Δράμα: Μια startup επαναστατεί την ελληνική οινοποιία με τεχνητή νοημοσύνη

Ψηφιακός μετασχηματισμός στην οινοποιία: Μια καινοτόμος εφαρμογή από τη Δράμα φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στους αμπελώνες και στην παραγωγή κρασιού
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Μια καινοτόμος ψηφιακή εφαρμογή με την ονομασία Vinify360°, που αναπτύχθηκε από μια startup επιχείρηση στη Δράμα, αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, αξιοποιώντας σύγχρονους αισθητήρες, αλγορίθμους και ψηφιακά εργαλεία.

Η εφαρμογή παρέχει στους οινοπαραγωγούς τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται την παραγωγική διαδικασία μέσω υπολογιστή ή κινητού, συλλέγοντας και μετατρέποντας μεγάλα σύνολα δεδομένων σε χρήσιμους αλγορίθμους που διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων και μειώνουν την αβεβαιότητα.

Ο δημιουργός της εφαρμογής, Ανέστης Βουβαλίδης, τονίζει ότι στόχος είναι η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού με χαμηλό κόστος, υποστηρίζοντας πως οι οινοποιοί πρέπει να υιοθετήσουν καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία για να επεκτείνουν το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές.

Πιο αναλυτικά:

Στα επόμενα χρόνια, αισθητήρες, αλγόριθμοι, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, μικροί μετεωρολογικοί σταθμοί και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, αναμένεται να φέρουν επανάσταση, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα συμβατικά δεδομένα στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.

Μια startup επιχείρηση από τη Δράμα, που σχεδίασε και υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς, ο Δραμινός επιχειρηματίας Ανέστης Βουβαλίδης, αναμένεται να φέρει πραγματική επανάσταση στην οινοποίηση και στις εργασίες μέσα στον αμπελώνα. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Δράμας και της ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα η οινοποιία, αποφάσισε,μαζί με μια ομάδα νέων επιστημόνων μεταξύ των οποίων και οι γιοί του, να σχεδιάσει μια καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή, τη Vinify360°. Στόχος είναι η βοήθεια στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού, με άριστα κοστολογικά μεγέθη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις αγορές του εξωτερικού.

Η καθετοποιημένη αυτή ψηφιακή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους οινοπαραγωγούς να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται, μέσα από έναν υπολογιστή ή το κινητό τους, τη διαδικασία παραγωγής με τρόπους που πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν σχεδόν αδύνατοι. Επιπλέον, η εφαρμογή Vinify360°, συλλέγει και χρησιμοποιεί μεγάλα σύνολα δεδομένων που τα μετατρέπει σε αλγορίθμους, προσφέροντας δυνατότητες λήψης αποφάσεων, με ποιοτική πληροφορία και σενάρια προβλέψεων, μειώνοντας έτσι την αβεβαιότητα στη διαδικασία αποφάσεων στις οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δράμας

«Θα μπορούσε κάλλιστα η προσπάθειά μας να βρει εφαρμογή σε πολλές άλλες σοδειές του πρωτογενούς τομέα», υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δημιουργός και μέντορας της ομάδας Vinify360°, οικονομολόγος στο επάγγελμα, Ανέστης Βουβαλίδης.

«Ζώντας, όμως, στη Δράμα αντιλαμβάνεσαι ότι το συγκριτικό της πλεονεκτήματα είναι το κρασί. Τα αμπέλια και η οινοποίηση αποτελούν μια μεγάλη προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία», σημειώνει.

«Αρκεί μια βόλτα στους αμπελώνες και τα οινοποιεία της Δράμας», συνεχίζει, «για να κατανοήσει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κρασί για την περιοχή, πόσο την έχει αναδείξει και πόσο στηρίζει την οικονομία της όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν, λοιπόν, συνειδητή η απόφασή μας να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη μιας καινοτόμου καθετοποιημένης εφαρμογής, που θα βοηθούσε τον δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο των οινοπαραγωγών στην πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Με σπουδές στην Ελλάδα και τη Μεγάλα Βρετανία και με σημαντική εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βουβαλίδης είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος και δημιουργικός άνθρωπος. Στην επικοινωνία – συνεργασία του με τους οινοποιούς της ακριτικής Δράμας, εκτίμησε ότι για να μεγαλώσουν οι οινοποιοί το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στην υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων, καινοτόμων μοντέλων, νέων τεχνικών καλλιέργειας και οινοποίησης.

Η έρευνα και μελέτη της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, οδήγησε τον ίδιο και την ομάδα του να ξεκινήσουν, πριν από τρία χρόνια, τον σχεδιασμό αυτής της startup επιχείρησης. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η εφαρμογή του λογισμικού Vinify360° τόσο στους αμπελώνες του οινοποιείου Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας του δήμου Προσοτσάνης, όσο και σε άλλα μικρότερα οινοποιεία, επιβεβαιώνει τη δυνατότητα δημιουργίας συγκριτικού πλεονεκτήματος για τα οινοποιεία, που με στρατηγική και σχέδιο προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Για τους περισσότερους οινοποιούς, το κρασί είναι τεχνική και παράδοση. Είναι μια διαδικασία, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του καθενός», σημειώνει ο κ. Βουβαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει: «έχει παρέλθει, όμως, η εποχή που ο οινοποιός περπατούσε όλο τον αμπελώνα για να δει ποιο χωράφι θέλει πότισμα ή να κάθεται πάνω από τις δεξαμενές για να δει πώς προχωράει η ζύμωση. Το ζητούμενο -η παραγωγή, δηλαδή, άριστης ποιότητας κρασιού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, γίνεται αντιληπτό πως μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα με επενδύσεις σε καινοτομία».

Δράμα: Μια startup επαναστατεί την ελληνική οινοποιία με τεχνητή νοημοσύνη
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έρευνα και συνεργασία με το ΔΠΘ

«Στην εποχή μας, η γεωργία ακριβείας είναι αναγκαιότητα. Οπότε, κρίνεται απαραίτητη η επιλογή ενός σύγχρονου καθετοποιημένου λογισμικού, που συγκεντρώνει και χρησιμοποιεί τις μετρήσεις. Η εγκατάσταση μικρών μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων για την online συλλογή δεδομένων και τη φιλική στον χρήστη εμφάνισή τους σε πραγματικό χρόνο (real-time), συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος στην οινοποιητική επιχείρηση, υπογραμμίζει ο κ. Βουβαλίδης.

Η καινοτομία απαιτεί έρευνα στις τεχνολογίες αιχμής, οπότε η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων. Η ομάδα Vinify360° συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Καραμπατζάκη, μέλους του IEES Lab στο τμήμα Πληροφορικής του ΔΠΘ στην Καβάλα, με σκοπό την ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών γεωργίας ακριβείας, μέσω σύγχρονων ασύρματων δικτύων αισθητήρων και AI analytics (τεχνητή νοημοσύνη).

Πρόσφατα, ξεκίνησαν επαφές και με το τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του ΔΠΘ που λειτουργεί στην Δράμα. Σε συνάντηση με τον πρόεδρο του τμήματος, Δρ. Σπυρίδωνα Μάμαλη και τον καθηγητή Νικόλαο Κοντουδάκη, συζητήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνικών με την χρήση αισθητήρων, για τις αναλύσεις που πραγματοποιούν τα οινοποιεία στις διάφορες φάσεις παραγωγής του κρασιού.

Εάν πριν από λίγα χρόνια, κάποιος έλεγε στους οινοποιούς ότι θα μπορούσαν να παρακολουθούν απομακρυσμένα και να επεμβαίνουν αμέσως σε ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής του κρασιού, σίγουρα θα το θεωρούσαν αδύνατο. Η σύγχρονη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να κάνει αυτό το όραμα πραγματικότητα για την ελληνική οινοποιία.

Η startup από τη Δράμα σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της (ενσωμάτωση της ΤΝ ως ψηφιακού βοηθού των οινοποιών) και δείχνει πως πλέον η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις και στους παραδοσιακούς κλάδους, όπως η οινοποιία. Έτσι, δημιουργείται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που ενισχύει την ελληνική οινοποιία σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κένυα: Βουλευτής εκτελέστηκε εν ψυχρώ στην καρδιά του Ναϊρόμπι

Βίντεο-σοκ: Σε κώμα Τούρκος ταξιτζής μετά από άγρια επίθεση Βρετανού τουρίστα – Επιχείρησε να του κόψει τη μύτη

ΗΠΑ-Ουκρανία: Σφράγισαν ιστορική συμφωνία για ορυκτούς πόρους και δρομολογούν επενδυτικό ταμείο

Στο Μπέρμινχαμ αποκαλύπτονται τα εντυπωσιακά Renault Trafic, Goelette και Estafette

Παναθηναϊκός: Το ξέφρενο γλέντι μετά το θρίαμβο επί της Εφές Αναντολού και το «Who is MVP» του Σλούκα στον Ναν

Τέμπη: Σε πλήρη εξέλιξη η αποκάλυψη της δικογραφίας «μαμούθ» – Οι 43 κατηγορούμενοι, τα σκάνδαλα και οι επόμενες στρατηγικές των κομμάτων

Φωτιά στη Σητεία – Απειλήθηκαν κατοικίες, αστραπιαία επέμβαση της πυροσβεστικής

Μπαρτσελόνα – Ίντερ 3-3: Συγκλονιστικό θρίλερ στη Βαρκελώνη, η πρόκριση στον τελικό του Champions League θα κριθεί στο Μιλάνο

Σοκαριστική απόπειρα αυτοκτονίας στο Μετρό “Ακρόπολη” – Χάος και στον σταθμό “Συγγρού – Φιξ”

Ναν μετά το Εφές Αναντολού – Παναθηναϊκός: «Αντέχω χτυπήματα όλη νύχτα, ευτυχώς γλίτωσα νέο σπασμένο δόντι»

iCaur, ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρικών off-roader κατακτά την Ευρώπη

Σωτήρης Τσαφούλιας: Εντυπωσιακή εμφάνιση με την κόρη του από τον 1ο γάμο και την Άννα Μενενάκου

Γιατί ναυάγησε η συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυκτού θησαυρού της Ουκρανίας – Τι αποκαλύπτουν οι δολιχοδρομίες Ουάσινγκτον – Κιέβου

Εφές Αναντολού – Παναθηναϊκός: Το μεγάλο τρίποντο του Μήτογλου που «καθάρισε» το παιχνίδι για την ομάδα του Αταμάν

Τραγωδία στο Πόρτο Ράφτη: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στη θάλασσα

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη σαρώνει το TikTok – Είσαι πιο Αλίκη από την...

Η Δήμητρα Δερζέκου έχει γίνει viral στο TikTok με...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ