Προειδοποίηση επιστημόνων: Με μεγαλύτερη συχνότητα θα εμφανίζονται φαινόμενα όπως οι πλημμύρες στη Βαλένθια

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση της συχνότητας φαινομένων όπως οι πλημμύρες στη Βαλένθια, λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών των θαλασσών στη Μεσόγειο, που οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια και ισχυρότερες βροχοπτώσεις.
  • Μελέτες δείχνουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο παρατηρείται ρυθμός επανάληψης ακραίων καιρικών φαινομένων περίπου κάθε 9 χρόνια, με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων και στην Ελλάδα.
  • Η αλλαγή της κλιματικής κυκλοφορίας και η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδρούν στην ένταση και τη συχνότητα αυτών των φαινομένων, απαιτώντας στρατηγικές πρόληψης και αποφυγής κινδύνου πλημμύρας, όπως η απομάκρυνση από επικίνδυνες ζώνες και η επένδυση σε αντιπλημμυρικά έργα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα υπό τον φόβο αύξησης της συχνότητας εκδήλωσης φαινομένων όπως οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Βαλένθια. Οι αυξημένες θερμοκρασίες των θαλασσών τα τελευταία χρόνια και ειδικά στη Μεσόγειο, προκαλούν αύξηση της αστάθειας σε όλη την περιοχή, όπως αναφέρουν. «Πέρα από την αλλαγή των μοτίβων της παγκόσμιας κυκλοφορίας και τη δυνατότητα του αέρα να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, έχουμε τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο μια αξιοσημείωτη αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της. Δηλαδή, μιλάμε για 2-3 βαθμούς παραπάνω θερμοκρασία, η οποία αυξάνει την αστάθεια εξαιρετικά σε όλη την περιοχή», εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τέως διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Ζιακόπουλος. Στην Ελλάδα αν και οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται είναι σημαντικά μειωμένες, ο φόβος εκδήλωσης ισχυρότερων σε ένταση βροχοπτώσεων είναι ορατός. «Ο αριθμός ημερών βροχής στη χώρα μας έχει περιοριστεί σημαντικά, αλλά όταν αυτές έρχονται, όσο αργά και να έρχονται, συνήθως είναι πιο ισχυρές από ό,τι ήταν πριν. Αυτό είναι το μοτίβο και αυτό είναι που μας φοβίζει», σημειώνει ο κ. Ζιακόπουλος.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Μιχάλη Διακάκη, τέτοια ακραία φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, κάτι το οποίο αποτέλεσε και αντικείμενο μελέτης των ερευνητών. «Προσπαθήσαμε να κοιτάξουμε ένα χρονικό διάστημα το οποίο είναι πολύ μεγάλο διότι αυτά δεν μπορείς να αξιολογήσεις την παρουσία τους και αν αυξάνονται ή μειώνονται αν κοιτάξεις 10-20 χρόνια πίσω. Επομένως κοιτάξαμε 140 χρόνια πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο και σε αυτό το πλαίσιο είδαμε με σχετική έκπληξη πρέπει να πω ότι είχαμε τουλάχιστον 20 συμβάντα με πάνω από 80 νεκρούς, κάποια είχαν 100, κάποια 150, κάποια 200, κάποια 500 νεκρούς. Αυτό το οποίο είδαμε είναι ότι έχουμε ένα ρυθμό επανάληψης κατά μέσο όρο μια φορά στα 9 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό λοιπόν φαίνεται να είναι αρκετά πιο συχνό. Αν πάμε στα Βαλκάνια στη χώρα μας και στα υπόλοιπα Βαλκάνια θα δούμε ότι έχουμε μια ετήσια πιθανότητα περίπου 2,5% να εμφανιστεί ένα τέτοιο συμβάν δεν είναι πολύ υψηλό αλλά δεν είναι και τόσο χαμηλό όσο θα περιμέναμε άρα υπάρχει ρεαλιστικά η πιθανότητα να δούμε κάτι τέτοιο και στη χώρα μας. Και βέβαια έχει πολύ μεγάλη σημασία μια τέτοια καταιγίδα που θα πέσει δηλαδή αν πέσει σε μια περιοχή όπως είναι ο κάμπος της Θεσσαλίας όπου τα νερά κινούνται πιο ήπια όπου έχουμε πάρα πολλές αγροτικές και δασικές εκτάσεις και εκτάσεις φυσικής βλάστησης και μικρότερο κομμάτι αστικού περιβάλλοντος τότε μπορεί οι ζημιές βέβαια να ήταν καταστροφικές αλλά δεν θα ήταν τόσο καταστροφικές θα μπορούσαν να ήταν αν έπεφταν σε ένα αστικό περιβάλλον όπως αυτού του λεκανοπεδίου της Αθήνας, δηλαδή ναι μεν γιγάντια η καταστροφή αλλά από την άλλη αν ήταν σε έναν πολύ πυκνό αστικό χώρο όπως η Αθήνα τότε θα είχαμε πολλαπλάσια καταστροφή σαν αυτό που είδαμε περίπου στη Βαλένθια», υπογραμμίζει ο κ. Διακάκης.

Για τον κ. Διακάκη, το φαινόμενο που έπληξε την ανατολική Ισπανία, έμοιαζε περισσότερο με τις πλημμύρες στη Μάνδρα . «Μοιάζει με αυτό της Μάνδρας έχει όμως και εκεί κάποιες μικρές διαφορές. Η πρώτη διαφορά είναι ότι το μέγεθος του ποταμού στη Βαλένθια είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Μάνδρας, μιλάμε για περίπου τα 2/3 του Πηνειού το ποτάμι της Βαλένθια, ενώ αυτό της Μάνδρας ήταν μία πολύ μικρή λεκάνη απορροής, ένα μικρός ξεροπόταμος και επίσης η έκταση του φαινομένου της πλημμύρας στη Μάνδρα έγινε σε μια μικρή πόλη των 12.000 κατοίκων ενώ στη Βαλένθια μιλάμε για μια πόλη των 800.000 – 1.000.000 κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή. Άρα λοιπόν το μέγεθος, τα μεγέθη διαφέρουν», επισημαίνει και τονίζει:

«Είναι βέβαιο ότι θα τα βλέπουμε συχνά τέτοια φαινόμενα. Αν σκεφτείτε μέσα στην τελευταία δεκαετία πόσες φορές έχουμε δει στη χώρα μας που είναι μια μικρή περιοχή της Μεσογείου τέτοιου είδους φαινόμενα με νεκρούς, όπως στη Μάνδρα, στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2020, στον Ντάνιελ, στον Ιανό. Βλέπουμε πολύ συχνά τέτοια φαινόμενα πλέον, αν όχι κάθε χρόνο σχεδόν χρόνο παρά χρόνο».

Εξαιρετικά ξηρός ο Οκτώβριος σχεδόν σε όλη τη χώρα – Αυξημένες κατά 16% οι πυρκαγιές τον φετινό Οκτώβριο

Παράλληλα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2024, ο συνδυασμένος δείκτης ξηρασίας (CDI) καταδεικνύει συνθήκες προειδοποιητικής ξηρασίας σε μια σειρά από περιοχές, ανάμεσά τους και η νότια Ελλάδα, ενώ ορισμένες περιοχές στην περιοχή της Μεσογείου – ιδιαίτερα στη νότια Ιταλία – την ανατολική και νότια Ισπανία και Ελλάδα, βρίσκονται στο «κόκκινο», υπό συνθήκες επίμονης ξηρασίας, με επιπτώσεις στη βλάστηση.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με καταγραφές 118 σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr , ο φετινός Οκτώβριος ήταν εξαιρετικά ξηρός σχεδόν σε όλη τη χώρα:

• Σε 95 σταθμούς το ύψος βροχής ήταν μηδενικό ή ελάχιστο, παρουσιάζοντας μία απόκλιση από 80 έως 95 % σχετικά με τις κανονικές τιμές του Οκτωβρίου.

• Σε κανέναν σταθμό το μηνιαίο ύψος βροχής δεν ήταν υψηλότερο από την μέση τιμή των τελευταίων 15 ετών

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με τις καταγραφές των σταθμών, ο φετινός Οκτώβριος ήταν πιο ξηρός τουλάχιστον των τελευταίων 15 ετών (με εξαίρεση περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας όπως η Κέρκυρα και τα Ιωάννινα) όπου ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο δεύτερος πιο ξηρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι πυρκαγιές στην Ελλάδα τον φετινό Οκτώβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές παρουσιάζουν αύξηση 16% καθώς τον φετινό Οκτώβριο εκδηλώθηκαν 1007 πυρκαγιές ενώ τον περσινό αντίστοιχο μήνα 867. Επιπλέον, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη από το ΠΣ, η ανομβρία, η παρατεταμένη ξηρασία και ο αυξημένος αριθμός των πυρκαγιών οδήγησε στην παράταση της απαγόρευσης χρήσης πυρός ( κι όχι αντιπυρικής περιόδου ) έως τις 15 Νοεμβρίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια

Στην περίπτωση της ευρύτερης περιοχής της Βαλένθια, όπως εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος λειτούργησε ένα θερμοδυναμικό αίτιο, το οποίο ουσιαστικά σχετίζεται με ένα χαμηλό, αποκομμένο από την κυκλοφορία, το οποίο στάθηκε πάνω από την περιοχή, την ευρύτερη περιοχή Ισπανίας-Μαρόκου.

«Αυτό, λοιπόν, έδωσε το βασικό αίτιο, το μεγάλης κλίμακας αίτιο. Υπέρ της μεγάλης έντασης των καταιγίδων όμως λειτούργησαν δύο πράγματα. Πρώτα, η μορφολογία του εδάφους, το ανάγλυφο δηλαδή, και δεύτερον, ένα θερμό και υγρό ανατολικό, νοτιοανατολικό ρεύμα, το οποίο έπνεε στην περιοχή της ανατολικής νοτιοανατολικής Ισπανίας, το οποίο προερχόταν από τη θάλασσα του Αλμποράν, αλλά και κυρίως από τη θάλασσα των Βαλεαρίδων. Επομένως, δεδομένου ότι η θάλασσα ήταν πολύ θερμότερη από την εποχή και έπνεε αυτό το ρεύμα, έφερε καταρχάς περισσότερη υγρασία και θερμότητα στην περιοχή της Βαλένθια, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ένταση των φαινομένων, αλλά έπαιξε και έναν ρόλο ανατροφοδότη. Δηλαδή, έφταναν οι θερμές και υγρές αέριες μάζες πάνω από τη Βαλένθια, γινόταν η συμπύκνωση, η εκτόνωση δηλαδή με τη μορφή των καταιγίδων, αλλά το νερό που έπεφτε, που χάνανε τα σύννεφα, αναπληρώνονταν συνέχεια από τα νέα ποσά υγρασίας και θερμότητας που έρχονταν από τη Μεσόγειο. Αυτό λειτούργησε σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των φαινομένων, η οποία δεν ήταν μικρή, ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς επί οκτώ ώρες είχαμε αυτό το φαινόμενο σε συνέχεια», σημειώνει ο κ. Ζιακόπουλος ενώ επισημαίνει ότι η ωριαία ένταση των 160 mm νερού την ώρα, που σημειώθηκε στην περιοχή Chiva, είναι τόσο μεγάλη που σε όποια περιοχή του κόσμου παρατηρηθεί είναι σχεδόν αδύνατο να αντέξουν οι υποδομές. «Σ’ αυτό φταίμε και εμείς βέβαια, σαν ανθρώπινο είδος διότι έχουμε αυξήσει την επικινδυνότητα των πλημμυρών. Έχουμε αστικοποιήσει περιοχές. Επομένως, σε μια αστική περιοχή, η άσφαλτος και τα τσιμέντα, ουσιαστικά, παύουν να απορροφούν, εμποδίζουν την απορρόφηση του νερού από το έδαφος, αυξάνοντας την επιφανειακή απορροή, δηλαδή, την πλημμύρα τον κίνδυνο πλημμυρών. Επίσης, έχουμε φράξει τις κοίτες, έχουμε περιορίσει, έχουμε καταργήσει σχεδόν σε πολλές περιοχές, τις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων, που είναι οι φυσικοί δρόμοι του νερού, και αυτό το πληρώνουμε. Υπάρχουν τα καμένα, από την άλλη μεριά, και, γενικά, η αλλαγή χρήσης γης, υπάρχουν οι αποψιλώσεις των δασών. Όλα αυτά έχουν αυξήσει την επικινδυνότητα των φαινομένων, και δεν είναι μόνο στην Ισπανία. Σε όλες τις χώρες, βεβαίως, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας», υπογραμμίζει ο κ. Ζιακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιακόπουλο, κάθε φθινόπωρο, η κατανομή των ισχυρών καταιγίδων σε όλες τις μεσογειακές περιοχές παρουσιάζει ένα μέγιστο, σε ό,τι αφορά την ένταση αλλά και τα συνολικά ύψη βροχής.

«Η κλιματολογία μας έχει δείξει ότι από την Ισπανία μέχρι την Τουρκία και την Κύπρο και στις βορειότερες χώρες, στα βόρεια παραλία, στις νότιες ακτές της Ευρώπης παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα στη διάρκεια του φθινοπώρου. Αυτό είναι το κλίμα της περιοχής και οι αιτίες είναι βασικά ότι η Μεσόγειος είναι μια πηγή θερμότητας και υγρασίας. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο λιμνάζουν στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θερμές και υγρές αέριες μάζες.

Ψηλότερα οι μάζες είναι ξηρές αλλά όταν έρχεται ένα δυναμικό αίτιο όπως ήταν το χαμηλό της Ισπανίας ή μια άλλη διαταραχή παρόμοιου τύπου τότε έχουμε έκλυση αυτής της μεγάλης αστάθειας », επισημαίνει ο κ. Ζιακόπουλος, ωστόσο τονίζει ότι πλέον έχουν αρχίσει να αλλάζουν και τα πρότυπα της πλανητικής κυκλοφορίας, δηλαδή τα μοτίβα τα οποία γνωρίζαμε μέχρι τώρα. «Οι λόγοι είναι καταρχάς ότι έχει «πειραχθεί» η ατμοσφαιρική κυκλοφορία «η πλανητική ατμοσφαιρική κυκλοφορία» από την υπερθέρμανση του πλανήτη με ό,τι αυτό σημαίνει για την ένταση αλλά και την κατανομή των φαινομένων . Επιπλέον να λάβουμε υπόψη μας ότι έχει αυξηθεί το ποσό των υδρατμών, τις υγρασίες που μπορεί να συγκρατήσει ο αέρας», υπογραμμίζει ενώ προσθέτει ότι πέρα από την αλλαγή των μοτίβων της παγκόσμιας κυκλοφορίας και τη δυνατότητα του αέρα να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της.

Από την πλευρά του αναφορικά με το φαινόμενο που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια ο κ. Διακάκης εξηγεί ότι επρόκειτο για ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο επέμενε στην ίδια περιοχή και είχε έρθει σε μέτωπο με θερμές μάζες αέρα οι οποίες έχουν πολύ υγρασία και οι οποίες προέρχονται από τη Μεσόγειο, η οποία αυτή την περίοδο του έτους είναι ασυνήθιστα ζεστή έχει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες λόγω των πολύ ισχυρών θερμοκρασιών τα τελευταία χρόνια και κυρίως τα καλοκαίρια σε όλο τον πλανήτη. «Άρα λοιπόν από τη μία η πολύ θερμή θάλασσα με δύο και τρεις και τέσσερις βαθμούς πάνω από το κανονικό η οποία τροφοδοτεί με υγρασία αυτά τα συστήματα την ψυχρή μάζα αέρα που βρίσκεται στην περιοχή της Βαλένθια και επέμενε εκεί για αρκετές ημέρες και αυτό πυροδοτεί μία καταιγίδα η οποία γίνεται πιο έντονη ακριβώς γιατί τροφοδοτείται από τη θερμή θάλασσα. Αυτό είναι η ουσία των πραγμάτων και το λέω αυτό γιατί αυτό σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή, η θερμή θάλασσα δηλαδή», σημειώνει.

Σχετικά με το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους φαινόμενα ο κ. Διακάκης τονίζει ότι δεν είναι κάτι που ανατρέπεται ή μηδενίζεται ο κίνδυνος. « Ο κίνδυνος θα παραμείνει υψηλός τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες και οι δράσεις που μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα ή και η χώρα μας συγκεκριμένα είναι σε πολλαπλά χρονικά επίπεδα. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα μας ανατρέψει την κλιματική αλλαγή που είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κάτι το οποίο πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο συγκεκριμένα για τη χώρα μας βεβαίως μια μακροπρόθεσμη στρατηγική απομάκρυνσης από τις ζώνες κινδύνου πλημμύρας δηλαδή οι κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες μας οι περιουσίες μας, οι υποδομές μας να αποχωρήσουν ώστε να ανοίξουμε περισσότερο χώρο για να πηγαίνει το νερό στη θάλασσα απρόσκοπτα βεβαίως να επενδύσουμε σε αντιπλημμυρικά έργα και κυρίως αυτά που αφορούν την ορεινή υδρονομία δηλαδή να προλάβουμε τη διάβρωση να προλάβουμε την έντονη απορροή από το βουνό ειδικά σε σχέση με τις πυρκαγιές και από εκεί και πέρα βεβαίως οι νέες τεχνολογίες με τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, εφαρμογές όπως είναι το 112 και βέβαια η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου και η εκπαίδευσή του παίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο κυρίως ώστε να μην έχουμε θύματα»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

FAMAR: Εξαγορά μονάδας παραγωγής αποστειρωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στη Γερμανία

Συγκινημένη η Ιωάννα Τούνη – Βίντεο από την επανασύνδεση με τον μικρό Πάρη στο αεροδρόμιο

«Αμεταχείριστο» Audi RS 4 B5 αμφισβητεί το ολοκαίνουριο RS 6

Πανελλήνιες 2025: Ξεκινά η υποβολή μηχανογραφικού για πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις – Η διαδικασία

Λάρισα: Ο μητροκτόνος μαχαίρωσε την 52χρονη για ακόμη 23 φορές αφού ξεψύχησε – Μετά το έγκλημα έβγαλε τα σκυλιά βόλτα

Πολωνία: Καταγγέλλει απόπειρα χειραγώγησης της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών εκλογών μέσω διαφημίσεων στο Facebook

Βασίλης Καρράς: 5 άγνωστες πτυχές του θρυλικού καλλιτέχνη

Βεζένκοφ: «Όλες οι ομάδες έχουν ίσες πιθανότητες κατάκτησης στο Final Four»

ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση στο σπίτι του Μάξιμου Χαρακόπουλου: Τέτοιες ακραίες πράξεις πλήττουν θεμελιωδώς τη δημοκρατία

Λάρισα: Ο μητροκτόνος κατακρεούργησε την 52χρονη με 23 μαχαιριές μετά το θάνατό της – Ατάραχος έβγαλε τα σκυλιά βόλτα

Επίθεση Νετανιάχου σε Μακρόν: Τον κατηγόρησε ότι συντάσσεται «με μια δολοφονική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση»

Απόστολος Γκλέτσος: Αποκαλύπτεται η γυναίκα που του χάρισε την μοναχοκόρη του

Πάπας Λέων ΙΔ’ για τους πολέμους: Η Αγία Έδρα έτοιμη να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αντιπάλων

Πολεμικό Ναυτικό: Ενθαρρυντικές οι συνομιλίες Ελλάδας-Ιταλίας για τις φρεγάτες κλάσης Bergamini

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026: Επείγουσα παράταση για τις αιτήσεις συμμετοχής

00:00 / 00:00

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

Επιστήμονες χαρτογράφησαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του εγκεφάλου θηλαστικού

Επιστήμονες δημιούργησαν το πιο λεπτομερές διάγραμμα καλωδίωσης εγκεφάλου θηλαστικού, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Κατέγραψαν πάνω από 200.000 κύτταρα και 500 εκατομμύρια νευρωνικά...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαγγέλης Χαρισόπουλος: «Αποκαλύπτω το πραγματικό αίτιο που “έκοψαν” το Πάμε Δανάη»

Ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος μίλησε στην εκπομπή Super Κατερίνα για...

Ο δήμιος που εκτέλεσε τις περισσότερες θανατικές ποινές στην Ελλάδα και το τραγικό τέλος...

Η γκιλοτίνα ή λαιμητόμος έγινε παγκοσμίως γνωστή στη Γαλλική...

Πάνος Μιχαλόπουλος: Αποκαλύπτει τη ζωή του σήμερα – «Έχω περιουσία στην Καλαμάτα!»

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Πρωινό...

Γερμανία: Ο κρεοπώλης του 1920 που πουλούσε ανθρώπινο κρέας από σκοτωμένα έφηβα αγόρια

Ο Φριτζ Χάαρμαν επί έξι χρόνια, χρησιμοποιούσε τη θέση...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

FAMAR: Εξαγορά μονάδας παραγωγής αποστειρωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στη Γερμανία

Την συμφωνία εξαγοράς μονάδας παραγωγής αποστειρωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην...

«Αμεταχείριστο» Audi RS 4 B5 αμφισβητεί το ολοκαίνουριο RS 6

Το άρθρο εξετάζει τη σπάνια περίπτωση ενός «παρθένου» Audi...

Λάρισα: Ο μητροκτόνος μαχαίρωσε την 52χρονη για ακόμη 23 φορές αφού ξεψύχησε – Μετά το έγκλημα έβγαλε τα σκυλιά βόλτα

Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον 21χρονο μητροκτόνο και το...

Πολωνία: Καταγγέλλει απόπειρα χειραγώγησης της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών εκλογών μέσω διαφημίσεων στο Facebook

Η Πολωνία ανακοίνωσε την ανακάλυψη απόπειρας εξωτερικής ανάμιξης στην...

Βασίλης Καρράς: 5 άγνωστες πτυχές του θρυλικού καλλιτέχνη

Με αφορμή τη συναυλία-αφιέρωμα στον Βασίλη Καρρά, που θα...

Βεζένκοφ: «Όλες οι ομάδες έχουν ίσες πιθανότητες κατάκτησης στο Final Four»

Ο Σάσα Βεζένκοφ, ηγέτης του Ολυμπιακού, δήλωσε ότι οι...

ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση στο σπίτι του Μάξιμου Χαρακόπουλου: Τέτοιες ακραίες πράξεις πλήττουν θεμελιωδώς τη δημοκρατία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση στην πολυκατοικία...

Λάρισα: Ο μητροκτόνος κατακρεούργησε την 52χρονη με 23 μαχαιριές μετά το θάνατό της – Ατάραχος έβγαλε τα σκυλιά βόλτα

Σοκαριστικές λεπτομέρειες αποκαλύπτονται γύρω από τη δολοφονία της 52χρονης...

Επίθεση Νετανιάχου σε Μακρόν: Τον κατηγόρησε ότι συντάσσεται «με μια δολοφονική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε την Τετάρτη (14/5) τον Εμανουέλ...

Απόστολος Γκλέτσος: Αποκαλύπτεται η γυναίκα που του χάρισε την μοναχοκόρη του

Ο Απόστολος Γκλέτσος γιορτάζει τα 23α γενέθλια της κόρης...

Πάπας Λέων ΙΔ’ για τους πολέμους: Η Αγία Έδρα έτοιμη να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αντιπάλων

Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ απηύθυνε έκκληση για ειρηνικό διάλογο...

Πολεμικό Ναυτικό: Ενθαρρυντικές οι συνομιλίες Ελλάδας-Ιταλίας για τις φρεγάτες κλάσης Bergamini

Η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την απόκτηση...

ΔΥΠΑ – Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026: Επείγουσα παράταση για τις αιτήσεις συμμετοχής

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ανακοίνωσε παράταση μίας ημέρας...

ΑΕΚ: Ο Ριμπάλτα διαπραγματεύεται με Φαν Μπόμελ και Μορένο για το τιμόνι της ομάδας

Η ΑΕΚ αναζητά νέο προπονητή μετά την αποχώρηση του...

Θεσσαλονίκη: Εξανάγκαζαν 28χρονη Κολομβιανή σε οίκο ανοχής – Την φυλάκιζαν σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

Στη Θεσσαλονίκη, τρία άτομα συνελήφθησαν για την εκμετάλλευση μιας...

Μαρινάκης για πόρισμα Καρώνη: Συντρίφτηκε ολοκληρωτικά η αξιοπιστία της αντιπολίτευσης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κυρίως...

Στυλιάνα Αβερκίου: Η πρώτη ανάρτηση μετά την οικειοθελή της αποχώρηση από το Big Brother

Η Στυλιάνα Αβερκίου μπήκε στο Big Brother, το οποίο...

Ο θρυλικός μπακάλης της Ηπείρου που βάφτισε διάσημη γειτονιά της Αθήνας

Η περιοχή των Εξαρχείων στην Αθήνα οφείλει το όνομά...

GSE: Η Opel αποκαλύπτει τα επαναστατικά ηλεκτρικά σπορ μοντέλα της

Η Opel ανακοινώνει την επόμενη φάση στον εξηλεκτρισμό της...

Νέο Novasports app: Ζήσε κάθε στιγμή, πανηγύρισε κάθε γκολ, απόλαυσε κάθε φάση

Η νέα εφαρμογή Novasports για iOS και Android προσφέρει...

Ζωή Κωνσταντοπούλου για Τέμπη: Το πόρισμα Καρώνη αποδεικνύει ότι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος

«Αντιεπιστημονικά» και «ατεκμηρίωτα» χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τα συμπεράσματα...

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα φτάσει την τραγωδία των Τεμπών μέχρι τέλους – Τι αποκάλυψε για τα «κόμματα ασανσέρ»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κατηγόρησε την...

Στάσσης: Μαμούθ επενδύσεις 5,75 δισ. ευρώ σε πράσινη ενέργεια και υπερσύγχρονα Data Centers

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γεώργιος...

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Ακολουθεί δική της θεραπεία ζωής

Γυναίκα με ταλέντο, μπρίο και τσαχπινιά, η «Βασίλισσα της...

Alfa Romeo: «Πάρτε SUV για να δείτε νέo sportscar»

Από την παρουσίαση της αισθησιακής και ανυπέρβλητης νέας 33...

ΑΣΕΠ: 3 νέες προκηρύξεις εκπαιδευτικών μέχρι την Παρασκευή (16/5)

Το ΑΣΕΠ ανακοινώνει ότι έως την Παρασκευή 16 Μαΐου...

Σε 3ωρη απεργιακή κινητοποίηση τα ταξί αύριο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Οι οδηγοί ταξί προγραμματίζουν τρίωρη στάση εργασίας στον αερολιμένα...

Τζώνη Καλημέρης – Ελπίδα Ιακωβίδου: Η πρώτη λαμπερή έξοδος μετά την αποκάλυψη του γάμου τους

Ο Τζώνης Καλημέρης και η Ελπίδα Ιακωβίδου πραγματοποίησαν την...

Φλωρίδης προς Βελόπουλο: Αντιλαμβάνομαι το αδιέξοδό σας από τα ψέματα με τα οποία εξαπατήσατε τους πολίτες

Ο Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, απάντησε με σειρά ερωτήσεων...

Hellenic Train: Ταλαιπωρία επιβατών στον προαστιακό σιδηρόδρομο λόγω έκτακτων εργασιών

Η Hellenic Train ανακοίνωσε σημαντικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων...

Άφωνοι οι επιστήμονες με το Capacabra! Το περίεργο μουμιοποιημένο πλάσμα με “ανθρώπινα χέρια”

Ένα μυστηριώδες πλάσμα με ανθρώπινα χέρια που βρέθηκε μουμιοποιημένο...

Ο Τσάμπι Αλόνσο δίνει πράσινο φως στη Ρεάλ για Ερναντές και κυνηγά Χάουσεν και Ινκαπιέ

Ο Τσάμπι Αλόνσο, νέος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, σχεδιάζει...

ΑΣΕΠ: Παρατείνεται έως την Πέμπτη η προθεσμία των αιτήσεων για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό

Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον...

Η Autohellas εισάγει τον κινεζικό κολοσσό Changan στην Ελλάδα

Η Autohellas ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την κινεζική...

Βουλή – Βελόπουλος: Επείγουσα πραγματογνωμοσύνη με εποπτεία κορυφαίων πανεπιστημιακών ειδικών

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη...

ΑΣΕΠ: Παράταση έως Πέμπτη για τις online αιτήσεις στον κρίσιμο γραπτό διαγωνισμό

Η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στον...

Ο Τιμωρός: Ο Λεωνίδας αποκαλύπτει το σοκαριστικό μυστικό – ο Φίλιππος είναι γιος του Μάρκου!

Στη σειρά «Ο Τιμωρός» του Alpha, οι εξελίξεις παίρνουν...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προγραμματισμένη επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Τετάρτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας...

Η Παρτιζάν διαβεβαίωσε πως παραμένει πιστή στη Euroleague

Η Παρτιζάν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στη Euroleague, διαψεύδοντας...

Για ένα κακούργημα και 8 πλημμελήματα διώκονται οι 6 συλληφθέντες της επίθεσης στη Νομική

Ποινική δίωξη για ένα κακούργημα και οκτώ πλημμελήματα ασκήθηκε...

ΟΣΥ: Εκπνέει η προθεσμία για 413 μόνιμες θέσεις εργασίας

Η ΟΣΥ ανακοίνωσε την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για 413...

Στιγμές φρίκης στον ουρανό: Άνδρας έπεσε από φλεγόμενο αερόστατο και σκοτώθηκε – Έσωσε δύο άτομα πριν παγιδευτεί

Μια ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στον ουρανό του Μεξικού, όταν...

Τριαντάφυλλος για Big Brother: «Μιλάμε για τη μεγαλύτερη αποτυχία της χρονιάς»

Ο Τριαντάφυλλος Χατζηνικολάου για ακόμη μια φορά έριξε τα...

Λάρισα: Ο ξάδερφος του 21χρονου μητροκτόνου εξασφάλισε προθεσμία για απολογία την Παρασκευή

Ο 23χρονος ξάδερφος του 21χρονου μητροκτόνου στη Λάρισα ζήτησε...

Έρχεται: Μεγάλη εταιρεία αναπτύσσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή!

Κατασκευαστής iPhone συνεργάζεται με την startup Synchron σε νέες...