- Επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία για την ύπαρξη ωκεανού κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού Μιράντα του Ουρανού, με βάθος τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων, που πιθανόν υπήρχε πριν από 100-500 εκατομμύρια χρόνια.
- Ο ωκεανός αυτός θα μπορούσε να καλύπτει σχεδόν το μισό σώμα του φεγγαριού, το οποίο έχει ακτίνα 146 μιλίων, και ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα.
- Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα μέσω μελλοντικών αποστολών για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του ωκεανού και να μελετηθούν οι δυνατότητές του.
«Το να βρούμε στοιχεία για έναν ωκεανό μέσα σε ένα μικρό αντικείμενο όπως η Μιράντα είναι απίστευτα εκπληκτικό»,Ο Caleb Strom, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα που συνεργάστηκε με τους Nordheim και Alex Patthoff του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης στην Αριζόνα, μελέτησε ξανά τις εικόνες του Voyager 2.Το πιο πιθανό σενάριο που θα οδηγούσε σε αυτήν τη παράξενη μορφή που έχει η Μιράντα απαιτούσε την ύπαρξη τεράστιου ωκεανού κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Μιράντα πριν από περίπου 100-500 εκατομμύρια χρόνια. Αυτός ο υπόγειος ωκεανός ήταν τουλάχιστον 62 μίλια (100 χιλιόμετρα) βάθος, σύμφωνα με τη μελέτη, και κρυμμένος κάτω από έναν παγωμένο φλοιό πάχους όχι περισσότερο από 19 μίλια (30 χιλιόμετρα).
Δεδομένου ότι η Miranda έχει μια ακτίνα μόλις 146 μίλια (235 χιλιόμετρα), ο ωκεανός θα είχε γεμίσει σχεδόν το μισό σώμα του φεγγαριού. «Αυτό το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη έκπληξη για την ομάδα», είπε ο Strom.
Αυτό υποδηλώνει ότι η Μιράντα εξακολουθεί να ψύχεται—και μπορεί να έχει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνειά της ακόμη και τώρα. Ο σύγχρονος ωκεανός της Μιράντα είναι πιθανώς σχετικά λεπτός, σημείωσε ο Strom. «Αλλά η πρόταση για έναν ωκεανό μέσα σε ένα από τα πιο μακρινά φεγγάρια του ηλιακού συστήματος είναι αξιοσημείωτη», είπε.
«Δεν θα ξέρουμε με βεβαιότητα ότι έχει καν ωκεανό μέχρι να επιστρέψουμε και να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα», είπε. “Εξετάζουμε το τελευταίο κομμάτι της επιστήμης που μπορούμε από τις εικόνες του Voyager 2. Προς το παρόν, είμαστε ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε για να μελετήσουμε σε βάθος τον Ουρανό και τα πιθανά ωκεάνια φεγγάρια του.”
photo: pixabay