Τα κρίσιμα μαθήματα της Ευρώπης από την πανδημία του Covid (αναλυτικό άρθρο)

Πέντε χρόνια μετά την πανδημία Covid, η Ευρώπη αναλογίζεται τις επιπτώσεις και τα σημαντικά μαθήματα, αξιολογώντας την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας και τις κοινωνικές αλλαγές που επέφερε
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Πέντε χρόνια μετά την κήρυξη του COVID-19 ως παγκόσμιας πανδημίας, η Ευρώπη αναστοχάζεται τις συνέπειες της κρίσης. Η πανδημία προκάλεσε τεράστιες απώλειες, με περιοχές όπως το Μπέργκαμο να θρηνούν 6.000 νεκρούς σε έναν μήνα, ενώ χώρες όπως η Ισπανία κατέγραψαν εκατοντάδες θανάτους καθημερινά.

Τα σκληρά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως τα lockdown και η κοινωνική αποστασιοποίηση, οδήγησαν σε κόπωση και διαμαρτυρίες. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι επιπτώσεις στην εκπαίδευση και την ψυχική υγεία των παιδιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην Τσεχία.

Πιο αναλυτικά:

Τα κρίσιμα μαθήματα της Ευρώπης από την πανδημία του Covid (αναλυτικό άρθρο)

Πέντε χρόνια αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον COVID-19 ως παγκόσμια πανδημία, η Ευρώπη συνεχίζει να αξιολογεί τι έχει αλλάξει και τι εξακολουθεί να μένει το ίδιο. Η παρούσα έκθεση και ο διαδραστικός χάρτης από το A European Perspective καταγράφουν πώς τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρη την ήπειρο αναστοχάζονται τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ θέτουν το ερώτημα: αν ξεσπάσει μια νέα κρίση, θα βρει την Ευρώπη ξανά απροετοίμαστη;

Πλοηγηθείτε στον διαδραστικό χάρτη για να βρείτε αρθρα από τα ευρωπαϊκά δημόσια μέσα ενημέρωσης, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας.

Πριν από πέντε χρόνια, ο κόσμος πάγωσε: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακήρυξε τον COVID-19 σε παγκόσμια πανδημία. Ήταν το καμπανάκι κινδύνου που ενεργοποίησε κυβερνήσεις και κοινωνίες απέναντι σε μια κρίση που σιγόβραζε από τα τέλη του 2019. Στην Ευρώπη, η είδηση ενός άγνωστου ιού από την Κίνα γρήγορα μετατράπηκε σε τρομακτική πραγματικότητα – με τις εικόνες από τα στρατιωτικά φορτηγά στους δρόμους του Μπέργκαμο να σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής: της εποχής της πανδημίας.

Ο στρατός κλήθηκε να βοηθήσει στο Μπέργκαμο και στην ομώνυμη επαρχία, όπου 6.000 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε έναν μήνα – ένα τεράστιο άλμα από τους 2.000 θανάτους που καταγράφονται συνήθως. Πέντε χρόνια μετά, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές στην περιοχή, όπως αναφέρει το Arte.

Σύντομα μετά από αυτό το ξέσπασμα, παρόμοιοι αριθμοί και στατιστικά στοιχεία έγιναν πραγματικότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα μήνα μετά την επίσημη κήρυξη της πανδημίας, τα νοσοκομεία είχαν κατακλυστεί από ασθενείς και οι κυβερνήσεις αγωνίζονταν να ανταποκριθούν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Ευρώπη άρχισε να βλέπει νέα επίκεντρα της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία στις 2 Απριλίου 2020 ανακοίνωσε 100.000 κρούσματα και 10.000 θανάτους, με 950 νεκρούς σε μία μόνο ημέρα. 

«Μας έπιασε όλους, σε γενικές γραμμές, απροετοίμαστους», δήλωσε στο RTVE ο Πέδρο Γκουλόν, σημερινός γενικός διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Ισπανίας (Salud Pública y Equidad en Salud). Παραδέχτηκε ότι, εκ των υστέρων, οι επιπτώσεις του πρώτου κύματος της πανδημίας θα μπορούσαν να είχαν μετριαστεί, αλλά ότι «κανείς δεν μπορούσε να το σταματήσει».

Τα κρίσιμα μαθήματα της Ευρώπης από την πανδημία του Covid (αναλυτικό άρθρο)
Γενική άποψη του προσωρινού νοσοκομείου για τους ασθενείς του Covid-19 που βρισκόταν στο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο Ifema στη Μαδρίτη, στις 03 Απριλίου 2020. (Φωτο: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)

Τα σκληρά μέτρα δίνουν σκληρά μαθήματα

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέξεις όπως «αντιγόνα», «PCR», «mRNA», «ανοσία της αγέλης» και «απαγόρευση κυκλοφορίας» μπήκαν απότομα στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Εν τω μεταξύ, τα επαναλαμβανόμενα λόκνταουν, τα μέτρα ιχνηλάτησης επαφών και η κοινωνική αποστασιοποίηση, οδήγησαν σε αυξανόμενη κόπωση και διαμαρτυρίες. Στο Βέλγιο, οι διαδηλώσεις κατά των προληπτικών μέτρων κατέληξαν σε βίαιες διαδηλώσεις το 2021, όπως υπενθυμίζει το RTBF. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βαντενμπρούκε, το πρώτο κύμα του COVID-19 — το οποίο ακολουθήθηκε από διαδοχικά κύματα και μεταλλάξεις του ιού — αποτέλεσε επίσης μια κρίσιμη ευκαιρία για να αντληθούν πολύτιμα διδάγματα για το μέλλον.

«Το συνολικό κλείσιμο του σχολικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υποστήριξης, των ψυχολογικών-ιατρικών κέντρων κ.λπ. ήταν υπερβολικό. Το κλείσιμο ενός ολόκληρου συστήματος υποστήριξης (…) το οποίο έκανε η κυβέρνηση στην αρχή δεν ήταν ίσως η σωστή στρατηγική, αλλά μάθαμε από αυτό», δήλωσε στο RTBF.

Τα κρίσιμα μαθήματα της Ευρώπης από την πανδημία του Covid (αναλυτικό άρθρο)
Διαδηλωτές αντιμετωπίζουν τα ΜΑΤ καθώς συμμετέχουν σε διαδήλωση κατά των μέτρων του Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του υγειονομικού πάσο της χώρας, στις Βρυξέλλες στις 21 Νοεμβρίου 2021. (Φωτο: Kenzo Tribouillard / AFP)

Από όλα τα μέτρα που ελήφθησαν, το κλείσιμο των σχολείων φαίνεται ότι είχε μόνιμο αντίκτυπο και οι επιπτώσεις αξιολογούνται ακόμη πέντε χρόνια μετά. Πάρτε για παράδειγμα την Τσεχία. Όταν η πανδημία επέβαλε τη μετάβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η ξαφνική απώλεια της δια ζώσης επαφής και η επακόλουθη απομόνωση οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στα παιδιά. Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στο πλαίσιο αυτό ήταν η αύξηση των συμπεριφορών αυτοτραυματισμού, ιδίως μεταξύ των έφηβων κοριτσιών, όπως αναφέρει η CT. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για υποστήριξη και σύνδεση. Ο Βάκλαβ Χαβέλκα, διευθυντής του δημοτικού σχολείου Chmelnice στην Πράγα, παρατήρησε ότι πολλοί μαθητές ανέπτυξαν μια ισχυρή εξάρτηση στις διαδικτυακές πλατφόρμες κατά την περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τα κρίσιμα μαθήματα της Ευρώπης από την πανδημία του Covid (αναλυτικό άρθρο)
Μια μαθήτρια μελετά στο σπίτι της στο Halle/Saale της ανατολικής Γερμανίας, στις 05 Ιανουαρίου 2021, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού COVID-19. Τα σχολεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα έκλεισαν στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ οι κανόνες για τη χρήση μάσκας και την τηλεργασία αυστηροποιήθηκαν τον Ιανουάριο εν μέσω ανησυχιών για νέες παραλλαγές του ιού. (Φωτο: JENS SCHLUETER / AFP)

Στην Πορτογαλία, οι μαθητές θυμούνται το λόκνταουν ως μια δύσκολη περίοδο. Ο 18χρονος Λούκας δήλωσε ότι είχε αντίκτυπο στη συγκέντρωσή του.

«Με απομάκρυναν λίγο τα διαδικτυακά μαθήματα, επειδή ήταν τόσο εύκολο να κάνεις κάτι άλλο, καθώς σε ένα διαδικτυακό μάθημα, κανείς δεν έχει τον έλεγχο. Και όταν έφτασα στο γυμνάσιο, συνειδητοποίησα ότι μου έλειπαν κάποιες βασικές γνώσεις».

Η Τερέζα ήταν οκτώ ετών όταν ξέσπασε η πανδημία.

«Νομίζω ότι η πανδημία είχε αντίκτυπο στην παιδική μου ηλικία, επειδή την πέρασα στο σπίτι», δήλωσε στο RTP.

Ενώ η παρατεταμένη απομόνωση άφησε σημάδια στη νεότερη γενιά, οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας ήταν οι πρώτοι που υπέστησαν το βάρος του κύματος της πανδημίας.

«Μετατρέψαμε τη μονάδα παρηγορητικής φροντίδας μας σε μονάδα COVID-19», δήλωσε στο RTBF ο Στιβ Ντουαγιέν, διευθυντής ενός οίκου ευγηρίας στις Βρυξέλλες. Με πολλούς θανάτους να καταγράφονται ακόμη και μέσα σε μία μόνο νύχτα, οι νοσηλεύτριες έφταναν στα όριά τους και ζητούσαν ενίσχυση, ενώ ακόμη και οι εργαζόμενοι στα γραφεία τελετών ήταν πλήρως εξαντλημένοι» είπε χαρακτηριστικά.

Η Κρίστι Μορεάλε, πρώην υπουργός Υγείας της Βαλλονίας, έβλεπε καθημερινά τον απολογισμό των θανάτων να φτάνει στο γραφείο της.

«Η στιγμή που ήταν ίσως η πιο οδυνηρή», είπε, »ήταν ο ισολογισμός. Και αυτή η στήλη με τον αριθμό των νεκρών».

Ορατές αλλαγές, συνεχιζόμενες αμφιβολίες

Αν ορισμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 – η τηλεργασία, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, οι εκστρατείες εμβολιασμού σε επίπεδο πληθυσμού ή ο παρατεταμένος αντίκτυπος της μακράς covid- είναι ακόμη αισθητές στις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη, οι εμπειρογνώμονες διχάζονται σχετικά με το πόσα έμαθαν οι πολίτες και οι θεσμοί από την πανδημία.

Η Ινέζ Καλζάδα, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης με ειδίκευση στη μελέτη του κράτους πρόνοιας, επεσήμανε στο RTVE ότι η πανδημία ήταν μια κλήση αφύπνισης για την «ανάγκη του κράτους: οι άνθρωποι κατάλαβαν με πολύ άμεσο τρόπο πώς αυτός ο θεσμός μπορεί να σε προστατεύσει».

Ο Ντανιέλ Λα Πάρα, καθηγητής Κοινωνιολογίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε, σημειώνει ότι «η υγεία έγινε τόσο κεντρική σε όλα, ώστε, σε μια καθαρά καπιταλιστική κοινωνία, κατάφερε να σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κρίση πιθανότατα συνέβαλε σε μια «αυξημένη ζήτηση» για υπηρεσίες υγείας από τότε.

Τα κρίσιμα μαθήματα της Ευρώπης από την πανδημία του Covid (αναλυτικό άρθρο)
Ένας κάτοικος περπατά μπροστά από την ταμπέλα του NHS που προωθεί το «Stay Home, Save Lives» σε ένα στέγαστρο λεωφορείου στην Chinatown, στο κεντρικό Λονδίνο, στις 8 Ιανουαρίου 2021, καθώς η Αγγλία εισήλθε σε τρίτο λόκνταουν λόγω του Covid-19. Αντιμέτωπη με την απότομη αύξηση των λοιμώξεων από κοροναϊό, λόγω του νέου στελέχους, η Αγγλία ανακοίνωσε λόκνταουν στις 5 Ιανουαρίου 2021, με τα σχολεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα κλειστά για τουλάχιστον έξι εβδομάδες, αφού τα προηγούμενα μέτρα απέτυχαν να σταματήσουν την απότομη αύξηση των κρουσμάτων. (Φωτο: Tolga Akmen / AFP)

Η πανδημία αποκάλυψε επίσης τα τρωτά σημεία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας. Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν κάνει ελάχιστα για την αντιμετώπισή τους. Στη Λετονία, ο λοιμωξιολόγος Ούγκα Ντούμπις αναφέρει ότι τα νοσοκομεία παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια κατάσταση όπως και κατά την πανδημία.

«Τα καινούρια νοσοκομεία στη Δυτική Ευρώπη διαθέτουν πλέον θαλάμους με ένα κρεβάτι για τη θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων, ενώ εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε φυσιολογικό να έχουμε τέσσερις έως πέντε ασθενείς σε έναν θάλαμο», δήλωσε στο LSM. «Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη γρίπη όσο και άλλες λοιμώξεις πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε και την υποδομή των μονόκλινων δωματίων» τόνισε.

«Ο μεγαλύτερος μεταπανδημικός κίνδυνος αυτών των πέντε ετών είναι η λήθη», δήλωσε στο RTP ο Φερνάντο Αλμέϊδα, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Πορτογαλίας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ο SARS-CoV-2- ο ιός που προκαλεί τον COVID-19- αντιμετωπίζεται ως ένας ακόμη αναπνευστικός ιός που κυκλοφορεί, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει- η προσοχή του κόσμου στρέφεται ήδη στο νέο στέλεχος H5N1, μια νέα απειλή με πανδημικό δυναμικό» τόνισε.

Προσπάθεια για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τον Ιανουάριο του 2025, όταν ο επικεφαλής του ΠΟΥ ρωτήθηκε εάν ο κόσμος είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία, δήλωσε πως πολλές από τις ίδιες αδυναμίες και τρωτά σημεία παρέμειναν, αλλά «ο κόσμος έχει επίσης μάθει πολλά από τα οδυνηρά μαθήματα που μας δίδαξε η πανδημία και έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας του». 

«Υπάρχουν πολλά που έχουν βελτιωθεί εξαιτίας της πανδημίας γρίπης (Η1Ν1) του 2009, αλλά και εξαιτίας του Covid», δήλωσε η Μαρία Βαν Κέρκοβε, διευθύντρια ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών του ΠΟΥ. Ωστόσο προειδοποίησε: «Νομίζω ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για μια άλλη μαζική επιδημία ή πανδημία μολυσματικής ασθένειας.

Τον Δεκέμβριο του 2021, τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ άρχισαν να συντάσσουν μια παγκόσμια συμφωνία για την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση των πανδημιών, μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι βαθιές αδυναμίες που αποκάλυψε ο COVID-19.

Τα κρίσιμα μαθήματα της Ευρώπης από την πανδημία του Covid (αναλυτικό άρθρο)
Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2021 και δείχνει έναν γιατρό και μια νοσοκόμα να εξετάζουν έναν ασθενή στη μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου της Δουπνίτσας, ενός δήμου με 50.000 κατοίκους που έχει απελπιστική έλλειψη σε φροντιστές. Η Δρ. Μαρία Μπογκόεβα, ειδική στις λοιμώξεις, ήταν έτοιμη να συνταξιοδοτηθεί από το πόσο της σε ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο της δυτικής Βουλγαρίας, όταν χτύπησε η πανδημία του κοροναϊού. Ήταν μία από τη λεγεώνα των ηλικιωμένων γιατρών που μάχονται με τη «φρίκη» του ιού στο υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Βουλγαρίας. (Φωτο: Dimitar DILKOFF / AFP)

Ωστόσο, βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα, ιδίως όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με παθογόνα μεταξύ των χωρών και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια και ιατρικούς πόρους. Με μια τελευταία διαπραγματευτική σύνοδο να έχει οριστεί για τις επόμενες ημέρες, η πίεση αυξάνεται ώστε να επιτευχθεί συναίνεση εγκαίρως για την επόμενη ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ τον Μάιο – και να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα μπορούσε να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος θα αντιμετωπίσει την επόμενη πανδημία, αλλιώς θα κινδυνεύσει να ξαναζήσει τα ίδια θανατηφόρα λάθη.

___________________________________

*Το A European Perspective είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία ανταλλαγής ειδήσεων από μια συμμαχία ευρωπαϊκών δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Το περιεχόμενο προέρχεται από: AFP (Γαλλία), BR (Γερμανία), CT (Τσεχία), Franceinfo (Γαλλία), ERR (Εσθονία), ERT (Ελλάδα), LSM (Λετονία), LRT (Λιθουανία), RTBF (Βέλγιο), RTE (Ιρλανδία), RTP (Πορτογαλία), RTS (Ελβετία), RTVE (Ισπανία), RÚV (Ισλανδία), Suspilne (Ουκρανία) και Swedish Radio (Σουηδία).

Κείμενο: Sara Badilini

Διαδραστικός χάρτης: Luis Garcia Fuster, Martin Sterba

Συμπληρωματική έρευνα: Michelle Hough

Υποσυντάκτρια: Kate de Pury (EBU)

Μετάφραση και επιμέλεια για το ertnews: Εύη Τσιριγωτάκη

Επικεφαλής δημοσιογραφικής έρευνας: Alexiane Lerouge (EBU)

Εικονογράφηση: Ann-Sophie De Steur


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κένυα: Βουλευτής εκτελέστηκε εν ψυχρώ στην καρδιά του Ναϊρόμπι

Βίντεο-σοκ: Σε κώμα Τούρκος ταξιτζής μετά από άγρια επίθεση Βρετανού τουρίστα – Επιχείρησε να του κόψει τη μύτη

ΗΠΑ-Ουκρανία: Σφράγισαν ιστορική συμφωνία για ορυκτούς πόρους και δρομολογούν επενδυτικό ταμείο

Στο Μπέρμινχαμ αποκαλύπτονται τα εντυπωσιακά Renault Trafic, Goelette και Estafette

Παναθηναϊκός: Το ξέφρενο γλέντι μετά το θρίαμβο επί της Εφές Αναντολού και το «Who is MVP» του Σλούκα στον Ναν

Τέμπη: Σε πλήρη εξέλιξη η αποκάλυψη της δικογραφίας «μαμούθ» – Οι 43 κατηγορούμενοι, τα σκάνδαλα και οι επόμενες στρατηγικές των κομμάτων

Φωτιά στη Σητεία – Απειλήθηκαν κατοικίες, αστραπιαία επέμβαση της πυροσβεστικής

Μπαρτσελόνα – Ίντερ 3-3: Συγκλονιστικό θρίλερ στη Βαρκελώνη, η πρόκριση στον τελικό του Champions League θα κριθεί στο Μιλάνο

Σοκαριστική απόπειρα αυτοκτονίας στο Μετρό “Ακρόπολη” – Χάος και στον σταθμό “Συγγρού – Φιξ”

Ναν μετά το Εφές Αναντολού – Παναθηναϊκός: «Αντέχω χτυπήματα όλη νύχτα, ευτυχώς γλίτωσα νέο σπασμένο δόντι»

iCaur, ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρικών off-roader κατακτά την Ευρώπη

Σωτήρης Τσαφούλιας: Εντυπωσιακή εμφάνιση με την κόρη του από τον 1ο γάμο και την Άννα Μενενάκου

Γιατί ναυάγησε η συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυκτού θησαυρού της Ουκρανίας – Τι αποκαλύπτουν οι δολιχοδρομίες Ουάσινγκτον – Κιέβου

Εφές Αναντολού – Παναθηναϊκός: Το μεγάλο τρίποντο του Μήτογλου που «καθάρισε» το παιχνίδι για την ομάδα του Αταμάν

Τραγωδία στο Πόρτο Ράφτη: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στη θάλασσα

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη σαρώνει το TikTok – Είσαι πιο Αλίκη από την...

Η Δήμητρα Δερζέκου έχει γίνει viral στο TikTok με...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ