεταξύ των επιμέρους Όπλων, ιδιαιτέρως δε μεταξύ του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, με ορατές επιπτώσεις στην οργάνωση της άμυνας της Δυτικής Ευρώπης.

Οφείλει να σημειωθεί ότι το Δυτικό Μέτωπο είχε παραμείνει επί μακρόν χωρίς αξιόπιστη στρατιωτική κάλυψη, ένεκα της Επιχειρήσεως Barbarossa.

Η Ομάδα Στρατιών Α (Heeresgruppe A), θεωρουμένη ως η καλύτερη της Βέρμαχτ, είχε αποσυρθεί από τη Γαλλία ήδη από της 15ης Μαρτίου 1941, όπως άλλωστε και οι Ομάδες Στρατιών Β και Γ (Heeresgruppen B & C). Ο ρόλος του γερμανικού Ναυτικού στην υπεράσπιση του «Τείχους του Ατλαντικού»

Η συσταθείσα τον Οκτώβριο του 1940 Ομάδα Στρατιών Δ (Heeresgruppe D), που επωμίσθηκε το Μάρτιο του 1941 την ευθύνη καλύψεως του τομέα της Δυτικής Ευρώπης, έμοιαζε πολύ γρήγορα μάλλον ως υποκατάστατο παρά ως αντικαταστάτης των προκατόχων της: οι καλύτερες μονάδες της (15 Μεραρχίες Πεζικού εκ των 39 που διέθετε συνολικώς) αποσπάστηκαν, διαρκούντος του 1942, με κατεύθυνση το Ανατολικό Μέτωπο.

Τις διαδέχθηκαν μονάδες διαθέτουσες πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και μειωμένο αξιόμαχο2.       

Προϊόντος του χρόνου, ωστόσο, και καθώς αύξανε η πιθανότητα διενέργειας αποβατικής ενέργειας εκ μέρους των Αγγλοαμερικανών στην κατεχόμενη Δυτική Ευρώπη, η γερμανική ανωτάτη πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα το ενδεχόμενο αυτό.

Έτσι, κατά διαταγήν του Αρχιστρατήγου Δύσεως (ΟΒ West) της 7ης Μαΐου 1944, δηλαδή ένα μήνα προ της συμμαχικής αποβάσεως, υπήχθησαν στις διαταγές του οι αρχιστράτηγοι των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Γαλλίας, Βελγίου και Βορείου Αφρικής, καθ’ όσον αφορούσε εις όλα τα στρατιωτικά ζητήματα.

Τούτο συνεπήγετο τη διάθεση σημαντικών σχηματισμών της Ομάδας Στρατιών Β΄ (Heeresgruppe B), υπό τον στρατάρχη Erwin Rommel, καθώς επίσης της Ομάδας Τεθωρακισμένων Δύσεως (Panzergruppe West) και της Ομάδας Στρατιάς G (Armeegruppe G). Περαιτέρω, στη δικαιοδοσία του αρχιστρατήγου περιέρχονταν η Ομάδα Ναυτικού Δύσεως (Marine-Gruppe West) και ο 3ος Αεροπορικός Στόλος (Luftflotte 3).

Εις ό,τι αφορά ιδιαιτέρως στο Πολεμικό Ναυτικό, η Ομάδα Ναυτικού Δύσεως, τελούσα υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Κrancke, έλαβε την εντολή να αναγνωρίσει, να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τις εχθρικές ναυτικές μονάδες καθώς επίσης και να αμυνθεί, τόσο με τις μονάδες επιφανείας όσο και με τις παράκτιες δυνάμεις, εναντίον πάσης εχθρικής απόπειρας εισβολής, στον προ των ακτών κείμενο θαλάσσιο χώρο.

Το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε αρχίσει ήδη από το 1940 να φράσσει σημαντικούς λιμένες της ατλαντικής ακτής με πυροβολαρχίες του, προκειμένου να παρεμποδίσει ενδεχόμενη ανακατάληψη των λιμένων από τους Βρετανούς.

Αυτές ήταν οι απαρχές του μετέπειτα γνωστού ως «Τείχους του Ατλαντικού».

Οι Πυροβολαρχίες Παρακτίου Αμύνης του Ναυτικού (Kustenverteidigungsbatterien der Marine – ή απλώς Marinebatterien) υπάγονταν απ’ ευθείας στη Διοίκηση του Ναυτικού, και μόνον κατά το πνεύμα της Οδηγίας υπ’ αριθμόν 40 στον Αρχιστράτηγο Δύσεως.

Οφείλει να υπογραμμισθεί, εν προκειμένω, ότι επρόκειτο για τις ποιοτικά καλύτερες Παράκτιες Πυροβολαρχίες που διέθετε η γερμανική πλευρά. Επιπροσθέτως, τοποθετήθηκαν και Πυροβολαρχίες του Στρατού Ξηράς (Heeresküstenbatterien) για την ενίσχυση της παράκτιας άμυνας έναντι εχθρικής εισβολής.

Η παλαιόθεν γνωστή έριδα μεταξύ Όπλων και Υπηρεσιών περί του ποιος έχει το γενικό πρόσταγμα διευθετήθηκε κατά την ακόλουθη σολομώντεια λύση: αφ’ ης στιγμής το Ναυτικό είχε επωμιστεί την αποστολή να αποσοβήσει εχθρική απόβαση στο θαλάσσιο χώρο προ των ακτών, όλες οι Παράκτιες Πυροβολαρχίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Βέρμαχτ, υπάγονταν στις διαταγές του Ναυτικού εφ’ όσον και εν όσω ο στόχος ήταν εχθρικές μονάδες επιφανείας και αποβατικά πλοία.

Εάν, όμως, σημειωνόταν απόβαση του εχθρού στην ξηρά, τότε το γενικό πρόσταγμα περιήρχετο στο Στρατό – αφ’ ης στιγμής δηλαδή στόχος των Πυροβολαρχιών δεν ήσαν, πλέον, ναυτικές αλλά χερσαίες δυνάμεις.

Δυνάμει της υπ’ αριθμόν 9 Βασικής Διαταγής του Αρχιστρατήγου Δύσεως, του Ιανουαρίου 1944, δημιουργήθηκαν «Zώνες Mάχης» (Kampfzonen), εκτάσεως 20-30 χιλιομέτρων, σε τμήματα των ακτών που εθεωρούντο ιδιαιτέρως ευάλωτα.

Οι διορισθέντες στρατιωτικοί διοικητές των εν λόγω Ζωνών Μάχης αποκτούσαν «απεριόριστη δικαιοδοσία» εφ’ όλων των στρατιωτικών μονάδων εντός του τομέα του έκαστος σε περίπτωση εισβολής. Η διαταγή αυτή προδήλως απέβλεπε στην υπέρβαση των προβλημάτων δικαιοδοσίας και αρμοδιοτήτων μεταξύ Ναυτικού και Στρατού και στη διασφάλιση ότι θα υπάρξει ενιαία και αποτελεσματική αντίδραση όλων των αμυνομένων τμημάτων σε περίπτωση αποβάσεως.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, εν προκειμένω, η ζώνη ευθύνης της 7ης Γερμανικής Στρατιάς (ΑΟΚ 7), όπου και επρόκειτο, τελικώς, να εκτυλιχθεί η αγγλοαμερικανική «Επιχείρηση Επικυρίαρχος» (Operation Overlord). Περαιτέρω, καθορίζονταν συγκεκριμένα οχυρά εντός των ποικίλων Ζωνών Μάχης, οι Διοικητές-Φρούραρχοι των οποίων περιβάλλονταν με εκτεταμένες εξουσίες, ούτως ώστε να δύνανται να εκπληρώσουν την ανατεθείσα σε αυτούς αποστολή, η οποία οριζόταν κατά τρόπο σαφή και λακωνικό: να υπερασπιστούν τα οχυρά τους μέχρις ενός (Γραπτή Εντολή της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως/Oberkommando Wehrmacht προς τον Αρχιστράτηγο Δύσεως/OB West, της 5ης Φεβρουαρίου 1944).

Εν τούτοις, οι τριβές δεν εξέλιπαν. Οι διοικητές των οχυρών ήσαν κατά κανόνα αξιωματικοί του Στρατού. Καθώς, όμως, επρόκειτο κυρίως περί λιμένων (όπως, π.χ., στην περίπτωση του λιμένος του Χερβούργου, στο Βορρά, που συμπεριελήφθη στη Ζώνη της 7ης Στρατιάς), ανέκυψαν εκ νέου διαφωνίες περί τις αρμοδιότητες. Ο ρόλος του γερμανικού Ναυτικού στην υπεράσπιση του «Τείχους του Ατλαντικού»

Τη δυσαρέσκεια του Ναυτικού προκάλεσε π.χ. το γεγονός ότι, αίφνης, τα «Bunker» (οχυρωμένες βάσεις και ορμητήρια) των υποβρυχίων, που ευρίσκονταν εντός της περιμέτρου των οχυρών, υπήχθησαν υπό τις διαταγές αξιωματικών της Βέρμαχτ. Νέα διαταγή της 2ας Ιουνίου 1944, ήτοι τέσσερις μόλις ημέρες προ της εισβολής, επιχειρούσε να λύσει το γόρδιο δεσμό, περιορίζοντας τις –μέχρι πρότινος απόλυτες– εξουσίες εκάστου φρουράρχου-διοικητού οχυρού, εν όσω τουλάχιστον το οχυρό του δεν είχε ακόμη προσβληθεί ή απομονωθεί υπό του εχθρού.

Από το φθινόπωρο του 1942, οι υφιστάμενες Πυροβολαρχίες Παρακτίου Αμύνης του Ναυτικού, κατά μήκος των ακτογραμμών της Δυτικής Ευρώπης, άρχισαν να ενισχύονται με Πυροβολαρχίες του Στρατού. Επρόκειτο για εγχείρημα γιγαντιαίων διαστάσεων: έπρεπε να οχυρωθούν και να καλυφθούν οι ακτές της Βορείου Νορβηγίας, στον Ατλαντικό, της Δανίας και της Βορείου Γερμανίας στη Βόρειο Θάλασσα, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας, καθ’ όλο το μήκος του Ατλαντικού και μέχρι των ισπανικών συνόρων. Προσέτι, έπρεπε να καλυφθεί και η μεσογειακή ακτή της Γαλλίας. Η επιχείρηση έφερε την κωδική ονομασία «Τείχος του Ατλαντικού» (Atlantik Wall), αντικαθιστώντας την παλαιότερη «Νέο Δυτικό Τείχος» (Neuer Westwall).

Τη διαταγή για την ανέγερση του τελευταίου είχε εκδώσει ο Χίτλερ από τα τέλη του 1941. Προέβλεπε αρχικώς τη διασπορά δυνάμεων Πεζικού σε οχυρές θέσεις των ακτών, μεταξύ των Πυροβολαρχιών του Ναυτικού και του Στρατού. Στις 13 Αυγούστου 1942 απεφασίσθη η ανέγερση 15.000 οχυρωματικών θέσεων κατά μήκος των γαλλικών, βελγικών και ολλανδικών ακτών εντός ενός έτους.

Εξ αυτών, 4.000 προορίζονταν να ανεγερθούν στα δέκα (10) στρατηγικώς σπουδαιότερα σημεία, 1.000 θα χρησίμευαν για τα Pak (αντιαρματικά) και 10.000 οχυρωματικές θέσεις προβλέπονταν σε μικρότερης σημασίας σημεία και ανά την ελεύθερη ακτή. Συνολικώς, σε οχυρωματικά σημεία κατά μήκος των γαλλικών, βελγικών και ολλανδικών ακτών, θα λάμβαναν θέσεις 300.000 Γερμανοί στρατιώτες.

Έτσι, περί τα τέλη του 1942 και τις αρχές του 1943 είχε δημιουργηθεί κατά μήκος του Ατλαντικού ένα επιβλητικό σύστημα οχυρών και πυροβολαρχιών με σκοπό την κάλυψη της ακτογραμμής και του έμπροσθεν αυτής κειμένου θαλασσίου χώρου από εχθρική εισβολή3.

Εν τούτοις, εξαιτίας των αναντιρρήτως γιγαντιαίων διαστάσεων του όλου εγχειρήματος, οφειλομένων στο μήκος των ακτών του Ατλαντικού από τη Νορβηγία μέχρι τα γαλλοϊσπανικά σύνορα, ήταν πρακτικώς αδύνατον να καλυφθούν εξ ίσου όλα τα τμήματα της ακτής. Κατ’ ανάγκην, το κέντρο βάρους ερρίφθη εκεί όπου οι Γερμανοί ιθύνοντες ανέμεναν να εκδηλωθεί η αγγλοαμερικανική απόβαση, δηλαδή στο τμήμα μεταξύ του Οχυρού της Χάβρης, στην εκβολή του Σηκουάνα, και του Καλέ.

Αυτό το κομμάτι της ακτής κείται εγγύτερα των Βρετανικών Νήσων, διέθετε δε ιδεώδεις θέσεις τις οποίες, πιθανότατα, θα έσπευδε να εκμεταλλευθεί ο εχθρός κατά την απόβαση. Ιδίως ο Χίτλερ εφέρετο απολύτως πεπεισμένος ότι η αγγλοαμερικανική απόβαση θα επραγματοποιείτο στο Καλέ (ορμώμενος συν τοις άλλοις και από τη γνωστή αγάπη του για τη Στρατιωτική Ιστορία).

Εν τούτοις, το πρόβλημα για τη γερμανική πλευρά ήταν ότι διέθετε πολύ λιγότερους άνδρες όσων θα απαιτούνταν για την ευόδωση ενός τέτοιου εγχειρήματος, το οποίο, ούτως ή άλλως, φάνταζε τελείως εξωπραγματικό ακόμη και στα όμματα της Γερμανικής Ανωτάτης Στρατιωτικής Ηγεσίας, όπως αποκαλύπτει και σχετική εκμυστήρευση του στρατάρχη Rommel μετά το πέρας των πρώτων επιθεωρήσεών του στο Τείχος του Ατλαντικού, περί τα τέλη του 1943.

Έτσι, μπορεί μεν οι πυροβολαρχίες να κάλυπταν ολόκληρο σχεδόν το μήκος εκείνων τουλάχιστον εκ των ακτών που εθεωρούντο επισφαλείς, αλλ’ εξακολουθούσαν να λείπουν οι τόσον αναγκαίες Μεραρχίες Πεζικού που θα «γέμιζαν» το χώρο μεταξύ των πρώτων. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι ο τομέας του ΟΒ West επεκτεινόταν σε 2.600 χιλιόμετρα ακτογραμμών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας Λόχος Πεζικού εκαλείτο να υπερασπισθεί 25 χιλιόμετρα ακτής! Καθίσταται αντιληπτό πόσον ισχνή ήταν η επάνδρωση του περιλάλητου Τείχους του Ατλαντικού.

Η προσεκτική ματιά του ιστορικού θα επεσήμαινε, εν προκειμένω, ότι στρατηγικός σκοπός του Τείχους του Ατλαντικού δεν ήταν, στην πραγματικότητα, η άμυνα εναντίον μιας συμμαχικής αποβάσεως, αλλά η αποτροπή της. Όντως, η γερμανική προπαγάνδα είχε επενδύσει πολλά στο μεγαλεπήβολο σχέδιο.

Το Τείχος του Ατλαντικού, με τα επιβλητικά οχυρά και τις διάσπαρτες οχυρωματικές θέσεις, είχε αναχθεί σε μύθο, που αναπαρήγετο από τους επισήμους και ανεπισήμους διαύλους των ψυχολογικών επιχειρήσεων, με σκοπό να καταδείξει στους Αγγλοαμερικανούς το μάταιον πάσης διενεργηθησομένης αποβατικής ενεργείας.

Τούτο, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν ανελήφθησαν σύντονες προσπάθειες, σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, για την άμυνα εκείνων, ιδίως, των ζωνών που εθεωρούντο τα πιθανότερα θέατρα της εισβολής. Το ηθικό της γερμανικής πλευράς αναπτερώθηκε δε αισθητά αφ’ ότου ανέλαβε μέρος της ευθύνης αμύνης του Τείχους του Ατλαντικού ο στρατάρχης Erwin Rommel, η θρυλική «Αλεπού της Ερήμου» (Wüstenfuchs).

Ο παλαίμαχος διοικητής του Afrika-Korps μετετέθη στις 3 Νοεμβρίου 1943 στο Δυτικό Μέτωπο, υπαχθείς στον τομέα ευθύνης του Αρχιστρατήγου Δύσεως.

Εντός βραχέος χρονικού διαστήματος περιήλθαν υπό τις διαταγές του όλες οι παράκτιες δυνάμεις της 7ης Στρατιάς (Νορμανδία, Βρετάννη), της 15ης Στρατιάς (Βέλγιο, Β. Γαλλία) και της Ολλανδίας.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1944 προσετέθησαν και οι Τεθωρακισμένες Μεραρχίες που στάθμευαν στον τομέα αυτόν. Ο Rommel διενήργησε αλλεπάλληλες επιθεωρήσεις κατά μήκος του Ατλαντικού Τείχους και κινητοποίησε την (πανθομολογούμενη από φίλους και αντιπάλους) δημιουργική διάνοιά του, προκειμένου να δώσει λύση στα αμυντικά προβλήματα του τομέα του. Ο ρόλος του γερμανικού Ναυτικού στην υπεράσπιση του «Τείχους του Ατλαντικού»

Οι οχυρωματικές θέσεις και οι οχυρωμένες βάσεις και καταφύγια (Bunker) είχαν ανεγερθεί βάσει σχεδιασμών είτε του Πολεμικού Ναυτικού είτε της Λουφτβάφε είτε της Βέρμαχτ. Τα πρώτα Bunker είχαν ανεγερθεί από το Πολεμικό Ναυτικό. Επρόκειτο για οχυρές θέσεις που κάλυπταν τις Παράκτιες Πυροβολαρχίες του Ναυτικού, οι οποίες είχαν αποστολή την προστασία των σπουδαιοτέρων λιμένων.

Εδώ οφείλει να διευκρινισθεί ότι οι όροι της Συνθήκης των Βερσαλλιών (1919), τους οποίους είχαν υπαγορεύσει οι νικήτριες δυνάμεις της Εγκαρδίου Συνεννοήσεως (Entente Cordiale) στην ηττηθείσα Γερμανία, απηγόρευαν στην τελευταία την κατοχή ή απόκτηση Βαρέων Όπλων (4), μεταξύ αυτών και βαρέος πυροβολικού, εξαιρουμένων όμως ορισμένων Μοιρών Βαρέος Πυροβολικού Παρακτίου Αμύνης, τοποθετημένων στις Γερμανικές Νήσους.

Αυτή η εξαίρεση έμελλε να αποδειχθεί χρήσιμη για τους Γερμανούς, διότι αυτές ήσαν οι πρώτες Πυροβολαρχίες που το Ναυτικό τοποθέτησε κατά μήκος του Τείχους του Ατλαντικού: η Πυροβολαρχία Αμβούργου, με τέσσερα (4) πυροβόλα των 240 χιλιοστών, μετακινήθηκε στο Χερβούργο από το Νόρντερνεϊ, όπως και η Πυροβολαρχία Μπρόμι, επίσης με τέσσερα (4) πυροβόλα, των 150 χιλ., που μετακινήθηκε από το Μέμελ.

Οι πρώτες οχυρωματικές θέσεις του Ναυτικού δεν είχαν ιδιαιτέρως ισχυρή θωράκιση (60-100 εκατοστά). Αργότερα ωστόσο, το Ναυτικό ανήγειρε επιβλητικά οχυρά για τις Πυροβολαρχίες Παρακτίου Αμύνης καθώς και για τις βάσεις υποβρυχίων, τορπιλοβόλων και τορπιλακάτων του. Σε σοβαρό μειονέκτημα, όμως, έμελλε να αναδειχθεί η παντελής έλλειψη Αεροπορίας Ναυτικού, και δη Μοιρών Ναυτικής Περιπολίας και Αναγνωρίσεως.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη Ζώνη Μάχης AOK 7, αυτή περιελάμβανε το Οχυρό του Χερβούργου, στη βόρεια άκρη της χερσονήσου Κοτεντέν, με τις εκεί τοποθετημένες Μοίρες Βαρέος Παρακτίου Πυροβολικού. Ο συνολικός αριθμός των Πυροβολαρχιών Παρακτίου Αμύνης ανήρχετο σε 43. Δέκα (10) εξ αυτών ήσαν του Πολεμικού Ναυτικού. Το μικρότερο βεληνεκές διέθετε η Πυροβολαρχία Beny sur Mer, με πυροβόλα των 100 χιλ., το μεγαλύτερο η Πυροβολαρχία Χερβούργου, με πυροβόλα των 380 χιλ., οι βολές των οποίων μπορούσαν να φθάσουν στα 55,7 χιλιόμετρα.

Οφείλει να υπογραμμισθεί ότι εκ της μελέτης της διατάξεως των Πυροβολαρχιών Παρακτίου Αμύνης συνάγεται ότι σε όλη την περιοχή όπου διεξήχθη, τελικώς, η συμμαχική «Επιχείρηση Επικυρίαρχος» δεν υπήρχε παρά μία και μόνη (!) Πυροβολαρχία του Ναυτικού: η Πυροβολαρχία Longues, διαθέτουσα τέσσερα πυροβόλα των 152 χιλ. Πράγματι, ακριβώς μπροστά στις συμμαχικές θέσεις αποβάσεως της 6ης Ιουνίου 1944, είχαν παραταχθεί οι κάτωθι αναφερόμενες Πυροβολαρχίες, όλες του Στρατού:

> Πυροβολαρχία Riva Bella (6 πυροβόλα των 155 χιλ., βεληνεκές 10 χλμ.)

> Πυροβολαρχία Quistreham (3 πυροβόλα των 105 χιλ., βεληνεκές άνω των 12 χλμ.)

> Πυροβολαρχία Hermanville (4 πυροβόλα των 105 χιλ.)

> Πυροβολαρχία Beny sur Mer (4 πυροβόλα των 100 χιλ.)

> Πυροβολαρχία Mare Fontaine (4 πυροβόλα των 105 χιλ.)

> Πυροβολαρχία Mont Fleury (4 πυροβόλα των 122 χιλ.)

> Πυροβολαρχία La Ferme Tringale (4 πυροβόλα των 105 χιλ.)

> Πυροβολαρχία Pierre Solain (4 πυροβόλα των 105 χιλ.)

> Πυροβολαρχία Vaux sur Aure (4 πυροβόλα των 105 χιλ.)

> Πυροβολαρχία Pointe du Hoc (6 πυροβόλα των 155 χιλ.)

> Πυροβολαρχία Maisy (5 πυροβόλα των 155 χιλ.)

Η παράμετρος που θίγεται εδώ έμελλε να αποβεί κρίσιμη: Οι Πυροβολαρχίες της Βέρμαχτ, οι οποίες ενίσχυσαν την παράκτια άμυνα, συναπαρτίσθηκαν κατά μέγιστο μέρος από λεία πολέμου, αποδείχθηκαν δε ατελείς ως προς την καταστροφή στόχων σε μακρά απόσταση. Πλην, όμως, μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολύ καλύτερα χερσαίες δυνάμεις, αφ’ ης στιγμής δηλαδή η αποβατική ενέργεια είχε, κατ’ αρχάς, επιτύχει και ο εχθρός είχε πατήσει στην ακτή.

Από την άλλη πλευρά, η ισχύς των Πυροβολαρχιών Παρακτίου Αμύνης του Ναυτικού ήταν σαφώς υπέρτερη εκείνων του Στρατού.

Το Ναυτικό διέθετε πυροβόλα με μεγαλύτερη ταχύτητα πυρός: τα πυροβόλα των 105 χιλ. με ταχύτητα 15 οβίδων ανά λεπτό, τα οποία μπορούσαν να πλήξουν κινούμενους στόχους στη θαλάσσια επιφάνεια με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Εξάλλου, το Ναυτικό είχε μεριμνήσει για την προμήθεια ειδικών οπτικών συσκευών εντοπισμού στόχου, τις οποίες δεν διέθετε ο Στρατός.

Σε κάθε περίπτωση, η Παράκτια Άμυνα του Ναυτικού ήταν ικανότερη στην αντιμετώπιση του εχθρικού αποβατικού στόλου και στην απόκρουση της αποβατικής απόπειρας εισβολής εν όσω οι εισβολείς ευρίσκοντο ακόμη στα πλοία.

Επομένως, υπό το πρίσμα της ιστορικής μελέτης ο (εκ πρώτης όψεως, εντυπωσιακός) αριθμός των 43 Πυροβολαρχιών αποδεικνύεται παραπλανητικός, αφού, όπως κατεδείχθη, στη ζώνη όπου διενεργήθηκε τελικώς η γιγαντιαία συμμαχική απόβαση, οι εισβολείς δεν αντιμετώπισαν ει μη μόνον μία (1) Πυροβολαρχία του Ναυτικού.

Υπήρξε όντως ευτύχημα για τους Συμμάχους το γεγονός ότι δεν χρειάσθηκε να έλθουν αντιμέτωποι με τις ποιοτικά καλύτερες γερμανικές Πυροβολαρχίες Παρακτίου Αμύνης, εκείνες δηλαδή που διέθετε το Ναυτικό στη Χάβρη και στο Χερβούργο.

Εις πείσμα των εσφαλμένων εκτιμήσεων, ελλιπών πληροφοριών ή και εμμονών της γερμανικής ηγεσίας, οι Σύμμαχοι επέλεξαν για τη διενέργεια της μεγαλύτερης αποβάσεως στην Ιστορία τις ακτές που έκτοτε ονομάσθηκαν «Οmaha» και «Utah».

Είναι ενδεικτικό, επίσης, ότι στον τομέα αποβάσεως του ΧΧΧ. Bρετανικού Σώματος Στρατού και της ΙΙΙ. Καναδικής Μεραρχίας Πεζικού υπήρχε μία μόνον Πυροβολαρχία Παρακτίου Αμύνης.

Αποτελεί, οπωσδήποτε, ειρωνεία της Ιστορίας ότι οι Πυροβολαρχίες του Χερβούργου, καύχημα του Γερμανικού Ναυτικού, κατακτήθηκαν όχι από θαλάσσης αλλά από ξηράς, από το 7ο Αμερικανικό Σώμα Στρατού, σε μεταγενέστερο διάστημα και αφού η απόβαση είχε, εν τω μεταξύ, στεφθεί με επιτυχία.

Για τη σημασία της απουσίας Αεροπορίας Ναυτικού εγένετο ήδη λόγος. Παρά ταύτα, η Reichskriegsmarine κατέβαλε επίπονες όσο και αξιοθαύμαστες προσπάθειες να εκτελέσει την (σπουδαιότατη) αποστολή της ναυτικής περιπολίας και αναγνωρίσεως, με τα 650 περίπου πλοιάρια που διέθετε, αναγκασμένη να επιχειρεί διαγενομένης της νυκτός ή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Παραλλήλως, το Ναυτικό είχε επωμισθεί και το έργο του ναρκοποντισμού στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από τις ακτές του Ατλαντικού, το οποίο επίσης προσπάθησε να επιτελέσει με τα διατιθέμενα μέσα. Ο ρόλος του γερμανικού Ναυτικού στην υπεράσπιση του «Τείχους του Ατλαντικού»

Σοβαρότατο μειονέκτημα της γερμανικής πλευράς, εξάλλου, αποτελούσε η ουσιαστική έλλειψη μαχίμων μονάδων επιφανείας, με τις οποίες θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί ο συμμαχικός αποβατικός στόλος.

Αν ευσταθεί η διαπίστωση ότι το Πολεμικό Ναυτικό υπήρξε το μέγα αδικηθέν εκ των τριών Όπλων (είτε εξ αιτίας της παροιμιώδους αδιαφορίας του «ηπειρωτικώς» σκεπτομένου Χίτλερ προς το φαινόμενο της θαλάσσιας ισχύος είτε συνεπεία της «ψυχώσεως» του επικεφαλής της Πολεμικής Οικονομίας Goering με τη Luftwaffe είτε «απλώς» επειδή το Ναυτικό πλήρωσε το τίμημα της ασύλληπτης κατασπαταλήσεως πόρων και μέσων στο περιπετειώδες «Unternehmen Barbarossa» από το 1941), τότε πουθενά αλλού ίσως δεν απεικονίζεται εναργέστερα αυτή η μειονεκτική θέση του Ναυτικού εντός της Γερμανικής Στρατηγικής Σχεδιάσεως απ’ όσο στην περίπτωση του Τείχους του Ατλαντικού:

Η Ομάδα Ναυτικού Δύσεως εστερείτο, κατ’ ουσίαν, εκείνων των μαχίμων μονάδων επιφανείας που απαιτούνταν για την καταναυμάχηση του αποβατικού στόλου του αντιπάλου και την αποσόβηση της εισβολής εκεί όπου αυτή δύναται να αποσοβηθεί: στα ύδατα – προτού οι εχθρικές δυνάμεις δημιουργήσουν χερσαίο προγεφύρωμα.

Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι: για την αντιμετώπιση περίπου 5.000 πλοίων των Συμμάχων, το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό παρέθετε μία (1) Μοίρα Τορπιλοβόλων, με 4 μονάδες μάχης, και 4 Μοίρες Ταχυπλόων Σκαφών, με συνολικό αριθμό 20 περίπου μονάδων. Ο απολογισμός της δράσεως των μονάδων επιφανείας του Ναυτικού κατά την ημέρα της αποβάσεως στον τομέα π.χ. του «Προγεφυρώματος Ξίφος» (Sword) ήταν ο ακόλουθος: τρεις (3) γερμανικές τορπιλάκατοι έβαλλαν κατά των (απείρως περισσοτέρων) εχθρικών πλοίων, εκτοξεύοντας συνολικά 18 τορπίλες.

Εν κατακλείδι, για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης, οφείλει να σημειωθεί ότι το Γερμανικό Ναυτικό έδωσε τη μάχη υπό λίαν αντίξοες συνθήκες και εξαιτίας της απόλυτης αεροπορικής υπεροχής του αντιπάλου: «Το εχθρικό μονοπώλιο εναέριας ισχύος υφίστατο καθ’ όλην τη διάρκεια της εισβολής», κατά τη διαπίστωση του ταγματάρχη Friedrich Hayn.

Η εσφαλμένη εκτίμηση της καταστάσεως από γερμανικής πλευράς συνεχίσθηκε και μετά την απόβαση στην Νορμανδία. Ακόμη και το απόγευμα της 6ης Ιουνίου, η συμμαχική επιχείρηση εθεωρείτο ενέργεια αντιπερισπασμού και όχι η κυρία επιχείρηση των Αγγλοαμερικανών, η οποία εξακολούθησε να αναμένεται στο Pas de Calais – γεγονός το οποίο είχε ως συνέπεια να παραμένει η 15η Στρατιά στις θέσεις της και να μην αποστέλλονται ενισχύσεις για την εξουδετέρωση των τεσσάρων δημιουργηθέντων προγεφυρωμάτων. Μόλις την 12η Ιουνίου κατέστη σαφής στη Γερμανική Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση η στρατηγική σημασία της Επιχειρήσεως Overlord.

Εν τέλει, η επιχείρηση επέτυχε διότι ο επιτιθέμενος ενήργησε με συντριπτική δύναμη πυρός σε ένα τμήμα των εκτενών ακτογραμμών του Ατλαντικού ευνοϊκό για την εκδήλωση μιας τέτοιας επιχειρήσεως, και στο οποίο ο αμυνόμενος δεν ανέμενε την εκδήλωσή της – χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι αμφότερα τα στρατόπεδα δεν υποχρεώθηκαν να καταβάλουν βαρύτατο φόρο αίματος.

Διαβάστε επίσης:

Ο τσαρλατάνος γιατρός που με τον τρόπο του βοήθησε την επιστήμη και τα παράξενα εργαλεία του

Ο Ελίσα Πέρκινς, ένας Αμερικανός γιατρός του 18ου αιώνα,...

Σαν σήμερα: Πώς ένα κινέζικο ρολόι προκάλεσε την κατάρρευση της «17Ν» – Τι αποκάλυψε ο ίδιος ο...

Στις 29 Ιουνίου 2002, η απόπειρα επίθεσης της οργάνωσης...

Αληθινό ή fake; Σόκαρε το διαδίκτυο με αυτό που “εμφανίστηκε” πάνω από το Λ.Α., vid

Το διαδίκτυο έχει αναστατωθεί από ένα βίντεο που δείχνει...

Τέσσερις χαμένοι θησαυροί που ακόμα παραμένουν άφαντοι

Περίληψη: Ένα 15% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

VIRAL πριν 21 δευτερόλεπτα

Ο τσαρλατάνος γιατρός που με τον τρόπο του βοήθησε την επιστήμη και τα παράξενα εργαλεία του

Ο Ελίσα Πέρκινς, ένας Αμερικανός γιατρός του 18ου αιώνα, δημιούργησε μια αμφιλεγόμενη ιατρική συσκευή, τα Perkins Patent Tractors, με την…

LIFE πριν 7 λεπτά

Έφυγε ο τραγουδιστής Κώστας Μοναχός – Σημάδεψε τη δεκαετία του ’80

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο λαϊκός τραγουδιστής Κώστας Μοναχός, γνωστός για τη συμβολή του στη μουσική σκηνή της δεκαετίας…

SPORTS πριν 9 λεπτά

Ο Παναθηναϊκός στοχεύει τον Μαξιμέν σύμφωνα με τουρκικές πηγές

Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρεται για τον Γάλλο εξτρέμ Αλέν Σεν Μαξιμέν, ο οποίος ανήκει στην Αλ Αχλί…

MEDIA πριν 15 λεπτά

DRAGONS’ DEN GREECE ΙΙΙ: Στόχος το πολυπόθητο “Έχουμε Συμφωνία”

Στο 12ο επεισόδιο της τρίτης σεζόν του “Dragons’ Den Greece”, που θα προβληθεί απόψε στις 21:50, επιχειρηματίες προσπαθούν να πείσουν…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 23 λεπτά

Λάρισα: Βελτιώνεται σταδιακά η κατάσταση της γιατρού που πάσχει από επικίνδυνο αιμορραγικό πυρετό

Η κατάσταση υγείας της γιατρού από τη Λάρισα, που νοσεί από αιμορραγικό πυρετό, εξελίσσεται θετικά. Η γιατρός είχε έρθει σε…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 27 λεπτά

ΠΑΣΟΚ: Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον πρωθυπουργό – Το αποκαλυπτικό βίντεο για τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για υποκρισία, αναφερόμενο στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του, όπου παραδέχεται αποτυχίες χωρίς να αναλαμβάνει…

SPORTS πριν 39 λεπτά

Ρίτσαρντ Σιάο: Ο ιδιοκτήτης του Άρη με ρολόγια που κοστίζουν όσο μια ομάδα

Ο Ρίτσαρντ Σιάο, ο 24χρονος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Άρη, έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω…

LIFE πριν 49 λεπτά

Νίκος Ψαρράς για την επική διαμάχη με τον Κιμούλη: «Θέλω να έχω πίστη στη δικαιοσύνη»

Ο Νίκος Ψαρράς μίλησε στην εκπομπή “Weekenders” για την επιστροφή του στη σειρά “Η Μάγισσα – Φλεγόμενη Καρδιά” και την…

SPORTS πριν 57 λεπτά

Ολυμπιακός: Δεν υπάρχει σκέψη να αποχωρήσει ο Χρήστος Μουζακίτης

Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να διατηρήσει τον Χρήστο Μουζακίτη στο ρόστερ του και για τη νέα σεζόν, παρά τα δημοσιεύματα που…

VIRAL πριν 58 λεπτά

Σαν σήμερα: Πώς ένα κινέζικο ρολόι προκάλεσε την κατάρρευση της «17Ν» – Τι αποκάλυψε ο ίδιος ο Δ.Κουφοντίνας

Στις 29 Ιουνίου 2002, η απόπειρα επίθεσης της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά, σηματοδότησε…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 1 ώρα

Αποκάλυψη-βόμβα για το ναυάγιο του Bayesian: Ευθύνες του πληρώματος «βλέπουν» οι εισαγγελείς – Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της θαλαμηγού του Mike Lynch

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το superyacht Bayesian, που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια καταιγίδας στα ανοικτά της…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 71χρονος επιτήδειος με βαριές καταδίκες – Του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης πέντε ετών

Στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 71χρονο άνδρα, ο οποίος αναζητούνταν για σοβαρές υποθέσεις απάτης. Ο ηλικιωμένος είχε καταδικαστεί σε πέντε…

LIFE πριν 1 ώρα

Κατερίνα Καινούργιου & Νίκος Κοκλώνης: Οριστικός ο χωρισμός – Ανατροπές και στη Super Κατερίνα

Οριστικό τέλος στη συνεργασία της Κατερίνας Καινούργιου με τον Νίκο Κοκλώνη σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εκπομπή «Super Κατερίνα»…

SPORTS πριν 1 ώρα

Μιλγουόκι Μπακς: Απολύθηκε ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ είναι πλέον ελεύθερος στην αγορά των παικτών, καθώς αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει την οψιόν των 2,5…

MEDIA πριν 1 ώρα

Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά: Μαγεμένος από την Πανδώρα, ο Σίλβιο καταστρέφει τον γάμο του

Η σειρά «Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά» επιστρέφει απόψε στον ΑΝΤ1, προσφέροντας μια περιπετειώδη ερωτική ιστορία γεμάτη ανατροπές. Στο επίκεντρο βρίσκεται…

0:00 / 0:00

Ο τσαρλατάνος γιατρός που με τον τρόπο του βοήθησε την επιστήμη και τα...

Ο Ελίσα Πέρκινς, ένας Αμερικανός γιατρός του 18ου αιώνα, δημιούργησε μια αμφιλεγόμενη ιατρική συσκευή, τα Perkins Patent Tractors, με την οποία ισχυριζόταν ότι μπορούσε...

Σαν σήμερα: Πώς ένα κινέζικο ρολόι προκάλεσε την κατάρρευση της «17Ν» – Τι...

Στις 29 Ιουνίου 2002, η απόπειρα επίθεσης της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά, σηματοδότησε την αρχή του τέλους...

Αληθινό ή fake; Σόκαρε το διαδίκτυο με αυτό που “εμφανίστηκε” πάνω από το Λ.Α., vid

Το διαδίκτυο έχει αναστατωθεί από ένα βίντεο που δείχνει ανεξήγητα αντικείμενα πάνω από το Λος Άντζελες, με χρήστες να διατυπώνουν διαφορετικές θεωρίες για την...

Τέσσερις χαμένοι θησαυροί που ακόμα παραμένουν άφαντοι

Περίληψη: Ένα 15% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα τους κρύβει ανεκτίμητους θησαυρούς που παραμένουν αδιάφοροι. Ιστορικά, θησαυροί από την Τουρκοκρατία, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο...

Πώς και από ποιον ιδρύθηκε το μυστηριώδες Μαντείο των Δελφών;

Το άρθρο εξετάζει την προέλευση και την ιστορία του Μαντείου των Δελφών, το οποίο θεωρείται το κέντρο του κόσμου στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα...

Απίστευτο! «Έβρεξε» χιλιάδες δολάρια σε αυτοκινητόδρομο των ΗΠΑ, vid

Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο ανατολικό Ντιτρόιτ, όπου ένα ελικόπτερο έριξε χιλιάδες δολάρια σε μετρητά στους πεζούς, προκαλώντας έκπληξη και ενθουσιασμό. Η ενέργεια αυτή συνδέεται με...

Αυτές είναι οι πιο σκοτεινές θεωρίες συνωμοσίας στην ιστορία για το ναυάγιο του...

Το άρθρο εξετάζει τις μεγαλύτερες συνωμοσίες γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού, που συνέβη στις 15 Απριλίου 1912. Μετά από μια τραγική σύγκρουση με...

Λεονίντ Ρογκόζοφ: Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού που χειρούργησε τον… εαυτό του για να επιβιώσει

Ο Λεονίντ Ρογκόζοφ, γιατρός που συμμετείχε στην Έκτη Σοβιετική Αποστολή στην Ανταρκτική το 1960, αναγκάστηκε να χειρουργήσει τον εαυτό του όταν διαγνώστηκε με σκωληκοειδίτιδα,...

Φρανκ Ταβάρες: Κρυβόταν 22 χρόνια ως καλόγρια με το όνομα αδελφή Μαργαρίτα ενώ...

Ο Φρανκ Ταβάρες, γεννημένος άνδρας στη Δομινικανή Δημοκρατία, έζησε επί 22 χρόνια ως καλόγρια με το όνομα αδελφή Μαργαρίτα, αφού οι μοναχές τον πέρασαν...

Lina Medina: H νεότερη μητέρα στον κόσμο – Σε ηλικία μόλις 5 ετών...

Η Lina Medina, που γεννήθηκε το 1933 στο Περού, κατέχει το ρεκόρ της νεότερης μητέρας στην ιατρική ιστορία, καθώς γέννησε τον γιο της, Gerardo,...

Έτσι έμοιαζε η μεγαλοπρεπής Κωνσταντινούπολη επί Βυζαντίου

Η Κωνσταντινούπολη, γνωστή ως η Βασιλεύουσα για τους Έλληνες, είναι μια διηπειρωτική πόλη με πλούσια ιστορία, που ιδρύθηκε το 667 π.Χ. ως Βυζάντιο. Από το...

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Όταν εισέβαλε σε μπαρ ομοφυλόφιλων με τον Φ.Μέρκιουρι – Κανείς δεν...

Στο νέο βιβλίο «Dianaworld: An Obsession» του Έντουαρντ Γουάιτ, αποκαλύπτεται μια ιδιαίτερη «απόδραση» της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1988, όταν επισκέφθηκε ένα μπαρ ομοφυλόφιλων στο...

Συλλέγουν χιλιάδες δείγματα ανθρώπινων περιττωμάτων… για το «θησαυροφυλάκιο της Ημέρας της Κρίσης»!

Στην Ελβετία, επιστήμονες έχουν δημιουργήσει το Microbiota Vault, ένα «θησαυροφυλάκιο» όπου καταψύχονται ανθρώπινα περιττώματα και ζυμωμένα τρόφιμα προκειμένου να διατηρηθούν τα μικρόβια τους για...

Το πιο θρυλικό όπλο στην ιστορία του κινηματογράφου το κρατούσε ο «Dirty Harry»

Το άρθρο αναφέρεται στο περίστροφο S&W 29, το οποίο έγινε διάσημο από τη χρήση του από τον Κλιντ Ίστγουντ στις ταινίες "Dirty Harry" (1971)...

Μετεωρίτης που φώτισε τον ουρανό στη Τζόρτζια χτύπησε στέγη σπιτιού – Βίντεο

Μια πύρινη σφαίρα που διέσχισε τον ουρανό πάνω από την Τζόρτζια αναγνωρίστηκε ως ένας μεγάλος μετεωρίτης και ένα κομμάτι των διαστημικών σκουπιδιών έπεσε μέσα...

Οι επιστήμονες πιθανώς εντόπισαν τα πρώτα θραύσματα του Ερμή…στη Γη

Επιστήμονες ενδέχεται να έχουν ανακαλύψει τα πρώτα κομμάτια του πλανήτη Ερμή στη Γη, μέσω δύο μετεωριτών, των Ksar Ghilane 022 και Northwest Africa 15915....

Παγκόσμια πρωτιά: Σεισμός αργής κίνησης εντοπίστηκε και σόκαρε τους επιστήμονες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν κατέγραψαν έναν σεισμό αργής ολίσθησης στον πυθμένα του ωκεανού, κοντά στις ακτές της Ιαπωνίας, χρησιμοποιώντας ειδικούς...

Τι κρύβει ο μυστηριώδης αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου;

Ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου είναι ο πιο σημαντικός στον βόρειο ημισφαίριο και έχει πλούσια ιστορία και μύθους που τον περιβάλλουν. Γνωστός από την...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κώστας Λεφάκης: Ταραχώδης η έναρξη του Ιουλίου – Επηρεάζονται δραματικά 5 ζώδια

Ο Κώστας Λεφάκης προειδοποιεί για μια επεισοδιακή αρχή του...

Ο Ολυμπιακός βάζει τέλος στη συνεργασία με τον Χρήστο Μουζακίτη

Ο Χρήστος Μουζακίτης βρίσκεται κοντά στην αποχώρησή του από...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο τσαρλατάνος γιατρός που με τον τρόπο του βοήθησε την επιστήμη και τα παράξενα εργαλεία του

Ο Ελίσα Πέρκινς, ένας Αμερικανός γιατρός του 18ου αιώνα,...

Έφυγε ο τραγουδιστής Κώστας Μοναχός – Σημάδεψε τη δεκαετία του ’80

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο λαϊκός τραγουδιστής Κώστας...

Ο Παναθηναϊκός στοχεύει τον Μαξιμέν σύμφωνα με τουρκικές πηγές

Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρεται για τον...

DRAGONS’ DEN GREECE ΙΙΙ: Στόχος το πολυπόθητο “Έχουμε Συμφωνία”

Στο 12ο επεισόδιο της τρίτης σεζόν του "Dragons’ Den...

ΠΑΣΟΚ: Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον πρωθυπουργό – Το αποκαλυπτικό βίντεο για τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για υποκρισία,...

Ρίτσαρντ Σιάο: Ο ιδιοκτήτης του Άρη με ρολόγια που κοστίζουν όσο μια ομάδα

Ο Ρίτσαρντ Σιάο, ο 24χρονος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Άρη,...

Νίκος Ψαρράς για την επική διαμάχη με τον Κιμούλη: «Θέλω να έχω πίστη στη δικαιοσύνη»

Ο Νίκος Ψαρράς μίλησε στην εκπομπή "Weekenders" για την...

Ολυμπιακός: Δεν υπάρχει σκέψη να αποχωρήσει ο Χρήστος Μουζακίτης

Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να διατηρήσει τον Χρήστο Μουζακίτη στο...

Σαν σήμερα: Πώς ένα κινέζικο ρολόι προκάλεσε την κατάρρευση της «17Ν» – Τι αποκάλυψε ο ίδιος ο...

Στις 29 Ιουνίου 2002, η απόπειρα επίθεσης της οργάνωσης...

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 71χρονος επιτήδειος με βαριές καταδίκες – Του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης πέντε ετών

Στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 71χρονο άνδρα, ο οποίος...

Κατερίνα Καινούργιου & Νίκος Κοκλώνης: Οριστικός ο χωρισμός – Ανατροπές και στη Super Κατερίνα

Οριστικό τέλος στη συνεργασία της Κατερίνας Καινούργιου με τον...

Μιλγουόκι Μπακς: Απολύθηκε ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ είναι πλέον ελεύθερος στην αγορά...

Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά: Μαγεμένος από την Πανδώρα, ο Σίλβιο καταστρέφει τον γάμο του

Η σειρά «Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά» επιστρέφει απόψε στον...

Ο Λεμπρόν Τζέιμς παραμένει ακάθεκτος στο ΝΒΑ: Ενεργοποίησε την οψιόν των 52,6 εκατ. δολαρίων και μένει στους...

Ο Λεμπρόν Τζέιμς αποφάσισε να ενεργοποιήσει την οψιόν των...

Τραγικό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο οδηγός του φορτηγού – Ο 9χρονος επιζών αναζητά τον πατέρα και...

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν φορτηγό συγκρούστηκε με...

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός διατάσσει τους κατοίκους να εκκενώσουν περιοχές στο βόρειο τμήμα του θύλακα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι καλεί τους κατοίκους του...

Αφροδίτη Λιάντου – Αλέξανδρος Σκουρλέτης: Δίνουν δεύτερη ευκαιρία στη σχέση τους

Μπορεί να πέρασαν από τρικυμίες, σιωπές και αποστάσεις, όμως...

Μπενφίκα – Τσέλσι 1-4: Οι Λονδρέζοι έκαναν θραύση στην παράταση και πέρασαν στα προημιτελικά

Η Τσέλσι προκρίθηκε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων,...

Σοκ: Ριάλιτι σταρ συνελήφθη για τη δολοφονία του συντρόφου της – Τον έκαψε και τον αποκεφάλισε

Μία σοκαριστική υπόθεση δολοφονίας έχει προκαλέσει αίσθηση στην Αυστραλία,...

Μελίνα Νικολαΐδη – Δημήτρης Φιντιρίκος: Παθιασμένα ερωτευμένοι σε ρομαντική έξοδό τους στην Τήνο

Η Μελίνα Νικολαΐδη και ο Δημήτρης Φιντιρίκος απολαμβάνουν την...

Νέα επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ – Κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της...

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση, κατηγορώντας την...

Δασμοί: Εκπνέει στις 9 Ιουλίου η κρίσιμη προθεσμία Τραμπ για εμπορική συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ – Τι...

Η προθεσμία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την...

Εθελόντρια της Πυροσβεστικής χτυπήθηκε από ΙΧ την ώρα της κατάσβεσης φλεγόμενου αυτοκινήτου στην εθνική Οδό Αθηνών –...

Εθελόντρια πυροσβέστης παρασύρθηκε από αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης...

ΛΕΞ – Χαρούλα Αλεξίου και 60.000 φωνές στο ΟΑΚΑ σε μια μαγική συναυλία-θρύλο

Στις 28 Ιουνίου, ο ΛΕΞ, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της...

Ο Τιμωρός: Μια επική αναμέτρηση για φινάλε

Στα δύο τελευταία επεισόδια της σειράς "Ο Τιμωρός", οι...

Ανατολική Λιβύη: «Νόμιμη η συμφωνία με την Τουρκία – Η Ελλάδα να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες» δηλώνει...

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, μέσω του πρωθυπουργού Οσάμα...

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου: Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών καταιγίδων

Απαγορευτικό απόπλου παραμένει σε ισχύ στα λιμάνια του Πειραιά,...

Ετήσια άδεια αναψυχής εργαζομένων: Τι ισχύει σήμερα και ποιες αλλαγές έρχονται από το φθινόπωρο

Νέα δεδομένα στην ετήσια άδεια αναψυχής των εργαζομένων αναμένεται...

Ανταπόκριση από Ισραήλ: Ποιος ήταν ο Αλ-Ισά, το ιδρυτικό στέλεχος της Χαμάς που οι IDF ανακοίνωσαν ότι...

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την εξουδετέρωση του...

«Κόκκινος» συναγερμός σήμερα για ακραίο κίνδυνο φωτιάς σε πολλές περιοχές ανάμεσά τους και η Αττική – Έκτακτα...

Σε επιφυλακή βρίσκεται η πυροσβεστική σήμερα (29.06.2025) Κυριακή με...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Κυριακή 29 Ιουνίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Οι σημερινές αθλητικές μεταδόσεις 29/6/2025

Στις αθλητικές μεταδόσεις της 29ης Ιουνίου 2025, ξεχωρίζουν οι...

Ισραήλ: Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «πρέπει να φύγει», δηλώνει κατηγορηματικά ο προκάτοχός του, Ναφτάλι Μπένετ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι...