Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο “κυνήγι” των ιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συμβάλλει στον εντοπισμό και στην κατανόηση των ιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα και την επίδρασή τους στην υγεία μας.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει την πρωτοβουλία “Human Virome Program”, μια συνεργασία πέντε πανεπιστημίων που χρηματοδοτείται με 171 εκατομμύρια δολάρια, για τον εντοπισμό και την κατανόηση των τρισεκατομμυρίων ιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα.

Παρά την ύπαρξή τους, οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν άγνωστοι και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τη σχέση αυτών των ιών με την ανθρώπινη υγεία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ιοί μπορεί να έχουν ωφέλιμες λειτουργίες, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και προτείνουν μια πιο συνεργατική σχέση μεταξύ ιών και μικροβίων, αντί για την παραδοσιακή αντίληψη της αντιπαλότητας.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Οι ιοί που γνωρίζουμε καλύτερα είναι αυτοί που μας αρρωσταίνουν, όπως αυτοί της γρίπης και της ευλογιάς. Ωστόσο, οι υγιείς άνθρωποι είναι γεμάτοι από ιούς που δεν τους αρρωσταίνουν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέσα μας ζουν τρισεκατομμύρια ιοί, παρόλο που έχουν εντοπίσει μόνο ένα κλάσμα από αυτούς. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι καλοήθεις και ορισμένοι μπορεί να είναι και ωφέλιμοι. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν το γνωρίζουν αυτό με βεβαιότητα.

Φέτος, πέντε πανεπιστήμια συνεργάζονται για τον εντοπισμό αυτών των ιών. Στο πλαίσιο της πενταετούς πρωτοβουλίας- η οποία ονομάζεται Human Virome Program και υποστηρίζεται από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 171 εκατομμυρίων δολαρίων– οι ερευνητές θα συλλέξουν σάλιο, κόπρανα, αίμα, γάλα και άλλα δείγματα από χιλιάδες εθελοντές και θα τα εξετάσουν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με την ελπίδα να μάθουν πώς οι ιοί που ζουν μέσα μας επηρεάζουν την υγεία μας.

Η έρευνα για τους ιούς που ζουν στο ανθρώπινο σώμα

Πριν από έναν αιώνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ιούς γνωστούς ως βακτηριοφάγους ή φάγους σε δείγματα κοπράνων. Αυτοί οι βακτηριοφάγοι μόλυναν βακτήρια μέσα στο έντερο και εντοπίστηκαν στο στόμα, στους πνεύμονες και στο δέρμα. Αργότερα, επιστήμονες εντόπισαν ιούς που μόλυναν τα κύτταρα χωρίς να προκαλούν σημαντικά συμπτώματα. Η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού μολύνεται από κυτταρομεγαλοϊούς, οι οποίοι μπορούν να αποικίσουν σχεδόν κάθε όργανο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, νέες μέθοδοι γενετικής αλληλουχίας βοήθησαν τους επιστήμονες να εντοπίσουν ακόμη περισσότερους ιούς στο σάλιο, το αίμα και τα κόπρανα. Η τεχνολογία τους επέτρεψε επίσης να εκτιμήσουν τον αριθμό των ιών στο σώμα μας μετρώντας τα αντίγραφα των γονιδίων των ιών. Κάθε γραμμάριο κοπράνων, όπως αποδείχθηκε, περιέχει δισεκατομμύρια φάγους.

Το έντερο κάθε ατόμου μπορεί να φιλοξενεί εκατοντάδες ή και χίλια είδη φάγων. Αλλά οι βιολόγοι έχουν διαπιστώσει πως ένα άτομο μπορεί να έχει πολλά είδη ιών που δεν έχει ένα άλλο – ακόμη και όταν οι άνθρωποι αυτοί είναι παντρεμένοι. Όσο περισσότερους ανθρώπους μελετούν οι επιστήμονες, τόσο περισσότερα είδη φάγων ανακαλύπτουν.

«Πιστεύω πως θα βρούμε δεκάδες εκατομμύρια είδη», δήλωσε ο Εβελιέν Αντριένσενς, βιολόγος και ειδικός στους φάγους στο Ινστιτούτο Quadram στο Νόργουιτς της Αγγλίας.

Οι ιοί που μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν αποδειχθεί απροσδόκητα ποικίλοι. Το 1997, ερευνητές στην Ιαπωνία που εξέταζαν το αίμα ενός ασθενούς ανακάλυψαν μια εντελώς νέα οικογένεια ιών που έγινε γνωστή ως ανελλοϊοί. Τον περασμένο μήνα, μια μελέτη αποκάλυψε πάνω από 800 νέα είδη ανελλοϊών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των γνωστών ειδών σε περισσότερα από 6.800.

Ορισμένες πρόσφατες σχετικές μελέτες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον ορισμό του ιού. Ένας τυπικός ιός αποτελείται από ένα πρωτεϊνικό κέλυφος που περιέχει γονίδια τα οποία κωδικοποιούνται είτε σε δίκλωνο DNA είτε σε μονόκλωνο RNA. Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι το σώμα μας φιλοξενεί επίσης εξαιρετικά μικροσκοπικούς δακτυλίους ελεύθερα αιωρούμενου RNA.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πολλά για μεγάλο μέρος των ιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Οι ιοί είναι τόσο μικροί που μπορούν να παραμονεύουν αθέατοι μέσα στα κύτταρα. Ορισμένοι μπορούν ακόμη και να περάσουν τα γονίδιά τους κρυφά στο DNA του κυττάρου-ξενιστή τους, όπου μπορούν να κρύβονται για χρόνια πριν αναπαραχθούν.

«Θα πρέπει να αναπτυχθούν εντελώς νέα εργαλεία», δήλωσε η Δρ. Παρντίς Σαμπέτι, υπολογιστικός βιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Η Δρ. Σαμπέτι και οι συνεργάτες της αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα χρησιμοποιήσει το Human Virome Program για να ανακαλύψει τα ανεπαίσθητα χαρακτηριστικά των γονιδίων των ιών.

Τα επόμενα βήματα

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν στη συνέχεια να καταλάβουν ποιος είναι ο ρόλος όλων αυτών των ιών που ζουν στο σώμα μας. Μέχρι τώρα, η επιστημονική κοινότητα αντιμετώπιζε τους φάγους σαν αρπακτικά των βακτηρίων, τα οποία σκότωναν ανελέητα προκειμένου να δημιουργήσουν περισσότερα αντίγραφα του εαυτού τους. Αλλά τα πρόσφατα πειράματα δείχνουν μια πολύ πιο περίπλοκη σχέση.

«Δεν πρόκειται για μια μάχη μέχρι θανάτου», δήλωσε ο Κόλιν Χιλ, μικροβιολόγος στο APC Microbiome Ireland, ένα ερευνητικό κέντρο στο Κορκ της Ιρλανδίας.

«Έχουν μια εταιρική σχέση» πρόσθεσε.

Στο ανθρώπινο σώμα, για παράδειγμα, οι φάγοι συνήθως δεν εξοντώνουν τα βακτήρια-ξενιστές τους. Και τα βακτήρια μπορεί να επωφελούνται από τις φιλικές τους σχέσεις με τους φάγους, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν γονίδια από το ένα μικρόβιο-ξενιστή στο άλλο, ενισχύοντας ενδεχομένως την επιβίωσή τους.

Αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι καλή και για την υγεία μας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι φάγοι διανέμουν αμυντικά γονίδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ξενιστές τους για να συγκρατήσουν τα παθογόνα που εισβάλλουν. Επίσης, οι κυτταρομεγαλοϊοί μπορεί να μας βοηθούν να αμυνθούμε ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.

Ο Δρ. Σαντμέρ Ντεμέρι, ανοσολόγος και ειδικός στον καρκίνο στο Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του έχουν βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κυτταρομεγαλοϊοί ενεργοποιούνται μέσα στα κύτταρα του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Τα μολυσμένα κύτταρα παράγουν ιικές πρωτεΐνες προσελκύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή. Αυτά επιτίθενται στα κατεστραμμένα κύτταρα και ενδεχομένως τα αποτρέπουν από το να εξελιχθούν σε καρκινικά.

«Πρόκειται για μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τους ιούς γενικά», κατέληξε ο Ντεμέρι.

ΠΗΓΗ: ΝΥΤ


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

NBA playoffs: Ο μαγικός Μπράνσον χάρισε την πρόκριση στους Νικς – Σε δραματικό 7ο ματς η σειρά των Κλίπερς με τους Νάγκετς

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός από ανταλλαγή πυροβολισμών στην Ευκαρπία

Καλημέρα Ελλάδα: Το εντυπωσιακό comeback της Μάγδας Παπαγιάννη δίπλα στον Παπαδάκη μετά από 16 χρόνια

Εκτόξευση πωλήσεων για το Subaru BRZ

Αποκλειστικό: Αργυρός – Νίκα ανέβαλαν τον γάμο τους!

Χειροπέδες σε 4 μέλη σπείρας που «ρήμαζε» σπίτια σε Αττική και Χαλκίδα – Κινητά, ρολόγια και drone η λεία τους

Ανάλυση CNN: Το ρίσκο του Μάρκο Ρούμπιο στον απρόβλεπτο κόσμο της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ

Χρήστος Μάστορας: Ετοιμάζεται να μαγέψει τη Χειμάρρα της Αλβανίας με τις Μέλισσες

Μαρούσι: Διαρρήκτης τρύπωσε σε μονοκατοικία, χαλάρωσε με τσιγάρο και αναψυκτικό και φεύγοντας “δώρισε” τα εργαλεία του

Η Πομπηία αναβιώνει την τραγική της μέρα: Ευρήματα στον Οίκο του Φρίξου και της Έλλης αποκαλύπτουν μια συγκλονιστική προσπάθεια επιβίωσης

Ανδρέας Γεωργίου: 12 χρόνια από την απώλεια του πατέρα του – Το συγκλονιστικό του μήνυμα

Τριαντάφυλλος: Αποκαλύπτεται επιτέλους – Η κρυφή αλήθεια για την κρίση στον γάμο του!

Αθλητικές μεταδόσεις με μάχη Εφές – Παναθηναϊκός και ντέρμπι Μπαρτσελόνα – Μονακό

Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Έλενα Χριστοπούλου: Η αλήθεια πίσω από τις σχέσεις τους στις συναντήσεις

Ευάγγελος Σέκερης: «Προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας η θαλάσσια προστασία»

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι...

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραχώρησε μια συγκινητική συνέντευξη στην εκπομπή...

Νίκος Κοκλώνης: Ξέσπασε στο Πρωινό για τα χρέη και την Καινούργιου – «Ψέματα δεν...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Νίκος Κοκλώνης απάντησε...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ