Η NASA ανακάλυψε ένα αόρατο ηλεκτρικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη τόσο θεμελιώδες όσο και η βαρύτητα

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η NASA ανακάλυψε ένα αόρατο ηλεκτρικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη, το οποίο είναι θεμελιώδες όπως και η βαρύτητα.
  • Το αμφίπολο ηλεκτρικό πεδίο ευθύνεται για τους μυστηριώδεις ανέμους των υπερηχητικών σωματιδίων που εκτοξεύονται από τους πόλους της Γης.
  • Το αμφίπολο αποτελείται από ηλεκτρόνια και ιόντα που δημιουργούν ένα ηλεκτρικό πεδίο το οποίο επηρεάζει την ατμόσφαιρα.
  • Η τεχνολογία για τη μέτρηση αυτού του πεδίου αναπτύχθηκε από τη NASA, με την αποστολή Endurance.
  • Η ανακάλυψη αυτού του πεδίου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κατανόηση της ανάπτυξης της Γης και άλλων πλανητών.
  • Τα αμφίπολα ηλεκτρικά πεδία μπορεί να αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την κατοικησιμότητα ενός πλανήτη στο μακροπρόθεσμο.

Ενώ η βαρυτική έλξη και το μαγνητικό πεδίο της Γης θα πρέπει να είναι αρκετά γνωστά, οι επιστήμονες λένε τώρα ότι βρήκαν ένα τρίτο πεδίο που είναι «εξίσου θεμελιώδες».

Οι ερευνητές της NASA βρήκαν τα πρώτα στοιχεία ενός λεπτού, σχεδόν μη ανιχνεύσιμου ηλεκτρικού πεδίου που περιβάλλει ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτό το «αμφίπολο ηλεκτρικό πεδίο» θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τους μυστηριώδεις ανέμους των υπερηχητικών σωματιδίων που εκτοξεύονται συνεχώς από τους πόλους της Γης.

Επιπλέον, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε ακόμη και να εξηγήσει γιατί δημιουργήθηκε η ζωή εδώ στη Γη και πουθενά αλλού.
Στη δεκαετία του 1960, καθώς το πρώτο διαστημικό σκάφος άρχισε να περιφέρεται γύρω από τη Γη, οι διαστημικές υπηρεσίες άρχισαν να παρατηρούν περίεργα φαινόμενα πάνω από τους πόλους.

Καθώς τα διαστημόπλοια περνούσαν από πάνω, θα ανατινάσσονταν από έναν ξαφνικό υπερηχητικό άνεμο φορτισμένων σωματιδίων που ξεπηδούσε από την ατμόσφαιρα.

Όμως, ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν για περισσότερα από 50 χρόνια ότι υπάρχουν αυτοί οι «πολικοί άνεμοι», κανείς δεν μπόρεσε ακόμη να εξηγήσει τι τους προκαλεί.

Μερικά από τα σωματίδια μπορεί απλώς να θερμανθούν από το αφιλτράριστο ηλιακό φως και να διαφύγουν όπως ο ατμός από μια κατσαρόλα που βράζει.

Ωστόσο άλλα ήταν πιο μυστηριώδη, καθώς οι επιστήμονες βρήκαν επίσης μια σταθερή ροή ιόντων υδρογόνου που ήταν εντελώς ψυχρά – παρά το γεγονός ότι ταξίδευαν με υπερηχητικές ταχύτητες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Γκλιν Κόλινσον, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, λέει: «Κάτι έπρεπε να έλκει αυτά τα σωματίδια έξω από την ατμόσφαιρα».

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα σωματίδια θα μπορούσαν να τραβηχτούν έξω από την ατμόσφαιρα από ένα ηλεκτρικό φορτίο σε ολόκληρο τον πλανήτη κάπου περίπου 150 μίλια (250 km) πάνω από την επιφάνεια.

Σε αυτό το υψόμετρο, τα άτομα στην ατμόσφαιρά μας αρχίζουν να διασπώνται σε αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια και θετικά φορτισμένα ιόντα.

Δεδομένου ότι τα ιόντα είναι 1.836 βαρύτερα από τα ηλεκτρόνια, θα πρέπει να βυθιστούν προς τη Γη υπό την επίδραση της βαρύτητας.

Επειδή όμως έχουν αντίθετα φορτία, τα ηλεκτρόνια και τα ιόντα συνδέονται μεταξύ τους με ένα ηλεκτρικό πεδίο που έλκεται και προς τις δύο κατευθύνσεις – εξ ου και η ονομασία αμφίπολο.

Ωστόσο, μέχρι πολύ πρόσφατα, η τεχνολογία για τη μέτρηση αυτού του πεδίου απλά δεν υπήρχε.

Ξεκινώντας το 2016, οι ερευνητές άρχισαν να αναπτύσσουν έναν πύραυλο ικανό να μετρήσει αυτό που πίστευαν ότι ήταν μια πολύ μικρή διαφορά τάσης σε εκατοντάδες μίλια.

Αυτό κορυφώθηκε με την αποστολή Endurance της NASA, η οποία εκτοξεύτηκε από το απομακρυσμένο νορβηγικό νησί Svalbard – μόλις μερικές εκατοντάδες μίλια νότια του Βόρειου Πόλου.

Οι ερευνητές έπρεπε να κάνουν το ταξίδι σε αυτό το μακρινό νησί γιατί είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου είναι δυνατή η ανίχνευση του αμφίπολου ηλεκτρικού πεδίου.

Γύρω από τους πόλους, το μαγνητικό πεδίο της Γης παράγει «γραμμές ανοιχτού πεδίου» που εκτοξεύονται προς τα έξω στο διάστημα αντί να σχηματίζουν κλειστούς βρόχους.


«Τα ηλεκτρόνια συνδέονται με το μαγνητικό πεδίο, επομένως αυτό είναι ανιχνεύσιμο μόνο πάνω από τους πόλους, επειδή τα υψηλά μαγνητικά γεωγραφικά πλάτη είναι εκεί που οι γραμμές πεδίου πηγαίνουν από την επιφάνεια προς το διάστημα».

Αυτό έγινε ακόμη πιο προκλητικό από το γεγονός ότι αυτές οι γραμμές πεδίου δεν μένουν στην ίδια θέση αλλά μάλλον κινούνται συνεχώς.

Παρά τις μετατοπισμένες γραμμές πεδίου και τις λευκές χιονοθύελλες, η ομάδα κατάφερε να εκτοξεύσει τον πύραυλο της σε μια υποτροχιακή πτήση στις 11 Μαΐου 2022.

Το Endurance, που πήρε το όνομά του από τις πολικές αποστολές του Έρνεστ Σάκλετον, πέταξε σε υψόμετρο 477,23 μιλίων (768,03 χλμ.), εκτοξευόμενος 19 λεπτά αργότερα στη Θάλασσα της Γροιλανδίας.

Στα 322 μίλια (518 χλμ.) υψομέτρου από το οποίο η Endurance συγκέντρωσε δεδομένα, βρήκε δυναμικό ηλεκτρικού φορτίου μόλις 0,55 βολτ.

Ο Δρ Collinson λέει: «Μισό βολτ δεν είναι σχεδόν τίποτα — είναι τόσο ισχυρό όσο μια μπαταρία ρολογιού, αλλά αυτό είναι ακριβώς το σωστό ποσό για να εξηγήσει τον πολικό άνεμο».

Παρόλο που αυτή η δύναμη είναι πολύ μικρή, σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνη για την αύξηση του ύψους της ιονόσφαιρας, ενός στρώματος της ατμόσφαιρας, κατά 271 τοις εκατό.

«Είναι σαν αυτόν τον μεταφορικό ιμάντα, που ανυψώνει την ατμόσφαιρα στο διάστημα», λέει ο Δρ Collinson.

Δεδομένου ότι αυτό το πεδίο μόλις ανακαλύφθηκε, οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι για την επίδραση που θα μπορούσε να είχε στην ανάπτυξη της Γης, αλλά οι συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες.

Κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να είναι μέρος του λόγου για τον οποίο η Γη εξακολουθεί να έχει νερό ενώ πλανήτες όπως η Αφροδίτη και ο Άρης έχουν στεγνώσει.

Το 2016, η αποστολή Venus Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας διαπίστωσε ότι η ιονόσφαιρα της Αφροδίτης παράγει ένα δυναμικό 10 βολτ σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Καθώς το έντονο ηλιακό φως χώριζε θετικά φορτισμένα ιόντα οξυγόνου από το υδρογόνο στο νερό, αυτό το φορτίο θα μπορούσε να τα ρουφήξει στο διάστημα σαν μια ηλεκτρική σκούπα μεγέθους πλανήτη.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η διαδικασία μπορεί να είχε αδειάσει όλο το νερό της Αφροδίτης στο διάστημα και να το άφησε ως την άγονη ερημιά που βλέπουμε τώρα .

Δεδομένου ότι το αμφίπολο ηλεκτρικό πεδίο της Γης είναι πολύ πιο ασθενές, αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος του συνόλου των παραγόντων που καθορίζουν εάν ένας πλανήτης είναι κατοικήσιμος μακροπρόθεσμα.

Ο Δρ Κόλινσον λέει: «Κάθε πλανήτης με ατμόσφαιρα θα πρέπει να έχει αμφίπολο πεδίο.

«Τώρα που επιτέλους το μετρήσαμε, μπορούμε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε πώς έχει διαμορφώσει τον πλανήτη μας καθώς και άλλους με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει σε άρθρο της η DailyMail.

photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τραμπ: Η αμερικανική οικονομία διανύει «κρίσιμη καμπή» – Η Fed να περικόψει τα επιτόκια

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Οι σπάνιες φωτογραφίες με την κόρη της, Νάγια – «Το πρώτο μου μωρό…»

Ακόμα και ηλεκτρικό, το Mazda MX-5 θα χορεύει στις στροφές! Αποκαλύπτουν οι πατέντες!

Ανδρουλάκης: Ο ΟΟΣΑ καταρρίπτει το κυβερνητικό παραμύθι περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών στις οικογένειες με παιδιά

Σοκ: Χιμπατζής κατακρεούργησε γυναίκα που αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου – Σκληρές εικόνες

«Εξερράγη» στο Live News ο Νίκος Ευαγγελάτος: «Θα μας τιμωρήσει το ΕΣΡ!»

Reuters: Πώς τα σφάλματα στις μαύρες λίστες των ΗΠΑ συντρίβουν αθώες επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ

Κατερίνη: Ο 17χρονος Πολωνός σκότωσε την 16χρονη και έκανε αναρτήσεις από το κινητό της – Οι Αρχές αναζητούν συνεργούς

Αγωνία για 47χρονο που χάθηκε μυστηριωδώς στις 28 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη – Έκκληση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ – Ισχυρή δέσμευση για ενίσχυση της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας

Ισχυρός σεισμός στην Αργεντινή: Συναγερμός για τσουνάμι προκαλεί εκκένωση των ακτών της Χιλής

Έλενα Μακρή: Συγκλονίζει με το μήνυμα για τον Αντώνη Λυμπέρη – «Πόσο εκδικητικά απρόβλεπτη είναι η ζωή»

Η Παναχαϊκή αποκλείστηκε αμετάκλητα από τη Super League 2

Τα κέρδη της Apple και της Amazon αποκαλύπτουν πώς οι δασμοί πλήττουν την τεχνολογία

Μπαφές: «Το μεγαλειώδες οικοδόμημα του Ολυμπιακού ανήκει στους Αγγελόπουλους, η ταπεινοφροσύνη τους διαπνέει όλον τον οργανισμό»

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι...

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραχώρησε μια συγκινητική συνέντευξη στην εκπομπή...

Νίκος Κοκλώνης: Ξέσπασε στο Πρωινό για τα χρέη και την Καινούργιου – «Ψέματα δεν...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Νίκος Κοκλώνης απάντησε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ