Μια νέα έρευνα στα αρχαιότερα ξύλινα δόρατα στον κόσμο, που ανακαλύφθηκαν στο Schöningen της Γερμανίας, αποκαλύπτει δύο άγνωστες ικανότητες των Νεάντερταλ. Τα δόρατα, ηλικίας 200.000 ετών, αποδεικνύουν ότι οι Νεάντερταλ κατασκεύαζαν περίτεχνα όπλα και είχαν ανεπτυγμένες ικανότητες επικοινωνίας, κάτι που ανατρέπει την προηγούμενη αντίληψη ότι ήταν αντικοινωνικοί και κυνηγούσαν μεμονωμένα θηράματα.
Αντίθετα, φαίνεται ότι κυνηγούσαν ομαδικά, χρησιμοποιώντας στρατηγικές συνεργασίας για να εγκλωβίζουν και να εξοντώνουν κοπάδια άγριων αλόγων. Η ανακάλυψη αυτή ρίχνει νέο φως στον τρόπο ζωής και τις ικανότητες των Νεάντερταλ, προσδιορίζοντας τους ως πιο εξελιγμένους από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Πιο αναλυτικά
Μια νέα έρευνα που έγινε στα αρχαιότερα ξύλινα δόρατα στον κόσμο αποκάλυψε δύο άγνωστες ικανότητες των Νεάντερταλ.
Η ιστοσελίδα Interesting Engineering έγραψε ότι τα δόρατα ανακαλύφθηκαν πριν από δεκαετίες στον αρχαιολογικό χώρο Schöningen στη Γερμανία.
Μέχρι και πρόσφατα, οι επιστήμονες απέδιδαν τη δημιουργία τους στον Homo heidelbergensis που έζησε πριν 400.000 χρόνια ένα είδος ανθρωποειδών που θεωρείται ο τελευταίος κοινός πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ.
Ωστόσο, νέα ανάλυση στα δόρατα αποκάλυψε ότι είναι ηλικίας 200.000 ετών, δηλαδή ανήκαν σε Νεάντερταλ. Ταυτόχρονα, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο ανακαλύφθηκε μια αρχαία λίμνη και γύρω είχε υπολείμματα άγριων αλόγων, που είχαν υπάρξει θύματα κυνηγιού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανακάλυψη ανατρέπει για τρεις λόγους όσα ξέραμε για τους Νεάντερταλ. Πρώτον, αποτελεί το αρχαιότερο εύρημα των Νεάντερταλ που δίνει στοιχεία για τον τρόπο ζωής τους, καθώς τα υπόλοιπα χρονολογούνται 60.000 με 40.000 χρόνια πριν, λίγο καιρό πριν εξαφανιστούν.
Έπειτα, αποκαλύπτει δύο άγνωστες ικανότητες τους. Η πρώτη είναι ότι κατασκεύαζαν περίτεχνα όπλα, ικανότητα που μέχρι πρότινος αποδίδονταν μόνο στον Homo sapiens, με αποτέλεσμα να θεωρείται και ένας από τους βασικούς λόγους που κυριάρχησε έναντι των Νεάντερταλ.
Επίσης, η δεύτερη ικανότητα είναι εκείνη της επικοινωνίας. Με βάση όσα είναι γνωστά, οι Νεάντερταλ θεωρούνται ιδιαίτερα αντικοινωνικοί, ακόμα και εντός της φυλής τους. Ταυτόχρονα, το κυνήγι θεωρητικά διεξάγονταν με τον εξής τρόπο. Εντόπιζαν ένα αδύναμο και μεγάλο ζώο, το περικύκλωναν και με μεγάλα δόρατα το χτυπούσαν από παντού, με τους πιο δυνατούς σωματικά Νεάντερταλ να έχουν το πρώτο λόγο στα χτυπήματα.
Η ανακάλυψη όμως, ανατρέπει το παραπάνω.
Το Interesting Engineering έγραψε ότι οι Νεάντερταλ φαίνεται πως είχαν ανεπτυγμένους κώδικες επικοινωνίας, ειδικά στο κυνήγι. Παράλληλα, δεν κυνηγούσαν μεμονωμένα θηράματα, αλλά ολόκληρα κοπάδια.
Παραδείγματος χάριν, στη λίμνη που εντοπίστηκε στο Schöningen φάνηκε το εξής. Το σημείο πιθανώς λειτουργούσε ως αδιέξοδο και εκεί εγκλώβιζαν κοπάδια που κυνηγούσαν -στη προκειμένη τα θηράματα ήταν άγρια άλογα-.
Εφόσον, περικύκλωναν το σημείο, τα σκότωναν σιγά, σιγά με τρόπο που δεν θα ρίσκαραν τη σωματική τους ακεραιότητα, καθώς εκείνη την εποχή ένα απλό τραύμα μπορούσε να στοιχήσει τη ζωή σε κάποιον.
«Για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο επιτυχίας, οι κυνηγετικές εξορμήσεις πρέπει να ήταν εξ ολοκλήρου συνεργατικές και στηριζόμενες σε ομαδικές προσπάθειες με την κατάλληλη επικοινωνία. Μέχρι πρότινος δεν θεωρούσαμε ικανούς τους Νεάντερταλ σε τέτοιο βαθμό, αλλά το άκρως αντίθετο», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.