Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tarleton State στο Τέξας αποκαλύπτει ότι τα εκχυλίσματα μπάμιας και τριγωνέλλας (fenugreek) μπορούν να αφαιρέσουν έως και 90% των μικροπλαστικών από διάφορες πηγές νερού, όπως οι ωκεανοί και τα υπόγεια ύδατα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα φυτικά πολυμερή κολλούν στα μικροπλαστικά και διευκολύνουν τον διαχωρισμό τους από το νερό, προσφέροντας μια βιοδιασπώμενη και μη τοξική εναλλακτική λύση σε υπάρχουσες μεθόδους καθαρισμού, οι οποίες μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες.
Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία από την παρουσία μικροπλαστικών στο πόσιμο νερό.
Πιο αναλυτικά
Ερευνητές από το Τέξας πρότειναν το 2022 τη χρήση αυτών των κολλωδών φυσικών πολυμερών για τον καθαρισμό του νερού. Τώρα, διαπίστωσαν ότι τα εκχυλίσματα μπάμιας και τριγωνέλλας προσέλκυσαν και αφαίρεσαν έως και 90% των μικροπλαστικών από το νερό των ωκεανών, το γλυκό νερό και τα υπόγεια ύδατα.
Με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, ο Rajani Srinivasan και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Tarleton State διαπίστωσαν ότι τα φυτικά πολυμερή από μπάμιες, τριγωνέλλες και ταμάρινδο κολλάνε στα μικροπλαστικά, συσσωματώνονται και βυθίζονται για εύκολο διαχωρισμό από το νερό.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές δοκίμασαν τα φυτικά εκχυλίσματα σε πραγματικό νερό μολυσμένο με μικροπλαστικά. Συνέλεξαν δείγματα από υδάτινα σώματα γύρω από το Τέξας και τα έφεραν στο εργαστήριο. Η αποτελεσματικότητα της απομάκρυνσης των φυτικών εκχυλισμάτων άλλαζε ανάλογα με την αρχική πηγή νερού.
Η μπάμια είχε καλύτερα αποτελέσματα σε ωκεάνιο νερό (80%), η τριγωνέλλα σε υπόγεια νερά (80-90%) και ο συνδυασμός μπάμιας και τριγωνέλλας 1:1 σε γλυκό νερό (77%).
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα φυσικά πολυμερή είχαν διαφορετικές αποδόσεις επειδή κάθε δείγμα νερού είχε διαφορετικούς τύπους, μεγέθη και σχήματα μικροπλαστικών.
Το πολυακρυλαμίδιο, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα για την απομάκρυνση ρύπων κατά την επεξεργασία λυμάτων, έχει χαμηλή τοξικότητα, αλλά ο πρόδρομός του, το ακρυλαμίδιο, θεωρείται τοξικό . Τα εκχυλίσματα μπάμιας και τριγωνέλλας θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βιοδιασπώμενες και μη τοξικές εναλλακτικές λύσεις.
«Η χρήση αυτών των φυτικών εκχυλισμάτων στην επεξεργασία νερού θα απομακρύνει τα μικροπλαστικά και άλλους ρύπους χωρίς την εισαγωγή πρόσθετων τοξικών ουσιών στο επεξεργασμένο νερό», δήλωσε ο Srinivasan σε δελτίο τύπου , «μειώνοντας έτσι τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού».