Στην τηλεοπτική της συνέντευξη, η Άννα Διαμαντοπούλου, μέλος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σχολίασε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανισότητα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ στοχεύει να προσφέρει μια κυβερνητική εναλλακτική, ενώ απάντησε στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για «τοξικότητα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σοβαρό διάλογο.
Αναφέρθηκε επίσης σε κρίσιμα ζητήματα όπως η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Τουρκίας, κριτικάροντας την κυβέρνηση για την έλλειψη στρατηγικής. Τόνισε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται το «μοιραίο» χωρίς σαφείς αποφάσεις και προτάσεις.
Πιο αναλυτικά
Στον τηλεοπτικό σταθμό Open μίλησε το πρωί της Τρίτης (27/5) η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού και μέλος του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Άννα Διαμαντοπούλου.
Σε ερώτηση για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, η κυρία Διαμαντοπούλου σχολίασε: «Υπάρχει η κυβέρνηση η οποία έχει ένα προβάδισμα, είναι σαφές και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, και υπάρχει μια αντιπολίτευση η οποία δεν είναι ενιαία και δεν έχει τις ίδιες απόψεις, δεν έχει το ίδιο παρελθόν και δεν θα έχει και το ίδιο μέλλον κατά τη άποψή μου. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο έρχεται από μακριά, έχει κυβερνητική θητεία, έχει ανέβει σε κορυφές και έχει κατεβεί και σε γκρεμούς, έχει καλές και κακές εμπειρίες. Αλλά είναι ένα κόμμα που αυτή τη στιγμή ο στόχος του είναι να μιλήσει με κυβερνητικό λόγο για να αποτελέσει την εναλλακτική, αυτό που θέλουν οι πολίτες».
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας περί «τοξικότητας», είπε χαρακτηριστικά: «Το τι λέει η κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε αληθές. Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της για να κατηγορεί με τον τρόπο που θέλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπήρξε μια δύσκολη περίοδος, το ξέρουμε όλοι, στο θέμα των Τεμπών. Εάν ψάξει κανείς τον λόγο του ΠΑΣΟΚ όπως αυτός διατυπώνεται στη Βουλή, όπως διατυπώνεται από τον Πρόεδρο και τα βασικά στελέχη του κόμματος, θα δει ότι ουσιαστικά υπάρχει φυσικά μια αντιπολίτευτική όξυνση, αλλά πάντοτε ήταν οριοθετημένο. Το ΠΑΣΟΚ δεν μίλησε για τις ακρότητες που έχουμε ακούσει και διαχώρισε και τη θέση του από αυτές τις ακρότητες».
«Υπήρξε όλη αυτή η διαδικασία με το “γιατί υπέγραψε με την κυρία Κωνσταντοπούλου”. Πραγματικά εκεί δημιουργήθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ποιο ήταν το θέμα; Ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε μόνο του», σημείωσε, προσθέτοντας: «Όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου ψήφιζε το θέμα του γάμου των ομοφύλων γιατί είχε φύγει η μισή Νέα Δημοκρατία, είπε κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν ουρά της κυρίας Κωνσταντοπούλου; Μέσα στη Βουλή δημιουργούνται υποχρεωτικά συμμαχίες, με βάση τις ανάγκες του κανονισμού».
Αναφερόμενη στο ζήτημα της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο, η κυρία Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ενιαία στάση μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν είναι σαφής η κυβέρνηση τι εννοεί όταν μιλά για άρση μονιμότητας. «Εάν ως άρση της μονιμότητας εννοούμε τον Τραμπ, δηλαδή έρχομαι και αποφασίζω και απολύω εκατοντάδες χιλιάδες – εδώ δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, είναι κάτι το οποίο δεν δέχεται κανένας. Εάν μονιμότητα εννοούμε την ασυλία και την ισοβιότητα, διαφωνούμε απολύτως», υπογραμμίζοντας ότι «ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας δίνει 23 περιπτώσεις πειθαρχικών αδικημάτων», διερωτώμενη «γιατί δεν εφαρμόζεται ο υφιστάμενος νόμος;».
Όσον αφορά την αξιολόγηση στο δημόσιο, κατηγόρησε ως «αμφίσημες» τις θέσεις της κυβέρνησης, ενώ συμπλήρωσε πως «η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ καθαρή. Είναι υπέρ της αξιολόγησης».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έφερε το εν λόγω ζήτημα στην επικαιρότητα, ως μια «επιχείρηση προπαγάνδας για την ανατροπή ενός κλίματος, το οποίο βεβαίως έχει μια υπεροπλία να το περνάει. Οι απαντήσεις του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και είπα ότι διαφοροποιείται από την υπόλοιπη αντιπολίτευση, δεν θα είναι με κραυγές, θα είναι με συγκεκριμένες τοποθετήσεις».
Αναδεικνύοντας την αυτόνομη πορεία και στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Διαμαντοπούλου υπενθύμισε τόσο την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής που την κατέθεσε μόνο του, όσο και το ζήτημα της εθνοκάθαρσης στη Γάζα, όπου «βεβαίως έχουμε διαφορετική θέση. Το ΠΑΣΟΚ έχει βγει με κάθε τρόπο εναντίον αυτού που γίνεται στην Γάζα, αυτή την τραγωδία που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας που είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο. Έχουμε διαχωρίσει απολύτως τη θέση μας με τη στήριξη του Νετανιάχου εναντίον του οποίου είναι τα 2/3 των πολιτών του Ισραήλ. Λέμε ναι στη συνεργασία και να δουλέψουμε με την αντιπολίτευση στο Ισραήλ, γιατί κι εκεί υπάρχουν δυνάμεις. Αλλά θα καταδικάσουμε τη Χαμάς, θα καταδικάσουμε οπωσδήποτε τα γεγονότα του Οκτωβρίου. Δεν μπορεί να τα ξεχάσουμε αυτά». Πρόσθεσε δε πως η όποια πίεση προς το Ισραήλ θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τέλος για το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και την χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ για την παραγωγή όπλων τόνισε τα εξής: «Θεωρούν όλοι, και η Ελληνική Κυβέρνηση, δεδομένο ότι η Τουρκία θα μπει στο πρόγραμμα συγχρηματοδοτήσεων της ΕΕ γιατί έχει μια μεγάλη αμυντική βιομηχανία και γιατί είναι μια χώρα μεγάλη και με σημαντική στρατηγική θέση.
Στη πολιτική όμως είναι δεδομένα αυτά που δεν παλεύεις. Πίστευε κανείς ότι η Κύπρος θα έμπαινε στην ΕΕ χωρίς να λυθεί το κυπριακό ζήτημα;
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει ότι αυτό ήταν ανέκδοτο…και όμως με την οργανωμένη στρατηγική του Ελσίνκι η Ελλάδα πέτυχε το ακατόρθωτο. Δεν υπάρχει σήμερα συγκροτημένη στρατηγική και σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της Τουρκίας ενώ η ίδια απειλεί μέλος της ΕΕ. Αυτό δεν μπορεί να είναι εθνικά αποδεκτό.
Δεν υπήρξε ελληνική αποστολή στα Κράτη – Μέλη για το θέμα του REARM Europe ή το θέμα του χρηματοδοτικού προγράμματος SAFE; Δεν υπήρξε απολύτως τίποτα. Η Κυβέρνηση αποδέχεται το μοιραίο και ούτε καν με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ακούσαμε σε μια συνέντευξη του Πρωθυπουργού το θέμα του casus belli».