Ερευνητές μεταμόρφωσαν συνηθισμένο βακτήριο του δέρματος σε εμβόλιο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ανέπτυξαν εμβόλιο από κοινό δερματικό βακτήριο, που μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά και χωρίς πόνο.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δημιούργησαν ένα νέο εμβόλιο που βασίζεται σε βακτήρια του δέρματος, προσφέροντας μια ανώδυνη και τοπική εφαρμογή αντί για παραδοσιακές ενέσεις.
  • Το εμβόλιο χρησιμοποιεί το βακτήριο Staphylococcus epidermidis, το οποίο είναι κοινό στο δέρμα ανθρώπων, και προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση χωρίς παρενέργειες όπως πόνο ή πρήξιμο.
  • Οι πειραματικές εφαρμογές έδειξαν ότι το τροποποιημένο βακτήριο μπορεί να προστατεύσει από θανατηφόρες δόσεις τοξίνης τετάνου, και οι ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητά του σε πιθήκους πριν προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο το εμβόλιο θα είναι μια κρέμα που θα τρίβετε στο δέρμα σας αντί για μια βελόνα που θα εισάγει ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε έναν από τους μύες σας. Το εμβόλιο αυτό είναι εντελώς ανώδυνο και δεν προκαλεί πυρετό, πρήξιμο, ερυθρότητα ή πόνο στο χέρι. Επίσης, είναι φθηνό.

Αυτή την ιδέα υλοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, οι οποίοι εξημέρωσαν ένα βακτήριο που ζει στο δέρμα σχεδόν όλων των ανθρώπων. Οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Nature» αναφέρουν συγκεκριμένα «την αξιοσημείωτη ικανότητα του δέρματος να λειτουργεί ως αυτόνομο λεμφικό όργανο».

Όπως εξηγεί το άρθρο στο Nature, αυτές οι μελέτες διαφέρουν από προηγούμενες έρευνες για τις ανοσοποιητικές ιδιότητες του δέρματος. Προηγούμενες περιπτωσιολογικές μελέτες έχουν διερευνήσει πώς αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις το δέρμα. Σε συνδυασμό με αυτές τις προηγούμενες μελέτες, οι επιστήμονες έχουν τώρα μια καλύτερη κατανόηση των ιδιοτήτων του δέρματος και πώς αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς.

Το δέρμα είναι ένα τρομερό μέρος για να ζεις, σύμφωνα με τον Μάικλ Φίσμπαχ, καθηγητή βιο-μηχανικής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο οποίος μελετά τη φύση και τις ιδιότητες του δέρματος εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι απίστευτα ξηρό και πολύ αλμυρό για τα περισσότερα μονοκύτταρα πλάσματα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένα οργανισμός θα ήθελε να ζήσει εκεί» εξήγησε ο ερευνητής.

Ωστόσο, μερικά ανθεκτικά μικρόβια θεωρούν το δέρμα σπίτι τους. Μεταξύ αυτών είναι ο Staphylococcus epidermidis, ένα γενικά ακίνδυνο βακτηριακό είδος που αποικίζει το δέρμα.

«Αυτά τα μικρόβια βρίσκονται σε κάθε θύλακα της τρίχας σχεδόν κάθε ανθρώπου στον πλανήτη» πρόσθεσε.

«Οι ανοσολόγοι ίσως έχουν παραμελήσει τα βακτήρια που αποικίζουν το δέρμα μας. Απλώς υποθέταμε ότι δεν συμβαίνουν πολλά εκεί» είπε ο Φίσμπαχ. Αυτό τελικά είναι λάθος. Τα τελευταία χρόνια ο ερευνητής και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παρέχει μια πολύ πιο επιθετική απόκριση κατά του S. epidermidis από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Η ομάδα εξέτασε μια βασική πτυχή της ανοσολογικής απόκρισης – την παραγωγή αντισωμάτων. Αυτές οι εξειδικευμένες πρωτεΐνες μπορούν να προσκολληθούν σε συγκεκριμένα βιοχημικά χαρακτηριστικά των μικροβίων, εμποδίζοντάς τα συχνά να εισέλθουν στο εσωτερικό των κυττάρων ή να ταξιδέψουν ανενόχλητα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε μέρη που δεν θα έπρεπε να πάνε. Τα μεμονωμένα αντισώματα είναι εξαιρετικά επιλεκτικά ως προς σε τι προσκολλώνται. Κάθε μόριο αντισώματος στοχεύει συνήθως ένα συγκεκριμένο βιοχημικό χαρακτηριστικό που ανήκει σε ένα μόνο μικροβιακό είδος ή στέλεχος. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ποντικιού, του οποίου το δέρμα δεν αποικίζεται από το S. epidermidis, θα δημιουργήσει μια απόκριση αντισωμάτων σε αυτόν τον μικροοργανισμό αν βρισκόταν εκεί.

Τι έδειξαν τα πειράματα

Τα αρχικά πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές ήταν απλά. Βύθισαν μια μπατονέτα σε ένα φιαλίδιο που περιείχε S. epidermidis. Έτριψαν απαλά τη μπατονέτα στο κεφάλι ενός ποντικιού και το έβαλαν πίσω στο κλουβί του. Στη συνέχεια, έπαιρναν δείγματα αίματος σε καθορισμένα χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι εβδομάδων. Στόχος της ομάδας ήταν να δει αν το ανοσοποιητικό σύστημα του ποντικού θα αναπτύξει αντισώματα που δεσμεύουν το S. Epidermidis.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξάνονταν αργά, μετά λίγο περισσότερο– και μετά ακόμη περισσότερο». Στις έξι εβδομάδες, είχαν φτάσει σε υψηλότερη συγκέντρωση από ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα εμβόλιο – και παρέμειναν σε αυτά τα επίπεδα. Ήταν σαν να είχαν εμβολιαστεί τα ποντίκια. Η απόκριση των αντισωμάτων τους ήταν εξίσου ισχυρή και συγκεκριμένη σαν να αντιδρούσε σε ένα παθογόνο» ανέφερε ο ερευνητής.

«Το ίδιο πράγμα φαίνεται να συμβαίνει φυσικά στους ανθρώπους. Πήραμε δείγματα αίματος από δότες και διαπιστώσαμε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων τους που στόχευαν το S. epidermidis ήταν τόσο υψηλά όσο και όταν εμβολιαζόμαστε τακτικά» είπε ο ερευνητής.

«Η έντονη ​​ανοσολογική μας απόκριση σε αυτά τα κοινά βακτήρια που περιπλανώνται σε αυτό το πολύ σημαντικό αντιμικροβιακό φράγμα που αποκαλούμε δέρμα φαίνεται να μην έχει σκοπό» επισήμανε ο επιστήμονας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως το ανθρώπινο δέρμα λειτουργεί ως ένα είδος φράχτη. Ωστόσο, χωρίς βοήθεια από το ανοσοποιητικό σύστημα, θα παραβιαζόταν πολύ γρήγορα. Ο καλύτερος φράκτης είναι αυτά τα αντισώματα. Είναι ο τρόπος του ανοσοποιητικού συστήματος να μας προστατεύει από τα αναπόφευκτα κοψίματα, γρατζουνιές, εγκοπές και γρατσουνιές που συσσωρεύουμε στην καθημερινότητά μας» εξήγησε ο ερευνητής.

Κατασκευάζοντας ένα ζωντανό εμβόλιο

Η ερευνητική ομάδα μετέτρεψε σταδιακά το S. epidermidis σε ένα «ζωντανό», plug-and-play εμβόλιο που μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά. Έμαθαν ότι το τμήμα του S. epidermidis που είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση μιας ισχυρής ανοσολογικής απόκρισης είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Aap. Αυτή η μεγάλη, δενδρόμορφη δομή, της οποίας το μέγεθος είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό μιας μέσης πρωτεΐνης, προεξέχει από το βακτηριακό κυτταρικό τοίχωμα. Οι ερευνητές πιστεύουν πως μπορεί να εκθέσει κάποια προεξέχοντα τμήματα σε κύτταρα-φρουρούς του ανοσοποιητικού συστήματος που «σέρνονται» περιοδικά μέσα από το δέρμα, αρπάζουν κομμάτια από οτιδήποτε χτυπάει στο «φύλλωμα» της Aap και τα μεταφέρουν πίσω στο εσωτερικό του για να τα δείξουν σε άλλα ανοσοποιητικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία μιας κατάλληλης απόκρισης αντισωμάτων που στοχεύουν το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά είτε αμετάβλητο S. epidermidis είτε τροποποιημένο βιολογικά S. epidermidis που κωδικοποιεί το θραύσμα της τοξίνης του τετάνου. Χορήγησαν αρκετές φορές το βακτήριο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Τα ποντίκια που έλαβαν μόνο το τροποποιημένο S. epidermidis, ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που στοχεύουν την τοξίνη του τετάνου. Όταν οι ερευνητές χορήγησαν στα ποντίκια θανατηφόρες δόσεις τοξίνης τετάνου, εκείνα που έλαβαν το φυσικό S. epidermidis υπέκυψαν, ενώ εκείνα που έλαβαν την τροποποιημένη έκδοση παρέμειναν χωρίς συμπτώματα.

Η ομάδα έδειξε επίσης αποικίζοντας πολύ νεαρά ποντίκια με S. epidermidis, ότι η προηγούμενη παρουσία των βακτηρίων στο δέρμα τους δεν παρενέβαινε στην ικανότητα της πειραματικής θεραπείας να διεγείρει μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων. Αυτό συνεπάγεται, είπε ο Φίσμπαχ, ότι ο σχεδόν 100% αποικισμός του δέρματος από το S. epidermidis δεν θα πρέπει να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη χρήση του σκευάσματος στους ανθρώπους.

«Ξέρουμε ότι λειτουργεί σε ποντίκια. Στη συνέχεια, πρέπει να δείξουμε ότι λειτουργεί και σε πιθήκους. Αυτό θα κάνουμε. Πιστεύουμε ότι το ίδιο θα ισχύει για ιούς, βακτήρια, μύκητες και μονοκύτταρα παράσιτα. Τα περισσότερα εμβόλια έχουν συστατικά που διεγείρουν μια φλεγμονώδη απόκριση και σε κάνουν να νιώθεις λίγο άρρωστος. Αυτά δεν το κάνουν» κατέληξε ο Φίσμπαχ.

ΠΗΓΗ: Stanford University


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν έχω οξυγόνο, πνίγομαι» – Το συγκλονιστικό μήνυμα ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας

Νίκος Στραβελάκης: Τέλος από τα Σαββατοκύριακα από το OPEN;

Σοκ στο Μονακό: 17χρονος αθλητής έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

Mετά το τέλος της Μπάρκα την «πληρώνει» αυτή η ζώνη

Τσουρός: Το συγκινητικό μήνυμα στη μαμά του για τη Γιορτή της Μητέρας – «Είναι ηρωίδα, αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε εμένα γιο»

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Η ώρα και το κανάλι του ντέρμπι δικεφάλων

Συνελήφθη 55χρονος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο «Ελ. Βενιζέλος» – Καμουφλάρισε 2,8 κιλά κοκαΐνης σε σακούλες με αποξηραμένες γαρίδες

Μαμά, σ’ αγαπώ: Οι τρυφερές αναρτήσεις των celebrities για τη Γιορτή της Μητέρας

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Δραματική αντικατάσταση διαιτητή μετά τον τραυματισμό του Φέλιξ Μπριχ

Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Αύριο το κρίσιμο τετ-α-τετ στη Ρώμη – Μεταναστευτικό, ενέργεια και ασφάλεια στο επίκεντρο

Ευγενία Σαμαρά – Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Αποκαλύπτεται το παρασκήνιο του χωρισμού τους

Ρόδος: Τραγικός θάνατος 28χρονου σε εργατικό δυστύχημα – Καταπλακώθηκε από χώματα

Επαναστατικά ρομπότ σμήνους λειτουργούν και συντονίζονται χωρίς κώδικα ή αισθητήρες

Όσμαν για το σύνθημα στα ελληνικά: «Το δούλευα καιρό, δεν ήταν τόσο δύσκολο»

Νέδα: Πατέρας και γιος γκρεμίστηκαν σε χαράδρα – Δραματική επιχείρηση διάσωσης

00:00 / 00:00

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

Επιστήμονες χαρτογράφησαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του εγκεφάλου θηλαστικού

Επιστήμονες δημιούργησαν το πιο λεπτομερές διάγραμμα καλωδίωσης εγκεφάλου θηλαστικού, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Κατέγραψαν πάνω από 200.000 κύτταρα και 500 εκατομμύρια νευρωνικά...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χριστίνα Κοραή: «Η εκκλησία αρνήθηκε να κηδέψει την αδερφή μου, που χάρισε 4 ζωές»

Στη συνέντευξή της στην εκπομπή Buongiorno, η Χριστίνα Κοραή...

Θεοφάνους: Σάλος μετά την ανάρτησή του για την Klavdia – «Με ειλικρίνεια το έγραψα...

Ο Γιώργος Θεοφάνους, μέσω βίντεο στο Instagram, αποκάλυψε ότι...

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν έχω οξυγόνο, πνίγομαι» – Το συγκλονιστικό μήνυμα ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος «Τέμπη...

Νίκος Στραβελάκης: Τέλος από τα Σαββατοκύριακα από το OPEN;

Νίκος Στραβελάκης: Το OPEN σχεδιάζει να επανέλθει δυναμικά στον...

Σοκ στο Μονακό: 17χρονος αθλητής έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

Δραματική είναι η κατάσταση στη Μονακό μετά τον θάνατο...

Mετά το τέλος της Μπάρκα την «πληρώνει» αυτή η ζώνη

Σε τροχιά περικοπών μπαίνουν το Mega, ΑΝΤ1, ο Alpha...

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Η ώρα και το κανάλι του ντέρμπι δικεφάλων

Ο ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κοντράρονται στην Τούμπα για την...

Μαμά, σ’ αγαπώ: Οι τρυφερές αναρτήσεις των celebrities για τη Γιορτή της Μητέρας

Σήμερα, Κυριακή 11 Μαΐου, είναι η Γιορτή της Μητέρας...

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Δραματική αντικατάσταση διαιτητή μετά τον τραυματισμό του Φέλιξ Μπριχ

Λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ,...

Ευγενία Σαμαρά – Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Αποκαλύπτεται το παρασκήνιο του χωρισμού τους

Η Ευγενία Σαμαρά και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, δύο γνωστά...

Ρόδος: Τραγικός θάνατος 28χρονου σε εργατικό δυστύχημα – Καταπλακώθηκε από χώματα

Στη Ρόδο, ένας 28χρονος εργάτης από το Αγρίνιο έχασε...

Επαναστατικά ρομπότ σμήνους λειτουργούν και συντονίζονται χωρίς κώδικα ή αισθητήρες

Ερευνητές από το Χάρβαρντ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της...

Όσμαν για το σύνθημα στα ελληνικά: «Το δούλευα καιρό, δεν ήταν τόσο δύσκολο»

Ο Τσέντι Οσμάν μίλησε στην Euroleague για το σύνθημα...

Νέδα: Πατέρας και γιος γκρεμίστηκαν σε χαράδρα – Δραματική επιχείρηση διάσωσης

Συναγερμός σήμανε στη Νέδα, όπου πατέρας και γιος έπεσαν...

Ανδρουλάκης: Σιωπή Μητσοτάκη για το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

Όσμαν αποκαλύπτει για το ελληνικό σύνθημα: «Το προετοίμαζα καιρό, δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο»

Ο Τσέντι Οσμάν, παίκτης του Παναθηναϊκού, εντυπωσίασε με τα...

Φιλιππιάδα: Τέσσερις Σύροι παρενόχλησαν και απαθανάτιζαν ανήλικες μαθήτριες πριν συλληφθούν

Στη Φιλιππιάδα, τέσσερις Σύροι άντρες, ηλικίας άνω των 30...

Γραπτός ΑΣΕΠ: Εξασφαλίστε πλήρεις σημειώσεις-οδηγό (150 σελίδες)

Το άρθρο αναφέρεται στην προσφορά του workenter.gr για τους...

Αχαΐα: Καθηγητές γυμνασίου εγκατέλειψαν 2 μαθήτριες σε φαστφουντ και αναχώρησαν – Ταξίδευαν με λεωφορείο για Θεσσαλονίκη

Στην Αχαΐα, δυο μαθήτριες γυμνασίου ξεχάστηκαν σε κατάστημα εστίασης...

Συγκλονίζει η Ανίτα Μπραντ: «Η Γιορτή της Μητέρας φέτος δεν είναι γιορτή με λουλούδια! Είναι δάκρυα και…»

Η Ανίτα Μπραντ, μοιράστηκε μέσω Instagram τις συναισθηματικές στιγμές...

Ο μαγευτικός δρόμος που εξαφανίζεται από την παλίρροια δύο φορές την ημέρα!

Το Passage du Gois είναι ένα μοναδικό φυσικό πέρασμα...

Τσιτσιπάς – Φις 1-2: Πικρή ήττα και πρόωρος αποκλεισμός του «Στεφ» στη Ρώμη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γνώρισε την ήττα από τον Άρθουρ...

Η xAI του Μασκ εξοπλίζει με ισχύ τον κορυφαίο υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως

Η xAI, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ,...

Παναθηναϊκός: Στολίζεται η φανέλα των πρασίνων με το έμβλημα του Final Four 2025 της EuroLeague

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για το Final Four της Euroleague,...

Οι αστροναύτες μπορεί να κατακτήσουν τον Άρη…αλλά ένα ζωτικό όργανο κινδυνεύει να καταστραφεί ανεπανόρθωτα

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications αποκαλύπτει...

Σία Κοσιώνη: Η αλήθεια για το τέλος της από τον ΣΚΑΪ!

Η Σία Κοσιώνη βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων...

Πένυ Αγοραστού: Αποκαλύπτει τη κρυοσυντήρηση ωαρίων – «Το σκεφτόμουν για χρόνια…»

Η Πένυ Αγοραστού, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας,...

Οι ΗΠΑ θεσπίζουν πρωτοποριακό νόμο για τσιπ AI με παρακολούθηση τοποθεσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τον πρώτο νόμο στον κόσμο...

Αγρίνιο: Ποινικές διώξεις για 40 θανάτους από Covid-19 σε ΜΕΘ στο αποκορύφωμα της πανδημίας

Ποινικές διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας Αγρινίου για 40 θανάτους...

Χριστίνα Μπόμπα: Απαντά σε Λιάγκα & Καλύβα μετά τον σάλο – «Να πω απαρχαιωμένες απόψεις; Να πω άσχετες;»

Η Χριστίνα Μπόμπα, πριν από μερικές ημέρες, προχώρησε σε...

Έρχεται οριστικό τέλος στα πειραγμένα χιλιόμετρα

Το άρθρο αναλύει το πρόβλημα της παραποίησης χιλιομέτρων σε...

Σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης από τον όμιλο Σαρακάκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και το δεύτερο διαδραστικό εκπαιδευτικό...

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: «Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ήταν κόλαση!» – «Ανυπομονώ να αποκτήσω δεύτερο παιδί»

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εκπομπή...

Ολυμπιακός: Ξεκινά Δευτέρα η προπώληση εισιτηρίων για τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου με τον ΟΦΗ

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 13...

Μουντιάλ 2026: Μάχη ANT1 – ΕΡΤ για τα δικαιώματα!

Σε μια μάχη που θυμίζει πραγματικό τηλεοπτικό… ντέρμπι έχουν...

Operation Praying Mantis: Η μυστική ναυμαχία που συγκλόνισε τον Ψυχρό Πόλεμο

Η επιχείρηση «Praying Mantis», που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου...

Νέα Σμύρνη: Πατέρας αφαίρεσε τη ζωή του γιου του έπειτα από έντονη λογομαχία

Στη Νέα Σμύρνη, μια τραγική υπόθεση σημειώθηκε την Κυριακή...

O Βαγγέλης Παυλίδης αποθεώθηκε από τους Πορτογάλους για τα «μαγικά κόλπα» του στο ντέρμπι Μπενφίκα – Σπόριτνγκ

Ο Βαγγέλης Παυλίδης αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή του ντέρμπι Μπενφίκα...

Ινδία-Πακιστάν: Εύθραυστη εκεχειρία παρά τη «σίγαση» των όπλων – Αναφορές για εκρήξεις το βράδυ στο Κασμίρ

Έπειτα από τις σφοδρές συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Σάββατο...

Τραγωδία στη Νέα Σμύρνη: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε διαμέρισμα – Συνελήφθη συγγενής του

Στη Νέα Σμύρνη, ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά...

Τραγωδία στη Νέα Σμύρνη: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε διαμέρισμα – Συνελήφθη συγγενής του

Άνδρας βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη, με...

Ιωαννα Τούνη: Ραγίζει καρδιές με την ανάρτηση για την μητέρα της που έφυγε από τη ζωή 3 χρόνια πριν

Σήμερα, Κυριακή 11/5, γιορτάζουν οι μανούλες όλου του κόσμου,...

Ο Σέρχιο Αραούχο έσπασε τη σιωπή των διχτύων και μετάνιωσε για το πειθαρχικό του παράπτωμα

Ο Σέρχιο Αραούχο επέστρεψε στη δράση με τη Σέρο...

Πτήση 19: Το Μυστήριο των Βερμούδων και το «Εξαφανισμένο Σμήνος» του Αμερικανικού Ναυτικού

Η «Πτήση 19» αναφέρεται στην μυστηριώδη εξαφάνιση πέντε αεροσκαφών...