Η πολιτική ένταση κορυφώνεται γύρω από τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο που περιλαμβάνει πλαστές διαθήκες και χρηματισμούς.
Νέοι διάλογοι αποκαλύπτουν τη διαφθορά, ενώ ζητείται η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για να εξεταστούν οι ποινικές ευθύνες.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόστιμο 415 εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε., με την κυβέρνηση να σχεδιάζει στρατηγικές για να ελαχιστοποιήσει την οικονομική επιβάρυνση στους φορολογούμενους.
Πιο αναλυτικά
Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο της πολιτικής σύγκρουσης με φόντο τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν «πυρά» στην κυβέρνηση, «βάζοντας στο κάδρο» των ευθυνών και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλούν για υποκρισία και στέλνουν το μήνυμα ότι θα αναζητηθεί και το τελευταίο ευρώ των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Στο μεταξύ στο φως έρχονται διαρκώς νέοι διάλογοι των εμπλεκόμενων που καταδεικνύουν το «πάρτι» που λάμβανε χώρα. Ακόμη και πλαστές διαθήκες επιστράτευαν οι επιτήδειοι προκειμένου να παρουσιάζουν εκτάσεις -που δεν «υπήρχαν» ή δεν τους «ανήκαν» ανά την Ελλάδα – και να παίρνουν τις επιδοτήσεις.
Μέσα στον «ορυμαγδό» των αποκαλύψεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι θα αξιολογηθούν τα στοιχεία και το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή. «Η δικογραφία που έχει έρθει δεν μιλάει για δεκαετίες πριν. Μιλάει για μία κυβέρνηση, με συγκεκριμένα πρόσωπα, με ένα κύκλωμα, με τη σφραγίδα του Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας. Το κύκλωμα αυτό δεν στήθηκε μόνο του. Είχε πολιτική κάλυψη», τόνισε ο ίδιος.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει την ίδια στείρα αντιπολιτευτική τακτική(…). Είναι δύο νομίζω οι κίνδυνοι που έχουμε σε αυτή τη συζήτηση. Ο ένας είναι ο συμψηφισμός που θα οδηγήσει σε θεωρητικά μείωση ευθυνών. Δεν θα κάνουμε συμψηφισμό. Το δεύτερο, επιλέγει αντιπολίτευση να το κάνει. Κάποιοι, λέει από την αντιπολίτευση, έπαθαν και σοκ με κάποιους διαλόγους και ειδικά από το ΠΑΣΟΚ. Σοκαρίστηκε με αυτούς τους διαλόγους. Εγώ δεν έχω να συμπληρώσω κάτι».
«Είμαι βέβαιος, ο κ. Ανδρουλάκης, καταγόμενος στο Ηράκλειο της Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, δεν έχει πάρει το αυτί του ποτέ τίποτα για παράνομες επιδοτήσεις κτηνοτρόφων στην Κρήτη», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του από την πλευρά του ανέφερε, «η υποκριτική παράσταση “αποτύχαμε” έλαβε τέλος. Από σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης διορθώνουν τη γραμμή. Προφανώς γιατί η ομολογία αποτυχίας δεν θα συνάδει με εξεταστικές επιτροπές “πλυντήριο” των ποινικών ευθυνών των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας που μεθοδεύουν».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδωσε την πλήρη ευθύνη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανοίγοντας τη συζήτηση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης απηύθυνε τρία ερωτήματα στον πρωθυπουργό.
Καταμερισμό ποινικών ευθυνών ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Τον καταμερισμό των ποινικών ευθυνών ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
«Με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση δολοφόνησε τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες. Οι συνέπειες του σκανδάλου θα είναι καταστροφικές», τόνισε ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε, «εγώ μίλησα χθες και με τον κύριο Ανδρουλάκη και με τον κύριο Φάμελλο και με την κυρία Κωνσταντοπούλου και θα επιδιώξω να μιλήσω και με τον κύριο Κουτσούμπα και να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε». Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς κατέθεσε αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με το οποίο ζητά τους ψηφιακούς δίσκους καταγραφής των συνομιλιών που αποτελούν τμήμα της δικογραφίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κ. Νατσιός ανέφερε, «να συγκροτήσει διακομματική επιτροπή Ελέγχου».
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως αναφέρει, «πού οφείλεται η καθυστέρηση διαβίβασης της ποινικής δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προς τη Βουλή; Για ποιον λόγο την κρατήσατε στο γραφείο σας και δεν την διαβιβάστηκε αμέσως στη Βουλή; Πώς τοποθετείστε για τα στοιχεία περί ανάμειξης σας σε σχέδιο εξουδετέρωσης της Ευρωπαίας εισαγγελέως κυρίας Παπανδρέου;».
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μόνο καμία… γεμιστήρα μπορεί να πάρει από μένα» – Οι νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι και η έρευνα για πλαστές διαθήκες
Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει λάβει η δημοσιοποίηση διαλόγων από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε έναν νέο διάλογο που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, γίνεται αναφορά σε χρηματισμό ανώτερου στελέχους υπουργείου προκειμένου να εγκριθούν παράνομες χρηματοδοτήσεις αγροτών καθώς και για απειλές κατά της ζωής του.
Στις συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. με εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας φέρεται πρώην πρόεδρος του Οργανισμού να ενημερώνει μέλος του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη ότι πρόκειται να γίνει έλεγχος στα Ζωνιανά.
Στον διάλογο ακούγεται ο συνδικαλιστής, επονομαζόμενος και «Φραπές» να ανησυχεί για τους ελέγχους στην Κρήτη, ενώ σε άλλον διάλογο με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2024 εμφανίζεται να περιγράφει στον συνομιλητή του μεταξύ άλλων πώς προειδοποίησε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με… γεμιστήρα.
Φραπές: Δευτέρα, Τρίτη και κάτι του είπα για τον Μ… ότι με έκοψε και μου λέει “έχω πολλά παράπονα από όλους”. Αυτός, μου λέει, αν δεν τα πάρει, δεν φτιάχνει δουλειά
Κ.Π.: Α, να μπράβο, ωραίος… Μου το είπε και εμένα αυτό ρε
Φραπές: Και του λέω: Είναι δυνατόν να τα πάρει από μένα; Μόνο καμιά γεμιστήρα μπορεί να πάρει από μένα (γέλια).
Οι πλαστές διαθήκες
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Τάσος Τέλλογλου, οι εμπλεκόμενοι στον διάλογο δεν δίσταζαν να παρουσιάζουν μέχρι και πλαστές διαθήκες για να δηλώσουν ανύπαρκτες εκτάσεις και να πάρουν τις επιδοτήσεις.
Όπως είπε ο δημοσιογράφος στη χθεσινή δίκη παρουσιάστηκε μία διαθήκη, η οποία φτιάχτηκε το 2016 και παρουσιάστηκε το 2020. Ο συγγενής του διαθέτη είπε ότι δεν δηλώθηκαν 5.000 στρέμματα. Ήταν τα 5.000 στρέμματα που χρησιμοποιήθηκαν για την επιδότηση και η εισαγγελέας είπε ότι πρέπει να ελεγχθούν αυτά τα στρέμματα. Αυτό, όπως είπε ο Τάσος Τέλλογλου, δείχνει ένα μοτίβο: σε ένα συγκεκριμένο ΚΥΔ της Κρήτης από τους 3.000 δικαιούχους που πήραν επιδότηση, οι 1.000 την πήραν με βάση μία διαθήκη.
Επίσης, σε άλλο Ειρηνοδικείο του Ρεθύμνου εμφανίστηκε ένα άτομο από τον ορεινό Μυλοπόταμο με διαθήκη που του δίνει 40.000 στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα: Στην Χίο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καστοριά, στις Κυκλάδες και αυτά τα στρέμματα τα νοικιάζει σε άλλους και πάνε μετά να πάρουν επιδότηση.
Πώς θα καλυφθεί το πρόστιμο της Ε.Ε.
Η Ελλάδα, από τις 16 Ιουνίου είναι αντιμέτωπη με ένα πρόστιμο ύψους 415 εκατομμυρίων ευρώ και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος και πότε θα το πληρώσει.
Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πέσει όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους ή των επόμενων ετών καθώς, αυτό σημαίνει μετακύλιση του βάρους στον Έλληνα φορολογούμενο.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πρωτοβουλίες προς τρεις κατευθύνσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
- Η πρώτη, είναι η προσφυγή κατά της κοινοτικής απόφασης η οποία και επιβάλλει την επιστροφή των 415 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, θα παρακρατηθούν από τις επόμενες κοινοτικές εισροές που προορίζονται για τις αγροτικές επιδοτήσεις της επόμενης χρονιάς.
- Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στην κατάθεση αιτήματος για την παρακράτηση του ποσού σε τρεις ετήσιες δόσεις, ώστε να σπάσει η επιβάρυνση σε ισάριθμες χρήσεις.
- Η τρίτη πρωτοβουλία σχετίζεται με την Task Force. Να υπάρξει ταχεία ανάκτηση των επιδοτήσεων που καταβλήθηκαν παράνομα ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων.
Αυτό επίσης που θα διερευνηθεί το Φθινόπωρο, ανάλογα με την πορεία των ελέγχων, είναι να «παγώσει» η καταβολή επιδοτήσεων για την επόμενη σεζόν σε ΑΦΜ που θα κριθούν «ύποπτοι» για παράτυπη είσπραξη επιδοτήσεων.