Το «Amber Alert» είναι συνώνυμο της εξαφάνισης ενός προσώπου.
Πόσοι όμως γνωρίζουν από πού προήλθε αυτό το όνομα;
Στις 13 Ιανουαρίου 1996, η 9χρονη Άμπερ και ο μικρότερος αδερφός της Ρίκι, έκαναν βόλτα με τα ποδήλατά τους σε ένα πάρκινγκ στο Άρλινγκτον του Τέξας. Ο Ρίκι αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι των παππούδων του, αλλά η Άμπερ ήθελε να μείνει κι άλλο. Το πτώμα της βρέθηκε 4 ημέρες αργότερα κοντά σε ένα ρυάκι, περίπου 10 χιλιόμετρα από το σημείο όπου είχε απαχθεί.
Με αφορμή την υπόθεση της Άμπερ, μια μητέρα από το Τέξας, η Νταϊάν Σιμόν, είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης για τα απαχθέντα παιδιά. Η ιδέα της υιοθετήθηκε από το Ίδρυμα Child Alert και δημιουργήθηκαν οι ειδοποιήσεις AMBER (America’s Missing: Broadcast Emergency Response). Το σύστημα άρχισε να αναπτύσσεται το 1996 και χρησιμοποιείται ακoμη και σήμερα.
«Είναι κρίμα που η κόρη μου έπρεπε να περάσει όσα πέρασε για να έχουμε το Amber Alert, αλλά ξέρω ότι θα ήταν περήφανη γι’ αυτό» είχε δηλώσει η μητέρα της Άμπερ, Ντόνα Γουίλιαμς στο Yahoo News το 2016.
Στις 13 Ιανουαρίου 1996, η Άμπερ και ο 5χρονος αδερφός της, Ρίκι, πήγαν με τα ποδήλατά τους σε ένα πάρκινγκ. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ρίκι αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι των παππούδων τους, περίπου 2 τετράγωνα μακριά. Πριν η Άμπερ προλάβει να συναντήσει τον αδερφό της, σύμφωνα με έναν μάρτυρα, ένας άνδρας με ένα μαύρο φορτηγάκι μπήκε στο πάρκινγκ, άρπαξε την Άμπερ από το ποδήλατό της και έφυγε. Η απαγωγή έγινε μέρα μεσημέρι, στις 3:18 μ.μ. τοπική ώρα.
Τέσσερις ημέρες μετά την εξαφάνισή της, το πτώμα της Άμπερ βρέθηκε σε ένα αποστραγγιστικό χαντάκι, με κοψίματα, συμπεριλαμβανομένων στο λαιμό. Το πτώμα της Άμπερ εντοπίστηκε από έναν άνδρα πίσω από μια πολυκατοικία, περίπου 10 χιλιόμετρα από το πάρκινγκ από το οποίο την άρπαξαν.
Η αστυνομία πιστεύει ότι ο ύποπτος ήταν ένας ντόπιος άνδρας. Οι αξιωματούχοι τον περιέγραψαν ως λευκό ή ισπανόφωνο, γύρω στα 20 ή 30, κάτω από 1,89 μ, και με σκούρα μαλλιά.
Μετά τη δολοφονία της Άμπερ, μια μητέρα από το Τέξας, η Νταϊάνα Σιμόν, σκεφτόταν συνεχώς πώς η 9χρονη εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη.
«Δεν μπορώ να ξεπεράσω αυτό το παιδί. Γιατί να υπάρχουν συναγερμοί για τον καιρό και την πολιτική άμυνα, αλλά όχι για τι εξαφανίσεις ατόμων;» είπε μιλώντας στο περιοδικό People.
Η Σιμόν λοιπόν κάλεσε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με μια ιδέα για ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης. Η ιδέα ήταν όταν γινόταν μια κλήση στο 911, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα διέκοπταν αμέσως το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν τον συναγερμό. Δεκατέσσερις ημέρες μετά την απαγωγή της Άμπερ, η Σιμόν έγραψε μια επιστολή στον σταθμό ζητώντας πως αν το σύστημα αυτό τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να γίνει γνωστό ως σχέδιο της Άμπερ.
Στη συνέχεια, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί του Ντάλας – Φορτ Γουόρθ και η τοπική αστυνομία συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα AMBER Alerts. Το σύστημα με την ομώνυμη ονομασία άρχισε να αναπτύσσεται το 1996. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 5 Ιουλίου 1997 και η πρώτη επιτυχημένη ιστορία ήρθε στις 10 Νοεμβρίου 1998, σύμφωνα με την ιστοσελίδα AMBER Alert της Νεβάδα.
Οι ειδοποιήσεις εκδίδονται πρώτα από τις αρχές επιβολής του νόμου προς τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους κρατικούς αξιωματούχους μεταφορών. Στη συνέχεια ενημερώνεται το NCMEC, το οποίο διανέμει εκ νέου τον συναγερμό στους δευτερεύοντες διανομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και οι οδικές πινακίδες. Από το 2013, τα μηνύματα αποστέλλονται σε τηλέφωνα μέσω του προγράμματος Wireless Emergency Alerts (WEA) και οι ειδοποιήσεις κοινοποιούνται επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω Facebook, Instagram και X.