Η σπάνια αναφορά περίπτωσης που δημοσιεύθηκε πριν από μερικά χρόνια στο ιατρικό περιοδικό JOS Case Reports περιέγραψε λεπτομερώς τις ανησυχητικές συνέπειες του να κρατάει κανείς το κεφάλι του σκυμμένο για ώρες συνεχόμενα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο ασθενής, ένας 25χρονος Ιάπωνας που περνούσε τον περισσότερο χρόνο του παίζοντας στο τηλέφωνό του, είχε αναπτύξει ένα μεγάλο εξόγκωμα στο πίσω μέρος του λαιμού του και δεν μπορούσε πλέον να σηκώσει το κεφάλι του χρησιμοποιώντας τους μύες του λαιμού του. Πριν ζητήσει ιατρική βοήθεια, ο άνδρας φέρεται να είχε βιώσει σοβαρούς πόνους στον αυχένα και δυσκολία στην κατάποση τροφής, γεγονός που τον έκανε να χάσει γρήγορα βάρος. Τελικά, ο αυχένας του έγινε αδύναμος λόγω της αφύσικης θέσης που τον έκανε να μην μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του.
Οι Ιάπωνες γιατροί σημείωσαν ότι ο ασθενής ήταν ένα πολύ δραστήριο παιδί, αλλά όλα άλλαξαν κατά την εφηβεία του, όταν έγινε στόχος «σοβαρού εκφοβισμού» στο σχολείο, κάτι που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το σχολείο και να περάσει τις περισσότερες μέρες του κλειδωμένος στο δωμάτιό του μόνος του, παίζοντας στο τηλέφωνό του. Το να περνάει ώρες ολόκληρες με τον λαιμό του λυγισμένο για να κοιτάξει το τηλέφωνό του προκάλεσε ένα τεράστιο εξόγκωμα στο πίσω μέρος του λαιμού του.
Οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι οι σπόνδυλοι του λαιμού του είχαν παραμορφωθεί και εξαρθρωθεί, και είχε σχηματιστεί ουλώδης ιστός στην άνω σπονδυλική του στήλη.
Αρχικά, οι γιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πεσμένο κεφάλι του με κολάρα, αλλά αφού ο ασθενής παραπονέθηκε για μούδιασμα στον αυχένα του, αποφάσισαν να επιλέξουν μια άλλη λύση. Μέσα από μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων, αφαίρεσαν ένα μικρό μέρος των παραμορφωμένων σπονδύλων και του ουλώδους ιστού πριν εισάγουν βίδες και μεταλλικές ράβδους στα οστά του αυχένα του για να διορθώσουν τη στάση του.
Έξι μήνες μετά την υποβολή του ασθενούς στις χειρουργικές επεμβάσεις στον λαιμό, ο ασθενής μπόρεσε εύκολα να σηκώσει το κεφάλι του και να το διατηρήσει σε σωστή θέση. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε επόμενη επανεξέταση, ένα χρόνο μετά τις επεμβάσεις. Οι γιατροί χρησιμοποίησαν αυτή την ακραία περίπτωση ως προειδοποίηση για τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης smartphone, ειδικά μεταξύ των νέων.
Το σύνδρομο πτώσης κεφαλής είναι μια σπάνια ιατρική πάθηση που συνήθως σχετίζεται με νευρομυϊκές παθήσεις, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης που προκαλούνται από το κράτημα του αυχένα κάμπτοντας τον σε αφύσικες θέσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα.