Ο ελληνικός πάπυρος «Μουζίρις» ξεσκεπάζει τα μυστικά θαλάσσια μονοπάτια μεταξύ Ινδίας και Μεσογείου

Μελέτη ελληνικού παπύρου αποκαλύπτει τεκμήρια του αρχαίου θαλάσσιου εμπορίου ανάμεσα σε Ινδία και Μεσόγειο κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η μελέτη του ελληνικού παπύρου «Μουζίρις» από τον καθηγητή Αμφιλόχιο Παπαθωμά αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τους εμπορικούς δρόμους που συνέδεαν την Ινδία με τη Μεσόγειο κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Ο πάπυρος, που χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ., περιέχει συμβόλαια και καταλόγους εμπορευμάτων, αποδεικνύοντας τη δυναμική εμπορική δραστηριότητα ανάμεσα στην Αίγυπτο και το λιμάνι Μουζίρις της Ινδίας.

Η έρευνα υποδεικνύει τη χρήση κοινών μεσογειακών πρακτικών στις εμπορικές συναλλαγές και προσδιορίζει τον πλούτο των εμπορευμάτων που διακινούνταν, όπως ελεφαντόδοντο, νάρδο και άλλα πολύτιμα αγαθά. Ο πάπυρος, που φυλάσσεται στη Βιέννη, είναι μοναδικός καθώς αναφέρεται για πρώτη φορά στο ιστορικό λιμάνι Μουζίρις, συνδέοντας ιστορικές πηγές και αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Πιο αναλυτικά

Η μελέτη του ελληνικού παπύρου «Μουζίρις», από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Αμφιλόχιο Παπαθωμά, φέρνει στο «φως» πολύτιμα στοιχεία για τους εμπορικούς δρόμους που συνέδεαν την Μεσόγειο με το χαμένο αρχαίο λιμάνι Μουζίρις της Ινδίας.

«Αυτός ο μοναδικός πάπυρος που χρονολογείται ευρέως στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ.» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Παπαθωμάς, «μας παρέχει πολύτιμη μαρτυρία για το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και ελληνορωμαϊκής Αιγύπτου – κι από εκεί για το εμπόριο της Ινδίας με τον υπόλοιπο μεσογειακό κόσμο- κατά την Ρωμαϊκή περίοδο».

Εξίσου σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από την μελέτη που παρουσιάστηκε από τον κ.Παπαθωμά σε ινδοελληνικό επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί. Καταδεικνύουν τον τρόπο των πληρωμών, των συμβολαίων, της φορολόγησης, των εμπορικών συναλλαγών και των ασφαλιστικών ρητρών που ίσχυαν στην ακμή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας για τα πολύτιμα εμπορεύματα που μεταφέρονται από το πλούσιο λιμάνι της Ινδίας στην Αλεξάνδρεια και αντιστρόφως».

Ο πάπυρος στον οποίο οι επιστήμονες έδωσαν το όνομα του θρυλικού ινδικού λιμανιού φυλάσσεται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, στη Βιέννη.

«Υπάρχουν δύο διαφορετικά κείμενα γραμμένα στην πρόσθια (recto) και στην οπίσθια όψη του παπύρου (verso) αντίστοιχα, ένα συμβόλαιο κι ένας κατάλογος εμπορευμάτων που εισάγονται από την Ινδία στην Αίγυπτο. Το τοπωνύμιο Μουζίρις εμφανίζεται εδώ για πρώτη και μοναδική φορά σε ελληνορωμαϊκούς παπύρους» λέει ο κ.Παπαθωμάς.

Μουζίρις, το θρυλικό λιμάνι της Ινδίας

Αναφερόμενoς στις ιστορικές πηγές για το λιμάνι Μουζίρις, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επισήμανε ότι ήταν ένα λιμάνι στη νοτιοδυτική Ινδία (σημερινό Πατανάμ) το οποίο βρισκόταν σχετικά κοντά στη Νέλκυντα (αρχαία ελληνικά Νέλκυδα).

Τόπος και τοπωνύμιο ήταν ήδη γνωστά από ελληνικές και λατινικές λογοτεχνικές πηγές όπως από τον Περίπλου της Ερυθράς Θάλασσας, από τη Γεωγραφία του Κλαύδιου Πτολεμαίου και από τη Φυσική Ιστορία του Πλινίου.

Η Μουζίρις εμφανίζεται και στη λεγόμενη Tabula Peutingeriana, ένα περγαμηνό αντίγραφο του 13ου αιώνα ενός χάρτη της ρωμαϊκής περιόδου, το οποίο επίσης φυλάσσεται στη Βιέννη».

Τις τελευταίες δεκαετίες η αρχαιολογική έρευνα στην Ινδία έχει μελετήσει αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές προκειμένου να δώσει μια απάντηση στο μυστήριο για το που ακριβώς βρισκόταν το πλούσιο λιμάνι που άκμασε για πολλούς αιώνες και «σβήστηκε» απότομα από τους χάρτες γύρω στον 14ο αι. μ.Χ.

Μια περιοχή πάντως στη νότια Κεράλα που ανασκάπτεται έχει συγκεντρώσει τελευταία τις μεγαλύτερες πιθανότητες να «κρύβει» την θέση αυτού του ιδιαιτέρως σημαντικού αρχαίου λιμανιού της Ινδίας.

Ινδικά ποιήματα κι άλλες πηγές περιγράφουν ένα λιμάνι της αφθονίας και του πλούτου όπου κατέφθαναν φορτωμένα τα πλοία των δυτικών με χρυσό, κρασί, ελαιόλαδο και πανέμορφα αγγεία κι αναχωρούσαν φορτωμένα με πιπέρι κι άλλα μπαχαρικά, ελεφαντόδοντο, μαργαριτάρια και κυρίως ημιπολύτιμους λίθους που αφθονούσαν σε αυτό αλλά και με μετάξι, την αρωματική ρίζα νάρδο και προϊόντα από τις περιοχές των ανατολικών Ιμαλαίων.

Όσοι μελέτησαν το ελληνικό κείμενο του παπύρου, αρχικά, αποφάνθηκαν πως αφορά μία σύμβαση για ένα ναυτιλιακό δάνειο, η οποία είχε συναφθεί στο ινδικό λιμάνι, μεταξύ ενός εφοπλιστή κι ενός εμπόρου άποψη που αποδεικνύεται τελικά μάλλον λανθασμένη καθώς αφορά πολλά περισσότερα και μάλιστα φαίνεται ότι ακολουθεί κοινές μεσογειακές πρακτικές γύρω από δάνεια-αγαθά-ενέχυρα-ασφάλειες όπως ακριβώς τις χρησιμοποιούσαν οι έμποροι αιώνες νωρίτερα στην κλασσική Αθήνα.

Οι νεότερες μελέτες έχουν καταλήξει ότι το συμβόλαιο δεν συντάχθηκε στο ινδικό λιμάνι αλλά σε έναν από τους σταθμούς του εμπορικού δρόμου της Ερυθράς Θάλασσας (πιθανόν στο λιμάνι της Βερενίκης).

Σε αυτό συνετέλεσε και η σωστή ερμηνεία του κειμένου που προσδιόρισε ότι αυτός που μιλάει στον πάπυρο προσπαθεί να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή του για το ταξίδι της επιστροφής στην Ινδία αλλά και ο τρόπος πληρωμής για τους καμηλέρηδες που θα μετέφεραν τα εμπορεύματα στην ενδοχώρα και μέχρι την φόρτωσή τους στο ποτάμι (τον Νείλο) και στο ποταμόπλοιο που θα τα μετέφερε κατόπιν στην Αλεξάνδρεια.

Στη σύμβαση του παπύρου διαφαίνεται ο πλούτος του λιμανιού, αφού καταγράφει την αποστολή ελεφαντόδοντου(167 χαυλιόδοντες και θραύσματα ), υφάσματος και νάρδου βάρους 3,5 τόνων και αξίας (μετά από μικρή έκπτωση φόρου !) 1154 ταλάντων και 2852 δραχμών (σχεδόν 7 εκατομμυρίων σηστερτίων).

Σουμέριοι, Χαράππα και οι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου

«Ο Πάπυρος της Μουζίρεως» εκτιμά ο κ.Παπαθωμάς «ολοκληρώνει μια εικόνα εμπορικών δραστηριοτήτων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο και στον ευρύτερο Ινδικό Ωκεανό που λαμβάνουν χώρα ήδη από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Από την εποχή των πολιτισμών των Σουμέριων και των Χαράππα, αυτές οι περιοχές διευκόλυναν την επαφή μεταξύ των κοινωνιών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αφενός και των ανατολικότερων και νοτιότερων περιοχών της Ασίας στον Ινδικό Ωκεανό αφετέρου.

Μετά τον Μέγα Αλέξανδρο οι διάδοχοί του κράτησαν ανοιχτούς τους εμπορικούς δρόμους προς την Ινδία.

«… Οι αυτοκρατορίες των Σελευκιδών και των Πτολεμαίων», σημειώνει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ «ίδρυσαν αποικία στον Ίκαρο, στο σημερινό νησί Failaka του Κουβέιτ, και ανέπτυξαν εμπορικές επαφές με τους Γερραχαίους Άραβες, που ζούσαν στην ανατολική αραβική χερσόνησο αντίστοιχα. Οι Πτολεμαίοι δημιούργησαν επίσης σταθμούς στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου και λιμάνια στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας.

Η χρήση της Ερυθράς Θάλασσας για εμπορικούς σκοπούς συνεχίστηκε, όπως μαρτυρείται από πολλούς σταθμούς που ιδρύθηκαν για να επιβλέπουν μια τέτοια δραστηριότητα κατά τον όψιμο δεύτερο και πρώτο αιώνα π.Χ. Στα τέλη του 2ου αι. π.Χ., οι Έλληνες, σημειώνει ο καθηγητής, έμαθαν να χρησιμοποιούν τους ανέμους των μουσώνων για να πλέουν στην ανοιχτή θάλασσα προς την Ινδία.

Ο νοτιοδυτικός μουσώνας επέτρεψε στους εμπόρους που ταξίδευαν από τα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας να αναχωρήσουν τον Ιούλιο και να φτάσουν στις ινδικές ακτές γύρω στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια, με τους βορειοανατολικούς μουσώνες, να ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου και αρχές Ιανουαρίου».

Οι Ρωμαίοι ακολούθησαν τους Έλληνες που ήξεραν να ταξιδεύουν με τους ανέμους των μουσώνων

Τους ίδιους εμπορικούς δρόμους ακολούθησαν και οι Ρωμαίοι όταν κυριάρχησαν στην περιοχή. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ανέλαβε τη ρύθμιση και τη φορολογία των αγαθών που εισέρχονταν και εξέρχονται από την Αίγυπτο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Η κορύφωση αυτής της δραστηριότητας σημειώθηκε κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, και ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος του πρώτου αιώνα, η συμμετοχή της Μεσογείου στο εμπόριο του Ινδικού Ωκεανού ήταν πιθανώς μεγαλύτερη από ποτέ».

«Ο πάπυρος μας μαρτυρεί μια όψιμη άνθηση αυτής της εμπορικής δραστηριότητας στον Ινδικό Ωκεανό τον 2ο αι. μ.Χ. Τα εμπορεύματα από τη Μεσόγειο έφτασαν στην Ινδία μέσω της Αλεξάνδρειας, του ποταμού Νείλου, της πόλης Κόπτου, που ήταν το μεγάλο λιμάνι του Νείλου περίπου στο ίδιο γεωγραφικό μήκος με το λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας Μυός Όρμος, και κοντά στο άλλο μεγάλο λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, τη Βερενίκη» υπογραμμίζει ο κ.Παπαθωμάς.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

Ο ελληνικός πάπυρος «Μουζίρις» ξεσκεπάζει τα μυστικά θαλάσσια μονοπάτια μεταξύ Ινδίας και Μεσογείου

Έως και 29 μήνες αναμονή βιώνουν οι επιχειρήσεις της Ηπείρου για σύνδεση έργων ΑΠΕ

Επίδομα παιδιού 2025: Ποιοι θα βρεθούν στο «στόχαστρο» του ΟΠΕΚΑ μετά τις 15 Ιουλίου και τι θα αλλάξει για τους δικαιούχους

Φυλακές του Αλκατράζ: Οι θρυλικοί τρεις δραπέτες που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς – Ενέπνευσαν και το Χόλιγουντ

Ο βασιλιάς της Βαυαρίας που βρέθηκε πνιγμένος και το κάστρο που ενέπνευσε την ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης

Η δυναμική της ElvalHalcor στην αμυντική βιομηχανία – Οι χρυσές προοπτικές της

Κονκισταδόρες: Οι αδίστακτοι εξολοθρευτές του Νέου Κόσμου

Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026: Ποιοι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση σήμερα – Η παγίδα με τον ΑΜΚΑ που πρέπει να αποφύγετε

Κονκισταδόρες: Οι αδίστακτοι εξολοθρευτές του Νέου Κόσμου

Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Πόλεμος Ιράν-Ιράκ (1980-1988): Η αιματηρή σύρραξη που αναδιαμόρφωσε τη Μέση Ανατολή

ΦΠΑ: Ποιοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Εφορίας – Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για μεγιστοποίηση των εσόδων

Μετς: Συνεχίζεται το μυστήριο με τον απανθρακωμένο άνδρα – Εντοπίστηκε και κουτάλι δίπλα στο καμινέτο

Όταν οι γιατροί “συνιστούσαν” τσιγάρα – Η άγνοια για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία

00:00 / 00:00

Πόλεμος Ιράν-Ιράκ (1980-1988): Η αιματηρή σύρραξη που αναδιαμόρφωσε τη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ, που διαρκεί από το 1980 έως το 1988, υπήρξε μια καθοριστική σύγκρουση για τη Μέση Ανατολή, με ρίζες που εκτείνονται σε...

Όταν οι γιατροί “συνιστούσαν” τσιγάρα – Η άγνοια για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην...

Το άρθρο αναφέρεται στη δεκαετία του 1930 και 1940, όταν οι γιατροί δεν είχαν αναγνωρίσει τη σύνδεση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα, με...

Πώς δρούσε και πώς εξαρθρώθηκε το κολοσσιαίο κύκλωμα ναρκωτικών στην ιστορία της μαφίας των ΗΠΑ;

Η «Pizza Connection» υπήρξε η μεγαλύτερη επιχείρηση διακίνησης ναρκωτικών στην ιστορία της μαφίας των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας καταστήματα πίτσας για τη διανομή ηρωίνης, μορφίνης και...

Angus Barbieri: Ο άνδρας που επιβίωσε χωρίς τροφή για 382 μέρες κι έχασε 125 κιλά – Έλιωνε σχεδόν 10 κιλά το μήνα

Ο Angus Barbieri, ένας Σκωτσέζος που ζύγιζε 207 κιλά, ξεκίνησε το 1965 μια απίστευτη νηστεία διάρκειας 382 ημερών για να ξεπεράσει τον εθισμό του...

Αποκάλυψη: Γιατί οι Παριζιάνοι μισούσαν τον πύργο του Άιφελ;

Ο πύργος του Άιφελ, κατά την κατασκευή του, αντιμετώπισε έντονη κριτική από τους Παριζιάνους, οι οποίοι τον θεωρούσαν αντιαισθητικό και τον αποκαλούσαν "τεράστια καμινάδα...

Όταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος κήρυξε πόλεμο στις μίνι φούστες

Στις 30 Νοεμβρίου 1925, ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες, ορίζοντας το επιτρεπόμενο ύψος στα 30...

Ο διαβόητος τσαρλατάνος που ακούσια επαναστάτησε την επιστήμη με τα αλλόκοτα εργαλεία του

Ο Ελίσα Πέρκινς, ένας Αμερικανός γιατρός, δημιούργησε τη δόλια ιατρική συσκευή Perkins Patent Tractors, ισχυριζόμενος ότι μπορούσε να θεραπεύσει παθήσεις όπως οι ρευματισμοί μέσω...

Ο παππούς που επιβίωσε 28 χρόνια ως… νεκρός στα χαρτιά

Ένας 73χρονος Βραζιλιάνος, ο Manoel Marciano da Silva, πέρασε 28 χρόνια της ζωής του ως νόμιμα νεκρός, λόγω μιας λανθασμένης δήλωσης της πρώην συζύγου...

Επιχείρηση «Χρωμίτης» 1950: Η θρυλική απόβαση στην Ιντσόν

Η Επιχείρηση «Χρωμίτης» το 1950, γνωστή και ως απόβαση στην Ιντσόν, αποτέλεσε καθοριστική στιγμή στον πόλεμο της Κορέας. Μετά την εισβολή της Βόρειας Κορέας...

Σοκαρισμένοι επιστήμονες: Τα δέντρα “επικοινωνούν” μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της έκλειψης!

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, δέντρα ερυθρελάτης στα δάση Δολομίτη της Ιταλίας φαίνεται να επικοινωνούν μεταξύ...

Το αίνιγμα των «Κυριών του Αναυλόχου»: Τα μυστηριώδη γυναικεία ειδώλια που ανακαλύφθηκαν σε...

Αρχαιολογικές ανασκαφές στον αρχαίο οικισμό του Αναυλόχου στην Κρήτη αποκάλυψαν εκατοντάδες σπασμένα γυναικεία ειδώλια και αναθηματικές πλάκες που χρονολογούνται από το 900 έως το...

Πετρέλαιο: Πώς διασώθηκε ενεργειακά η Βρετανία στον Β΄ Π.Π.

Παραφράζοντας την προσφιλή ρήση του Φραγκλίνου Ντελάνο Ρούζβελτ ότι η Αμερική θα καθίστατο το «οπλοστάσιο της Δημοκρατίας» κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα λέγαμε...

Χαμουραμπί: Το συναρπαστικό ταξίδι του θρυλικού νομοθέτη της ανθρωπότητας

Ο Χαμουραμπί αναγνωρίζεται ως ο πρώτος νομοθέτης της ανθρωπότητας, δημιουργώντας έναν κώδικα νόμων που καθόρισε τη λειτουργία της κοινωνίας της Βαβυλώνας και επηρέασε σημαντικά...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο χρονόμετρο της ανθρωπότητας – Πού φυλάσσεται σήμερα

Το αρχαιότερο ρολόι στον κόσμο βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Salisbury και χρονολογείται γύρω στο 1386. Αν και δεν έχει την παραδοσιακή μορφή των...

Μελέτη συγκλονίζει παγκοσμίως: Το 99,999% των ωκεάνιων βυθών παραμένει ανεξερεύνητο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances αποκαλύπτει ότι το 99,999% του παγκόσμιου βυθού παραμένει ανεξερεύνητο, με μόλις το 0,001% να έχει παρατηρηθεί...

Αποκαλύπτουμε τις γειτονιές της Αθήνας που μεταμορφώθηκαν ονομαστικά στο πέρασμα του χρόνου

Το άρθρο αναδεικνύει τις αλλαγές ονομάτων που έχουν υποστεί διάφορες περιοχές της Αθήνας κατά τη διάρκεια της ιστορίας της. Αναφέρει παραδείγματα όπως οι Κουκουβάουνες...

Η Γη αποκαλύπτεται – Η εκπληκτική οπτική που μεταμορφώνει τον πλανήτη μας!

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία της Γης από μια σπάνια οπτική γωνία έχει προκαλέσει σοκ και θαυμασμό στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Η εικόνα, που δημοσιεύτηκε από...

Το εξωπραγματικό θέαμα στον ουρανό μάγεψε τους πάντες – «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο»

Ένα μυστηριώδες φαινόμενο στον ουρανό του Κάνσας, που εντοπίστηκε από τον Φράνκι Κάμρεν, προκάλεσε αίσθηση καθώς εμφανίστηκε ένας μεγάλος μαύρος δακτύλιος να αιωρείται στον...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φανή Σπυριδάκη: Ραγίζει καρδιές για τον επιθετικό καρκίνο που αντιμετωπίζει – «Στον υπέρηχο πάγωσε...

Η Φανή Σπυριδάκη, γνωστή γευσιγνώστρια και επιχειρηματίας, μοιράστηκε την...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος προκάλεσε σάλο με εκρηκτική ανάρτηση για το Άμπου Ντάμπι

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, παρακολουθώντας από κοντά την πρόκριση του...

Επιστήμονες εξέτασαν μυστηριώδες UFO – Ισχυρίζονται πως εντόπισαν εξωγήινη τεχνολογία

Επιστήμονες μελέτησαν ένα μυστηριώδες σφαιρικό αντικείμενο που ανακαλύφθηκε στην...

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Ο ελληνικός πάπυρος «Μουζίρις» ξεσκεπάζει τα μυστικά θαλάσσια μονοπάτια μεταξύ Ινδίας και Μεσογείου

Η μελέτη του ελληνικού παπύρου «Μουζίρις» από τον καθηγητή...

Έως και 29 μήνες αναμονή βιώνουν οι επιχειρήσεις της Ηπείρου για σύνδεση έργων ΑΠΕ

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, οι επιχειρήσεις της Ηπείρου...

Η δυναμική της ElvalHalcor στην αμυντική βιομηχανία – Οι χρυσές προοπτικές της

Η ElvalHalcor, θυγατρική του ομίλου Viohalco, επισημαίνει την αυξανόμενη...

Κονκισταδόρες: Οι αδίστακτοι εξολοθρευτές του Νέου Κόσμου

Ο Καιάδας, γνωστός ως τόπος όπου οι Σπαρτιάτες πέταγαν...

Κονκισταδόρες: Οι αδίστακτοι εξολοθρευτές του Νέου Κόσμου

Το άρθρο αναφέρεται στους Κονκισταδόρες, Ισπανούς κατακτητές του 16ου...

Τα μυστικά των πυραμίδων της Αιγύπτου αποκαλύπτονται

Το άρθρο εξετάζει τα μυστήρια που περιβάλλουν τις πυραμίδες...

Πόλεμος Ιράν-Ιράκ (1980-1988): Η αιματηρή σύρραξη που αναδιαμόρφωσε τη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ, που διαρκεί από το 1980 έως...

ΦΠΑ: Ποιοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Εφορίας – Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για μεγιστοποίηση των εσόδων

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνεχίζει τους ελέγχους...

Μετς: Συνεχίζεται το μυστήριο με τον απανθρακωμένο άνδρα – Εντοπίστηκε και κουτάλι δίπλα στο καμινέτο

Μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει την υπόθεση του απανθρακωμένου άνδρα...

Όταν οι γιατροί “συνιστούσαν” τσιγάρα – Η άγνοια για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία

Το άρθρο αναφέρεται στη δεκαετία του 1930 και 1940,...

Πώς δρούσε και πώς εξαρθρώθηκε το κολοσσιαίο κύκλωμα ναρκωτικών στην ιστορία της μαφίας των ΗΠΑ;

Η «Pizza Connection» υπήρξε η μεγαλύτερη επιχείρηση διακίνησης ναρκωτικών...

Η Ταϊβάν υποδέχεται θερμά τον νέο Πάπα – Ισχυρό μήνυμα για συνεργασία με το Βατικανό

Η Ταϊβάν χαιρετίζει την εκλογή του νέου Πάπα Λέοντα,...

Όλα τα νεότερα για τις 3 ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra – Στον «πάγο» η 4η

Το Πολεμικό Ναυτικό μετρά αντίστροφα για την τελετή καθέλκυσης...

Όλα τα νεότερα για τις 3 ελληνικές φρεγάτες FDI Belharra – Στον «πάγο» η 4η

Το Πολεμικό Ναυτικό μετρά αντίστροφα για την τελετή καθέλκυσης...

Στην αναμονή 35.000 επικουρικές συντάξεις

Μεγαλύτερο από τις  κύριες είναι το πρόβλημα στις εκκρεμείςεπικουρικές...

Αποκάλυψη: Γιατί οι Παριζιάνοι μισούσαν τον πύργο του Άιφελ;

Ο πύργος του Άιφελ, κατά την κατασκευή του, αντιμετώπισε...

Ουκρανία: Καταγγέλλει πάνω από 700 παραβιάσεις της τριήμερης εκεχειρίας από τη Ρωσία – «Αποκαλύπτεται το μεγάλο ψέμα»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα, κατήγγειλε ότι οι...

Χιλή: Ανασύρθηκαν τα πτώματα των έξι επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους-ασθενοφόρου που κατέπεσε στο Σαντιάγο

Οι σοροί έξι επιβαινόντων σε ένα αεροσκάφος-ασθενοφόρο που συνετρίβη...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Μαΐου 2025

Σήμερα, Παρασκευή (9.5.2025) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

Γραπτός ΑΣΕΠ: Έτσι θα βγει η βαθμολογία

Με συγκεριμένο τρόπο θα βαθμολογηθηθούν τα γραπτά των υποψηφίων...

Ινδικός στρατός: Πακιστανικές δυνάμεις εξαπόλυσαν καταιγισμό επιθέσεων με drones και πυρομαχικά

Ο Ινδικός Στρατός ανακοίνωσε ότι τη νύχτα μεταξύ 8...

Πάπας Λέων ΙΔ’: Εξώφυλλο στο Time ο πρώτος Αμερικανός Ποντίφικας στην ιστορία

«Habemus Papam», δηλαδή «έχουμε Πάπα» αναφέρει και το περιοδικό...

Πάπας Λέων ΙΔ’: Εξώφυλλο στο Time ο πρώτος Αμερικανός Ποντίφικας στην ιστορία

«Habemus Papam», δηλαδή «έχουμε Πάπα» αναφέρει και το περιοδικό...

Οι ηγέτες της ΕΕ επευφημούν την ανάδειξη του νέου Πάπα και υπόσχονται εποικοδομητική συμπόρευση

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτησαν την εκλογή του...

Σουδάν: Δύο ανήλικοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από φονική επίθεση με drones στο Χαρτούμ

Σε μια πρόσφατη επίθεση με drones στην Ομντουρμάν, κοντά...

Πανελλήνιες 2025: 3 περιζήτητα επαγγέλματα στον κλάδο της Υγείας

Το άρθρο εξετάζει τρεις σημαντικές επαγγελματικές ειδικότητες στον τομέα...

Μεξικό: Χάος και τρόμος από κατάρρευση σκηνής σε εκδήλωση – Τουλάχιστον 7 τραυματίες

Αναστάτωση επικράτησε την Πέμπτη στην Πόλη του Μεξικού, όταν...

To επόμενο GTI της Volkswagen αποκαλύπτεται από απρόσμενη πηγή

Η Volkswagen μπήκε στην αγορά των σπορτίφ ηλεκτρικών χάτσμπακ...

Γερμανία: Κρίσιμη συνομιλία Μερτς-Τραμπ – Στο επίκεντρο Ουκρανία και εμπόριο

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Αμερικανός πρόεδρος...

Αντόνιο Γκουτέρες για τον νέο Πάπα: «Ο πλανήτης μας διψά για ηχηρές φωνές υπέρ της ειρήνης»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συνεχάρη τον...

Νέα Δημοκρατία: Κρίσιμη σύσκεψη της ΚΟ – Επίκεντρο ο συντονισμός του κοινοβουλευτικού έργου

Η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε διευρυμένη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

Τσέλσι – Μπέτις στον τελικό του Conference League

Η Τσέλσι είχε εύκολο έργο μετά το 4-1 στη...

Χαλκίδα: Δραματική καταδίωξη οχήματος κατέληξε σε σύγκρουση με ταξί

Στη Χαλκίδα, το βράδυ της Πέμπτης, σημειώθηκε μια θεαματική...

Οργισμένη καταγγελία Έλενας Κρεμλίδου για το revenge porn: «Το σώμα μου είναι δικό μου»

Η Έλενα Κρεμλίδου, γνωστή ως Μαριπόζα, μίλησε σε νέο...

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ εξασφάλισαν θέση στον μεγάλο τελικό του Europa League

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τότεναμ προκρίθηκαν στον τελικό...

Συγκλονίζει ο Άρης Μουγκοπέτρος: «Χωρίς εσάς, ίσως να μην ανέπνεα σήμερα»

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, γνωστός κλαρινίστας, εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη...

Μπόντο Γκλιμτ – Τότεναμ: Προκάλεσε σάλο ο “τσαλακωμένος” συνθετικός χλοοτάπητας στη Νορβηγία

Η Μπόντο Γκλιμτ αντιμετωπίζει την Τότεναμ στον δεύτερο ημιτελικό...

DS N°8: Το νέο προεδρικό αυτοκίνητο της Γαλλίας είναι ηλεκτρικό

Σε μια ιδιαίτερη τελετή μνήμης για την 80ή επέτειο...

Επιτέλους ολοκληρώνεται το τηλεοπτικό ταξίδι της Δανάης Μπάρκα

Η εκπομπή της Δανάης Μπάρκα στο MEGA φαίνεται να...

Γιώργος Κόρομι: Απέκτησε το πρώτο του παιδί – Η συγκινητική ανάρτηση για τη νεογέννητη κόρη του

Ο Γιώργος Κόρομι, πρώην παίκτης του Survivor 2021, έγινε...

Άσπρος καπνός! Τα 10 πιο εντυπωσιακά Popemobile

Το άρθρο εξερευνά την ενδιαφέρουσα ιστορία των παπικών αυτοκινήτων,...

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος “εγκέφαλος” πίσω από τους 54 τόνους κοκαΐνης στον Πειραιά

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ένας 30χρονος, μέλος σπείρας που σχετίζεται...

ΑΕΚ: «Αποχαιρετά» ο Μπρούνο Άλβες μετά τη μάχη με τον ΠΑΟΚ

Ο Μπρούνο Άλβες φαίνεται ότι θα αποχωρήσει από την...