Κίνα: Γιατί το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είχε πιθανότητα να απελευθερώσει ένα εξαιρετικά εξελιγμένο στέλεχος ιού πολιομυελίτιδας το 2014, παρόμοιο με άλλο στέλεχος που βρέθηκε στο ίδιο ινστιτούτο.
  • Υπάρχουν υποθέσεις ότι το στέλεχος WIV14 είναι απόγονος στελέχους της δεκαετίας του 1950.
  • Ερευνητές διαφωνούν με τις θεωρίες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν σχετικά με την προέλευση του στελέχους WIV14.
  • Το στέλεχος Sabin 3 πιθανότατα προκάλεσε τη μόλυνση ενός παιδιού, αναδεικνύοντας τους κινδύνους των νέων στελεχών ιών πολιομυελίτιδας.
  • Υπάρχει έντονη ανάγκη για αυστηρότερη ρύθμιση στα εργαστήρια που ασχολούνται με θανατηφόρους ιούς για πρόληψη μελλοντικών διαρροών.
  • Επικεφαλής συνιστά να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των εργαστηρίων που χειρίζονται θανατηφόρους ιούς.

Το κινεζικό ινστιτούτο ιολογίας που είχε κατηγορηθεί για διαρροή του ιού που προκάλεσε την πανδημία του κορονοϊού, πιθανώς «απελευθέρωσε ένα εξαιρετικά εξελιγμένο» στέλεχος του ιού της πολιομυελίτιδας, το 2014. Σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται η Daily Mail, το στέλεχος του ιού της πολιομυελίτιδας που μόλυνε ένα τετράχρονο αγόρι στην επαρχία Ανχούι στην Κίνα, ήταν 99% πανομοιότυπο με ένα άλλο στέλεχος του ίδιου ιού που είχε αποθηκευτεί 321 χιλιόμετρα μακριά, την ίδια περίοδο, στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα από πού προήλθε αυτό το στέλεχος, που ονομάστηκε «WIV14». Σημειώνουν ωστόσο, πως δύο πιθανότητες «πρέπει να διερευνηθούν — συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας το WIV14 να προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν».

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη επικινδυνότητα της ιολογικής έρευνας», δήλωσε στην Daily Mail ο Δρ. Ρίτσαρντ Έμπραιτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας Waksman του Πανεπιστημίου του Rutgers, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη.

Οι ερευνητές του Παστέρ υποψιάζονται ότι το στέλεχος WIV14 πιθανότατα προήλθε από ένα καλά διατηρημένο στέλεχος του ιού της δεκαετίας του 1950 το οποίο χρησιμοποιείται – σχεδόν αποκλειστικά – στην παρασκευή εμβολίων και σε εργαστηριακά περιβάλλοντα. Ωστόσο, η σχετικά μικρή απόσταση που χωρίζει το ινστιτούτο της Γουχάν από την επαρχία Ανχούι και η φήμη του για τα «χαλαρά» πρωτόκολλα ασφαλείας, φαίνεται να ενισχύουν τη θεωρία διαρροής του ιού της πολιομυελίτιδας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ συνέκριναν το DNA από ολόκληρο το γονιδίωμα του WIV14 με το στέλεχος «Saukett A» που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας. Βρήκαν μόνο 70 νουκλεοτίδια (nt) διαφορά μεταξύ των δύο στελεχών – σε γονιδιώματα που περιέχουν πάνω από επτά χιλιάδες από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία του DNA.

«Επειδή το Saukett A και το WIV14 είναι κατά 99% όμοια, είναι πιθανό στο παρελθόν να συνέβησαν διαρροές οι οποίες δεν αναφέρθηκαν, από εγκαταστάσεις που χειρίζονταν τον συγκεκριμένο ιό» έγραψαν.

Όμως, ο Δρ. Μαέλ Μπεσό, ο οποίος διευθύνει το κέντρο του Ινστιτούτου Παστέρ για την παρακολούθηση των ιών της πολιομυελίτιδας, και η ομάδα του προειδοποίησαν: «Το WIV14 θα μπορούσε να έχει προκύψει από στέλεχος του ιού που είχε απελευθερωθεί οπουδήποτε στον κόσμο πριν γίνει δειγματοληψία στην Κίνα». Η ομάδα του Ινστιτούτου Παστέρ πρότεινε ωστόσο μια θεωρία που ενοχοποιεί τους ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η «διασταυρούμενη μόλυνση» στο ινστιτούτο της Γουχάν θα είχε οδηγήσει σε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα- μπερδεύοντας μια ελαφρώς μεταλλαγμένη έκδοση του Saukett A που διέρρευσε από εργαστήριο, με ένα νέο στέλεχος πολιομυελίτιδας, το WIV14, που μόλυνε το 4χρονο παιδί το 2014. Η άλλη υπόθεση των ερευνητών του Ινστιτούτου Παστέρ είναι ότι το παιδί είχε όντως μολυνθεί από το στέλεχος WIV14.

«Σε αυτή την περίπτωση, το WIV14 είναι απόγονος ενός στελέχους που κυκλοφορούσε τη δεκαετία του 1950», έγραψαν, αναφερόμενοι στο στέλεχος Saukett A «το οποίο διέρρευσε από μια φυσική δεξαμενή όπου είχε παραμείνει αδρανές για δεκαετίες ή από ένα εργαστήριο».

«Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, η διαρροή συνέβη κάπου στην Κίνα, αλλά όχι απαραίτητα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν», είπε ο Δρ. Έμπραιτ,

«Θα μπορούσε να έχει συμβεί σχεδόν οπουδήποτε στην Κίνα» πρόσθεσε.

Το στέλεχος «Saukett A» χρονολογείται από τις πρώτες δοκιμές-ορόσημο του εμβολίου το 1952, οι οποίες προανήγγειλαν τη θεραπεία για την νόσο. Έκτοτε, βιοϊατρικοί κατασκευαστές και φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το στέλεχος Saukett A για την παρασκευή αδρανοποιημένου εμβολίου πολιομυελίτιδας (IPV): την ασφαλέστερη, μη μολυσματική έκδοση της θεραπείας. Κυβερνητικά, πανεπιστήμια και ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια αποθηκεύουν επίσης συχνά φιαλίδια του Saukett A. Ωστόσο, το στέλεχος έχει σπάνια παρατηρηθεί σε τόσο καθαρή μορφή – με ελάχιστες μεταλλάξεις και πανομοιότυπο με τη γενετική του σύνθεση στα μέσα του αιώνα – στη φύση.

Τι είναι το στέλεχος Sabin 3

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν εξεπλάγησαν τόσο πολύ από την παρουσία του στελέχους WIV14 που το ανέφεραν ως μια «εξαιρετικά εξελιγμένη» μετάλλαξη ενός άλλου στελέχους που μελετάται στο εργαστήριο και φέρει το όνομα του Δρα Άλμπερτ Σάμπιν. Οι ιολόγοι της Γουχάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 4χρονο παιδί είχε όντως προσβληθεί από μια άγρια ​​μετάλλαξη του Sabin 3 Oral Poio Vaccine (OPV).

Αυτή η «ιδιαίτερα αποκλίνουσα» και «εξαιρετικά εξελιγμένη» εκδοχή του ιού της πολιομυελίτιδας Sabin 3 που βρέθηκε στη φύση – προειδοποίησε το κινεζικό ινστιτούτο σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό «Virus Research» – τόνισε τους κινδύνους από τα νέα στελέχη του ιού της πολιομυελίτιδας που προέρχονται από εμβόλια» (VDPV) και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πανδημία. Το WIV14, έγραψαν, υπογραμμίζει «τον κίνδυνο εμφάνισης στελεχών VDPV και τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού και της ανοσίας της αγέλης».

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ διαψεύδουν τους ιολόγους της Γουχάν

Η ομάδα του Ινστιτούτου Παστέρ διέψευσε τα ευρήματα των ιολόγων της Γουχάν, επισημαίνοντας ότι το WIV14 και το Sabin 3 διαφέρουν σε μεγάλες περιοχές του γονιδιώματός τους, σε αντίθεση με το WIV14 και το Saukett A που διαφέρουν μόνο στην περιοχή του καψιδίου.

Η θεωρία των ιολόγων της Γουχάν ότι το WIV14 εξελίχθηκε από ένα σύγχρονο στέλεχος του ιού που περιέχεται στο εμβόλιο Sabin 3 σε ένα στέλεχος που μοιάζει εξαιρετικά με αυτό που κυκλοφορούσε στα μέσα του 20ου αιώνα, είναι «απίθανη» έγραψαν οι ερευνητές του Παστέρ στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο «Virus Evolution».

Ανεξάρτητα από την τελική προέλευση αυτής της μυστηριώδους περίπτωσης του στελέχους πολιομυελίτιδας WIV14, ο Δρ. Έμπραιτ υποστηρίζει την αυστηρότερη ρύθμιση των εργαστηρίων που χειρίζονται αυτούς τους θανατηφόρους ιούς και άλλα παθογόνα παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: Daily Mail


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τριαντάφυλλος: Αποκαλύπτεται επιτέλους – Η κρυφή αλήθεια για την κρίση στον γάμο του!

Αθλητικές μεταδόσεις με μάχη Εφές – Παναθηναϊκός και ντέρμπι Μπαρτσελόνα – Μονακό

Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Έλενα Χριστοπούλου: Η αλήθεια πίσω από τις σχέσεις τους στις συναντήσεις

Ευάγγελος Σέκερης: «Προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας η θαλάσσια προστασία»

Ολυμπιακός: Επέστρεψε στην Αθήνα η ερυθρόλευκη αρμάδα από τη Μαδρίτη

“Κοιμώμενος γίγαντας”: Τεράστιο υποθαλάσσιο ηφαίστειο στις ΗΠΑ αναμένεται να εκραγεί «από μέρα σε μέρα»

Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Έλενα Χριστοπούλου: Αποκαλύπτουμε τι συνέβη στο επεισοδιακό 7ωρο, το “παγωμένο” κλίμα και οι εντάσεις

Βαγγέλης Χαρισόπουλος αποκαλύπτει για Πάμε Δανάη: «Δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί του χρόνου!»

e-ΕΦΚΑ και Εφορία: Ποιοι θα πρέπει να ανοίξουν από σήμερα βαριά το πορτοφόλι

Τίνα Μεσσαροπούλου για Ψαρρού: «Όταν δεν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις θα ενοχλείσαι με το παραμικρό»

Πέτρος Πολυχρονίδης: Ανατρέπει τα λεγόμενά του για τη δήλωση: «Μόνο αν πεινούσα, θα έκανα σχολιαστική εκπομπή»

Μάρκο Ρούμπιο: Εάν οι ΗΠΑ δεν διαπιστώσουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας, άμεσα θα αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους

Νομική: Στο μικροσκόπιο οι κάμερες ασφαλείας για την ταυτοποίηση των 8 κουκουλοφόρων που ξυλοκόπησαν φοιτητή – Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ

Jill Sobule: Η 66χρονη καλλιτέχνιδα χάθηκε τραγικά σε πυρκαγιά στο σπίτι της – Έγινε γνωστή από τα τραγούδια «I Kissed a Girl» και «Supermodel»

Χαλάνδρι: Τραγικό τέλος 45χρονου μοτοσικλετιστή σε μοιραίο τροχαίο

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι...

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραχώρησε μια συγκινητική συνέντευξη στην εκπομπή...

Νίκος Κοκλώνης: Ξέσπασε στο Πρωινό για τα χρέη και την Καινούργιου – «Ψέματα δεν...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Νίκος Κοκλώνης απάντησε...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ