Η Σιγκαπούρη επενδύει στην ανάπτυξη και χρήση ρομποτικών σκύλων για τη φύλαξη και την επιτήρηση της πόλης, με τον αριθμό των εταιρειών ρομποτικής να έχει αυξηθεί από 200 σε πάνω από 300 μέσα σε ένα χρόνο. Τα ρομπότ αυτά αναλαμβάνουν ποικίλους ρόλους, όπως η καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης, η περιπολία σε εργοτάξια και η παρακολούθηση δημόσιων χώρων.
Η τεχνολογία τους, που περιλαμβάνει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, βελτιώνει την αυτονομία και την ικανότητά τους να λειτουργούν σε σύνθετα περιβάλλοντα. Η χρήση τους επεκτείνεται σε τομείς όπως η ασφάλεια και η κοινωνική στήριξη, καθιστώντας τα ρομποτικά σκυλιά μια καινοτόμο λύση για τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης.
Πιο αναλυτικά
Τα σκυλιά-ρομπότ χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε διάφορους ρόλους σε μια από τις πλουσιότερες οικονομίες της Ασίας, τη Σιγκαπούρη.
Οι αρμοδιότητες των τετράποδων περιλαμβάνουν τη φύλαξη σταθμών λεωφορείων, την καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης, την περιπολία σε εργοτάξια και την παροχή βοήθειας σε κοινωνικές υπηρεσίες.
Ο αριθμός των εταιρειών που σχετίζονται με τη ρομποτική και παρακολουθούνται σε εθνικό επίπεδο έχει αυξηθεί σε πάνω από 300, από 200 το 2023, γεγονός που υποδηλώνει ταχεία ανάπτυξη στον τομέα, σύμφωνα με ένα μέσο ενημέρωσης της Σιγκαπούρης.
Με περισσότερους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από την Κίνα, να εισέρχονται στην αγορά, τα ρομποτικά σκυλιά είναι πλέον διαθέσιμα για μόλις 2.700 δολάρια ΗΠΑ (3.500 δολάρια Σιγκαπούρης), συμβάλλοντας στην αυξανόμενη δημοτικότητά τους.
Τον Μάρτιο, η κινεζική εταιρεία Deep Robotics παρουσίασε μια πλοήγηση με ένα άγγιγμα για ρομποτικά σκυλιά, βελτιώνοντας τον έλεγχο και την αυτονομία των χρηστών σε πραγματικά, πολύπλοκα περιβάλλοντα.
Η άνοδος των ρομποτικών σκύλων
Η χρήση τετράποδων ρομπότ έχει αυξηθεί παγκοσμίως, με εφαρμογές στην επιβολή του νόμου, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η Σιγκαπούρη χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο ρομποτικά σκυλιά για υπόγεια συντήρηση, παρακολούθηση εργοταξίων και κοινωνικών υπηρεσιών.
Ένα ρομποτικό σκυλί χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στο πάρκο Bishan-Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης για την προώθηση της ασφαλούς αποστασιοποίησης. Πιο πρόσφατα, ένα ρομποτικό σκυλί εθεάθη να συνοδεύει έναν πολιτικό υποψήφιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αναφέρουν οι The Straits Times ( TST ).
Ο τομέας της ρομποτικής στη Σιγκαπούρη γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη, με περισσότερες εταιρείες να χρησιμοποιούν ρομποτικά σκυλιά, ιδίως για εργασίες επιτήρησης και επιθεώρησης. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ρομποτικής (NRP), το οποίο υποστηρίζει την ανάπτυξη του κλάδου για την ενίσχυση της αποδοτικότητας, παρακολουθεί πλέον πάνω από 300 εταιρείες που σχετίζονται με τη ρομποτική, από περίπου 200 το 2023.
Ενώ το Εθνικό Πρόγραμμα Ρομποτικής (NRP) δεν παρακολουθεί τον ακριβή αριθμό των ρομποτικών σκύλων που χρησιμοποιούνται, τα ρομπότ με πόδια παρουσιάζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον λόγω της ανώτερης κινητικότητας και προσαρμοστικότητάς τους σε ποικίλα περιβάλλοντα, όπως σκάλες και υπαίθριο έδαφος, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τροχοφόρα ρομπότ, αναφέρει το TST.
Βοηθοί ρομπότ στην πόλη
Σκύλοι-ρομπότ δοκιμάζονται στη Σιγκαπούρη για διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων-οδηγών για άτομα με προβλήματα όρασης. Αυτά τα τετράποδα ρομπότ, που αναπτύχθηκαν από ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, θεωρούνται μια πιο προσιτή εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς σκύλους-οδηγούς, οι οποίοι είναι δαπανηροί και περιορισμένοι σε αριθμό.
Τα ρομπότ διαθέτουν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης εικόνας για να ανταποκρίνονται σε σύνθετες εντολές και να πλοηγούνται σε ποικίλα περιβάλλοντα. Δοκιμές σε χρήστες με προβλήματα όρασης έχουν δείξει την ικανότητά τους να χειρίζονται σκαλοπάτια και ανώμαλο έδαφος. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας σε συγκοινωνιακούς κόμβους και πάρκα.
Σύμφωνα με την TST, αυτά τα τετράποδα ρομπότ χρησιμοποιούνται επίσης σε ρόλους ασφαλείας. Ένα από αυτά περιπολεί την περίμετρο του Σταθμού Λεωφορείων Seletar από τα τέλη του 2024, χρησιμοποιώντας κάμερες, θερμική απεικόνιση και αισθητήρες για την ανίχνευση εισβολών ή παραβιάσεων. Η απομακρυσμένη παρακολούθηση επιτρέπει στις ομάδες ασφαλείας να επιβλέπουν τις λειτουργίες σε πραγματικό χρόνο. Στο Σταθμό MRT Sengkang, ένα παρόμοιο ρομπότ επιθεωρεί τα κάτω μέρη των τρένων για προβλήματα συντήρησης, όπως χαλαρά πάνελ και διαρροές.
Σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, τετράποδα ρομπότ υποστηρίζουν τους ανθρώπινους επιθεωρητές. Το ένα χρησιμοποιείται σε υπόγειες σήραγγες για τον εντοπισμό δομικών προβλημάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο για το προσωπικό. Αυτά τα ρομπότ χρησιμοποιούνται επίσης σε έργα κοινωνικής στέγασης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των κλιμακοστασίων, σαρώνοντας για ασυνέπειες στο ύψος και το βάθος.
Η τεχνολογία, η οποία εισήχθη τοπικά το 2020, όταν τα ρομποτικά σκυλιά βοήθησαν στην επιβολή των μέτρων για την COVID-19 σε πάρκα και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, συνεχίζει να εξελίσσεται, αναφέρει το TST. Με την επέκταση της χρήσης της στις κοινωνικές υπηρεσίες, την επιθεώρηση υποδομών και την ασφάλεια, τα ρομποτικά σκυλιά γίνονται μια πρακτική λύση σε τομείς που επωφελούνται από την κινητικότητα, την αντοχή και τις δυνατότητες αισθητήρων.