ΑΠΘ: Μια νύχτα στο Αστεροσκοπείο με αληθινές διαστημικές ιστορίες που …ξεπερνούν το Star Wars

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η εμπειρία μιας νύχτας στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ με παρατηρήσεις των πλανητών Κρόνο, Δίας, και του αστέρα Vega.
  • Οι εκδηλώσεις αστροπαρατήρησης για το κοινό και τα επισκεπτήρια σχολείων στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ.
  • Η σημασία της έρευνας για τα διαστημικά κατάλοιπα, το κυκλοφοριακό στο διάστημα, και ο κίνδυνος από την αύξηση των δορυφόρων.

«Βασική ιδιότητα του τηλεσκοπίου είναι να μαγέψουμε τον κόσμο. Η πρώτη φορά που θα βάλεις το μάτι σου και θα δεις ένα ουράνιο αντικείμενο, είναι μία πολύ διαφορετική αίσθηση, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα παρόμοιο». Μια νύχτα με καθαρό ουρανό στο Αστεροσκοπείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων εκμηδενίζεται. Καθώς ο Κρόνος με τα δαχτυλίδια του έρχεται κοντά, η κόρη του ματιού διαστέλλεται, προσπαθώντας να συλλάβει το ασύλληπτο, και το παιδικό ερώτημα «μα είναι αληθινό;» βγαίνει αβίαστα από τα χείλη ανθρώπων κάθε ηλικίας. Δίπλα στον Κρόνο, ο δορυφόρος του Τιτάνας, μία μικρή κουκίδα. Λίγο αργότερα προβάλλει ο αστέρας Vega, που μοιάζει με ντισκομπάλα. Και μετά από αναμονή γεμάτη αδημονία ανατέλλει ο Δίας.

Καθώς μετακινείται το τηλεσκόπιο, για να στοχεύσει σε κάποιον πλανήτη την ώρα που ανατέλλει, περιστρέφεται και ο εντυπωσιακός σιδερένιος θόλος, παράγοντας μέσα στη νύχτα έναν θόρυβο που παραπέμπει σε τεχνολογία ήχου surround. Ιστορίες για συγκρούσεις δορυφόρων ΗΠΑ και Ρωσίας στο διάστημα, για χιονοστιβάδες διαστημικών «σκουπιδιών», για αστεροειδείς που θα μπορούσαν να πέσουν στο κεφάλι, προσδίδουν στη βραδιά στοιχεία ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όπου οι συμμετέχοντες στην αστροπαρατήρηση γίνονται πρωταγωνιστές της.

Το πρόσφατα ανακαινισμένο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ διοργανώνει βραδιές αστροπαρατήρησης ανοιχτές για το κοινό, ενώ υποδέχεται κάθε εβδομάδα σχολεία όπου οι μαθητές μέσα από ηλιακό τηλεσκόπιο με ειδικά φίλτρα μπορούν να παρατηρήσουν τον Ήλιο. Ο καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Νίκος Στεργιούλας, ο επίκουρος καθηγητής του ίδιου τομέα Ιωάννης Γκόλιας και ο υποψήφιος διδάκτορας Αλέξανδρος Σιάκας άνοιξαν τον θόλο του Αστεροσκοπείου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να μυήσουν το κοινό στον μαγευτικό κόσμο της παρατήρησης των πλανητών.

Ιωάννης-Χιου Σειραδάκης: Ο άνθρωπος που δίδαξε γενιές αστροφυσικών

Οι ξεναγήσεις στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ αποτελούν μία παράδοση που καλλιέργησε ο σπουδαίος αστροφυσικός Ιωάννης Σειραδάκης, ο οποίος δίδαξε γενιές αστροφυσικών -πολλοί από αυτούς διαπρέπουν σήμερα σε πολύ σημαντικές θέσεις σε όλον τον κόσμο- στρέφοντας το ερευνητικό τους ενδιαφέρον στην αστρονομία. Ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του καθηγητή, που απεβίωσε το 2020 σε ηλικία 72 ετών, στην είσοδο της αίθουσας υπάρχει η επιγραφή «ΘΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗ- ΧΙΟΥ ΣΕΙΡΑΔΑΚΗ».

«Είναι παράδοση που ξεκίνησε από τον κύριο Σειραδάκη να εκπαιδεύονται οι φοιτητές -προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί- να κάνουν τις ξεναγήσεις. Ουσιαστικά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ροή, δηλαδή οι παλαιότεροι φοιτητές να εκπαιδεύουν τους καινούργιους με το ίδιο μεράκι, να κάνουν τις ξεναγήσεις και έτσι υπάρχει πάντα μια μικρή ομάδα, η οποία συντονίζεται από τους καθηγητές και τη γραμματέα μας, που κάνει τον προγραμματισμό των ξεναγήσεων και έρχονται 2-3 σχολεία την εβδομάδα και μας επισκέπτονται το πρωί», εξήγησε ο κ. Σιάκας.

Η ξενάγηση συνήθως ξεκινάει παρουσιάζοντας τον χώρο και τα ιστορικά στοιχεία του τηλεσκοπίου και του θόλου. Το κτίριο του Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ ολοκληρώθηκε το 1961, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. «Το κτίριο του Αστεροσκοπείου θεωρείται από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα του πανεπιστημίου και της πόλης. Το τηλεσκόπιο -διοπτρικό, 20 εκατοστών- ήλθε από το Παρίσι τη δεκαετία του ’50 και λειτουργεί από τότε. Έχουν περάσει γενιές και γενιές αστρονόμων από αυτό. Σήμερα το χρησιμοποιούμε κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς», ανέφερε ο κ. Στεργιούλας.

Σημείωσε δε, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βελτιώσεις και προστέθηκε ένας νέος τροχός στο τηλεσκόπιο, που οδηγεί σε ένα μοτέρ, συνδέοντας το τηλεσκόπιο με υπολογιστή, όπου υπάρχουν προγράμματα χαρτογράφησης του ουρανού και των θέσεων των πλανητών και καθίσταται εφικτή η επιλογή πλανήτη προς παρατήρηση. «Αν θέλουμε π.χ. να δούμε τον Κρόνο ή την Αφροδίτη, επιλέγουμε από το πρόγραμμα και περιστρέφεται αυτόματα το τηλεσκόπιο, βρίσκει τον στόχο. Έχει προστεθεί ο αυτόματος μηχανισμός και είναι καθοδηγούμενο και όχι μόνο βρίσκει τον στόχο, αλλά και κλειδώνει εκεί, εάν θελήσουμε να παρατηρήσουμε για αρκετή ώρα», διευκρίνισε ο κ. Στεργιούλας.

«Το τηλεσκόπιο χρησιμοποιείται στο μάθημα της αστρονομίας, στο τέταρτο έτος, υπάρχουν εργαστηριακές ασκήσεις. Υπάρχει βραδινό εργαστήριο για τον βασικό χειρισμό του τηλεσκοπίου και σε ένα μικρότερο ηλιακό τηλεσκόπιο που έχουμε δίπλα μπορούμε στη διάρκεια της ημέρας με τα κατάλληλα φίλτρα να παρατηρήσουμε τον Ήλιο. Έχουν γίνει τρεις πτυχιακές εργασίες από τότε που ανακατασκευάστηκε το τηλεσκόπιο, μία από αυτές είχε να κάνει με παρατήρηση αστεροειδών και έγινε πετυχημένη καταγραφή επτά αστεροειδών», πρόσθεσε ο κ. Γκόλιας.

Η ερευνητική δραστηριότητα του τομέα εκτείνεται στα πεδία της Αστρονομίας Βαρυτικών Κυμάτων, της Σχετικιστικής Αστροφυσικής, της Παρατηρησιακής Κοσμολογίας, της Θεωρητικής Κοσμολογίας, των Εναλλακτικών Θεωριών Βαρύτητας, της Οπτικής Αστρονομίας, της Ραδιοαστρονομίας, της Αστροχημείας και των Ατμόσφαιρων εξωπλανητών, καθώς και των Εξωπλανητικών Συστημάτων, των Αστεροειδών, τον Σχεδιασμό Διαστημικών Αποστολών, της Παρακολούθησης και Επικοινωνίας με Δορυφόρους και της Χαοτικής Δυναμικής.

Κυκλοφοριακό στο διάστημα και διαστημικά «σκουπίδια» απειλούν να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας!

Μία από τις σημαντικές αποστολές με τις οποίες έχει επιφορτιστεί η ομάδα του ΑΠΘ, αφορά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα διαστημικής ασφάλειας Space Situational Awareness (SSA). Το δίκτυο των αστρονομικών σταθμών του ΑΠΘ αποτελείται σήμερα από 3 τηλεσκόπια ευρέως πεδίου (διαμέτρου 20 και 25 εκατοστών), 2 κατοπτρικά τηλεσκόπια (διαμέτρου 25 και 35 εκατοστών), ροµποτικές στηρίξεις µεγάλης ακρίβειας, αστρονοµικές κάµερες τελευταίας τεχνολογίας, μετεωρολογικούς σταθµούς, συστήµατα ελέγχου οροφής, συστήµατα τηλεχειρισµού και εντός του 2025 αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως το νέο τηλεσκόπιο διαμέτρου 80cm στον Χολοµώντα Χαλκιδικής (με χρηματοδότηση από τον ESA και το Ταµείο Ανάκαµψης).

«Οι σταθμοί μας ασχολούνται κυρίως με προβλήματα του εγγύς διαστημικού περιβάλλοντος. Ασχολούμαστε δηλαδή με τα αντικείμενα στο κοντινό ηλιακό σύστημα και όχι πολύ μακριά από τη Γη, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Γκόλιας εξηγώντας ότι η μία παράμετρος αφορά τους αστεροειδείς και το ενδεχόμενο «να μας πέσει κάτι στο κεφάλι» ενώ η άλλη αφορά τα διαστημικά κατάλοιπα.

«Πλέον με την κυκλοφορία που υπάρχει στο διάστημα, έχουμε καταφέρει να το μολύνουμε αρκετά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κοντά στα 30.000 καταλογραφημένα αντικείμενα άνω των 10 εκατοστών, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά και έρχονται στην ατμόσφαιρα. Το πρόβλημα είναι ότι τα μοντέλα που έχουμε για τους πληθυσμούς των διαστημικών καταλοίπων δείχνουν ότι ο πληθυσμός θα αυξάνεται και μπορεί να αυξηθεί εκθετικά κάποια στιγμή. Για ποιον λόγο; Γιατί αν μικρά αντικείμενα 10 εκατοστών χτυπήσουν ένα μεγάλο αντικείμενο, μπορούν να καταστρέψουν τελείως έναν μεγάλο δορυφόρο και να δημιουργήσουν πολλές χιλιάδες άλλα μικρότερα αντικείμενα, τα οποία αντίστοιχα θα χτυπήσουν κάτι άλλο μεγαλύτερο. Και να συνεχίσει αυτό σαν ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας», σημείωσε ο κ. Γκόλιας. Διευκρίνισε δε ότι «τα διαστημικά κατάλοιπα δεν έχουν κάποιο προωθητικό σύστημα, καθώς από τη στιγμή που κάποιος δορυφόρος ολοκληρώνει την αποστολή του καθαρίζει τις δεξαμενές του, κλείνει οτιδήποτε μπορεί να σκάσει, μπαταρίες κτλ. και μένει εκεί» και έτσι «οι ενεργοί δορυφόροι κάνουν μανούβρες συστηματικά για να αποφύγουν τα διαστημικά κατάλοιπα».

Οι μανούβρες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και οι 2.000 δορυφόροι του Ελον Μασκ

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος σήμερα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Φαίνεται με γυμνό μάτι σαν να ένα πολύ φωτεινό αστέρι και ουσιαστικά αποτελεί ένα εργαστήριο στο διάστημα, σε μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου και με βάρος 8.000 τόνων. Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αναγκάζεται να κάνει μία με δύο μανούβρες ανά χρόνο, για να αποφύγει τα διαστημικά κατάλοιπα.

«Συνεπώς έχει δημιουργηθεί η ανάγκη της επιτήρησης του διαστήματος, της καταλογογράφησης των διαστημικών κατάλοιπων και αυτή είναι η δουλειά που κάνουν οι αστρονομικοί μας σταθμοί […] Όταν βρισκόμαστε σε χαμηλές τροχιές -μέχρι 2.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης- η ατμόσφαιρα βοηθάει και σιγά- σιγά τα διαστημικά κατάλοιπα χάνουν ύψος, μέχρι που τελικά καίγονται στα ανώτερα στρώματα. Αυτή είναι η τελική κατάληξη όλων των διαστημικών καταλοίπων που βρίσκονται σε χαμηλές τροχιές. Πιο ψηλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και εκεί είναι που υπάρχει ένα ερευνητικό ενδιαφέρον για το τι θα κάνουμε, χρειάζεται ένας σχεδιασμός διαφόρων στρατηγικών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για δορυφόρους σε υψηλές τροχιές, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 20.000-36.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης», εξήγησε ο κ. Γκόλιας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές σενάριο πρόκλησης χιονοστιβάδας από τη σύγκρουση μεγάλου δορυφόρου με κατάλοιπα ο κ. Στεργιούλας διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος είναι «να καταστραφεί ένα μεγάλο πλήθος δορυφόρων και να γεμίσει ουσιαστικά ή να περιβάλλεται η Γη από ένα σύννεφο “μικρών σκουπιδιών” που να είναι επικίνδυνο να διαπεραστεί και αυτό να μην μας επιτρέπει να στείλουμε αποστολή και να σταματήσει η εξερεύνηση του διαστήματος». Σενάριο, που όπως, συμφώνησαν οι τρεις ερευνητές δεν είναι απλά υπαρκτό, αλλά αυτή τη στιγμή δείχνει αναπόφευκτο, εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα.

Στο διαστημικό «κυκλοφοριακό κομφούζιο» και τον πολλαπλασιασμό των διαστημικών «σκουπιδιών» έχει συμβάλει και η σημαντική αύξηση του πληθυσμού των δορυφόρων. «Για ένα διάστημα είχαμε σταθεροποιηθεί λίγο κοντά στους 2.500-3.000 χιλιάδες ενεργούς δορυφόρους, αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια, στην καταμέτρηση των ενεργών δορυφόρων βλέπουμε την έξαρση με τα διάφορα μεγάλα σμήνη δορυφόρων που πάνε να φέρουν δορυφορικό internet. Ο Έλον Μασκ έχει αυτή τη στιγμή μόνος του 2.000 δορυφόρους. Οι ανενεργοί είναι γύρω στους 23.000-24.000. Συνήθως η διάρκεια ζωής των δορυφόρων είναι της τάξης των 10-15 ετών», σημείωσε ο καθηγητής, ενώ πρόσθεσε πως στην κατεύθυνση μίας περισσότερο βιώσιμης διαστημικής πολιτικής γίνονται ήδη επενδύσεις στους δορυφόρους που χρησιμοποιούν κινητήρες ιόντων.

Το τρακάρισμα ΗΠΑ- Ρωσίας και το αντιδορυφορικό τεστ των Κινέζων

Τη διετία 2010-12 υπήρξαν δύο μεγάλα γεγονότα, που δημιούργησαν χιλιάδες διαστημικά κατάλοιπα. Το πρώτο προήλθε από ένα αντιδορυφορικό τεστ που πραγματοποίησε η Κίνα, για να ελέγξει την ικανότητά της να διαλύει έναν δορυφόρο. «Έστειλαν έναν πύραυλο για να διαλύσει έναν δικό τους δορυφόρο. Το πρόβλημα είναι ότι δημιούργησαν …πολλά σκουπίδια. Κοντά στα 3.000 ήταν τα διαστημικά κατάλοιπα που δημιουργήθηκαν από το πείραμα αυτό και όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Όλα αυτά έχουν πέσει, έχουν καεί στην ατμόσφαιρα μετά από μια δεκαετία», σημείωσε ο κ. Γκόλιας.

Το δεύτερο μεγάλο γεγονός ήταν ένα «τρακάρισμα» στο διάστημα, του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Iridium και του ρωσικού παροπλισμένου δορυφόρου Cosmos. «Εκείνη την περίοδο ο κατάλογος των διαστημικών κατάλοιπων δεν είχε αρκετή ακρίβεια. Αυτό είναι ουσιαστικά μέρος της δουλειάς που κάνουμε κι εμείς τώρα, δηλαδή να δίνουμε μετρήσεις κάθε βράδυ έτσι ώστε οι τροχιές των δορυφόρων να είναι γνωστές με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια», κατέληξε ο κ.Γκόλιας.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Σμαρώ Αβραμίδου / photo: freepik)


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρώτες εικόνες για το ολοκαίνουργιο FIAT 500 Hybrid

Burton με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορεί και ομορφαίνει τη Σίφνο

Λιβύη: Αιματηρές μάχες αντίπαλων παρατάξεων στην Τρίπολη – Δραματική έκκληση στους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Αγωνία για 33χρονο που χάθηκε στο Ηράκλειο – Έκκληση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Ο Ντέρεκ Κουτέσα υπέγραψε με την ΑΕΚ και θα αποτελέσει το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της Ένωσης

Τατιάνα Στεφανίδου: «Ένιωσα ανακούφιση όταν έμεινα εκτός τηλεόρασης» – «Έχω απειληθεί πολλές φορές»

Τηλεφωνική επαφή Λαβρόφ – Φιντάν: Προετοιμάζουν τις κρίσιμες συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Τατιάνα Στεφανίδου: «Ο Νίκος δεν θα έκανε εκπομπή μαζί μου, είναι one man show» – Η αποκάλυψη για το “καυτό” τανγκό τους

Ουρουγουάη: Διαγνώστηκε με καρκίνο του οισοφάγου σε «τελικό στάδιο» ο θρυλικός πρώην πρόεδρος, Πέπε Μουχίκα

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Έχω μείνει άφωνος, Νίκο μου μπράβο!» – Σάστισε με την εντυπωσιακή σιλουέτα της Τατιάνας Στεφανίδου

Ο Ντέρεκ Κουτέσα “κλείδωσε” με την ΑΕΚ και θα αποτελέσει το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της Ένωσης

Λάρισα: «Ακούγονταν φωνές για βοήθεια» λένε γείτονες της οικογένειας για την δολοφονία της 52χρονης από τον γιό της

Φυλακές Κορυδαλλού: Οκτώ κρατούμενοι εκφόβισαν σωφρονιστικό υπάλληλο σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι: Οι συμφωνίες για σιδηρόδρομο και ενέργεια και τα μηνύματα που εξέπεμψε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι: Οι συμφωνίες για σιδηρόδρομο και ενέργεια και τα μηνύματα που εξέπεμψε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας

00:00 / 00:00

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

Επιστήμονες χαρτογράφησαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του εγκεφάλου θηλαστικού

Επιστήμονες δημιούργησαν το πιο λεπτομερές διάγραμμα καλωδίωσης εγκεφάλου θηλαστικού, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Κατέγραψαν πάνω από 200.000 κύτταρα και 500 εκατομμύρια νευρωνικά...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημήτρης Φιντιρίκος: Η πρώτη εμφάνιση μετά τη σύλληψή του (φωτογραφία)

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής (11/5)...

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο νυχτερινό κέντρο της Δέσποινας Βανδή στη Θεσσαλονίκη

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος, γνωστός επιχειρηματίας και σύντροφος της θυγατέρας...

Ευαγγελία Αραβανή – Σπύρος Λάζαρης: Παντρεύτηκαν! Η φωτογραφία που δημοσίευσε η Αντωνά

Με τα ιερά δεσμά του γάμου ενώθηκαν σήμερα, Κυριακή...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρώτες εικόνες για το ολοκαίνουργιο FIAT 500 Hybrid

Το FIAT 500 Hybrid βρίσκεται προ των πυλών σηματοδοτώντας...

Burton με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορεί και ομορφαίνει τη Σίφνο

Η Burton Car Company είναι μια ολλανδική εταιρεία που...

Αγωνία για 33χρονο που χάθηκε στο Ηράκλειο – Έκκληση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Συναγερμός έχει σημάνει στο Ηράκλειο για την εξαφάνιση του...

Ο Ντέρεκ Κουτέσα υπέγραψε με την ΑΕΚ και θα αποτελέσει το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της Ένωσης

Ο Ντέρεκ Κουτέσα, 27χρονος Ελβετός αριστερός εξτρέμ με καταγωγή...

Τατιάνα Στεφανίδου: «Ένιωσα ανακούφιση όταν έμεινα εκτός τηλεόρασης» – «Έχω απειληθεί πολλές φορές»

Η Τατιάνα Στεφανίδου μίλησε στο Γρηγόρη Αρναούτογλου το βράδυ...

Τηλεφωνική επαφή Λαβρόφ – Φιντάν: Προετοιμάζουν τις κρίσιμες συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι...

Τατιάνα Στεφανίδου: «Ο Νίκος δεν θα έκανε εκπομπή μαζί μου, είναι one man show» – Η αποκάλυψη για το “καυτό” τανγκό τους

Σε μια σπάνια τηλεοπτική εξομολόγηση, η Τατιάνα Στεφανίδου μίλησε...

Ουρουγουάη: Διαγνώστηκε με καρκίνο του οισοφάγου σε «τελικό στάδιο» ο θρυλικός πρώην πρόεδρος, Πέπε Μουχίκα

Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, πάσχει...

Λάρισα: «Ακούγονταν φωνές για βοήθεια» λένε γείτονες της οικογένειας για την δολοφονία της 52χρονης από τον γιό της

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων της γειτονιάς της...

Φυλακές Κορυδαλλού: Οκτώ κρατούμενοι εκφόβισαν σωφρονιστικό υπάλληλο σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

Στις φυλακές Κορυδαλλού, οκτώ αλλοδαποί κρατούμενοι απείλησαν έναν σωφρονιστικό...

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Μπρίστολ Σίτι 3-0: Θριαμβευτική «τριάρα» και εισιτήριο στον τελικό των playoffs της Championship

Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ επικράτησε ξανά της Μπρίστολ Σίτι με...

Χρύσα Μιχαλοπούλου – Αποκαλύπτει για τις σκηνές κακοποίησης στο Ταμπού: «Με πάγωσε, με εξόργισε αφάνταστα»

Η Χρύσα Μιχαλοπούλου εξέφρασε τη συγκλονιστική της εμπειρία από...

Αταλάντα – Ρόμα 2-1: Θριάμβευσε και σφράγισε το εισιτήριο για το Champions League

Η Αταλάντα επικράτησε της Ρόμα με 2-1, εξασφαλίζοντας έτσι...

Εκτίναξη στη Wall Street μετά την προσωρινή άρση δασμών μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ

Η Wall Street έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο τη Δευτέρα...

Τα αρχαιότερα ξύλινα δόρατα στον πλανήτη αποκαλύπτουν εκπληκτικές ικανότητες των Νεάντερταλ

Μια νέα έρευνα στα αρχαιότερα ξύλινα δόρατα στον κόσμο,...

Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Τι συνέβη τελικά με το εξώδικο στην Αθηνά Οικονομάκου

Ερωτηματικά προκαλεί η δήλωση που έκανε η Κωνσταντίνα Ευριπίδου...

Η Αργεντινή παρέδωσε στις ΗΠΑ λίστα με 15.000 «επικίνδυνους και βίαιους» χούλιγκαν ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων

Η Υπουργός Ασφάλειας της Αργεντινής, Πατρίσια Μπούλριτς, παρέδωσε στις...

Καιρός: Απρόσμενο φθινόπωρο προ των πυλών του καλοκαιριού με καταιγίδες, χαλάζι και μποφόρ

Το άρθρο αναφέρεται σε ανατροπή του καιρού με την...

«Δημογραφικό 2025» – Κεραμέως: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια δημογραφική κρίση»

Στο συνέδριο «Δημογραφικό 2025», η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως...

Πέντε εκπληκτικές εφευρέσεις που δημιούργησαν παιδιά!

Το άρθρο αναδεικνύει πέντε εφευρέσεις που προήλθαν από παιδιά,...

Επανάσταση στη Mercedes-Benz GLB, ολοκαίνουργια γενιά το 2026

Η Mercedes-Benz προγραμματίζει την παρουσίαση της δεύτερης γενιάς του...

Ο Έλληνας δολοφόνος πρωθυπουργού: Το άγνωστο προφίλ του Δημήτρη Τσαφέντα (φωτό)

Ο Δημήτρης Τσαφέντας, ένας Έλληνας ναυτικός από την Κρήτη,...

Ματίας Αλμέιδα: Αποκαλύψεις για το «διαζύγιο» με την ΑΕΚ μετά τη συνάντηση με τον Μάριο Ηλιόπουλο

Ο Ματίας Αλμέιδα και η ΑΕΚ βρίσκονται σε διαδικασία...

Ισραήλ: Κρίσιμες συνομιλίες στο Κατάρ για τους ομήρους στη Γάζα – Ο Νετανιάχου στέλνει αύριο αντιπροσωπεία στη Ντόχα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να αποστείλει αντιπροσωπεία...

Μαρίζα Κωχ – «Σπάει» τη σιωπή της μετά από 50 χρόνια για τις ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision

Μια σπάνια παρέμβαση έκανε η Μαρίζα Κωχ, με αφορμή...

Τροχός της Τύχης: Ξεκαρδιστικό σκηνικό μεταξύ παίκτη και Πολυχρονίδη!

Στο επεισόδιο του "Τροχού της Τύχης", ο παίκτης Αντώνης...

ΠΑΣΟΚ: Η κατάρρευση των θεσμών είναι δραματική με τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει την πρωτοφανή κατάπτωση των θεσμών...

Η Μυριέλλα Κουρεντή αποκαλύπτει για πρώτη φορά ολόκληρο το ειδύλλιο με τον John: Από την καραντίνα μέχρι σήμερα

Η Μυριέλλα Κουρεντή μοιράζεται την προσωπική της ιστορία και...

Ο θρύλος Μάικλ Τζόρνταν επιστρέφει στο NBC για να μαγέψει με αναλύσεις αγώνων του ΝΒΑ

Ο Μάικλ Τζόρνταν επιστρέφει στον κόσμο του μπάσκετ, αναλαμβάνοντας...

Δήμος Αθηναίων: Σφοδρή σύγκρουση Δούκα – Μπακογιάννη για το θέατρο «Εμπρός»

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, επικράτησε έντονη αντιπαράθεση...

Η αριστοκράτισσα που περιφερόταν γυμνή στους δρόμους και ο “κρυφοκοιτακτής” ράφτης

Ο μύθος της Lady Godiva, μιας κόμισσας που κυκλοφόρησε...

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 55χρονος που παρενοχλούσε 4χρονο κοριτσάκι και έστελνε ερωτικά μηνύματα στο σπίτι του – «Δεν την έχω πειράξει ποτέ»

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, 55χρονος άνδρας καταδικάστηκε σε ποινή...

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε εστιατόριο με αστέρι Michelin στο κέντρο της Αθήνας

Ακόμα μία τρανταχτή περίπτωση φοροδιαφυγής σε πασίγνωστο εστιατόριο, στο...

Γιώργος και Χάρης Τσαλίκης αποκαλύπτονται: «Πιο μικρός μου έλειπε, τώρα είναι φίλος μου»

Στην πρώτη τους κοινή τηλεοπτική εμφάνιση, ο Γιώργος Τσαλίκης...

Λουκέτο σε διάσημο αθηναϊκό εστιατόριο με αστέρι Michelin – Αποκαλύφθηκε φοροδιαφυγή

Λουκέτο 48 ωρών επιβλήθηκε σε γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο με...

Το εντυπωσιακό Fiat 500 Hybrid κάνει επίσημα ντεμπούτο

Η Fiat ανακοίνωσε την κυκλοφορία της υβριδικής έκδοσης του...

O Ίαν Στρατής υπερασπίζεται τη Συνατσάκη: «Αν ο Λιάγκας τολμούσε αυτά μπροστά στη Μαίρη…»

Ο Ίαν Στρατής, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εκπομπή...

Εύβοια: Ένας 62χρονος βρέθηκε νεκρός σε παραλία κοντά στην Ιστιαία

Μπροστά σε έναν 62χρονο άνδρα, ο οποίος δεν είχε...

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ πυροβόλησε με εντυπωσιακό 4/4 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο Παναθηναϊκός – Προμηθέας

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο πρώτο...

Τον εκσφενδόνισε στο χαντάκι εξαιτίας του Tesla Cybertruck [video]

Ένα σοκαριστικό περιστατικό βίας σημειώθηκε στην Καλιφόρνια, όταν ο...

Λάρισα: Γυναίκα εντοπίστηκε χωρίς ζωή στην οικία της – Ιατροδικαστής σπεύδει επιτόπου

Μια 52χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στη...

Φωτεινή Πετρογιάννη: Τόλμησε να ζυγιστεί live και αποκάλυψε τα κιλά της μετά την εγκυμοσύνη

Η Φωτεινή Πετρογιάννη, δημοσιογράφος και συνεργάτιδα της εκπομπής «Το...

Εντυπωσιακό υπερσύγχρονο αεροσκάφος του ΕΚΑΒ – Βίντεο από την τελετή παραλαβής στην 112 πτέρυγα μάχης

Το ΕΚΑΒ παρέλαβε ένα νέο υπερσύγχρονο αεροσκάφος τύπου Beechcraft...