Δ. Παπαστεργίου για AI Factories: Καινοτόμα οικοσυστήματα φυσικών και ψηφιακών χώρων – Συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα, ταλέντο

Έναρξη των ελληνικών AI Factories με στόχο την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω υπολογιστικής ισχύος, δεδομένων και επιστημονικού ταλέντου
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, έλαβε χώρα συζήτηση με τίτλο “AI Factories: Power Innovation in Europe”, όπου αναλύθηκε η πρωτοβουλία των AI Factories και οι δυνατότητές της να ενισχύσει την καινοτομία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Η συζήτηση συγκέντρωσε εξέχοντες ομιλητές από την πολιτεία καθώς παρών ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και τον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας, οι οποίοι συνεισέφεραν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις στρατηγικές που διαμορφώνουν το τοπίο της ανάπτυξης και της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας όχι μόνο του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και έξι ακόμη AI Factories, με το kick-off να πραγματοποιείται την 1η Απριλίου. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Βαγγέλης Φλώρος από το Infrastructure Unit του EuroHPC JU(European High Performance Computing Joint Undertaking) έδωσε την ευρωπαϊκή διάσταση στη συζήτηση. Εξήγησε ότι το EuroHPC, ως όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει την εποπτεία όλων των ευρωπαϊκών AI Factories και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των υπολογιστικών υποδομών που είναι απαραίτητες για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κ. Φλώρος τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία με τεράστιο καινοτόμο δυναμικό, ικανή να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη των γλωσσικών μοντέλων, όπως το ChatGPT, και στην ανάγκη της Ευρώπης να αναπτύξει τις δικές της υποδομές για να υποστηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ομιλητές αναγνώρισαν ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην Ευρώπη, το “innovation gap” αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο, καθώς παρά την ύπαρξη πολλών start-ups τεχνητής νοημοσύνης, λίγες από αυτές καταφέρνουν να αναπτυχθούν και να γίνουν μεγάλες εταιρείες.

Επιπλέον, το ποσοστό των ευρωπαϊκών εταιρειών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη παραμένει χαμηλό. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, με την Ευρώπη να χρειάζεται εκατομμύρια AI experts.

Στην Ελλάδα, η ανάγνωση του Digital Economy and Society Index, ενός Ευρωπαϊκού δείκτη καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας, δείχνει τη δυσκολία στην αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας για την παραγωγή καινοτομίας, την πρόσβαση σε δεδομένα, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τις υποδομές.

Παρά τις προκλήσεις, οι ομιλητές τόνισαν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ευρώπη και την Ελλάδα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Τα AI Factories θεωρούνται καταλύτες που μπορούν να επιταχύνουν την καινοτομία, να προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ελληνικό AI Factory, με την ονομασία “Φάρος”. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε το όραμα για τον “Φάρο” και τον ρόλο του στην εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι τα AI Factories δεν είναι παραδοσιακά εργοστάσια, αλλά φυσικοί και ψηφιακοί χώροι που συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο. Τόνισε τη σημασία της ψήφισης του νόμου για τη διακυβέρνηση δεδομένων (Data Governance Act), ο οποίος θα διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των ερευνητών σε ανώνυμα δεδομένα.

Ο “Φάρος” στοχεύει να υποστηρίξει την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε τρεις κύριους θεματικούς τομείς: υγεία, βιώσιμες τεχνολογίες (ενέργεια, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή) και γλώσσα και πολιτισμός.

Ο Μιχάλης Κασιμιώτης, Managing Director Ελλάδας και Κύπρου από την Hewlett Packard Enterprise (HPE) παρουσίασε τον υπερυπολογιστή “Δαίδαλος”, ο οποίος θα αποτελέσει την υπολογιστική υποδομή του ελληνικού AI Factory.

Ο κ. Κασιμιώτης τόνισε τις υψηλές επιδόσεις, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις καινοτόμες τεχνολογίες του “Δαίδαλου”, ο οποίος αναμένεται να καταταγεί πολύ υψηλά στις παγκόσμιες λίστες υπερυπολογιστών.

Ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, μέλος της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας γύρω από το ελληνικό AI Factory. Τόνισε ότι η επιτυχία του “Φάρου” εξαρτάται από τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων, επενδυτών και της ελληνικής διασποράς. Ο κ. Σταυρόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να σπάσουν τα “σιλό” και να υιοθετηθεί μια κουλτούρα συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης, όπου η επιτυχία του ενός θα συμβάλλει στην επιτυχία του συνόλου.

Ένα σημαντικό θέμα που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν η πρόσβαση σε δεδομένα, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κος Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη νομοθεσία για τη διακυβέρνηση δεδομένων και στην πρωτοβουλία για έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας, οι οποίες αναμένεται να διευκολύνουν την πρόσβαση των ερευνητών και των επιχειρήσεων σε ανώνυμα δεδομένα.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η συνδεσιμότητα, καθώς η μεταφορά μεγάλων συνόλων δεδομένων αποτελεί πρόκληση. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η «Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα σημαντικό κέντρο δεδομένων, με την έλευση πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων, γεγονός που θα βελτιώσει την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων».

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η πρωτοβουλία των AI Factories βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και ότι η επιτυχία της εξαρτάται από τη συνεχή συνεργασία, τις επενδύσεις και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ο Χρήστος Ταραντίλης Partner της EY τόνισε τη σημασία της συνεχούς βελτίωσης των δεξιοτήτων (reskilling και upskilling) του εργατικού δυναμικού για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Πρότεινε τη χρήση της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Τέλος, οι ομιλητές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον της πρωτοβουλίας και για τη δυνατότητα των AI Factories να καταλύσουν την καινοτομία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την προσδοκία ότι το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τον υπερυπολογιστή “Δαίδαλος” σε λειτουργία και το ελληνικό AI Factory “Φάρος” να έχει αρχίσει να αποφέρει τα πρώτα του αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακυβέρνητο πλοίο-γίγαντας με 27 ναυτικούς παλεύει στα νερά του Μαλέα

Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο παλεύει με σοβαρή βλάβη ανοιχτά του ακρωτηρίου Μαλέα

Κίνα: Το Πεκίνο εξαπολύει επίθεση με βίντεο κατά Τραμπ: «Είναι νταής, δεν θα υποκύψουμε»

Γιώργος Γεροντιδάκης – Ντορέττα Παπαδημητρίου: Μαζί στα γενέθλια του Στάθη Κόικα

Γιώργος Γεροντιδάκης – Ντορέττα Παπαδημητρίου: Μαζί στα γενέθλια του Στάθη Κόικα

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: Οι αστέρες της Φενέρμπαχτσε εκτόξευσαν τον Λιθουανό σε τζακούζι, μετά το θρίαμβο στο Final Four

Γροιλανδία: Επανήλθαν πλήρως οι επικοινωνίες σε ολόκληρο το νησί

Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός: Η ημέρα και η ώρα του Game 4 των playoffs της Euroleague

Νία Βαρντάλος & Σπύρος Κατσαγάνης: Φλογερός έρωτας αλά… ελληνικά – Αποκαλύπτουμε τον γοητευτικό άνδρα που μάγεψε την καρδιά της

Big Brother – Η Μαρικέλλυ φόρεσε μαγιό την 1η μέρα και το Twitter εξερράγη: «Τα πέταξε όλα…»

Παρί – Φενέρμπαχτσε 88-98: Σφράγισε εισιτήριο για το Final Four η ομάδα του Γιασικεβίτσιους, καραδοκεί για Παναθηναϊκό ή Εφές

Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός 80-72: Οι Βασιλικοί ξύπνησαν και παρέτειναν τη μάχη σε τέταρτο ματς

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 36χρονου για σεξουαλική παρενόχληση 17χρονης μέσα στο λεωφορείο

Wall Street: Άλμα σε θετικό έδαφος μετά τις καθοριστικές δηλώσεις Λατνικ

Άρσεναλ – Παρί Σεν Ζερμέν 0-1: Ντεμπελέ, Ντοναρούμα και VAR εκτόξευσαν τους Παριζιάνους προς τον τελικό του Champions League

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευγενία Σαμαρά: «Ώπα, ώπα!» – Η αιφνιδιαστική αντίδρασή της στην αδιάκριτη ερώτηση της Σκορδά

Στην εκπομπή "Buongiorno" του MEGA, η Ευγενία Σαμαρά μοιράστηκε...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

Μαριάννα Τουμασάτου: «Επειδή εγώ απέκτησα παιδί στα 43 χωρίς εξωσωματική, εσείς…» – Η κόρη...

Η Μαριάννα Τουμασάτου, καλεσμένη στην εκπομπή "Super Κατερίνα", μίλησε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ