Σκάνδαλο Έπσταϊν: Ο Τραμπ εντείνει την πίεση για αποκαλύψεις – Σύγκρουση με τη Wall Street Journal
Καιρός: Ελαφρά πτώση της θερμοκρασίας πριν «καεί» η χώρα – Μέχρι 44 βαθμούς θα «ψηθούμε» από τη Δευτέρα
Α. Πασιατάς: «Είχε λυθεί το ζήτημα της επιμέλειας, την είχε η πελάτισσά μου – Δεν είχε λόγο να τον σκοτώσει»
Coldplay: Η kiss cam σε συναυλία τους ξεσκέπασε κρυφό ζευγάρι – Και οι δύο είναι παντρεμένοι! (Βίντεο)
Έρχονται ακραίες θερμοκρασίες: Πώς μπορεί ο καύσωνας να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία
Η σκοτεινή ιστορία του αστρολογικού ρολογιού της Πράγας [εικόνες]
Τζώνη Καλημέρης – Ελπίδα Ιακωβίδου: Εικόνες και βίντεο από το pre-wedding πάρτι τους
Δέκα ανατριχιαστικοί μύθοι της Σκωτίας που σοκάρουν (βίντεο)
ΟΠΕΚΑ: Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν πλήρες επίδομα 409 ευρώ στις 31 Ιουλίου και ποιοι το μισό
Εφημερίδες: Τα πρωτοσέλιδα για σήμερα, Παρασκευή 18/07
Γιάννης Πάριος: Οι προκλήσεις της νεότητας – «Θυμάμαι τη μητέρα μου να μου παίρνει το κατοστάρικο και…»
Η Άννα Ζηρδέλη εξομολογείται για πρώτη φορά: «Παραλίγο να με σκοτώσει! Ήμασταν δύο χρόνια ζευγάρι! Είχα μώλωπες, σημάδια»
Τροχαίο με παράσυρση στη Νίκαια: Μοτοσυκλέτα παρέσυρε και σκότωσε πεζό
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025
Καιρός 18/07/2025: Ο καύσωνας πλησιάζει τη χώρα μας
Οι Έλληνες υποστηρίζουν την ευθανασία: 7 στους 10 επιθυμούν τη νομιμοποίησή της
Μαρούσι: Δύο άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη σε εστιατόριο
Μαρούσι: Δύο τραυματίες μετά από έκρηξη σε εστιατόριο – «Άκουσα έναν τρομακτικό θόρυβο»
Αγγελική Νικολούλη: Για ουζάκι και μεζέ με την ομάδα της εκπομπής, Φως στο Τούνελ
Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ: Τραγικό δυστύχημα για τον πρωτοπόρο της ελεύθερης πτώσης από τη στρατόσφαιρα – ΕΙΚΟΝΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ
//

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ: Μια νύχτα στο Αστεροσκοπείο με αληθινές διαστημικές ιστορίες που …ξεπερνούν το Star Wars

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η εμπειρία μιας νύχτας στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ με παρατηρήσεις των πλανητών Κρόνο, Δίας, και του αστέρα Vega.
  • Οι εκδηλώσεις αστροπαρατήρησης για το κοινό και τα επισκεπτήρια σχολείων στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ.
  • Η σημασία της έρευνας για τα διαστημικά κατάλοιπα, το κυκλοφοριακό στο διάστημα, και ο κίνδυνος από την αύξηση των δορυφόρων.

«Βασική ιδιότητα του τηλεσκοπίου είναι να μαγέψουμε τον κόσμο. Η πρώτη φορά που θα βάλεις το μάτι σου και θα δεις ένα ουράνιο αντικείμενο, είναι μία πολύ διαφορετική αίσθηση, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα παρόμοιο». Μια νύχτα με καθαρό ουρανό στο Αστεροσκοπείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων εκμηδενίζεται. Καθώς ο Κρόνος με τα δαχτυλίδια του έρχεται κοντά, η κόρη του ματιού διαστέλλεται, προσπαθώντας να συλλάβει το ασύλληπτο, και το παιδικό ερώτημα «μα είναι αληθινό;» βγαίνει αβίαστα από τα χείλη ανθρώπων κάθε ηλικίας. Δίπλα στον Κρόνο, ο δορυφόρος του Τιτάνας, μία μικρή κουκίδα. Λίγο αργότερα προβάλλει ο αστέρας Vega, που μοιάζει με ντισκομπάλα. Και μετά από αναμονή γεμάτη αδημονία ανατέλλει ο Δίας.

Καθώς μετακινείται το τηλεσκόπιο, για να στοχεύσει σε κάποιον πλανήτη την ώρα που ανατέλλει, περιστρέφεται και ο εντυπωσιακός σιδερένιος θόλος, παράγοντας μέσα στη νύχτα έναν θόρυβο που παραπέμπει σε τεχνολογία ήχου surround. Ιστορίες για συγκρούσεις δορυφόρων ΗΠΑ και Ρωσίας στο διάστημα, για χιονοστιβάδες διαστημικών «σκουπιδιών», για αστεροειδείς που θα μπορούσαν να πέσουν στο κεφάλι, προσδίδουν στη βραδιά στοιχεία ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όπου οι συμμετέχοντες στην αστροπαρατήρηση γίνονται πρωταγωνιστές της.

Το πρόσφατα ανακαινισμένο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ διοργανώνει βραδιές αστροπαρατήρησης ανοιχτές για το κοινό, ενώ υποδέχεται κάθε εβδομάδα σχολεία όπου οι μαθητές μέσα από ηλιακό τηλεσκόπιο με ειδικά φίλτρα μπορούν να παρατηρήσουν τον Ήλιο. Ο καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Νίκος Στεργιούλας, ο επίκουρος καθηγητής του ίδιου τομέα Ιωάννης Γκόλιας και ο υποψήφιος διδάκτορας Αλέξανδρος Σιάκας άνοιξαν τον θόλο του Αστεροσκοπείου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να μυήσουν το κοινό στον μαγευτικό κόσμο της παρατήρησης των πλανητών.

Ιωάννης-Χιου Σειραδάκης: Ο άνθρωπος που δίδαξε γενιές αστροφυσικών

Οι ξεναγήσεις στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ αποτελούν μία παράδοση που καλλιέργησε ο σπουδαίος αστροφυσικός Ιωάννης Σειραδάκης, ο οποίος δίδαξε γενιές αστροφυσικών -πολλοί από αυτούς διαπρέπουν σήμερα σε πολύ σημαντικές θέσεις σε όλον τον κόσμο- στρέφοντας το ερευνητικό τους ενδιαφέρον στην αστρονομία. Ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του καθηγητή, που απεβίωσε το 2020 σε ηλικία 72 ετών, στην είσοδο της αίθουσας υπάρχει η επιγραφή «ΘΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗ- ΧΙΟΥ ΣΕΙΡΑΔΑΚΗ».

«Είναι παράδοση που ξεκίνησε από τον κύριο Σειραδάκη να εκπαιδεύονται οι φοιτητές -προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί- να κάνουν τις ξεναγήσεις. Ουσιαστικά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ροή, δηλαδή οι παλαιότεροι φοιτητές να εκπαιδεύουν τους καινούργιους με το ίδιο μεράκι, να κάνουν τις ξεναγήσεις και έτσι υπάρχει πάντα μια μικρή ομάδα, η οποία συντονίζεται από τους καθηγητές και τη γραμματέα μας, που κάνει τον προγραμματισμό των ξεναγήσεων και έρχονται 2-3 σχολεία την εβδομάδα και μας επισκέπτονται το πρωί», εξήγησε ο κ. Σιάκας.

Η ξενάγηση συνήθως ξεκινάει παρουσιάζοντας τον χώρο και τα ιστορικά στοιχεία του τηλεσκοπίου και του θόλου. Το κτίριο του Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ ολοκληρώθηκε το 1961, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. «Το κτίριο του Αστεροσκοπείου θεωρείται από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα του πανεπιστημίου και της πόλης. Το τηλεσκόπιο -διοπτρικό, 20 εκατοστών- ήλθε από το Παρίσι τη δεκαετία του ’50 και λειτουργεί από τότε. Έχουν περάσει γενιές και γενιές αστρονόμων από αυτό. Σήμερα το χρησιμοποιούμε κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς», ανέφερε ο κ. Στεργιούλας.

Σημείωσε δε, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βελτιώσεις και προστέθηκε ένας νέος τροχός στο τηλεσκόπιο, που οδηγεί σε ένα μοτέρ, συνδέοντας το τηλεσκόπιο με υπολογιστή, όπου υπάρχουν προγράμματα χαρτογράφησης του ουρανού και των θέσεων των πλανητών και καθίσταται εφικτή η επιλογή πλανήτη προς παρατήρηση. «Αν θέλουμε π.χ. να δούμε τον Κρόνο ή την Αφροδίτη, επιλέγουμε από το πρόγραμμα και περιστρέφεται αυτόματα το τηλεσκόπιο, βρίσκει τον στόχο. Έχει προστεθεί ο αυτόματος μηχανισμός και είναι καθοδηγούμενο και όχι μόνο βρίσκει τον στόχο, αλλά και κλειδώνει εκεί, εάν θελήσουμε να παρατηρήσουμε για αρκετή ώρα», διευκρίνισε ο κ. Στεργιούλας.

«Το τηλεσκόπιο χρησιμοποιείται στο μάθημα της αστρονομίας, στο τέταρτο έτος, υπάρχουν εργαστηριακές ασκήσεις. Υπάρχει βραδινό εργαστήριο για τον βασικό χειρισμό του τηλεσκοπίου και σε ένα μικρότερο ηλιακό τηλεσκόπιο που έχουμε δίπλα μπορούμε στη διάρκεια της ημέρας με τα κατάλληλα φίλτρα να παρατηρήσουμε τον Ήλιο. Έχουν γίνει τρεις πτυχιακές εργασίες από τότε που ανακατασκευάστηκε το τηλεσκόπιο, μία από αυτές είχε να κάνει με παρατήρηση αστεροειδών και έγινε πετυχημένη καταγραφή επτά αστεροειδών», πρόσθεσε ο κ. Γκόλιας.

Η ερευνητική δραστηριότητα του τομέα εκτείνεται στα πεδία της Αστρονομίας Βαρυτικών Κυμάτων, της Σχετικιστικής Αστροφυσικής, της Παρατηρησιακής Κοσμολογίας, της Θεωρητικής Κοσμολογίας, των Εναλλακτικών Θεωριών Βαρύτητας, της Οπτικής Αστρονομίας, της Ραδιοαστρονομίας, της Αστροχημείας και των Ατμόσφαιρων εξωπλανητών, καθώς και των Εξωπλανητικών Συστημάτων, των Αστεροειδών, τον Σχεδιασμό Διαστημικών Αποστολών, της Παρακολούθησης και Επικοινωνίας με Δορυφόρους και της Χαοτικής Δυναμικής.

Κυκλοφοριακό στο διάστημα και διαστημικά «σκουπίδια» απειλούν να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας!

Μία από τις σημαντικές αποστολές με τις οποίες έχει επιφορτιστεί η ομάδα του ΑΠΘ, αφορά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα διαστημικής ασφάλειας Space Situational Awareness (SSA). Το δίκτυο των αστρονομικών σταθμών του ΑΠΘ αποτελείται σήμερα από 3 τηλεσκόπια ευρέως πεδίου (διαμέτρου 20 και 25 εκατοστών), 2 κατοπτρικά τηλεσκόπια (διαμέτρου 25 και 35 εκατοστών), ροµποτικές στηρίξεις µεγάλης ακρίβειας, αστρονοµικές κάµερες τελευταίας τεχνολογίας, μετεωρολογικούς σταθµούς, συστήµατα ελέγχου οροφής, συστήµατα τηλεχειρισµού και εντός του 2025 αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως το νέο τηλεσκόπιο διαμέτρου 80cm στον Χολοµώντα Χαλκιδικής (με χρηματοδότηση από τον ESA και το Ταµείο Ανάκαµψης).

«Οι σταθμοί μας ασχολούνται κυρίως με προβλήματα του εγγύς διαστημικού περιβάλλοντος. Ασχολούμαστε δηλαδή με τα αντικείμενα στο κοντινό ηλιακό σύστημα και όχι πολύ μακριά από τη Γη, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Γκόλιας εξηγώντας ότι η μία παράμετρος αφορά τους αστεροειδείς και το ενδεχόμενο «να μας πέσει κάτι στο κεφάλι» ενώ η άλλη αφορά τα διαστημικά κατάλοιπα.

«Πλέον με την κυκλοφορία που υπάρχει στο διάστημα, έχουμε καταφέρει να το μολύνουμε αρκετά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κοντά στα 30.000 καταλογραφημένα αντικείμενα άνω των 10 εκατοστών, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά και έρχονται στην ατμόσφαιρα. Το πρόβλημα είναι ότι τα μοντέλα που έχουμε για τους πληθυσμούς των διαστημικών καταλοίπων δείχνουν ότι ο πληθυσμός θα αυξάνεται και μπορεί να αυξηθεί εκθετικά κάποια στιγμή. Για ποιον λόγο; Γιατί αν μικρά αντικείμενα 10 εκατοστών χτυπήσουν ένα μεγάλο αντικείμενο, μπορούν να καταστρέψουν τελείως έναν μεγάλο δορυφόρο και να δημιουργήσουν πολλές χιλιάδες άλλα μικρότερα αντικείμενα, τα οποία αντίστοιχα θα χτυπήσουν κάτι άλλο μεγαλύτερο. Και να συνεχίσει αυτό σαν ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας», σημείωσε ο κ. Γκόλιας. Διευκρίνισε δε ότι «τα διαστημικά κατάλοιπα δεν έχουν κάποιο προωθητικό σύστημα, καθώς από τη στιγμή που κάποιος δορυφόρος ολοκληρώνει την αποστολή του καθαρίζει τις δεξαμενές του, κλείνει οτιδήποτε μπορεί να σκάσει, μπαταρίες κτλ. και μένει εκεί» και έτσι «οι ενεργοί δορυφόροι κάνουν μανούβρες συστηματικά για να αποφύγουν τα διαστημικά κατάλοιπα».

Οι μανούβρες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και οι 2.000 δορυφόροι του Ελον Μασκ

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος σήμερα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Φαίνεται με γυμνό μάτι σαν να ένα πολύ φωτεινό αστέρι και ουσιαστικά αποτελεί ένα εργαστήριο στο διάστημα, σε μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου και με βάρος 8.000 τόνων. Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αναγκάζεται να κάνει μία με δύο μανούβρες ανά χρόνο, για να αποφύγει τα διαστημικά κατάλοιπα.

«Συνεπώς έχει δημιουργηθεί η ανάγκη της επιτήρησης του διαστήματος, της καταλογογράφησης των διαστημικών κατάλοιπων και αυτή είναι η δουλειά που κάνουν οι αστρονομικοί μας σταθμοί […] Όταν βρισκόμαστε σε χαμηλές τροχιές -μέχρι 2.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης- η ατμόσφαιρα βοηθάει και σιγά- σιγά τα διαστημικά κατάλοιπα χάνουν ύψος, μέχρι που τελικά καίγονται στα ανώτερα στρώματα. Αυτή είναι η τελική κατάληξη όλων των διαστημικών καταλοίπων που βρίσκονται σε χαμηλές τροχιές. Πιο ψηλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και εκεί είναι που υπάρχει ένα ερευνητικό ενδιαφέρον για το τι θα κάνουμε, χρειάζεται ένας σχεδιασμός διαφόρων στρατηγικών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για δορυφόρους σε υψηλές τροχιές, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 20.000-36.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης», εξήγησε ο κ. Γκόλιας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές σενάριο πρόκλησης χιονοστιβάδας από τη σύγκρουση μεγάλου δορυφόρου με κατάλοιπα ο κ. Στεργιούλας διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος είναι «να καταστραφεί ένα μεγάλο πλήθος δορυφόρων και να γεμίσει ουσιαστικά ή να περιβάλλεται η Γη από ένα σύννεφο “μικρών σκουπιδιών” που να είναι επικίνδυνο να διαπεραστεί και αυτό να μην μας επιτρέπει να στείλουμε αποστολή και να σταματήσει η εξερεύνηση του διαστήματος». Σενάριο, που όπως, συμφώνησαν οι τρεις ερευνητές δεν είναι απλά υπαρκτό, αλλά αυτή τη στιγμή δείχνει αναπόφευκτο, εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα.

Στο διαστημικό «κυκλοφοριακό κομφούζιο» και τον πολλαπλασιασμό των διαστημικών «σκουπιδιών» έχει συμβάλει και η σημαντική αύξηση του πληθυσμού των δορυφόρων. «Για ένα διάστημα είχαμε σταθεροποιηθεί λίγο κοντά στους 2.500-3.000 χιλιάδες ενεργούς δορυφόρους, αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια, στην καταμέτρηση των ενεργών δορυφόρων βλέπουμε την έξαρση με τα διάφορα μεγάλα σμήνη δορυφόρων που πάνε να φέρουν δορυφορικό internet. Ο Έλον Μασκ έχει αυτή τη στιγμή μόνος του 2.000 δορυφόρους. Οι ανενεργοί είναι γύρω στους 23.000-24.000. Συνήθως η διάρκεια ζωής των δορυφόρων είναι της τάξης των 10-15 ετών», σημείωσε ο καθηγητής, ενώ πρόσθεσε πως στην κατεύθυνση μίας περισσότερο βιώσιμης διαστημικής πολιτικής γίνονται ήδη επενδύσεις στους δορυφόρους που χρησιμοποιούν κινητήρες ιόντων.

Το τρακάρισμα ΗΠΑ- Ρωσίας και το αντιδορυφορικό τεστ των Κινέζων

Τη διετία 2010-12 υπήρξαν δύο μεγάλα γεγονότα, που δημιούργησαν χιλιάδες διαστημικά κατάλοιπα. Το πρώτο προήλθε από ένα αντιδορυφορικό τεστ που πραγματοποίησε η Κίνα, για να ελέγξει την ικανότητά της να διαλύει έναν δορυφόρο. «Έστειλαν έναν πύραυλο για να διαλύσει έναν δικό τους δορυφόρο. Το πρόβλημα είναι ότι δημιούργησαν …πολλά σκουπίδια. Κοντά στα 3.000 ήταν τα διαστημικά κατάλοιπα που δημιουργήθηκαν από το πείραμα αυτό και όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Όλα αυτά έχουν πέσει, έχουν καεί στην ατμόσφαιρα μετά από μια δεκαετία», σημείωσε ο κ. Γκόλιας.

Το δεύτερο μεγάλο γεγονός ήταν ένα «τρακάρισμα» στο διάστημα, του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Iridium και του ρωσικού παροπλισμένου δορυφόρου Cosmos. «Εκείνη την περίοδο ο κατάλογος των διαστημικών κατάλοιπων δεν είχε αρκετή ακρίβεια. Αυτό είναι ουσιαστικά μέρος της δουλειάς που κάνουμε κι εμείς τώρα, δηλαδή να δίνουμε μετρήσεις κάθε βράδυ έτσι ώστε οι τροχιές των δορυφόρων να είναι γνωστές με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια», κατέληξε ο κ.Γκόλιας.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Σμαρώ Αβραμίδου / photo: freepik)


Διαβάστε επίσης:

Καινοτόμο παιχνίδι εκγυμνάζει τον εγκέφαλο για να καταπολεμά τον χρόνιο πόνο

Ένα διαδραστικό παιχνίδι που εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να ρυθμίζει...

Απομάκρυνση επικίνδυνων ναυαγίων από το θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας

Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) προχωρά στην απομάκρυνση επιβλαβών...

Η κόντρα Τραμπ-Μασκ πυροδοτεί ανησυχίες για περικοπές στη χρηματοδότηση της NASA

Η διαμάχη μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ίλον...

HΕLMEPA: Σώστε θάλασσες, ακτές, πάρκα και δάση από τον εφιάλτη των πλαστικών

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) συμμετέχει φέτος...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΕΘΝΗ πριν 4 λεπτά

Σκάνδαλο Έπσταϊν: Ο Τραμπ εντείνει την πίεση για αποκαλύψεις – Σύγκρουση με τη Wall Street Journal

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να παραδώσει έγγραφα σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν, προκαλώντας…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 5 λεπτά

Καιρός: Ελαφρά πτώση της θερμοκρασίας πριν «καεί» η χώρα – Μέχρι 44 βαθμούς θα «ψηθούμε» από τη Δευτέρα

Το άρθρο αναφέρεται στην επικείμενη αλλαγή καιρού στην Ελλάδα, με την αρχική ελαφρά πτώση της θερμοκρασίας να δίνει τη θέση…

VIDEO πριν 6 λεπτά

Α. Πασιατάς: «Είχε λυθεί το ζήτημα της επιμέλειας, την είχε η πελάτισσά μου – Δεν είχε λόγο να τον σκοτώσει»

Ο δικηγόρος Α. Πασιατάς υπερασπίζεται την πελάτισσά του, πρώην σύζυγο του θύματος, τονίζοντας πως δεν είχε κίνητρο για τη δολοφονία…

LIFE πριν 9 λεπτά

Coldplay: Η kiss cam σε συναυλία τους ξεσκέπασε κρυφό ζευγάρι – Και οι δύο είναι παντρεμένοι! (Βίντεο)

Σε συναυλία των Coldplay στη Βοστώνη, η γνωστή kiss cam έφερε στο φως μια αμήχανη στιγμή, αποκαλύπτοντας ένα κρυφό ειδύλλιο…

VIDEO πριν 14 λεπτά

Έρχονται ακραίες θερμοκρασίες: Πώς μπορεί ο καύσωνας να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία

Το μετεωρολογικό φαινόμενο του καύσωνα αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40…

VIRAL πριν 14 λεπτά

Η σκοτεινή ιστορία του αστρολογικού ρολογιού της Πράγας [εικόνες]

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας, γνωστό ως Orloj, είναι ένα μακάβριο και εντυπωσιακό έργο τέχνης που χρονολογείται από τα τέλη…

LIFE πριν 15 λεπτά

Τζώνη Καλημέρης – Ελπίδα Ιακωβίδου: Εικόνες και βίντεο από το pre-wedding πάρτι τους

Ο Τζώνη Καλημέρης και η Ελπίδα Ιακωβίδου ετοιμάζονται να παντρευτούν το Σάββατο 19 Ιουλίου στο Νυμφαίο, σε μια παραδοσιακή τελετή…

VIRAL πριν 22 λεπτά

Δέκα ανατριχιαστικοί μύθοι της Σκωτίας που σοκάρουν (βίντεο)

Το άρθρο αναφέρεται σε δέκα ανατριχιαστικούς μύθους της Σκωτίας, μιας χώρας γνωστής για τα φαντάσματα και τα κάστρα της, η…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ πριν 24 λεπτά

ΟΠΕΚΑ: Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν πλήρες επίδομα 409 ευρώ στις 31 Ιουλίου και ποιοι το μισό

Στις 31 Ιουλίου 2025, ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ύψους 409,13 ευρώ σε δικαιούχους που…

VIDEO πριν 24 λεπτά

Εφημερίδες: Τα πρωτοσέλιδα για σήμερα, Παρασκευή 18/07

Σε αυτή την καθημερινή ανασκόπηση τύπου παρουσιάζονται τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων για σήμερα, Παρασκευή…

LIFE πριν 29 λεπτά

Γιάννης Πάριος: Οι προκλήσεις της νεότητας – «Θυμάμαι τη μητέρα μου να μου παίρνει το κατοστάρικο και…»

Ο Γιάννης Πάριος, σε συνέντευξή του, μίλησε για τις προκλήσεις της νεότητας και το πώς η μητέρα του τον βοήθησε…

LIFE πριν 31 λεπτά

Η Άννα Ζηρδέλη εξομολογείται για πρώτη φορά: «Παραλίγο να με σκοτώσει! Ήμασταν δύο χρόνια ζευγάρι! Είχα μώλωπες, σημάδια»

Η Άννα Ζηρδέλη, γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, μοιράζεται για πρώτη φορά τη συγκλονιστική της εμπειρία από μια κακοποιητική σχέση που…

VIDEO πριν 33 λεπτά

Τροχαίο με παράσυρση στη Νίκαια: Μοτοσυκλέτα παρέσυρε και σκότωσε πεζό

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε χθες στη Νίκαια, όταν μοτοσυκλετιστής παρέσυρε θανάσιμα έναν πεζό που διέσχιζε τον δρόμο. Το δυστύχημα συνέβη στη…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 35 λεπτά

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα από Μακελειό, Ναυτεμπορική, Πρώτο Θέμα, Εστία, Δημοκρατία, Espresso και άλλες. Δείτε…

VIDEO πριν 36 λεπτά

Καιρός 18/07/2025: Ο καύσωνας πλησιάζει τη χώρα μας

Ένα νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε ιδιαίτερα…

0:00 / 0:00

Καινοτόμο παιχνίδι εκγυμνάζει τον εγκέφαλο για να καταπολεμά τον χρόνιο πόνο

Ένα διαδραστικό παιχνίδι που εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να ρυθμίζει τα σήματα του πόνου προσφέρει νέα ελπίδα στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου χωρίς φάρμακα. Η...

Απομάκρυνση επικίνδυνων ναυαγίων από το θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας

Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) προχωρά στην απομάκρυνση επιβλαβών πλοίων από τη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και...

Η κόντρα Τραμπ-Μασκ πυροδοτεί ανησυχίες για περικοπές στη χρηματοδότηση της NASA

Η διαμάχη μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ίλον Μασκ προκαλεί ανησυχία για τις περικοπές στον προϋπολογισμό της NASA, ο οποίος προτείνει μείωση σχεδόν...

HΕLMEPA: Σώστε θάλασσες, ακτές, πάρκα και δάση από τον εφιάλτη των πλαστικών

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) συμμετέχει φέτος στην εκστρατεία «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη 2025», καλώντας όλους, από μαθητές έως οργανισμούς, να συμμετάσχουν...

Αλτσχάιμερ: Επαναστατική εξέταση αίματος αποκαλύπτει πρώιμα σημάδια της νόσου

Μια νέα εξέταση αίματος που αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Mayo Clinic στις ΗΠΑ μπορεί να εντοπίσει πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ με ακρίβεια 95%, σύμφωνα...

Η γενιά του Covid-19: Το ανεξίτηλο στίγμα της πανδημίας στους νέους

Η πανδημία του Covid-19 έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην ψυχική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών, με σημαντικές επιπτώσεις που ενδέχεται να διαρκέσουν για χρόνια....

Τι θα γίνει εάν εξαλείψουμε τα κουνούπια από τον πλανήτη;

Οι επιστήμονες έχουν βρει τρόπους να εξαφανίσουν από τον πλανήτη μας τα κουνούπια που μεταφέρουν θανατηφόρες ασθένειες. Θα έπρεπε όμως να το κάνουν; Οι...

Σύστημα σάρωσης ποδιών εντοπίζει έγκαιρα σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας

Ένα καινοτόμο σύστημα σάρωσης που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι, βοηθώντας τους ασθενείς...

Πρωτοποριακή τεχνολογία AI εντοπίζει πάνω από 170 μορφές καρκίνου

Ερευνητές στη Γερμανία ανέπτυξαν ένα καινοτόμο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, γνωστό ως crossNN, που επιτρέπει την ακριβή διάγνωση πάνω από 170 τύπων καρκίνου, χρησιμοποιώντας το...

«Πύλη της Κολάσεως»: Σβήνει επιτέλους η φλεγόμενη άβυσσος που μαίνεται εδώ και 50...

Η «Πύλη της Κολάσεως», ο Κρατήρας Νταρβάζα στο Τουρκμενιστάν, που καίει ασταμάτητα εδώ και 50 χρόνια, αρχίζει να σβήνει. Η φωτιά ξεκίνησε το 1971...

Φάρμακα αδυνατίσματος αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο οφθαλμικών επιπλοκών σε διαβητικούς

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology» αποκαλύπτει ότι τα φάρμακα απώλειας βάρους τύπου GLP-1 RA, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για τη...

ΕΛΙΝΥΑΕ: Κρίσιμες συμβουλές για την προστασία εργαζομένων από καύσωνα

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ) εξέδωσε οδηγίες για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, τονίζοντας τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν...

Συμμαχία δήμου Αχαρνών και Συνδέσμου Πάρνηθας για τη διάσωση του σπάνιου κόκκινου ελαφιού

Ο δήμος Αχαρνών και ο Σύνδεσμος Πάρνηθας συνεργάζονται για την προστασία του κόκκινου ελαφιού, του οποίου ο πληθυσμός έχει μειωθεί δραματικά από 1.300 το...

Στη Χαβάη, το συντριπτικό 91% των πλαστικών κρύβεται αόρατο μέσα στην άμμο

Στις παραλίες της Χαβάης, το 91% των πλαστικών απορριμμάτων είναι θαμμένα στην άμμο, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Τα περισσότερα από αυτά, το...

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην καταπολέμηση του HIV

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Peter Doherty στην Αυστραλία έχουν αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο που καθιστά ορατό τον ιό HIV μέσα στα λευκά αιμοσφαίρια, με...

ΗΠΑ: Νεοφυής εταιρεία ανέπτυξε επαναστατικό λογισμικό γενετικής βελτιστοποίησης εμβρύων για μελλοντικούς γονείς

Η Nucleus Genomics, μια βιοτεχνολογική εταιρεία στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του πρώτου λογισμικού γενετικής βελτιστοποίησης εμβρύων, που επιτρέπει σε γονείς που επιλέγουν εξωσωματική...

Έλλειψη ύπνου: Νέα μελέτη αποκαλύπτει τι πραγματικά προκαλεί στον εγκέφαλο

Η πολύωρη αϋπνία δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή μας: ο εγκέφαλός μας επίσης υποφέρει άμεσα, αναφέρει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Isabelle Thibaud.Όλοι γνωρίζουμε...

Νέος ιός που εντοπίστηκε στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει την πανδημία, προειδοποιούν επιστήμονες

Ένας νέος επικίνδυνος κορονοϊός που εντοπίστηκε στην Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες. Επισημαίνουν δε, ότι ο ιός HKU5-CoV-2...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαρία Κορινθίου: Ο σύντροφος δίπλα της, λίγο μετά την υπογραφή του διαζυγίου

Η Μαρία Κορινθίου και ο Γιάννης Αϊβάζης έβαλαν επίσημα...

Κρήτη: Αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους και επιχείρησαν να «φύγουν» μαζί από τη ζωή

Στην Κρήτη, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, 81 και 78 ετών,...

Θλίψη για τον Χρήστο Φερεντίνο – Η συγκλονιστική του ανάρτηση

Ο Χρήστος Φερεντίνος εκφράζει τη θλίψη του για τον...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκάνδαλο Έπσταϊν: Ο Τραμπ εντείνει την πίεση για αποκαλύψεις – Σύγκρουση με τη Wall Street Journal

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από το...

Καιρός: Ελαφρά πτώση της θερμοκρασίας πριν «καεί» η χώρα – Μέχρι 44 βαθμούς θα «ψηθούμε» από τη...

Το άρθρο αναφέρεται στην επικείμενη αλλαγή καιρού στην Ελλάδα,...

Α. Πασιατάς: «Είχε λυθεί το ζήτημα της επιμέλειας, την είχε η πελάτισσά μου – Δεν είχε λόγο...

Ο δικηγόρος Α. Πασιατάς υπερασπίζεται την πελάτισσά του, πρώην...

Έρχονται ακραίες θερμοκρασίες: Πώς μπορεί ο καύσωνας να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία

Το μετεωρολογικό φαινόμενο του καύσωνα αναμένεται να χτυπήσει τη...

Η σκοτεινή ιστορία του αστρολογικού ρολογιού της Πράγας [εικόνες]

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας, γνωστό ως Orloj, είναι...

Τζώνη Καλημέρης – Ελπίδα Ιακωβίδου: Εικόνες και βίντεο από το pre-wedding πάρτι τους

Ο Τζώνη Καλημέρης και η Ελπίδα Ιακωβίδου ετοιμάζονται να...

Δέκα ανατριχιαστικοί μύθοι της Σκωτίας που σοκάρουν (βίντεο)

Το άρθρο αναφέρεται σε δέκα ανατριχιαστικούς μύθους της Σκωτίας,...

Εφημερίδες: Τα πρωτοσέλιδα για σήμερα, Παρασκευή 18/07

Σε αυτή την καθημερινή ανασκόπηση τύπου παρουσιάζονται τα σημαντικότερα...

Η Άννα Ζηρδέλη εξομολογείται για πρώτη φορά: «Παραλίγο να με σκοτώσει! Ήμασταν δύο χρόνια ζευγάρι! Είχα μώλωπες,...

Η Άννα Ζηρδέλη, γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, μοιράζεται για...

Τροχαίο με παράσυρση στη Νίκαια: Μοτοσυκλέτα παρέσυρε και σκότωσε πεζό

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε χθες στη Νίκαια, όταν μοτοσυκλετιστής παρέσυρε...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Καιρός 18/07/2025: Ο καύσωνας πλησιάζει τη χώρα μας

Ένα νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα...

Οι Έλληνες υποστηρίζουν την ευθανασία: 7 στους 10 επιθυμούν τη νομιμοποίησή της

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης, το 70% των...

Μαρούσι: Δύο άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη σε εστιατόριο

Συναγερμός σήμανε στο Μαρούσι νωρίς το πρωί της Παρασκευής,...

Μαρούσι: Δύο τραυματίες μετά από έκρηξη σε εστιατόριο – «Άκουσα έναν τρομακτικό θόρυβο»

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε εστιατόριο στο Μαρούσι, με αποτέλεσμα...

Αγγελική Νικολούλη: Για ουζάκι και μεζέ με την ομάδα της εκπομπής, Φως στο Τούνελ

Η Αγγελική Νικολούλη ολοκλήρωσε την τηλεοπτική σεζόν του "Φως...

Premia: Ισχυρή επενδυτική ώθηση με 120 εκατ. ευρώ και δυνατούς μετόχους

Η Premia επεκτείνει δυναμικά το χαρτοφυλάκιο φοιτητικών κατοικιών της,...

Πρώτες Κυρίες του Λευκού Οίκου που στράφηκαν σε μέντιουμ, vid

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία της σχέσης ορισμένων Πρώτων...

Η ιστορία της μοναδικής εθνικής σημαίας που δεν είναι ορθογώνια

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και την μοναδικότητα της...

Ο Παρθενώνας κατά τον 19ο αιώνα (εικόνες)

Ο Παρθενώνας του 19ου αιώνα δεν έμοιαζε με το...

Αναπτυξιακός νόμος: Υποβάλλονται οι αρχικές επενδυτικές προτάσεις – Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προσφέρει επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές ύψους...

Βίντεο ντοκουμέντο: Οι δράστες με το πολυτελές τζιπ φτάνουν στην Αγία Παρασκευή στο σημείο της δολοφονίας του...

Νέο στοιχείο στην υπόθεση δολοφονίας του Πολωνού υπηκόου στην...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 18/7/2025

Αγώνες ποδοσφαίρου, πόλο, τένις και μηχανοκίνητου αθλητισμού περιλαμβάνει το...

Δούκισσα Νομικού: Η κόρη της έχει μεγαλώσει εντυπωσιακά – Η εικόνα στην ακρογιαλιά

Η Δούκισσα Νομικού, γνωστή παρουσιάστρια και μοντέλο, μοιράστηκε πρόσφατα...

Βόλος: 86χρονος σκότωσε με όπλο τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στον Βόλο, όταν ένας 86χρονος άνδρας...

Η ιστορία του θωρηκτού που «κυριάρχησε» στο κέντρο της Ν. Υόρκης! (φωτό)

Το 1917, κατά την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον...

Πάτρα: Η στιγμή που το αυτοκίνητο συγκρούεται με τρένο του Προαστιακού

Σοκαριστικό τροχαίο σημειώθηκε στην περιοχή της Ανθειάς όταν Ι.Χ....

Οι πιο αλλόκοτες αφηγήσεις μέσα στους αιώνες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συλλογή από είκοσι παράξενες και...

Φωτιά στο Άλσος Βεΐκου

Πυροσβεστικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν άμεσα το βράδυ της Πέμπτης μετά...

Καλοκαιρινή βροχή στη Θεσσαλονίκη με αστραπές

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη συμπρωτεύουσα το απόγευμα της...

Αντόνιο Γκουτέρες για τη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό: «Καταλυτικές οι συνομιλίες – Πρόοδος στα έξι ΜΟΕ»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε εποικοδομητικές...

Ηράκλειο: Άγριο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Πατέρας ξυλοκόπησε τις κόρες & τη σύζυγό του

Σοκ προκαλεί νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο Κρήτης,...

Γεράσιμος Μιχελής: Σήμερα 18/7 το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό

Ο καλλιτεχνικός κόσμος και το κοινό αποχαιρετούν σήμερα με...

Εξάρχεια: Συνελήφθη τράπερ – Προσπάθησε να ξεφορτωθεί συσκευασίες με κοκαΐνη

Ένας γνωστός τράπερ συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης...

Παναμάς: Εταιρεία μπανάνας απολύει τους 1189 εναπομείναντες εργάτες της έπειτα από απεργίες – ΦΩΤΟ

Η θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας μπανάνας Chiquita στον Παναμά...