Το διάστημα αποτελεί ένα αυξανόμενο μέτωπο ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών . Η εγκατάσταση ενός δικτύου υπολογιστών στο διάστημα σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από τη χρήση δορυφόρων για ανίχνευση και επικοινωνίες, αλλά αφήνοντάς τους εξαρτημένους από τις συνδέσεις τους με τη Γη για την επεξεργασία δεδομένων.
Ο αστερισμός δορυφόρων που σχεδιάζει η Κίνα θα επέτρεπε στο δίκτυο να λειτουργεί χωρίς τέτοιους περιορισμούς. Θα απέφευγε την ανάγκη για τα δαπανηρά συστήματα ψύξης που απαιτεί η επίγεια υπολογιστική και θα απάλλασσε τον κίνδυνο σύνδεσης με το έδαφος — παρέχοντας επίσης πιθανά στρατιωτικά πλεονεκτήματα σε περίπτωση σύγκρουσης.
Οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης του νέου δικτύου υπογραμμίζουν την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Η κρατική εταιρεία Κινεζικής Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (China Aerospace Science and Technology Corporation) ανακοίνωσε ότι 12 δορυφόροι εκτοξεύτηκαν από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Jiuquan στη βόρεια Κίνα με έναν πύραυλο Long March 2D στις 14 Μαΐου.
«Έστειλε με επιτυχία τον αστερισμό δορυφόρων διαστημικής υπολογιστικής στην προκαθορισμένη τροχιά. Η αποστολή εκτόξευσης ήταν μια απόλυτη επιτυχία», ανέφερε. «Ο αστερισμός δορυφόρων διαστημικής υπολογιστικής είναι ο πρώτος αστερισμός του προγράμματος ‘Star Computing’».
Οι δορυφόροι του προγράμματος Star Computing αναπτύσσονται από την Guoxing Aerospace Corporation.
Το σχέδιο είναι να υπάρχουν 2.800 δορυφόροι που θα συνδέονται μεταξύ τους με λέιζερ σε ένα ενιαίο δίκτυο υπολογιστών, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα ST daily, την επίσημη εφημερίδα του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Ο αριθμός των δορυφόρων είναι ακόμα μικρός σε σύγκριση με το δίκτυο επικοινωνιών Starlink της SpaceX του Έλον Μασκ , η οποία είναι ο μεγαλύτερος αστερισμός δορυφόρων στον κόσμο και είχε περισσότερους από 6.750 δορυφόρους σε τροχιά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία. Οι εκτοξεύσεις συνεχίζονται και ενδέχεται τελικά να επεκταθούν σε πάνω από 30.000 δορυφόρους.
Η εφημερίδα ST Daily του κινεζικού Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας: «Η κατασκευή του πρώτου αστερισμού θα κατασκευάσει ένα μελλοντικό δίκτυο υπολογιστών… θα καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για υπολογισμούς σε πραγματικό χρόνο στο διάστημα και θα βοηθήσει τη χώρα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην κατασκευή παγκόσμιων υποδομών διαστημικής υπολογιστικής, να κατακτήσει τα ύψη της πορείας της μελλοντικής βιομηχανίας και να σπάσει τα όρια του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης από το έδαφος στο διάστημα».
Ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα South China Morning Post: «Τα τροχιακά κέντρα δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια και να ακτινοβολούν τη θερμότητά τους στο διάστημα, μειώνοντας τις ενεργειακές ανάγκες και το αποτύπωμα άνθρακα… Η σημερινή κινεζική εκτόξευση είναι η πρώτη ουσιαστική δοκιμαστική πτήση του δικτυωτικού μέρους αυτής της ιδέας».
Η Κίνα αναμένεται να εντείνει την έρευνα, καθώς επιδιώκει να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στις διαστημικές τεχνολογίες, την υπολογιστική υψηλών ταχυτήτων και την τεχνητή νοημοσύνη.
photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-EPA