Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε την αποφασιστικότητα της χώρας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων, παρά την αμφισβήτηση από τη Λιβύη.
Τόνισε ότι οι λιβυκές διακοινώσεις είναι άκυρες και δεν επηρεάζουν τον ελληνικό διαγωνισμό, ενώ ανέδειξε τις αντιφάσεις στις λιβυκές θέσεις.
Ο Παπασταύρου υπογράμμισε την εθνική υπευθυνότητα της Ελλάδας σε ένα ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον και τη σημασία της επερχόμενης επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Ενέργειας.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ανέφερε πως η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου, αλλά οφείλει να προστατεύει την εθνική ασφάλεια, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη για ενδοσκόπηση στο ζήτημα, καλώντας τη Λιβύη να επιλέξει αν θα συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα.
Πιο αναλυτικά
Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στον τομέα ανάπτυξης των υδρογονανθράκων, ανέδειξε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στην τηλεόραση του Open.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη διακοίνωση της Λιβύης, η οποία αμφισβητεί τη μέση γραμμή με την Ελλάδα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τις διαδικασίες του διαγωνισμού υδρογονανθράκων που εξελίσσει η χώρα μας, ειδικά από τη στιγμή που, όπως είπε, «τέτοιου είδους διακοινώσεις είναι άκυρες και τις απορρίπτουμε καθώς απορρέουν από ανυπόστατες συμφωνίες». Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε μια σημαντική αντίφαση στον διαγωνισμό της Λιβύης, αφού μπορεί η κυβέρνηση του Στρατάρχη Χαφτάρ να αμφισβητεί ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, ωστόσο ακόμα και σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου της Λιβύης, ο διεθνής διαγωνισμός υδρογονανθράκων, που είναι σε εξέλιξη, αφορά οικόπεδα που σέβονται τη μέση γραμμή με την Ελλάδα.
«Σε ένα ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα κατοχυρώνει με συνέπεια και εθνική υπευθυνότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην πράξη και όχι στα χαρτιά», επισήμανε ο κ. Παπασταύρου, τονίζοντας παράλληλα, ότι «η χώρα μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, όπως είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, αλλά και επενδυτική ασφάλεια». Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της επερχόμενης επίσκεψης στην Ελλάδα του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Chris Wright, στις 6 και 7 Νοεμβρίου, η οποία ενισχύει τα παραπάνω δεδομένα.
Σε ερώτηση για τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη, ο κ. Παπασταύρου απάντησε ότι «το πιο σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι η χώρα μας ναι, είναι ένα κράτος δικαίου. Προφανώς τηρεί το διεθνές δίκαιο, την διεθνή πρακτική. Από την άλλη μεριά το ότι είναι κράτος δικαίου δεν σημαίνει ότι δεν έχει την υποχρέωση να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, την τάξη, την κοινωνική συνοχή».
Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως «το Μεταναστευτικό δεν έχει φύγει και δεν θα φύγει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί; Να τα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί είναι business. Υπάρχουν κάποια κυκλώματα διακινητών που εκμεταλλεύονται πονεμένες ψυχές και ουσιαστικά κερδίζουν εκατομμύρια. Η Ευρώπη, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, κράτησε μία στάση ενδοσκόπησης στο θέμα αυτό», συμπληρώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να κάνει την προσέγγιση, δεν πέτυχε. Και εδώ οι αρχές, η ανατολική Λιβύη, ο κύριος Χαφτάρ και η ομάδα του πρέπει να επιλέξει αν θέλει να συγκλίνει με την Ευρώπη, αν θέλει να συγκλίνει με τη νομιμότητα τη διεθνή ή αν θέλει να απομακρυνθεί. Αυτό είναι και δική του επιλογή».
Συνοπτικά
- Ο Υπουργός Σταύρος Παπασταύρου τόνισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες, παρά την αντίδραση της Λιβύης.
- Οι λιβυκές διακοινώσεις χαρακτηρίστηκαν άκυρες, με τον Παπασταύρου να αναδεικνύει τις αντιφάσεις στις θέσεις της Λιβύης.
- Η επερχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Ενέργειας στην Αθήνα τον Νοέμβριο θεωρείται σημαντική για την ενίσχυση των σχέσεων.
- Ο Παπασταύρου επεσήμανε την ανάγκη προστασίας της εθνικής ασφάλειας στο μεταναστευτικό, κατηγορώντας την Ευρώπη για αδράνεια και καλώντας τη Λιβύη να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα.