Το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934: Η χαμένη ευκαιρία ειρήνευσης των βαλκανικών χωρών στη σκιά του Β΄ΠΠ

Προσπάθεια ειρηνικής συνεργασίας στα Βαλκάνια το 1934 μέσω του Συμφώνου Βαλκανικής Συνεννόησης, με συμμετοχή Ελλάδας, Ρουμανίας, Γιουγκοσλαβίας και Τουρκίας
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναλύει το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934, μια προσπάθεια σταθεροποίησης των βαλκανικών κρατών (Ελλάδα, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία) εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τις συναντήσεις και την υπογραφή του Συμφώνου, η Αλβανία και η Βουλγαρία απείχαν, γεγονός που περιόρισε την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας.

Η αντίθεση του Ελευθερίου Βενιζέλου και άλλων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, λόγω φόβων εμπλοκής σε εξωτερικές συγκρούσεις, οδήγησε σε διευκρινίσεις για τη μη υποχρέωση συμμετοχής σε πολέμους εκτός Βαλκανίων. Τελικά, το Σύμφωνο δεν ανανεώθηκε και η Ελλάδα βρέθηκε σε πόλεμο με την Ιταλία, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Πιο αναλυτικά

Στα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του 1930 επικρατούσε ένα κλίµα επίλυσης των διµερών διαφορών των χωρών, προ του κινδύνου αυτές να µετατραπούν σε εστίες ανάφλεξης.

Η εµπλοκή των έξι βαλκανικών κρατών (Ελλάδα, Ρουµανία,  Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Αλβανία και Τουρκία) σε δηλωτικές επαφές οδήγησε σε τέσσερις συνδιασκέψεις εκ των οποίων η τελευταία ήταν το Βαλκανικό Σύµφωνο του 1934 που υπογράφηκε στην Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη βαλκανική συνδιάσκεψη πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1930, η δεύτερη στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα τον Οκτώβριο του 1931, η τρίτη στο Βουκουρέστι τον Οκτώβριο του 1932, και η τέταρτη στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1934. Στις τρεις πρώτες ουσιαστικά προετοιµάστηκε των έδαφος για την υπογραφή του Συµφώνου.

Οι πηγές αναφορικά µε το σε ποιον ανήκει η πατρότητα του Βαλκανικού Συµφώνου διίστανται.

Άλλες πηγές αναφέρουν ως πρωτεργάτη των συνδιασκέψεων τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου ο οποίος διατέλεσε υπουργός και πρωθυπουργός σε δύο χρονικές περιόδους (1924 και 1932), ενώ άλλες αναφέρουν τον Ρουµάνο υπουργό Εξωτερικών Νικολάε Τιτουλέσκο.

Το πιθανότερο είναι να συµβαίνουν και τα δύο. Ο µεν Παπαναστασίου να εµπνεύστηκε τις βαλκανικές συνδιασκέψεις και ο Τιτουλέσκο την υπογραφή ενός Συµφώνου.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 1929 κατά τη διάρκεια οµιλίας του στο 27ο Παγκόσµιο Συνέδριο της Ειρήνης, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου είχε προτείνει τη  δηµιουργία µιας Βαλκανικής Ένωσης, µε τη συµµετοχή και της Τουρκίας.

Σίγουρα πεδίο άντλησης της βαλκανικής συνεργασίας αποτέλεσε το προηγούµενο των Συνθηκών του Λοκάρνο (5 έως 16 Οκτωβρίου 1925) όπου συµφωνήθηκε η οριστικοποίηση των συνόρων των εµπολέµων κρατών του Α΄ΠΠ, όπως είχαν διαµορφωθεί µε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934: Η χαμένη ευκαιρία ειρήνευσης των βαλκανικών χωρών στη σκιά του Β΄ΠΠ

Τι προέβλεπε το Σύµφωνο του ΄34

Το Σύµφωνο είχε την έννοια δηµιουργίας ενός συνολικού πλαισίου ασφάλειας, καθώς οι κυβερνήσεις γνώριζαν πως σε περίπτωση που θα ξεσπούσε ένας πόλεµος µεταξύ των κρατών της περιοχής, αυτός θαεξαπλωνόταν και θα συµπαρέσυρε όλα τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου. Για το λόγο αυτό ήταν, πλέον, αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα πολυµερές σύµφωνο περιφερειακού χαρακτήρα, που θα παρείχε αµοιβαίες εγγυήσεις µεταξύ των κρατών (∆ορδανάς, 2011).

Υπήρχε όµως ένα πρόβληµα: ∆εν ήταν όλες οι χώρες πρόθυµες να συµµετάσχουν σε αυτή. Αλβανία και Βουλγαρία απείχαν από την υπογραφή του Συµφώνου.

Η πρώτη γιατί ουσιαστικά βρισκόταν υπό  ιταλική κηδεµονία και δεν µπορούσε να ασκήσει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και η Βουλγαρία γιατί ως αναθεωρητική δύναµη -τότε- ηθελέ διέξοδο προς το Αιγαίο εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Οι διπλωµατικές προσπάθειες που υπήρξαν από τις υπόλοιπες χώρες δεν στάθηκαν ικανές να µεταβάλλουν τη γνώµη της βουλγαρικής κυβέρνησης. Κυριότερος λόγος για την βουλγαρική αντίθεση στο Σύµφωνο ήταν ο όρος περί εγγύησης του εδαφικού καθεστώτος των συµβαλλοµένων χωρών.

Η Σόφια αντιπρότεινε την υπογραφή ενός συµφώνου όπου θα ίσχυαν οι όροι της «άρσης των περιοριστικών διατάξεων για τον επανεξοπλισµό της Βουλγαρίας, (είχε συµµετάσχει στον Α΄ΠΠ στο πλευρό των ηττηµένων κεντρικών δυνάµεων) εδαφική έξοδο στο Αιγαίο και, κυρίως, προστασία των βουλγαρικών µειονοτήτων» (Σφέτας, 2011:65).

Μόνο και µόνο η εδαφική έξοδος στο Αιγαίο ήταν ικανή συνθήκη για να συναντήσει την ελληνική άρνηση. Έτσι το «Βαλκανικό Σύµφωνο» περιορίστηκε µεταξύ των τεσσάρων δυνάµεων Ελλάδας, Ρουµανία, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία.

Το «Σύµφωνο της Βαλκανικής Συνεννόησης», υπογράφηκε τελικά στις 9 Φεβρουαρίου 1934 στην Ακαδηµία Αθηνών, από τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων δυνάµεων. 

Κύριος στόχος του η εγγύηση της διατήρησης των υπαρχόντων συνόρων και είχε διάρκεια αρχικά δύο ετών µε δυνατότητα ανανέωσης για πέντε και, στη συνέχεια, επτά χρόνια (Βερέµης, 2007).

Οι τέσσερις χώρες  συµφώνησαν να ανασταλούν όλες οι περιφερειακές διαφορές και εδαφικές αξιώσεις του ενός κράτους έναντι του άλλου.

Υπήρξαν όµως και άλλα κράτη πλην των προαναφερθέντων που αρνήθηκαν να συνυπογράψουν στο «Σύµφωνο» πιθανότατα µε ρόλο εγγυητή. Αυτά ήταν η Ιταλία η ΕΣΣ∆ και η Ουγγαρία, η τελευταία λόγω γεωγραφικής γειτνίασης.

Οι συζητήσεις περιστράφηκαν όµως και γύρω από θέµατα, τα οποία αφορούσαν στην οικονοµική και την πολιτική συνεργασία (ίδρυση Βαλκανικού Οικονοµικού Ινστιτούτου, Βαλκανικού Εµπορικού και  Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου, Βαλκανικής Ταχυδροµικής  Ένωσης,  Βαλκανικού Ιστορικού Ινστιτούτου). Το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934: Η χαμένη ευκαιρία ειρήνευσης των βαλκανικών χωρών στη σκιά του Β΄ΠΠ

Σφοδρή κριτική από τον Ελευθέριο Βενιζέλο – Πολιτικές ζυµώσεις

Η υπογραφή του Συµφώνου προκάλεσε την αντίδραση µεγάλου τµήµατος του πολιτικού κόσµου της Ελλάδας.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλα µέλη της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν τόσο στο γενικότερο πνεύµα, όσο και στους όρους του, καθώς υπήρχε ο φόβος εµπλοκής της Ελλάδας σε πολεµική σύγκρουση µε κάποια τρίτη δύναµη, για χάρη της ασφάλειας ενός βαλκανικού κράτους.

Η αντίδραση αυτή προήλθε κυρίως από το πρώτο άρθρο του Συµφώνου, όπου Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ρουµανία και Τουρκία δεσµεύονταν στην αµοιβαία προστασία των βαλκανικών συνόρων (άρ.1).

Παρόµοιες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν όχι µόνο από πολιτικά πρόσωπα που προέρχονταν από τους κόλπους της βενιζελικής παράταξης, όπως ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος και ο Γεώργιος Καφαντάρης, αλλά και από τον Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος παρείχε κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση Τσαλδάρη.

Κάτω από την πίεση που δεχόταν από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη, µέσω του υπουργού  Εξωτερικών, ∆ηµήτριου Μάξιµου, προχώρησε σε διευκρινήσεις, ιδιαίτερα µετά την αποκάλυψη των επισυναπτόµενων  µυστικών  άρθρων.

Σύµφωνα µε τον Μάξιµο το Σύµφωνο αφορούσε την προστασία των ενδοβαλκανικών συνόρων και όχι την περίπτωση προστασίας των συνόρων από επίθεση κράτους εκτός των Βαλκανίων.

Καθώς σε αυτή την περίπτωση «οι συµβαλλόµενοι δεν υποχρεούντο να προστρέξουν και να το υποστηρίξουν ενόπλως».

Αυτό προέβλεπε όπως είπε και το άρθρο 3 του Μυστικού Πρωτοκόλλου. Όπως επίσης είχε πει ο ∆.Μάξιµος αυτό θα ίσχυε µόνο εάν βαλκανική δύναµη διενεργούσε επίθεση εναντίον συµβαλλόµενου κράτους, τότε θα ίσχυε το Σύµφωνο (περί προστασίας συνόρων) ως προς αυτό το βαλκανικό κράτος.

Ο Ε.Βενιζέλος όµως φοβόταν ότι σε περίπτωση που Ιταλία και Αλβανία προχωρούσαν σε συµµαχία και η πρώτη διενεργούσε επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, µέσω αλβανικού εδάφους, τότε αυτοµάτως αυτό θα έφερνε την Ελλάδα σε εµπόλεµη κατάσταση µε την Ιταλία.

Οι φόβοι της αντιπολίτευσης γενικώς αφορούσαν την θέση της Ελλάδος σε περίπτωση ενός πολέµου µεταξύ Ιταλίας και Γιουγκοσλαβίας και ΕΣΣ∆ και Ρουµανίας.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν διεξοδικά στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 26 Φεβρουαρίου του 1934 η οποία πραγµατοποιήθηκε «κεκλεισµένων των θυρών» και είχε διάρκεια… έξι ηµερών!

Αυτή όµως αντί να µειώσει τις ενστάσεις των πολιτικών αρχηγών, ενίσχυσε την άποψή τους ότι το Σύµφωνο εγκυµονούσε κινδύνους εµπλοκής της Ελλάδας µε την Ιταλία.

Τελικά, έπειτα από διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στους πολιτικούς  αρχηγούς αποφασίστηκε, στις 3 Μαρτίου, να εξετασθεί η πρόταση Μεταξά, σύµφωνα µε την οποία πριν κατατεθεί το Σύµφωνο προς κύρωση από τα Νοµοθετικά Σώµατα, να προβεί ο Μάξιµος σε ερµηνευτική δήλωση που να απέκλειε το ενδεχόµενο σύγκρουσης της Ελλάδας µε µια εξωβαλκανική δύναµη.

Ο υπουργός Εξωτερικών τελικά προχώρησε στη δήλωση πως η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί σε πόλεµο µε µία Μεγάλη ∆ύναµη, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε µε την υπογραφή του συµφώνου, ολιγοτοκίας το δρόµο για επικύρωση από την Βουλή (στα µέσα Μαρτίου) και στη συνέχεια, από τη Γερουσία (στις αρχές Απριλίου 1934) (Σφέτας, 2011).

Επίλογος

Η στάση όµως της Αθήνας όπως ήταν φυσικό δυσαρέστησε τις υπόλοιπες συµµαχικές χώρες, και κυρίως Γιουγκοσλαβία και Ρουµανία, καθώς αυτό σήµαινε πως η Ελλάδα δεν θα στήριζε τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουµανία σε περίπτωση ιταλογιουγκοσλαβικού και ρουµανοσοβιετικού πολέµου, αντίστοιχα.

Συνεπώς, θεωρούσαν πως το Σύµφωνο αυτοµάτως έπαυε να έχει αξία, όσο ένα από τα συµβαλλόµενα κράτη τηρούσε µια επισφαλή στάση.

Αυτό ήταν ουσιαστικά και το τέλος του «θνησιγενούς» Συµφώνου το οποίο ουδέποτε ανανεώθηκε πέραν της αρχικής διετούς διάρκειας.

Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι επιχείρησε να οικοδοµήσει την βαλκανική σταθερότητα των συνόρων, κυρίως λόγω της βουλγαρικής απειλής,  αλλά φοβούµενη πως θα βρεθεί αντιµέτωπη σε µια µεγαλύτερη σύγκρουση, κυρίως µε την Ιταλία, δυσαρέστησε τους υπόλοιπους συµβαλλόµενους, δηλαδή ουσιαστικά την Γιουγκοσλαβία και την Ρουµανία.

Τελικά οι φόβοι της Αθήνας βγήκαν αληθινοί αφού κατέληξε να δεχθεί  την επίθεση µέσω του αλβανικού εδάφους από την Ιταλία.

Το σενάριο Βενιζέλου  έµελλε να βγει αληθινό, αλλά κατά το ήµισυ.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934: Η χαμένη ευκαιρία ειρήνευσης των βαλκανικών χωρών στη σκιά του Β΄ΠΠ

Ποιες θεότητες κυβερνούσαν τους σεισμούς στην αρχαία ελληνική μυθολογία;

Κωνσταντίνος Αργυρός: «Κάθε οικογένεια περνάει τις δυσκολίες της…» – Η εξομολόγηση για τη Νίκα, τον γάμο και το μωρό

Super League: Οι καθοριστικές μονομαχίες στο θρίλερ της παραμονής και το φινάλε στα playoffs

Βορίδης για μεταναστευτικό: «Οι παράνομοι πρέπει να γυρνούν στην πατρίδα τους» – Ποινικές κυρώσεις για όσους εισέρχονται χωρίς άδεια

Οι Καρχηδόνιοι πρόσφεραν τα βρέφη τους για να εξασφαλίσουν την εύνοια των θεών

Ινδία-Πακιστάν: Σήματα εκτόνωσης μετά τις επιθέσεις – «Αυτοσυγκράτηση» υπό όρους καθώς συγκλονίζουν εκρήξεις το ινδικό Κασμίρ

«Τεσσαρακοντήρης»: Το κολοσσιαίο “θηρίο” της αρχαιότητας με 4.000 κωπηλάτες (φωτό)

Τα μυστικά της όρασης στην αρχαία Ελλάδα

Τάσος Ξιαρχό καταρρίπτει Klavdia και Eurovision: «Είστε ηλίθι@ι; Δεν μπορώ να ζηλέψω κάτι το οποίο είναι χάλια»

Greek Basket League: «Τελικός» παραμονής το Λαύριο – Μαρούσι στα playoffs

Ρόδος: Κατέληξε η Γερμανίδα τουρίστρια που χτυπήθηκε από 19χρονο οδηγό

Ευγενία Σαμαρά: Οριστικό “αντίο” στο Switch – Τι μαγειρεύεται στην ΕΡΤ!

Μεντιλίμπαρ για το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Κάθε αναμέτρηση αποτελεί πρόβα τζενεράλε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

Παναθηναϊκός: Η Στουρμ Γκρατς του στρώνει το “χαλί” ενόψει της ευρωπαϊκής περιπέτειας στο Champions League

00:00 / 00:00

Τα κρυφά αφροδισιακά των αρχαίων Ελλήνων για ακατάσχετο πάθος

Το άρθρο εξερευνά τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων και άλλων πολιτισμών για τη διάρκεια στον έρωτα και τον γάμο, αναφέροντας σκευάσματα όπως το μέλι...

Τα μυστικά των βοτάνων στα χέρια των αρχαίων Ελλήνων θεραπευτών

Το άρθρο εξετάζει τη χρήση των βοτάνων από τους αρχαίους Έλληνες ιατρούς, εστιάζοντας στις γνώσεις και τις πρακτικές τους. Ο Ιπποκράτης και άλλοι σημαντικοί...

Γιατί οι τράπεζες αντιγράφουν τους επιβλητικούς ναούς της αρχαιότητας; (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την αρχιτεκτονική των σύγχρονων τραπεζών και τη σύνδεσή της με τους αρχαίους ελληνικούς ναούς, υπογραμμίζοντας ότι η μορφή τους προέρχεται από...

Η συγκλονιστική ναυμαχία στα Σύβοτα το 433 π.Χ.

Η ναυμαχία στα Σύβοτα το 433 π.Χ. αποτέλεσε καθοριστική στιγμή στην αρχαία ελληνική ιστορία, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σειράς συγκρούσεων που οδήγησαν στον Πελοποννησιακό...

Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου: Όταν ο Αλ Καπόνε αφάνισε την πιο διαβόητη συμμορία

Η «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» το 1929, υπό την καθοδήγηση του διαβόητου Αλ Καπόνε, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά εγκλήματα του οργανωμένου εγκλήματος...

Ποια ήταν η Κανιδία, η μυστηριώδης μάγισσα των σκοτεινών τεχνών;

Η Κανιδία, ένας ποιητικός χαρακτήρας του Οράτιου, απεικονίζεται ως διεφθαρμένη ιέρεια των μαύρων τεχνών, με πραγματικό όνομα Γκραττιδία. Στην αφήγηση, συνεργάζεται με άλλες μάγισσες...

Αποκαλύπτεται επιτέλους το μυστήριο; Ξεκινούν ανασκαφές στο σημείο της Κιβωτού του Νώε

Η αναζήτηση της Κιβωτού του Νώε εισέρχεται σε νέα φάση με την έναρξη ανασκαφών στον σχηματισμό Ντουρουπινάρ, στην ανατολική Τουρκία. Η ομάδα Noah’s Ark Scan,...

Τ-34: Η εντυπωσιακή τεχνική εκφόρτωσης των θρυλικών αρμάτων από τους συρμούς του Κόκκινου Στρατού

Το άρθρο αναφέρεται στο θρυλικό άρμα μάχης Τ-34, το οποίο υπηρέτησε ως κύριο όπλο του Κόκκινου Στρατού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ΕΣΣΔ...

Αποκάλυψη: Το εκπληκτικό ρεκόρ IQ που σάρωσε την ανθρώπινη ιστορία

Ο Γουίλιαμ Τζέιμς Σίντις θεωρείται ο πιο έξυπνος άνθρωπος στην ιστορία, με IQ που εκτιμάται μεταξύ 250 και 300. Γεννημένος το 1898 στη Νέα...

Έτσι καμουφλαρίστηκε το Ταζ Μαχάλ κατά τη διάρκεια του Ινδο-Πακιστανικού πολέμου το 1971!

Κατά τη διάρκεια του Ινδο-Πακιστανικού πολέμου του 1971, γνωστού και ως Πόλεμος για την Απελευθέρωση του Μπαγκλαντές, υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο η...

Σοκαριστικό! Κατέκλυσαν ολόκληρα βουνά με… ηλιακά πάνελ, video

Στην Κίνα, μεγάλοι ορεινοί όγκοι έχουν καλυφθεί με ηλιακά πάνελ, προκαλώντας ανησυχία και αντιδράσεις για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την αισθητική αλλοίωση του τοπίου. Το...

Συγκλονιστικά ιστορικά μυστήρια: Τα βαμπίρ της CIA, το χιόνι στο Ιράν και άλλα...

Το άρθρο εξερευνά μια σειρά από απίστευτα και παράδοξα ιστορικά γεγονότα, όπως η εκμετάλλευση του μύθου του βαμπίρ από την CIA κατά τον Ψυχρό...

Η απεχθής εργασία στην αρχαία Αθήνα που όλοι απέφευγαν – Ο εξαερισμός ήταν...

Στην αρχαία Αθήνα, μία από τις πιο απεχθείς δουλειές ήταν αυτή στα ορυχεία, καθώς οι συνθήκες εργασίας ήταν εξαιρετικά σκληρές και επικίνδυνες. Οι εργάτες, κυρίως...

Αποκαλύπτουμε ποιο είναι το μυστηριώδες τελευταίο όνομα της ελληνικής μυθολογίας

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία των Αλωάδων, δηλαδή των γιων του Ποσειδώνα και της Ιφιμέδειας, Ώτου και Εφιάλτη, που ήταν γίγαντες με εντυπωσιακή ανάπτυξη....

Σπάνια γενετική μετάλλαξη επιτρέπει σε ορισμένους ανθρώπους να ευδοκιμούν με μόλις 4 ώρες ύπνου

Μια πρόσφατα εντοπισμένη μετάλλαξη βοηθά όσους κοιμούνται υπερβολικά να τα βγάζουν πέρα ​​με μόλις τέσσερις έως έξι ώρες ύπνου ανά νύχτα, ενώ οι υπόλοιποι...

Το αποτρόπαιο έγκλημα του 20ου αιώνα που σόκαρε την Ελλάδα: Η γιαγιά που έβρασε το εγγόνι της!

Στις 9 Μαΐου 1908, η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από το φρικτό έγκλημα της Μαρίας Παπαδάκη, μιας 60χρονης γυναίκας από τα Χανιά, που έβρασε το...

Η Γαλλία ετοιμάζει επαναστατικό στρατό ρομπότ έως το 2040

Η Γαλλία σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός πλήρους στρατού ρομπότ έως το 2040, ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την ενσωμάτωσή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις....

Ανθρωποειδές ρομπότ αμερικανικού κολοσσού αναλαμβάνει κρίσιμες συγκολλήσεις στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας

Μια αμερικανική εταιρεία ρομποτικής, η Persona AI, θα παραδώσει έναν ανθρωποειδή ρομποτικό εργάτη στη Νότια Κορέα για να εκτελεί συγκολλήσεις στη ναυπηγική βιομηχανία. Σε...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χριστίνα Κοραή: «Η εκκλησία αρνήθηκε να κηδέψει την αδερφή μου, που χάρισε 4 ζωές»

Στη συνέντευξή της στην εκπομπή Buongiorno, η Χριστίνα Κοραή...

Πάπας Λέων – Θανάσης Βέγγος: Η μυστική συνάντησή τους στην Κολομβία και η έκπληξη...

Το άρθρο αποκαλύπτει μια άγνωστη συνάντηση μεταξύ του Πάπα...

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

Μάριος Καπότσης: Το μυστικό αποκαλύφθηκε – Ερωτευμένος με 25χρονη εδώ και λίγους μήνες

Ο Μάριος Καπότσης, μετά τον χωρισμό του από την...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934: Η χαμένη ευκαιρία ειρήνευσης των βαλκανικών χωρών στη σκιά του Β΄ΠΠ

Το άρθρο αναλύει το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934, μια...

Ποιες θεότητες κυβερνούσαν τους σεισμούς στην αρχαία ελληνική μυθολογία;

Το άρθρο αναλύει τους θεούς των σεισμών στην ελληνική...

Κωνσταντίνος Αργυρός: «Κάθε οικογένεια περνάει τις δυσκολίες της…» – Η εξομολόγηση για τη Νίκα, τον γάμο και το μωρό

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής...

Super League: Οι καθοριστικές μονομαχίες στο θρίλερ της παραμονής και το φινάλε στα playoffs

Η Super League εισέρχεται στην κρίσιμη τελευταία στροφή των...

Οι Καρχηδόνιοι πρόσφεραν τα βρέφη τους για να εξασφαλίσουν την εύνοια των θεών

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη από Αμερικανούς ερευνητές αποκάλυψε ότι...

Ινδία-Πακιστάν: Σήματα εκτόνωσης μετά τις επιθέσεις – «Αυτοσυγκράτηση» υπό όρους καθώς συγκλονίζουν εκρήξεις το ινδικό Κασμίρ

Μετά από πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν,...

«Τεσσαρακοντήρης»: Το κολοσσιαίο “θηρίο” της αρχαιότητας με 4.000 κωπηλάτες (φωτό)

Το άρθρο αναφέρεται στην αρχαία πολυήρη «τεσσαρακοντήρης», ένα κολοσσιαίο...

Τα μυστικά της όρασης στην αρχαία Ελλάδα

Το άρθρο εξετάζει τις θεωρίες σχετικά με την όραση...

Τάσος Ξιαρχό καταρρίπτει Klavdia και Eurovision: «Είστε ηλίθι@ι; Δεν μπορώ να ζηλέψω κάτι το οποίο είναι χάλια»

Ο Τάσος Ξιαρχό εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για...

Greek Basket League: «Τελικός» παραμονής το Λαύριο – Μαρούσι στα playoffs

Χωρίς αμφιβολία, τα… βλέμματα είναι στραμμένα στο κλειστό του...

Ρόδος: Κατέληξε η Γερμανίδα τουρίστρια που χτυπήθηκε από 19χρονο οδηγό

Μια 74χρονη Γερμανίδα τουρίστρια άφησε την τελευταία της πνοή...

Ευγενία Σαμαρά: Οριστικό “αντίο” στο Switch – Τι μαγειρεύεται στην ΕΡΤ!

Η Ευγενία Σαμαρά αποχαιρετά το τηλεπαιχνίδι "Switch" στο τέλος...

Μεντιλίμπαρ για το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Κάθε αναμέτρηση αποτελεί πρόβα τζενεράλε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, προπονητής του Ολυμπιακού, υπογραμμίζει τη...

Παναθηναϊκός: Η Στουρμ Γκρατς του στρώνει το “χαλί” ενόψει της ευρωπαϊκής περιπέτειας στο Champions League

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε τη συμμετοχή του στον δεύτερο προκριματικό...

Ελληνικό: Σοκαριστικό μυστήριο με τον χαμό τριών μελών οικογένειας μέσα σε 13 ημέρες

Στο Ελληνικό, τρία μέλη μιας οικογένειας, η 98χρονη μητέρα,...

Youth Pass: Ξεπέρασαν τις 147.000 οι αιτήσεις για νέους 18 και 19 ετών – Μέχρι 15 Μαΐου η προθεσμία, δείτε τους δικαιούχους

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 147.000 αιτήσεις για...

ΝΒΑ playoffs: Απόδραση των Καβαλίερς – Θρίαμβος των Νάγκετς στην παράταση

Στα πλέι οφ του NBA, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς σημείωσαν...

Ανακαλύψτε το Nissan Terrano των 4 διαφορετικών εθνικοτήτων!

Το Nissan Terrano είναι ένα γνωστό εκτός δρόμου μοντέλο...

Γιορτή της Μητέρας 2025: Μικρές χειρονομίες, μεγάλα συναισθήματα

Η Γιορτή της Μητέρας είναι μία από τις πιο...

Τζένη Διαγούπη: Η υιοθεσία και η συγκλονιστική εξομολόγηση για τους συντρόφους της – «Με κανένα ποτέ δεν…»

Η Τζένη Διαγούπη παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

Ακτοπλοΐα: Εμπόδια στην ανανέωση του στόλου – «Ανάσα» για τους ταξιδιώτες η συγκράτηση των ναύλων

Η ελληνική ακτοπλοΐα αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ανανέωση του στόλου...

ΣΕΑΝ: Σοβαρές καταγγελίες για νοθεία στοιχείων σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις ΑμεΑ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες...

Συντάξεις Ιουνίου: Αυτές είναι οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμής

Στις 27 και στις 29 Μαΐου θα πληρωθούν οι...

Ρωσία: Ο Φίτσο «έσπασε τη γραμμή» της Ε.Ε. και έσφιξε το χέρι του Πούτιν στη Μόσχα – Έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες

Ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ...

Ο νεότερος καθηγητής στην ιστορία του Χάρβαρντ ήταν Έλληνας

Ο Αριστείδης Φουτρίδης, ο πιο νεαρός καθηγητής στην ιστορία...

Τα κρυφά αφροδισιακά των αρχαίων Ελλήνων για ακατάσχετο πάθος

Το άρθρο εξερευνά τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων και...

Τα μυστικά των βοτάνων στα χέρια των αρχαίων Ελλήνων θεραπευτών

Το άρθρο εξετάζει τη χρήση των βοτάνων από τους...

Γιατί οι τράπεζες αντιγράφουν τους επιβλητικούς ναούς της αρχαιότητας; (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την αρχιτεκτονική των σύγχρονων τραπεζών και...

Η συγκλονιστική ναυμαχία στα Σύβοτα το 433 π.Χ.

Η ναυμαχία στα Σύβοτα το 433 π.Χ. αποτέλεσε καθοριστική...

Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου: Όταν ο Αλ Καπόνε αφάνισε την πιο διαβόητη συμμορία

Η «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» το 1929, υπό την...

Ποια ήταν η Κανιδία, η μυστηριώδης μάγισσα των σκοτεινών τεχνών;

Η Κανιδία, ένας ποιητικός χαρακτήρας του Οράτιου, απεικονίζεται ως...

Αποκαλύπτεται επιτέλους το μυστήριο; Ξεκινούν ανασκαφές στο σημείο της Κιβωτού του Νώε

Η αναζήτηση της Κιβωτού του Νώε εισέρχεται σε νέα...

Ισημερινός: Τουλάχιστον 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αιματηρή σύγκρουση με αντάρτες των FARC

Στον Ισημερινό, τουλάχιστον 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Σάββατο 10 Μαΐου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας – Φιλόδοξα σχέδια για τα ναυπηγεία

Η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας Αμερικανών στον ναυπηγείο της Ελευσίνας...

«Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026»: Ποιοι ΑΦΜ υποβάλλουν αίτηση σήμερα – Αναλυτικά τα επιδόματα και οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026» της ΔΥΠΑ συνεχίζει να...

Πακιστάν: Συγκαλείται επειγόντως η Εθνική Αρχή Διοίκησης εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων με την Ινδία

Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώνεται, με εκατέρωθεν...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Μαΐου 2025

Σήμερα, Σάββατο (10.5.2025), σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα 5 κρυφά συμπτώματα που αποκαλύπτονται έως και 5 χρόνια πριν τη διάγνωση

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί να εκδηλωθεί με...

Ινδικά μαχητικά βομβάρδισαν πακιστανικές αεροπορικές βάσεις – Σε εξέλιξη επιχείρηση αντεπίθεσης από το Ισλαμαμπάντ

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώνεται, καθώς και...

Γερμανία: Πρώτη διπλωματική συνομιλία του ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ με τον Μάρκο Ρούμπιο

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, πραγματοποίησε...

Ινδία – Πακιστάν: Κλιμάκωση με καταιγισμό αεροπορικών επιδρομών και πυραυλικών χτυπημάτων

Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώνεται με σειρά...

ΗΠΑ: Η προειδοποίηση Τραμπ σε Ζελένσκι και Πούτιν – «Τερματίστε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε έκκληση...

Κορυφαίο περιβαλλοντικό βραβείο κατακτά η Toyota Hellas

Η Toyota Hellas απέσπασε κορυφαία περιβαλλοντική πιστοποίηση από την...

BYD, κατακτά την Κύπρο μέσω του Ομίλου Σφακιανάκη

Η BYD επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Κύπρο μέσω...