Το 60% των ασθενών διακόπτει τη θεραπεία του εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων- Τι προτείνει ο ΦΣΘ

Η οικονομική δυσχέρεια οδηγεί το 60% των ασθενών σε διακοπή της θεραπείας τους, με προτάσεις από τον ΦΣΘ για τη βελτίωση της συμμόρφωσης.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Σωτήριο Νικολαρόπουλο στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, το 60% των ασθενών διακόπτει τη θεραπεία του λόγω οικονομικών προβλημάτων, με τη μη συμμόρφωση να θεωρείται σοβαρό πρόβλημα από το 55% των φαρμακοποιών και το 37% των ιατρών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κακή συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα κόστη και επιπλοκές στην υγεία.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος περιλαμβάνουν την απλοποίηση των θεραπευτικών σχημάτων, την ενημέρωση των ασθενών για τις παρενέργειες και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού παρακολούθησης της συμμόρφωσης.

Πιο αναλυτικά:

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή τους. Γιατροί και φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι το 60% των ασθενών που διακόπτουν τη θεραπεία τους, το κάνουν κυρίως εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Την ίδια στιγμή, το 55% των φαρμακοποιών και το 37% των ιατρών θεωρούν ότι η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο το 8,33% των ιατρών αγνοεί τη σημαντικότητα του θέματος.

Τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν από ευρωπαϊκές μελέτες που διεξήχθησαν από το 2012 έως το 2024 και παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Φαρμακευτικής Χημείας του τομέα Φαρμακευτικής Χημείας-Φαρμακογνωσίας, πρόεδρο του τμήματος Φαρμακευτικής του πανεπιστημίου Πατρών Σωτήριο Στ. Νικολαρόπουλο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα “Η πεντασθενής συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία και ο κομβικός ρόλος του φαρμακείου”, στο πλαίσιο του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε στις 15 και 16 Μαρτίου 2025 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Παράλληλα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, πάνω από το 70% των ιατρών και των φαρμακοποιών θεωρούν ότι τα συστήματα υγείας πλήττονται σοβαρά από τη μη συμμόρφωση των ασθενών, ενώ τόσο οι γιατροί, όσο και οι φαρμακοποιοί, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, συμφωνούν ότι οι οδηγίες των ιατρών αρκετές φορές δεν γίνονται κατανοητές από τους ασθενείς.

Όσον αφορά τις μακροχρόνιες θεραπείες, το 55% των φαρμακοποιών και το 46% των ιατρών θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ασθενούς την τήρηση της αγωγής και των σωστών οδηγιών που δίνει ο θεράπων ιατρός, ενώ το 25% των ιατρών θεωρούν ότι την ευθύνη την έχει ο ασθενής.

“Η αποτυχία εντοπισμού και αποκατάστασης της κακής συμμόρφωσης των ασθενών συχνά οδηγεί σε πιο εντατικοποιημένη φαρμακοθεραπεία, με περισσότερες δόσεις φαρμάκων, αυξάνοντας έτσι το συνολικό κόστος της θεραπείας, καθώς και τον κίνδυνο περαιτέρω προβλημάτων. Εκτός, όμως, από τις προφανείς δαπάνες, η μη συμμόρφωση των ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στη σχέση ασθενούς και γιατρού, σε λανθασμένες διαγνώσεις και σε πιο ακραίες περιπτώσεις σε περιττή θεραπεία και επιδείνωση της νόσου ή ακόμα και σε θάνατο”, επισήμανε ο κ. Νικολαρόπουλος.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμόρφωση του ασθενούς

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συμμόρφωση του ασθενούς είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που προσδιορίζεται από πέντε διαστάσεις, οι οποίες είναι:

1. παράγοντες που αφορούν το σύστημα υγείας: ελλιπής οργάνωση συστημάτων υγείας, αδυναμία παροχής/διανομής φαρμάκων, έλλειψη γνώσεων-εκπαίδευσης των επιστημόνων υγείας, αδυναμία εκπαίδευσης/παρακολούθησης των ασθενών, ανεπάρκεια προγραμμάτων κοινοτικής υποστήριξης

2. κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες: φτώχεια, χαμηλό μορφωτικό/βιοτικό επίπεδο, ανεργία, έλλειψη κοινωνικών δικτύων υποστήριξης, απόσταση από θεραπευτικά κέντρα, υψηλό κόστος φαρμακευτικής αγωγής, πολιτισμικές πεποιθήσεις σε σχέση με την ασθένεια/θεραπεία, οικογενειακά προβλήματα, φυλή

3. παράγοντες που αφορούν στη θεραπεία: πολυπλοκότητα θεραπευτικού προγράμματος, διάρκεια θεραπείας, προηγούμενες αποτυχημένες θεραπείες, συχνότητα αλλαγών θεραπευτικού σχήματος, χρόνος βελτίωσης συμπτωμάτων μετά την έναρξη αγωγής, ανεπιθύμητες ενέργειες και δυνατότητα του συστήματος υγείας να τις αντιμετωπίσει.

4. ατομικοί παράγοντες του ασθενούς: ηλικία, γνωστικό επίπεδο, οικονομική κατάσταση, πεποιθήσεις/συμπεριφορές, αντιλήψεις/προσδοκίες του ασθενούς για τη θεραπεία.

5. παράγοντες που επηρεάζονται από την ίδια την πάθηση: σοβαρότητα συμπτωμάτων, επίπεδο αναπηρίας (σωματική, διανοητική), βαθμός βελτίωσης της ασθένειας, διαθεσιμότητα αποτελεσματικής αγωγής.

Όπως τόνισε ο κ. Νικολαρόπουλος, πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι το μέγεθος της μη τήρησης των οδηγιών από τους ασθενείς είναι τόσο ανησυχητικό, ώστε περισσότερα οφέλη για την παγκόσμια υγεία θα προκύψουν από τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών στις υπάρχουσες θεραπείες παρά από την ανάπτυξη νέων ιατρικών θεραπειών.

Όσον αφορά την εξοικονόμηση του κόστους που προκύπτει από την τήρηση των ιατρικών οδηγιών, υπολογίζεται με το ακόλουθο παράδειγμα: για κάθε επιπλέον ευρώ που δαπανάται για κάποια φαρμακευτική αγωγή που ο ασθενής τηρεί πιστά, οι ιατρικές δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 7 ευρώ για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, 5 ευρώ για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη και 4 ευρώ για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι προτάσεις αντιμετώπισης

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαρόπουλο, η ελλιπής συμμόρφωση αποτελεί πραγματικά απειλή για την υγεία του πληθυσμού και πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ αποτρέψιμων και πραγματικών προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα προτείνει:

-Αντιμετώπιση ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τα θεραπευτικά σχήματα: ενημέρωση των ασθενών για το τι να αναμένουν σε σχέση με την αγωγή τους και πώς να αντιμετωπίσουν τυχόν παρενέργειες. Επίσης οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για τις συνέπειες της μη λήψης της θεραπείας.

-Το θεραπευτικό σχήμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και όσο το δυνατόν πιο απλό. Το σχέδιο μπορεί να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του ασθενούς.

-Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι κατάλληλες εξετάσεις θα διεξάγονται ανά κατάλληλα χρονικά διαστήματα ώστε να αποτελούν απόδειξη της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, αλλά και ισχυρό κίνητρο για τη συνέχισή της.

-Ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει επαγγελματίες της υγείας και εκπαιδευόμενους (ιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές) θα μπορούσε να προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες για βελτίωση της παρακολούθησης και της επίτευξης θεραπείας για τον ασθενή.

-Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες, καθώς και της σχέσης κόστους αποτελέσματος.

-Ιατρική πληροφορική, ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, τηλεϊατρική και τηλεπαρακολούθηση των ασθενών.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Συγκλονιστικό βίντεο από το Βιετνάμ της γαλλικής αποικιοκρατίας: Ταΐζουν τους ανθρώπους σαν να ήταν ψάρια…

Η τραγική μοίρα της Μαρίας των Μεδίκων: Από το θρόνο στους δρόμους

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο ρολόι του πλανήτη – Πού φυλάσσεται σήμερα

Αποκαλύφθηκε η οδοντοστοιχία του Χίτλερ που ταυτοποίησε το απανθρακωμένο πτώμα του

ΗΠΑ και Ουκρανία σφράγισαν συμφωνία για τα ορυκτά: Τι αποκαλύπτει – Το ταμείο ανοικοδόμησης και οι εξορύξεις

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Πέμπτη 1 Μαΐου 2025

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Έρχονται τα νέα τιμολόγια – Το βαρύ φορτίο οφειλών των Δήμων Αττικής

Συντάξεις: Επιτέλους αναδρομικά και για τις χήρες δικαιούχους

Τροποποιητικές δηλώσεις: Προθεσμία για διορθώσεις χωρίς κυρώσεις

Η κρίσιμη σύσκεψη για τα εξοπλιστικά στο Μαξίμου και η θέσπιση Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας

Εφές Αναντολού – Παναθηναϊκός ανάλυση: Η εκτόξευση του Μήτογλου και η αφύπνιση του Κέντρικ Ναν

Εργατική Πρωτομαγιά: Το χρονικό του εορτασμού και πώς καθιερώθηκε στην Ελλάδα

ΟΗΕ: Πάνω από 1600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τους τελευταίους μήνες στην Αϊτή

Πρωτομαγιά 2025: Μαζικές διαδηλώσεις εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα – Αναλυτικά τα δρομολόγια των ΜΜΜ

Κολομβία: Συνελήφθη δράστης για το αποτρόπαιο έγκλημα κατά διεμφυλικής

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη σαρώνει το TikTok – Είσαι πιο Αλίκη από την...

Η Δήμητρα Δερζέκου έχει γίνει viral στο TikTok με...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ