Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα – Η επαφή με τις ψυχές των νεκρών

Το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα ήταν ένας τόπος όπου οι αρχαίοι Έλληνες επικοινωνούσαν με τις ψυχές των νεκρών μέσα από περίπλοκες τελετουργικές διαδικασίες
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, του Νομού Πρεβέζης, στο σημείο όπου κατά τον Όμηρο «έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών».

Το Νεκρομαντείο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων.

Ο Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει αναλυτικά την περιοχή κατά την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη. Μετά την αποξήρανση της λίμνης Αχερουσίας τη δεκαετία του 50, η όλη γεωγραφία της περιοχής έχει αλλάξει και το μόνο που παραμένει είναι η ήρεμη συμβολή Αχέροντα και Βωβού ποταμού στην πεδιάδα, λίγα μέτρα κοντά στό λόφο του Νεκρομαντείου.

Η πρώτη λειτουργία και κατασκευή του Νεκρομαντείου ανάγεται στούς Μυκηναϊκούς χρόνους (1200 πΧ), όμως πολλά από τα σημερινά ερείπια φαίνεται να είναι Ελληνιστικής Εποχής (323 πΧ και μετά).

Η λειτουργία του Νεκρομαντείου του Αχέροντα

Στο Νεκρομαντείο Αχέροντα για να έχει ο επισκέπτης επαφή με τις ψυχές των νεκρών, έπρεπε να τελέσει προσφορές και να τη βγάλει από τη λήθη δίνοντάς της να πιει αίμα. Πέραν αυτού έπρεπε να υποβληθεί σε πολυήμερη δοκιμασία ψυχικού και σωματικού καθαρμού.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Ομήρου σύμφωνα με την οποία η μάνα του Οδυσσέα δεν τον αναγνώρισε παρά μόνο όταν ήπιε από το αίμα της προσφοράς. Οι ψυχές θεωρούνταν άυλες σαν σκιές. Τα «είδωλα» των ψυχών τα ανέβαζαν οι ιερείς με σιδερένιους μοχλούς , με γρανάζια και καστανιέτες από την υπόγεια αίθουσα. Στο τέλος οι πιστοί αποχωρούσαν από άλλη έξοδο ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τους επόμενους επισκέπτες εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μυστικότητα. Η οποιαδήποτε μαρτυρία του χρησμού αποτελούσε βλασφημία και οδηγούσε ακόμα και σε θάνατο.

Η όλη διαδικασία είχε ως εξής (οι αριθμοί αντιστοιχούν στο κάτω σχεδιάγραμμα):

Μόλις ο επισκέπτης διέσχιζε την είσοδο του νεκρομαντείου βρισκόταν στην υπαίθρια αυλή (1). Οι ιερείς τον υποδέχονταν και τον οδηγούσαν στα δωμάτια υποδοχής (2) που βρισκόταν δίπλα. Εκεί υπήρχαν και άλλα δωμάτια τα οποία ήταν βοηθητικοί χώροι ή χώροι προσωπικού (2).

Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι ιερείς του νεκρομαντείου ήταν να πάρουν πληροφορίες για το λόγο της επίσκεψης, την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση του επισκέπτη και στη συνέχεια τον οδηγούσαν στο νότιο τμήμα της αυλής όπου βρισκόταν τα δωμάτια παραμονής και προδιαίτησης (3). Εκεί παρέμειναν οι επισκέπτες για να προετοιμαστούν για τη δοκιμασία που θα ακολουθούσαν.

Μετά την προετοιμασία τους, ο ιερέας τούς οδηγούσε μέσα από τις δύο πύλες (4) & (5) στα υπνοδωμάτια (6). Εδώ οι επισκέπτες υποβάλλονταν σε ειδική δίαιτα με κουκιά, χοιρινό λίπος και όστρακα, ουσίες που προκαλούσαν αναστάτωση στον οργανισμό τους. Όταν έκρινε ο ιερέας ότι κάποιος ήταν έτοιμος, τον οδηγούσε στον ανατολικό διάδρομο μέσα από την τρίτη πύλη (8).

Πριν από αυτό όμως επισκεπτόταν το λουτρό (7) όπου έριχνε μια αναθηματική πέτρα δεξιά του για να εξορκίσει το κακό και έπλενε τα χέρια του στο λουτήρα (ένα πιθάρι με νερό). Μετά το πλύσιμο των χεριών ο επισκέπτης οδηγούνταν στο τελευταίο βόρειο δωμάτιο παραμονής (9) για άγνωστο χρονικό διάστημα όπου η δίαιτα ήταν αυστηρότερη και με τις συνεχείς προσευχές αλλά και τις διηγήσεις του ιερέα μέσα στο σκοτάδι, οι αισθήσεις άρχισαν να υπολειτουργούν οδηγώντας τον σε μια κατάσταση παραισθήσεων.

Τελικά με οδηγό τον ιερέα, ο επισκέπτης έβγαινε στον ανατολικό διάδρομο (10) όπου θυσίαζε ένα ζώο (συνήθως πρόβατο) και κατευθύνονταν στην πύλη (11) του νότιου διαδρόμου. Ο νότιος διάδρομος (12) ήταν δαιδαλώδης σαν λαβύρινθος με τρεις τοξωτές πύλες (Πύλες του Άδη) που είχαν σιδερένιες πόρτες με καρφιά ώστε να ενισχύει την αίσθηση του κάτω κόσμου. Εδώ πρόσφεραν στους θεούς άλευρα (άλφιτα) μέσα σε πήλινες λεκάνες που τις έσπαζαν επιτόπου.

Η τελευταία πύλη ήταν η είσοδος του ιερού (13) επίσης σιδερόφρακτη και οδηγούσε στην κεντρική αίθουσα του ιερού (14), μιά αίθουσα μεγέθους 15 Χ 4,25 μ. δεξιά και αριστερά της οποίας υπήρχαν από τρία δωμάτια τα οποία ήταν αποθηκευτικοί χώροι (15) για δημητριακά και προσφορές των επισκεπτών. Εδώ στην κεντρική αίθουσα (14) γινόταν οι «χοές» δηλ. προσφορές σε υγρή μορφή, όπως γάλα, μέλι, κρασί και αίμα θυσιασμένων ζώων, που χύνονταν στο πλακόστρωτο δάπεδο για να εξευμενίσουν τους θεούς του κάτω κόσμου. Μετά από αυτό, σ’ αυτό το χώρο εμφανιζόταν και οι «σκιές» των νεκρών και μιλούσαν στον επισκέπτη.

Στο τέλος ο επισκέπτης οδηγούνταν στην έξοδο (16) του ανατολικού διαδρόμου για να μη συναντηθεί με τους άλλους που ακόμα προετοιμαζόταν. Δεν έπρεπε να πει σε κανέναν τι είδε και τι έζησε γιατί θεωρούνταν βλασφημία. [2]

Ανασκαφές και Κινητά ευρήματα

Τα αρχαιότερα ευρήματα του Νεκρομαντείου, ανάγονται στη μυκηναϊκή εποχή (14ος -13ος αι.π.Χ.) κατά την οποία χρονολογούνται και τρεις παιδικοί τάφοι με ελάχιστα ευρήματα. Όστρακα αγγείων και πήλινα είδωλα που βρέθηκαν δυτικά του λόφου ανάγονται στα μέσα του 7ου αι.π.Χ. ενώ τα λείψανα του Νεκρομαντείου που σώζονται τοποθετούνται στην ελληνιστική περίοδο.

Το κύριο τμήμα του ιερού χρονολογείται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους (τέλη 4ου –αρχές 3ου αι.π.Χ.) Το 167 π.Χ. πυρπολήθηκε από τους Ρωμαίους και έπαυσε η λειτουργία του για να κατοικηθεί ξανά τον 1ο αι.π.Χ. Τον 18ο αι.μ.Χ. oικοδομήθηκε στο χώρο η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου η οποία σώζεται μέχρι σήμερα με το αντίστοιχο νεκροταφείο.

Στο χώρο βρέθηκαν επίσης εκατοντάδες αγγεία που περιείχαν προσφορές, λυχνάρια και μικρότερα αγγεία διακοσμημένα με το ρυθμό «δυτικής κλιτύος». Στις αποθήκες βρέθηκαν μυλόπετρες, θαλασσινά όστρεα, γεωργικά και οικοδομικά εργαλεία και ειδώλια της Περσεφόνης και του Κέρβερου.

Η Αρχαιολογική Εταιρία διενήργησε ανασκαφές στο χώρο του Νεκρομαντείου τα έτη 1958-1964 και 1976-1977 υπό τον καθηγητή αρχαιολογίας Σωτήριο Δάκαρη ύστερα από παρότρυνση του δάσκαλου Σπύρου Γ. Μουσελίμη. Όλα τα κινητά αρχαιολογικά ευρήματα του Νεκρομαντείου εκτίθενται στό Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η ακουστική του χώρου της υπόγειας αίθουσας. Επ’ αυτού εκπονήθηκε μια μελέτη από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Εργαστηρίου Ακουστικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Καραμπατζάκη και Βασίλη Ζαφρανά,η οποία διήρκεσε 12 έτη και παρουσιάστηκε σε συνέδριο στην Ιταλία.

Σύμφωνα με αυτήν,στην υπόγεια αίθουσα βασιλεύει απόλυτη ησυχία και ταυτόχρονα ο χρόνος αντήχησης του χώρου είναι εξαιρετικά χαμηλός. Οι κ.κ. Καραμπατζάκης και Ζοφρανάς χρειάστηκαν αλλεπάλληλες μετρήσεις και διαφορετικά και εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, για να επιβεβαιώσουν αυτό το φαινόμενο. Η παρατήρηση των τόξων, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του χρόνου αντήχησης και του θορύβου βάθους, οδήγησαν τους δύο ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο χώρος ήταν συνειδητά κατασκευασμένος, ώστε να δημιουργεί στον επισκέπτη του έντονα ψυχοακουστικά φαινόμενα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ακουστικές τιμές, πλησιάζουν την ακουστικότητα που υπάρχει στους ανηχοϊκούς θαλάμους (σύγχρονα εργαστήρια ακουστικής).


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σωτήρης Καλυβάτσης για τη δίκη Παπαγιάννη – Παυλίδου: «Η Σοφία ήταν πεσμένη κάτω και ούρλιαζε, ο Μάνος εξαφρενισμένος σαν λυσσασμένο θηρίο»

Ζαχαράκη: Καμία υπαναχώρηση για την αξιολόγηση – 10.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών εντός του καλοκαιριού

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα – Η επαφή με τις ψυχές των νεκρών

Βίντεο: Οι τελευταίες αιχμάλωτες όρκες της Γαλλίας περιφέρονται σε εγκαταλελειμμένο θαλάσσιο πάρκο – Εικόνες ντροπής

Υποβλήθηκε στην Κομισιόν η πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Eurovision 2025: Ο Χάρης Βαρθακούρης αποκαλύπτει για ήττα της Κύπρου – «Ήταν καταδικασμένη»

Eurovision 2025: Σάλος με την εκπρόσωπο της Αλβανίας – Η χειρονομία της στην κάμερα μετά την πρόκριση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση για τον Γενικό Δείκτη – Αρνητικά πρόσημα και στην Ευρώπη

Τραυματίστηκε τουρίστας από πέτρα στο φαράγγι της Σαμαριάς – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ιάπωνες καμικάζι: Οι αδίστακτοι πρωτοπόροι της αυτοθυσίας

Χριστοφόρου για Eurovision και Σάττι: «Αρνούμαι να σχολιάσω ζήτημα του Ισραήλ, σύντομα θα απαιτείς να επιλύσουμε και το Κυπριακό»

Τραυματίστηκε τουρίστας από πέτρα στο φαράγγι της Σαμαριάς – Μετεφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ο Λιονέλ Μέσι εξερράγη κατά διαιτητή μετά το νέο σκόνταμμα της Ίντερ Μαϊάμι

ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από αύριο οι αιτήσεις για τα 70.000 vouchers – Όλες οι λεπτομέρειες

Αυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία στον κόκκινο πλανήτη – ΦΩΤΟ

00:00 / 00:00

Η ιστορία πίσω από τον θρύλο του καταραμένου κάστρου όπου όποιος κοιμάται… πεθαίνει...

Λίγο έξω από την Τεργέστη της Αυστρίας, το κάστρο του Μιραμάρε στέκει ακόμα περήφανο, σαν καινούργιο, κάνοντάς σε να ονειρεύεσαι παραμύθια για πρίγκιπες και...

«Απόρρητη επαφή» με «εξωγήινα όντα» – Τι σχεδιάζουν ενώ ο πλανήτης «φλέγεται»;

Το άρθρο αναφέρεται σε νέα έγγραφα που αποκαλύπτουν μια υποτιθέμενη μυστική συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και εξωγήινων πριν από 60 χρόνια. Σύμφωνα με...

Πώς γεννήθηκε η θρυλική φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» στο μακρινό 1920

Η φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» προήλθε από την προεκλογική εκστρατεία της «Ηνωμένης Αντιπολίτευσης» το 1920, η οποία επιδίωκε την επιστροφή του βασιλιά...

Πού κρύβεται η μυθική «Κόκκινη Μηλιά»;

Το άρθρο εξετάζει τον μύθο της «Κόκκινης Μηλιάς», μια μυθολογική τοποθεσία που συνδέεται με την επανάκτηση της Κωνσταντινούπολης και την ιδεολογία της «Μεγάλης Ιδέας»...

Τι αποκαλύπτεται για την ελίτ φρουρά του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το άρθρο αναφέρεται στους σωματοφύλακες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συγκεκριμένα στους Πευκέστα, Λεοννάτα και Αβρέα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην οχυρή πόλη των Μαλλών...

Αποκαλύφθηκε η μυστηριώδης σπηλιά στον ποταμό Νέδα όπου οι αρχαίοι λάτρευαν τη θεά...

Στην αρχαία Αρκαδία, κοντά στον ποταμό Νέδα, βρίσκεται ένα απόμακρο σπήλαιο που υπηρέτησε ως ιερό της θεάς Ευρυνόμη, η οποία σύμφωνα με τον μύθο...

Αποκαλύφθηκε επιτέλους η μορφή του «Τζακ του Αντεροβγάλτη» – Δείτε την εικόνα-σοκ

Ανατριχιαστική αποκάλυψη για τον «Τζακ του Αντεροβγάλτη» προήλθε από την αστυνομία, η οποία εντόπισε το πρόσωπο του διαβόητου δολοφόνου χαραγμένο στη λαβή ενός μπαστουνιού,...

Τζον Ντίλιγκερ 1903-1934: Ο θρυλικός “εχθρός Νο1” που τρομοκράτησε την Αμερική

Ο Τζον Ντίλιγκερ, γεννημένος το 1903 στην Ιντιάνα, αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο διαβόητους κακοποιούς της εποχής του, με το FBI να τον...

O μονάρχης που χάρισε την ταυτότητά του στο Bluetooth

Ο βασιλιάς Harald "Bluetooth" Gormsson, ένας από τους τελευταίους βασιλιάδες των Βίκινγκς, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης περισσότερα από 1.000 χρόνια μετά τον...

Επιστήμονες εντόπισαν προϊστορικό θαλάσσιο τέρας με τρία μάτια και φονικά δόντια

Ερευνητές από το Μουσείο Μανιτόμπα και το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο ανακάλυψαν ένα προϊστορικό θαλάσσιο πλάσμα, το Mosura fentoni, στο κοίτασμα Burgess Shale, που...

Ο θρυλικός μπακάλης της Ηπείρου που βάφτισε διάσημη γειτονιά της Αθήνας

Η περιοχή των Εξαρχείων στην Αθήνα οφείλει το όνομά της στον Βασίλειο Έξαρχο, έναν μπακάλη από την Ήπειρο που εγκαταστάθηκε εκεί στα τέλη του...

Άφωνοι οι επιστήμονες με το Capacabra! Το περίεργο μουμιοποιημένο πλάσμα με “ανθρώπινα χέρια”

Ένα μυστηριώδες πλάσμα με ανθρώπινα χέρια που βρέθηκε μουμιοποιημένο σε ένα ιστορικό κτίριο ερευνάται από επιστήμονες - και κανείς δεν είναι σίγουρος τι είναι.Η...

Ο Τζο Ρόγκαν αποκαλύπτει μυστική φυλή Γιγάντων που κρύβεται στη Γη – “Οι...

Στο πρόσφατο επεισόδιο του podcast του Τζο Ρόγκαν, ο παρουσιαστής εξέφρασε την άποψη ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αποτρέψουν την αποκάλυψη της ύπαρξης...

Έρχεται: Μεγάλη εταιρεία αναπτύσσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή!

Κατασκευαστής iPhone συνεργάζεται με την startup Synchron σε νέες διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή για να βοηθήσει άτομα με αναπηρίες.Η Apple βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης διεπαφών...

Οκτώ εκπληκτικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων που επιβιώνουν ακόμα

Το άρθρο εξερευνά οκτώ σημαντικές αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις που συνεχίζουν να επηρεάζουν τη σύγχρονη ζωή. Αναφέρεται στο ξυπνητήρι, που επινοήθηκε από τον Κτησίβιο, στις...

Αυτό το δημοφιλές φαγητό που λατρεύεις το απολάμβαναν και οι αρχαίοι Έλληνες πριν από τουλάχιστον 3.500 χρόνια

Σύμφωνα με πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Σαντορίνη, οι Αρχαίοι Έλληνες φαίνεται ότι απολάμβαναν σουβλάκια πριν από τουλάχιστον 3.500 χρόνια. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κρατευτές, εργαλεία που...

Η NASA αποκαλύπτει νέους διαστημικούς ήχους από μαύρες τρύπες

Η NASA παρουσίασε τρεις νέους διαστημικούς ήχους με τη βοήθεια του Παρατηρητηρίου ακτίνων Χ Chandra, του Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb και του Imaging X-ray...

«Τα Ίχνη τoυ Διαβόλoυ»: Τo απόκoσμo φαινόμενo πoυ δε βρήκε πoτέ την εξήγησή τoυ

Γυρνώντας πiσω στo 1855, στo παγωμένo Ντέβoν της νoτιoανατoλικής Aγγλiας, θα συναντήσει κανεiς τo πιo ανατριχιαστικo, απoκoσμo και ανεξήγητo φαινoμενo τoυ κoσμoυ: Τα iχνη...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Ο κρεοπώλης του 1920 που πουλούσε ανθρώπινο κρέας από σκοτωμένα έφηβα αγόρια

Ο Φριτζ Χάαρμαν επί έξι χρόνια, χρησιμοποιούσε τη θέση...

Απόστολος Γκλέτσος: Αποκαλύπτεται η γυναίκα που του χάρισε την μοναχοκόρη του

Ο Απόστολος Γκλέτσος γιορτάζει τα 23α γενέθλια της κόρης...

Phancon 2025: Η Ελλάδα άρπαξε το έπαθλο μέσα από τα χέρια της Τουρκίας –...

Η εκδήλωση Phancon 2025, που πραγματοποιήθηκε στην 117 Πτέρυγα...

Θεοφάνους: Σάλος μετά την ανάρτησή του για την Klavdia – «Με ειλικρίνεια το έγραψα...

Ο Γιώργος Θεοφάνους, μέσω βίντεο στο Instagram, αποκάλυψε ότι...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα – Η επαφή με τις ψυχές των νεκρών

Το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος,...

Βίντεο: Οι τελευταίες αιχμάλωτες όρκες της Γαλλίας περιφέρονται σε εγκαταλελειμμένο θαλάσσιο πάρκο – Εικόνες ντροπής

Υπό αβέβαιες και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης εξακολουθούν να...

Υποβλήθηκε στην Κομισιόν η πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Υποβλήθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και...

Eurovision 2025: Ο Χάρης Βαρθακούρης αποκαλύπτει για ήττα της Κύπρου – «Ήταν καταδικασμένη»

Ο Χάρης Βαρθακούρης σχολίασε την ήττα της Κύπρου στον...

Eurovision 2025: Σάλος με την εκπρόσωπο της Αλβανίας – Η χειρονομία της στην κάμερα μετά την πρόκριση

Την Τρίτη 13/5 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση για τον Γενικό Δείκτη – Αρνητικά πρόσημα και στην Ευρώπη

Ήπια πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα (15.5.2025) κατά την έναρξη...

Τραυματίστηκε τουρίστας από πέτρα στο φαράγγι της Σαμαριάς – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο Χανίων με τραύμα στο κεφάλι μεταφέρεται ένας...

Ιάπωνες καμικάζι: Οι αδίστακτοι πρωτοπόροι της αυτοθυσίας

Το άρθρο αναλύει την ιστορία των Ιαπώνων καμικάζι, οι...

Τραυματίστηκε τουρίστας από πέτρα στο φαράγγι της Σαμαριάς – Μετεφέρθηκε στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο Χανίων με τραύμα στο κεφάλι μεταφέρεται ένας...

Ο Λιονέλ Μέσι εξερράγη κατά διαιτητή μετά το νέο σκόνταμμα της Ίντερ Μαϊάμι

Ο Λιονέλ Μέσι εκνευρίστηκε με τον διαιτητή κατά τη...

Αυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία στον κόκκινο πλανήτη – ΦΩΤΟ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη Άρη, επιστήμονες...

Ο Άρης Μουγκοπέτρος τυφλώθηκε στο δεξί μάτι – Σπεύδει επειγόντως στο χειρουργείο

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, γνωστός δεξιοτέχνης του κλαρίνου, έχασε πλήρως...

Γραπτός ΑΣΕΠ: Αιτήσεις έως σήμερα (15/5) στις 8 το απόγευμα

Λήγει σήμερα, Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 στις 8 το...

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Αποκαλύπτουμε τον γοητευτικό της σύντροφο – Η απρόσμενη βραδινή τους εμφάνιση

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε μία σπάνια δημόσια εμφάνιση στο...

Το Skoda Fabia ξεπέρασε το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων οχημάτων

Η Skoda γιορτάζει την παραγωγή του 5 εκατομμυρίου Fabia,...

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Η πιλοτική εφαρμογή του tracker σε κάθε ασθενή – Πώς λειτουργεί το QR code

Αρχίζει σήμερα (15/5), στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού»,...

Bελόπουλος: Το πόρισμα Καρώνη είναι για γέλια και για κλάματα – Είναι «ναι μεν, αλλά»

«Είναι για γέλια και για κλάματα». Με αυτή την...

Γιώργος Λιάγκας: Επιτίθεται στον Απόστολο Λύτρα – «Η θεραπεία του αποτυγχάνει;»

Ο Γιώργος Λιάγκας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για...

Ιωάννα Τούνη: «Ατύχημα» για τον μικρό της γιο, Πάρη – «Ρε είμαστε καθόλου καλά;»

Η Ιωάννα Τούνη, μετά από αρκετές μέρες που έμεινε...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πετάει σήμερα για την Αμερική

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ,...

Απίστευτος Ιάπωνας έβαλε «μούτρα» BMW Z4 σε Toyota Supra

Για χρόνια, οι λάτρεις της Toyota αναρωτιόντουσαν αν θα...

Εκπληκτικός Ιάπωνας μεταμόρφωσε Toyota Supra με «πρόσωπο» BMW Z4

Ένας Ιάπωνας μηχανικός δημιούργησε μία εντυπωσιακή παραλλαγή της Toyota...

Ιωάννης Λύρας: Έκανε πρόταση στην σύντροφό του, Παναγιώτα Δρασιούδη

Ο διάσημος πλαστικός χειρούργος, Ιωάννης Λύρας, έκανε πρόταση γάμου...

Ο τιμωρός: Η ζωή της Εβίτας αλλάζει μια για πάντα

Η Εβίτα θα μάθει πως είναι έγκυος όπως θα...

Klavdia: «Λύγισε» στην κάμερα ο παππούς της – «Συγκινούμε που είναι τόσο μακριά, περιμένω να κερδίσει»

Στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα του Alpha παραχώρησαν...

Ο Αβονίγι της Νότιγχαμ Φόρεστ αφυπνίστηκε από το τεχνητό κώμα μετά από επέμβαση

Ευχάριστα νέα για τη Νότιγχαμ Φόρεστ και τον Ταϊβο...

Τραμπ: Οι ΗΠΑ στα πρόθυρα ιστορικής πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι οι...

Συναγερμός για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Οδηγείται επειγόντως στο χειρουργείο

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς...

Πολυζωγοπούλου & Λύτρας: Ενώπιον Εισαγγελέα Ανηλίκων για την 9χρονη κόρη τους – «Ξέσπασαν φωνές»

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου και ο Απόστολος Λύτρας εμφανίστηκαν στην...

Grand hotel: Ο Ρήγας φιλάει με πάθος την πεθερά του

Εξελίξεις που αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στο σίριαλ «Grand...

Παπαγεωργίου – Χριστοπούλου: Οι αποκαλύψεις των δικηγόρων τους στην κρίσιμη συνάντηση για τις συμβάσεις

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου και η Έλενα Χριστοπούλου συνεχίζουν τη...

Βαγγέλης Χαρισόπουλος αποκαλύπτει για Πάμε Δανάη: «Μου ψιθύρισε μοντέρ στο κυλικείο ότι κόβεται η εκπομπή»

Ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος, σε δηλώσεις του στην εκπομπή Breakfast...

AEK – Ολυμπιακός: Σοκ με απουσία Κουζμίνσκας στο μεγάλο ντέρμπι των «κιτρινόμαυρων»

Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στη «Sunel Arena»...

Λυκοσούρα: Η αρχαιότερη πόλη του πλανήτη είναι ελληνική και κρύβεται στην Πελοπόννησο (φωτό-βίντεο)

Η Λυκοσούρα, μια αρχαία πόλη στην Πελοπόννησο, θεωρείται η...

Ο Μπράντον Τόμας του ΠΑΟΚ έγινε πατέρας

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής του...

Η Nissan αναβιώνει το θρυλικό Micra με V6 κινητήρα

Η Nissan ανακοινώνει την επαναφορά του εμβληματικού Micra 350SR,...

Ρία Ελληνίδου: «Γαμπρός πάνω στη σούρα κατηγόρησε τον κουμπάρο για σχέση με τη γυναίκα του»

Η Ρία Ελληνίδου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Happy Day...

Βιομηχανία τροφίμων και ποτών: Η ώθηση της παραγωγής κλειδί για την άνθηση της χώρας

Η φετινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων...

ΑΣΕΠ 2Κ/2025: Από σήμερα οι αιτήσεις για μόνιμες προσλήψεις

Ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 στις 8 το...

Η γη της ελιάς: Η Κούλα παίρνει την περιουσία της Αρετής

Η Βασιλική θα μάθει στα επόμενα επεισόδια της σειράς...

Δαίδαλος: Ο θρυλικός μεγαλοφυής δημιουργός της Αρχαίας Ελλάδας

Ο Δαίδαλος, ο μεγαλύτερος εφευρέτης της αρχαίας Ελλάδας, ήταν...

Γκουρούσης: Καταγγέλλει την Παυλίδου – «Εκσφενδόνιζε μπότες στα κεφάλια των ανθρώπων! Είναι οικονομικό το θέμα, απαιτεί 80.000 ευρώ!»

Ο θεατρικός παραγωγός Βασίλης Γκουρούσης, μάρτυρας στην επικείμενη δίκη...

Ευγενία Σαμαρά για Καλύβα-Λιάγκα: «Με σοκάρει τόσο πολύ! Όταν ανοίγουμε το στόμα μας…»

Στην κάμερα της εκπομπής Breakfast@Star του Star παραχώρησε δηλώσεις...

Αποκάλυψη: Συνάντηση Φάμελλου – Χαρίτση με επίκεντρο κρίσιμες πρωτοβουλίες για τα Τέμπη

Στην επικείμενη συνάντηση του προεδρεύοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου,...

Χάος στις φοιτητικές εκλογές: Νίκη διεκδικεί η ΔΑΠ – «Πρωτιά» υποστηρίζει η Πανσπουδαστική

Στις φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν πρόσφατα, οι παρατάξεις ΔΑΠ-ΝΔΦΚ...