Στη Βουλή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Λαμπρόπουλος υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα να ζητούν ταυτότητα από πολίτες, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 141/91. Αντίθετα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλε την αυθαιρεσία των αστυνομικών ελέγχων και την αστυνομική βία, αναφερόμενη σε πρόσφατο περιστατικό προσαγωγής γυναίκας εκπαιδευτικού στην Κυψέλη.
Η Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τη διαδικασία προσαγωγής αυθαίρετη και απαράδεκτη, ενώ ο Λαμπρόπουλος τόνισε ότι οι έλεγχοι είναι νόμιμοι και ότι έχουν διαταχθεί έρευνες για τυχόν υπερβάσεις εξουσίας. Η αντιπαράθεση αναδείκνυε τις διαφορές στην αντίληψη για τη λειτουργία της αστυνομίας και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων.
Πιο αναλυτικά
«Οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα, με το Προεδρικό Διάταγμα 141/91, να κάνουν ελέγχους, να ζητούν από κάποιον πολίτη να τον ελέγξουν, να τους επιδείξει ταυτότητα» ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Λαμπρόπουλος, απαντώντας, νωρίτερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου με θέμα: «Αστυνομική βία και αυθαιρεσία σε βάρος γυναίκας εκπαιδευτικού στην Κυψέλη».
«Οι πολίτες στη δημοκρατία δεν καλούνται να δίνουν τα στοιχεία τους χωρίς λόγο σε αγνώστους, χωρίς διακριτικά, ούτε βέβαια μπορεί να τους απάγει προσωπικό με πολιτικά», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και υπογράμμισε ότι το καθεστώς της προσαγωγής είναι διαδικασία αυθαίρετη και κανένας πολίτης δεν πρέπει να συναινεί σε αυτή τη διαδικασία.
Η ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και σε κάθε περίπτωση που προκύπτει παράπτωμα, επιβάλλονται κυρώσεις και τιμωρία, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Για το περιστατικό που, σημειωτέον, παρουσιάστηκε με διαφορετικές εκδοχές, από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Λαμπρόπουλος ενημέρωσε ότι διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης, με δυνατότητα μετατροπής της σε ΕΔΕ. Παράλληλα, ο φάκελος διαβιβάστηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη που έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει αν υπήρξε υπέρβαση εξουσίας και κακή συμπεριφορά των αστυνομικών.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στοιχεία για το μήνα Ιούνιο που δείχνουν ότι από την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διενεργήθηκαν 6.713 έλεγχοι στοιχείων. «Αν αυτή η κυρία είχε δεχθεί να επιδείξει την ταυτότητα της, θα είχε συμβεί κάτι; Θα συζητούσαμε σήμερα; Δέχθηκαν αυτόν τον έλεγχο 6.700. Γιατί αυτή η κυρία δεν τον δέχθηκε; Οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους, να ζητούν από κάποιον πολίτη να τον ελέγχουν, να τους επιδείξει ταυτότητα», ήταν η φράση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία σχολίασε ότι «αν μπορούσε να γυρίσει ανάποδα τα έδρανα, θα το έκανε».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενθαρρύνει την αστυνομική βία, τη δολοφονική αστυνομική βία» και ότι «δίνει εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις στους αστυνομικούς, που δολοφονούν και που κακοποιούν και που παρανομούν, ότι θα πέσουν στα μαλακά». Όσο για την απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σχολίασε ότι συνιστά «όνειδος» και «κόλαφο» για οποιαδήποτε έννοια κράτους δικαίου, «που θα μείνει στην ιστορία», γιατί ενώ είχε την ευκαιρία να δηλώσει σήμερα ότι ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά των αστυνομικών στην εκπαιδευτικό στην Κυψέλη, δεν το έπραξε. Από τα πυρά της κ. Κωνσταντοπούλου δεν ξέφυγαν ούτε οι δημοσιογράφοι, για μια ακόμα φορά. «Πείτε μας επίσης, ούτε αυτό βεβαίως το γράφει το ρεπορτάζ του Κοινοβουλίου, εδώ και δύο χρόνια (σσ λίγο νωρίτερα είχε κατηγορήσει τους δημοσιογράφους ότι δεν ασχολήθηκαν ούτε με την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησής της που αφορά “ακραία αστυνομική βία”). Γνωρίζετε για ποιο λόγο, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εδώ και χρόνια, και βεβαίως τα τελευταία δύο χρόνια, με απόφαση της Νέας Δημοκρατίας, και με το έτσι θέλω, δεν προσκαλείται ο Συνήγορος του Πολίτη, ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, ο οποίος έχει εκδώσει εκθέσεις και πορίσματα κόλαφο, για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία; Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι το αρμόδιο όργανο, κατά τις διεθνείς συμβάσεις, για την παρακολούθηση των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και σημείωσε ότι ενώ υπάρχει αίτημα από την αντιπολίτευση, ο Συνήγορος δεν καλείται από την επιτροπή Θεσμών.
«Οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα, με το Προεδρικό Διάταγμα 141/1991, να κάνουν ελέγχους, να ζητούν από κάποιον πολίτη να τον ελέγξουν, να τους επιδείξει ταυτότητα», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και σημείωσε ότι τον Ιούνιο στην Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έγιναν 6.713 έλεγχοι, 1.042 προσαγωγές και 148 συλλήψεις. «Δηλαδή, από όλες αυτές τις χιλιάδες, από όλους τους άλλους δεν αντέδρασε κανένας. Δεν δημιούργησε πρόβλημα κανένας, όταν ζητήθηκε από τα όργανα στους έξι χιλιάδες να γίνει έλεγχος, δεν αντέδρασε κανένας. Νομοταγείς πολίτες έδειξαν την ταυτότητα τους, έγινε εξακρίβωση στοιχείων και έφυγαν, πήγαν στη δουλειά τους. Η επιχείρηση της αστυνομίας αυτή, ήταν επιτυχημένη, διότι εξαρθρώθηκε μια σπείρα ναρκωτικών, συνελήφθησαν δύο άνθρωποι. Ήταν επιτυχημένη. Και ο έλεγχος έγινε πράγματι νομότυπα. Πέραν αυτού, είναι αρχή μας, είναι αρχή του υπουργείου, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, της ηγεσίας της φυσικής αστυνομίας. Όταν καταγγέλλεται, από οποιονδήποτε κάτι, είτε για αυθαιρεσία, είτε για υπέρβαση εξουσίας, είτε για οτιδήποτε, κακή συμπεριφορά αστυνομικών, αμέσως, όπως και σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης, με δυνατότητα μετατροπής της σε ΕΔΕ. Παράλληλα -που τηρείται απαρέγκλιτα γιατί είναι ο νόμος φυσικά- ο φάκελος αποστέλλεται στον Συνήγορο του Πολίτη, που έχει την αρμοδιότητα και ο Συνήγορος του Πολίτη ζητάει τα στοιχεία, ζητάει τα πάντα, ό,τι κρίνει ότι πρέπει να έχει για αποδεικτικό στοιχείο και βγάζει την απόφαση και την κοινοποιεί. Και όταν διαπιστώνονται υπερβάσεις, είτε της νομοθεσίας ή κακή συμπεριφορά, επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και συνέχισε: «Δεν μένει κανένας ατιμώρητος, δεν συγκαλύπτεται κανένας. Όταν διαπιστώνεται κάτι άσχημο επιβάλλονται ποινές. Η αστυνομία είναι πάντα κοντά στον πολίτη, είναι δίπλα στον πολίτη. Εχθές βλέπαμε στις φωτιές, τι αγώνα έκαναν οι πυροσβέστες μας και δίπλα τους ήταν και αστυνομικοί. Απεγκλώβιζαν, απομάκρυναν, έκλειναν τους δρόμους, για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Μην λέμε λοιπόν αυτά με τόση ευκολία, για ένα αστυνομικό έλεγχο που δεν δέχθηκε αυτή η κυρία. Αν είχε δεχθεί να επιδείξει την ταυτότητα της, θα είχε συμβεί κάτι; Θα συζητούσαμε σήμερα; Δέχθηκαν αυτόν τον έλεγχο 6.700. Γιατί αυτή η κυρία δεν τον δέχθηκε;».
«Μας λέτε ότι διαπράχθηκε αδίκημα σε πολυκατοικία στην Κυψέλη και τη βρήκατε κοντά. Να προσέχουμε να μην βρεθούμε μπροστά ή κοντά σε πολυκατοικία όπου μπορεί μέσα κάποιος να διαπράττει αδίκημα του νόμου περί ναρκωτικών, γιατί είμαστε όλοι ύποπτοι τέλεσης. Ή θα ψάξουν να βρούνε τι αδίκημα εξιχνιάσανε κάπου εκεί κοντά που ήμασταν, για να μας πουν ότι αφού ήμασταν εκεί κοντά έπρεπε να δώσουμε τα στοιχεία μας», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Για το περιστατικό, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, 25/6/2025, δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, προσήγαγαν αναίτια γυναίκα εκπαιδευτικό, μητέρα βρέφους επτά εβδομάδων, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από στάση λεωφορείων στην Κυψέλη, για άγνωστη, ανύπαρκτη κατηγορία. Ότι εναντίον της ασκήθηκε απρόκλητη βία από τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν έφεραν διακριτικά, και η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε, όπως καταγγέλλεται, ήταν αυθαίρετη, ακραία και εφιαλτική, με στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων της. Στην εκπαιδευτικό δεν αποδόθηκε οποιαδήποτε κατηγορία, ούτε έγινε γνωστός ο λόγος που ακολουθήθηκε η βάναυση αυτή διαδικασία εις βάρος της. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, για τα περιστατικά και τις ενέργειες των αστυνομικών, διατάχθηκε ΕΔΕ, ενώ μετά την προσαγωγή, ασκήθηκε από τους υπό έλεγχο αστυνομικούς εις βάρος της ανυποψίαστης εκπαιδευτικού δίωξη για φερόμενη απείθεια.
Για το περιστατικό ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι μετά από επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων, σε πολυκατοικία στην Κυψέλη, όπου συνελήφθησαν δύο άτομα και κατασχέθηκαν ναρκωτικά, «βρέθηκε μια γυναίκα», «πλησίον της πολυκατοικίας», και οι αστυνομικοί «της ζήτησαν να της κάνουν έλεγχο» και ότι «φυσικά επέδειξαν την ταυτότητά τους, ότι ήταν αστυνομικοί». Ο κάθε αστυνομικός, όταν κάνει έναν έλεγχο, πάντοτε επιδεικνύει την ταυτότητά του, είπε ο κ. Λαμπρόπουλος και σημείωσε ότι ο αστυνομικός δεν συλλαμβάνει έναν άνθρωπο, χωρίς να του πει ποιος είναι και τι είναι. Είπε επίσης ότι «η κυρία αρνήθηκε να δείξει τα στοιχεία της», «προσπάθησε να φύγει» και «αντιστάθηκε» και «έτσι, έγινε προσπάθεια να οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα» και «εκεί έγινε και προσπάθεια να διαφύγει».
«Τι είναι η προσαγωγή; Υπάρχει νομικό καθεστώς της προσαγωγής, κύριε Λαμπρόπουλε; Προβλέπεται κάπου; Ποια δικαιώματα έχει ο προσαγόμενος; Ποιες υποχρεώσεις έχει η Αστυνομία; Υπάρχουν αυτά; Όχι βέβαια, διότι δεν υπάρχει καθεστώς προσαγωγής. Είναι εντελώς πεποιημένη αυτή η διαδικασία, αυθαίρετη, και κανένας πολίτης δεν πρέπει να συναινεί σε αυτή τη διαδικασία. Ή συλλαμβάνεσαι με νόμιμο λόγο για αυτόφωρο αδίκημα που σου το ανακοινώνουν ή με ένταλμα εισαγγελέα ή ανακριτή, που πρέπει να σου το επιδείξουν ή κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει την ελευθερία σου», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η κα Κωνσταντοπούλου σχολίασε και την επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων στην Κυψέλη, στην Αθήνα. «Δεν θέλω τώρα να πω για τους αστυνομικούς διευθυντάδες που αφήσανε τους ναζί να κατέβουν όλη την Ελλάδα και να δολοφονήσουν τον Μιχάλη Κατσούρη, τον Αύγουστο του 2023. Αυτά έχει να κάνει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Ιωαννίνων;», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και με τους νόμους του κράτους, υπογράμμισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και προσέθεσε: «Όταν υπάρχουν καταγγελίες, είμαστε υποχρεωμένοι, και το κάνουμε, είναι θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, του κ. Χρυσοχοΐδη, της φυσικής ηγεσίας, της αστυνομίας μας, του αρχηγού της αστυνομίας, διατάσσεται αμέσως έρευνα και στην περίπτωση αυτή έχει διαταχθεί έρευνα και βεβαίως ασχολείται και ο Συνήγορος του Πολίτη. Και αν προκύψει και σε κάθε περίπτωση όταν προκύπτει παράπτωμα, επιβάλλονται κυρώσεις και τιμωρία. Εφαρμόζεται ο νόμος και το Σύνταγμα του ελληνικού κράτους».
Η χώρα μας, η πατρίδα μας, η Ελλάδα ζει την καλύτερη δημοκρατία στην ιστορία της, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και τόνισε: «Από το’74 και μετά, έχουμε ένα δημοκρατικότατο Σύνταγμα, με τη βοήθεια και με τη στήριξη και με τη συμβολή όλων των κομμάτων, όλων των παρατάξεων. Διαχρονικά, από το ΄74 και μετά, η πατρίδα βιώνει την καλύτερη δημοκρατία! Την καλύτερη δημοκρατία! Σύνταγμα άριστο, σεβασμός στους θεσμούς, στους νόμους, σε όλα! Βιώνουμε την καλύτερη δημοκρατία! Δεν μπορούμε εμείς σήμερα εδώ, στην αίθουσα αυτή, να ακούμε λέξεις για αντιδημοκρατικά καθεστώτα. Καθεστώς μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε και ξανά εκλέχτηκε, με την ψήφο του ελληνικού λαού;».