Το χρώμα του Ποσειδώνα δεν είναι αυτό που όλοι ξέραμε – Έτσι δείχνει πραγματικά

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η φωτογραφία του Ποσειδώνα από το Voyager 2 της NASA αποκάλυψε το πραγματικό του χρώμα ως ένα πιο ανοιχτό μπλε πράσινο.
  • Οι αρχικές εικόνες του Voyager 2 τραβήχτηκαν με ψεύτικο χρώμα χρησιμοποιώντας φίλτρα.
  • Το χρώμα του Ποσειδώνα προέρχεται από το μεθάνιο στην ατμόσφαιρά του.
  • Το Voyager 2 επισκέφτηκε τον Ποσειδώνα το 1989 και ανακάλυψε νέα φεγγάρια και δαχτυλίδια.
  • Ο Ποσειδώνας είναι περίπου 30 φορές πιο μακριά από τον ήλιο από τη Γη.
  • Μια νέα επεξεργασία εικόνων αποκάλυψε τα πραγματικά χρώματα του Ποσειδώνα.
  • Οι γίγαντες του πάγου, όπως ο Ποσειδώνας, έχουν παγωμένο πρασινωπό μπλε χρώμα.
  • Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για την αναπαράσταση του αληθινού χρώματος του Ποσειδώνα.

Μία από τις τελευταίες φωτογραφίες του Ποσειδώνα που τραβήχτηκε από τον ανιχνευτή Voyager 2 της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 2,8 δισεκατομμύρια μίλια (4,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από τον ήλιο, κοινοποιήθηκε μόλις στις 19 Αυγούστου 2024, ενώ τραβήχτηκε για πρώτη φορά στις 25 Αυγούστου 1989.

Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς μόνο ένα διαστημόπλοιο έχει επισκεφθεί ποτέ τον όγδοο και πιο απομακρυσμένο από τον ήλιο πλανήτη.

Στις 25 Αυγούστου 1989, το διαστημόπλοιο Voyager 2 της NASA τράβηξε τις πρώτες κοντινές εικόνες του Ποσειδώνα. Αυτή – μεταξύ των τελευταίων φωτογραφιών που τραβήχτηκαν πριν από το τέλος του ανιχνευτή του “Grand Tour” στους πλανήτες – έγινε μια από τις πιο εμβληματικές. Αποκάλυψε το χρώμα του Ποσειδώνα ως ένα βαθύ γαλάζιο, που χρωμάτιζε την αντίληψη του κοινού για τον πλανήτη για δεκαετίες. Μέχρι που μια νέα επεξεργασία των εικόνων του Voyager 2 νωρίτερα φέτος αποκάλυψε ότι το πραγματικό χρώμα του Ποσειδώνα ήταν ένα πολύ πιο ανοιχτό μπλε πράσινο.

Οι αρχικές εικόνες του Voyager 2 τραβήχτηκαν με ψεύτικο χρώμα χρησιμοποιώντας φίλτρα — μια τυπική τεχνική που χρησιμοποιούν οι πλανητικοί αστρονόμοι. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκαν μπλε και πράσινα φίλτρα μαζί με ένα που διέρχεται το φως σε μήκος κύματος που απορροφάται από το αέριο μεθάνιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες , το υδρογόνο και το ήλιο κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα, αλλά το μεθάνιο του δίνει την μπλε όψη του απορροφώντας το κόκκινο φως. Τα φίλτρα κάνουν το μεθάνιο να φαίνεται σκούρο μπλε σε αυτήν την εικόνα, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ένα ημιδιαφανές στρώμα ομίχλης σε όλο τον πλανήτη. Η φωτεινή-κόκκινη άκρη γύρω από τον Ποσειδώνα προκαλείται από την ομίχλη που σκορπίζει το ηλιακό φως σε μεγαλύτερα υψόμετρα, πάνω από το μεγαλύτερο μέρος του μεθανίου.

Το Voyager 2 τράβηξε αυτή τη λήψη σχεδόν με ακρίβεια 12 χρόνια αφότου εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Τιτάνα-Κένταυρος από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Έχοντας επισκεφθεί τον Δία το 1979, τον Κρόνο το 1981 και τον Ουρανό το 1985, η πλησιέστερη προσέγγιση του Voyager στον Ποσειδώνα ήρθε στις 25 Αυγούστου 1989. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το Voyager επισκέφτηκε επίσης δύο από τα φεγγάρια του Ποσειδώνα, τον Τρίτωνα και τη Νηρηίδα, και ανακάλυψε έξι νέα φεγγάρια δαχτυλίδια .

Επειδή ο Ποσειδώνας είναι περίπου 30 φορές πιο μακριά από τον ήλιο από ό,τι η Γη, λαμβάνει μόνο ένα ποσοστό του ηλιακού φωτός της Γης, που σημαίνει ότι το Voyager 2 έπρεπε να τραβήξει εικόνες μακράς έκθεσης. Έτσι, οι μηχανικοί εκτόξευσαν τους προωθητές του ταχέως κινούμενου διαστημικού σκάφους για να το περιστρέψουν ώστε η κάμερα να παραμείνει εστιασμένη.

Ο Ποσειδώνας ήταν ο τελευταίος σταθμός του Voyager 2 πριν ταξιδέψει στην άκρη του ηλιακού συστήματος. Ο ανιχνευτής εισήλθε στο διαστρικό διάστημα στις 5 Νοεμβρίου 2018. Το Voyager 2 παραμένει η μακροβιότερη αποστολή της NASA, ακόμη και μετά την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων επικοινωνίας το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτή είναι η εικόνα που τραβήχτηκε το 1989.

Μια νέα επεξεργασία εικόνων που συνέλεξε το Voyager 2 στα τέλη της δεκαετίας του 1980 χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψε τα πραγματικά χρώματα των μακρινών γιγάντων πάγου του ηλιακού συστήματος, του Ποσειδώνα και του Ουρανού.

«Εφαρμόζοντας το μοντέλο μας στα αρχικά δεδομένα, μπορέσαμε να ανασυνθέσουμε την πιο ακριβή αναπαράσταση του χρώματος τόσο του Ποσειδώνα όσο και του Ουρανού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Patrick Irwin , πλανητικός φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε μια δήλωση .

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι γίγαντες πάγου πιθανότατα έμοιαζαν διαφορετικοί από ό,τι υποδείκνυαν οι εικόνες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αποστολές όπως το Voyager 2 – μέχρι στιγμής το μόνο διαστημόπλοιο που επισκέφτηκε τους γίγαντες του πάγου – παρατήρησαν τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, το έκαναν σε μεμονωμένα μήκη κύματος φωτός κάθε φορά. Ως αποτέλεσμα, όλες οι εικόνες τους ήταν σύνθετες δημιουργίες από πολλές μονοχρωματικές παρατηρήσεις των πλανητών.

Αυτές οι σύνθετες εικόνες δεν ήταν πάντα αρκετά καλά ισορροπημένες για να προσδώσουν μια αληθινή εικόνα των χρωμάτων των πλανητών. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ποσειδώνα που εκτείνονται σε όλο τον γίγαντα των πάγων, καθώς και τα σύννεφα και τις καταιγίδες του.

Για να αποκτήσουν εικόνες αληθινού χρώματος του Ποσειδώνα και του Ουρανού, ο Irwin και οι συνεργάτες του στράφηκαν σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον φασματογράφο απεικόνισης του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (STIS) και την κάμερα ευρέος πεδίου 3 (WFC3). Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον φασματοσκοπικό εξερευνητή πολλαπλών μονάδων (MUSE) στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής.

Στις εικόνες που λαμβάνονται από αυτά τα όργανα, κάθε εικονοστοιχείο είναι ένα συνεχές φάσμα χρωμάτων, που σημαίνει ότι τα δεδομένα που συνέλεξαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξισορρόπηση των σύνθετων εικόνων που κατασκευάστηκαν από το Voyager 2.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο γίγαντες του πάγου έχουν παρόμοιο παγωμένο, δροσερό πρασινωπό μπλε, αν και ο Ποσειδώνας είναι ελαφρώς πιο μπλε.

ΕΔΩ φαίνεται πως είναι πραγματικά το χρώμα του Ποσειδώνα

photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Γιάννης Αντετοκούμπο: Έφερε στον κόσμο η σύζυγός του, Μαρία – Αποκλειστικά η πρώτη φωτογραφία της νεογέννητης

V-2: Ο θρυλικός βαλλιστικός πύραυλος που άνοιξε την πύλη για την κατάκτηση του διαστήματος

Η μάχη των ανεκτέλεστων: Ποιοι κολοσσοί κυριαρχούν και τι μπλοκάρει τα μεγάλα έργα

Θεσσαλονίκη: Ανακαλύφθηκε στον Θερμαϊκό το θρυλικό γαλλικό υποβρύχιο «Floreal» του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τρεις θρυλικοί εξερευνητές που εξαφανίστηκαν στα ταξίδια τους και ανακάλυψαν κάτι απροσδόκητο

Νέος εξωδικαστικός: Ποιοι χάνουν τις χρυσές ρυθμίσεις – Τα δύο εμπόδια

Αυτή ήταν η αρχαιότερη ταβέρνα των Αθηνών – Που βρισκόταν;

Ρεάλ – Ολυμπιακός ανάλυση: Το comeback Φουρνιέ και το αδάμαστο τέρας του Μπαρτζώκα

Το αβέβαιο μέλλον των Mirage και η απόκτηση νέων Rafale

Πώς εξευτέλιζαν τον μοιχό και τη μοιχαλίδα στην αρχαία Ελλάδα

Τζον Γουέιν Γκέισι: Αποκαλύπτεται ο τρομακτικός “κλόουν” που αφαίρεσε τη ζωή 33 αγοριών

Μεξικό: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για τη δολοφονία μητέρας που έψαχνε απεγνωσμένα τον εξαφανισμένο γιο της

Καληφώνη: Μαγευτικές εικόνες από το ρομαντικό ταξίδι στο Παρίσι με τον Μάστορα- «Λάμπεις από ευτυχία»

Αλεξανδρούπολη: Το μυστήριο πίσω από την κατασκοπεία εδάφους, παρά την ύπαρξη δορυφόρων

Όταν Ολλανδοί έμποροι απέκτησαν το Μανχάταν για μόλις 24 δολάρια από τους ιθαγενείς

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι...

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραχώρησε μια συγκινητική συνέντευξη στην εκπομπή...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

Νίκος Κοκλώνης: Ξέσπασε στο Πρωινό για τα χρέη και την Καινούργιου – «Ψέματα δεν...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Νίκος Κοκλώνης απάντησε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ